Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По-бързо се храниш - повече ще надебелееш

Featured Replies

Група японски учени от град Нагоя установиха закономерност между скоростта на хранене и вероятността от натрупване на излишно тегло, предаде ИТАР-ТАСС. Колкото по-бързо човек приема храната, толкова по-голяма е вероятността той да надебелее.

Учените са провели изследване с участието на 4700 души от цялата страна. Резултатите от експеримента са публикувани днес във в. “Асахи“. Скоростта на приемане на храна условно е била разделена на пет нива: бързо, доста бързо, средно, позабавено и бавно. При мъжете за еталон е бил взет средностатистически пример - височина 168,3 см и тегло 64,6 кг и хранене при средна скорост. Установено било, че ако темпът на хранене при представителите на силния пол е на ниво “бързо“, теглото им надвишава нормата с 4 кг. И обратно, онези, които не бързат, тежат с 3 кг по-малко. При жените картината е същата, само че при различни изходни данни: ръст 156,6 см, тегло 52,8 кг, бързо хранене - плюс 3,2 кг, бавно хранене - минус 2,7 кг.

Фифа мислиш ли в действителност че е така-аз например се храня страшно бързо..... По принцип живота ми е много динамичен.....И съм си слаб почти като чироз-хихих.....няма майтап... ;)

Редактирано от d.j.mikele (преглед на промените)

• Автор
Фифа мислиш ли в действителност че е така-аз например се храня страшно бързо..... По принцип живота ми е много динамичен.....И съм си слаб почти като чироз-хихих.....няма майтап... :speak:

Не знам... аз само цитирам изследването ;)

Загубили са си времето японските учЕни. Алф го е казал още в края на миналия век - "Ако ям бързо - изяждам повече." Тази мъдрост коренно промени живота ми и се превърна в мое символ верую

И мен не ме хваща изследването. Норамлно слаб съм и ям страшно бързо. Килограмите качих малко, единствено когато отказах цигарите.

• Автор

Това изследване сигурно не се отнася за хората минали през българската казарма. biggrin.gif

:rolleyes: Именно от там свикнах да се храня така.

Ами вредно е, разбира се ..... остави надебеляването....като ядеш бързо не сдъвкваш добре храната, а това е пагубно за стомаха. Като малка ми разправяха мита за индиански вожд/не си спомням кой, но определено не беше от Оцеола, нито Седящия Бик/ , който сдъвквал храната 33 пъти преди да я глътне....е, това вече е преувеличено, но идеята е важна.....

Лошото е, че ако имаш 15 мин обедн почивка на работа или училище - за кое по-напред - ядене, кафе, цигара?....Лоша работа.... sad.gif

Тряба да се храним така както правим любов - бавно, с удоволствие, наслаждавайки се на всяка хапка, сякаш е последна........

Каквото и да се говори всичко опира до това КОЛКО ядеш и когато това колко е много както и да си го изял няма да се спасиш от паласките... :)

• Автор
Каквото и да се говори всичко опира до това КОЛКО ядеш и когато това колко е много както и да си го изял няма да се спасиш от паласките... ;)

Не само количеството е важно :whist:

Имам една приятелка, която яде на равно с мен, а нищо не й се лепи. Имам и познати, които малко ядат, но надебеляват

При мъжете за еталон е бил взет средностатистически пример - височина 168,3 см и тегло 64,6 кг

Леле колко са дребни японците! Като се замисля това е ниво 6-7 клас при нас. Но пък са умни. А относно яденето като се замисли човек какво излиза: когато човек яде бързо не сдъвква добре храната, което натоварва стомаха и съответно му трябва повече време да разгради, но през това време се яде отново примерно и айде наново+останалото от предното ядене, всичко това е енергия, която остава и трябва да отиде някаде. Аз поне така си го обяснявам, като не включвам метаболизам, натовареност, спортна активност.

Айде отивам да хапна, че от толкова мислене изгладнях! :whist:

Не само количеството е важно :whist:

Имам една приятелка, която яде на равно с мен, а нищо не й се лепи. Имам и познати, които малко ядат, но надебеляват

Е, и метаболизма е много важен,поправям се ;)

Ама понякога всичко си е до структура..просто ако си имаш препоствки за надебеляване то рано или кънсо става!

А това става ли за рецепта за напълняване :computer2:

Всичко си е въпрос на структура, а бързото хранене може да ни докара някоя болест покрай качването на килограми. За съжаление май разполагаме с все по-малко време за тази дейност...

Най-добрият начин да отслабнете, е да спрете да се опитвате, смятат американски психолози.

Вместо да спазвате непрекъснато диети, водени от ненавистта си към собственото ви тяло, е много по-добре да приемете тялото си такова каквото е и да се храните тогава, когато организмът ви го иска.

Така неусетно ще свалите индекса на телесното си тегло, показва ново американско проучване.

Тази стратегия се нарича “интуитивно хранене” и се основава на чувството на глад и ситост. То се противопоставя на яденето по емоционални причини, което води до неравномерно хранене и съответно- до затлъстяване.

Емоционалното хранене се свързва не само с моментите, в които искате да унищожите една кутия шоколадови бонбони защото сте под стрес, а и с гладуването като начин да се “накажете” за това, че сте с два килограма над идеалното ви, според вас, тегло.

Хората, които се водят от сигналите на тялото си за храненето, интуитивно приемат по-здравословна храна и не злоупотребяват с количествата.

Основното изискване, за да се върнете към интуитивния начин на хранене е да започнете да харесвате тялото си такова, каквото е, независимо, че се различава от снимките в списанията.

Забележете, че това не означава да се отчаяте, че никога няма да се видите в дънки с два номера по-малки и да започнете да се тъпчете с каквото ви падне.

Уважавайте себе си и давайте на организма си това, от което има нужда. С времето, обясняват психолозите от университета в Ню Орлийнс, ще забележите как сте започнали да се храните по-здравословно.

Важно е обаче да слушате тялото си не само за това кога да ядете, но и кога да спрете. Преяждането е част от емоционалното хранене и с малко усилия на волята ще свикнете да казвате “Стига” в момента, в който се почувствате заситени.

Хората, които се приемат такива каквито са, и не са превърнали яденето ( или не-яденето) във фикс идея, са с много по-добро самочувствие и в много по-добро здравословно състояние, отколкото онези, които непрекъснато смятат калории и гладуват с часове, само защото са си позволили парче шоколад.

“Интуитивното хранене” не ви гарантира обаче тяло като на Кейт Мос. Здравословното тегло за всяка жена е различно и много трудно влиза в рамките на формулите за определяне на идеалното тегло.

Най-добре е, съветват специалистите, да се консултирате с лекаря си, който ще определи какво е вашето идеално, а това означава и здравословно, тегло, и как най-безопасно за вас да стигнете до него, ако имате излишни килограми.

tialoto.bg

• Автор

Има храни, които изгарят мазнините

Грейпфрут

Някои изследвания показват, че редовното консумиране на половин грейпфрут или 150 г сок от плода по време на всяко хранене може да намали теглото ни за 2 седмици с до 2 кг. Грейпфрутът понижава нивото на инсулина и това намалява желанието за ядене. Естествено е, че колкото по-малко ни се яде, толкова по-малко калории натрупваме и повече изразходваме натрупаните като по този начин намаляваме и теглото си.

Ако не обичате грейпфрут, можете да смесвате изцеденият от него сок със сок от портокал или лимон, което допълнително ще укрепи вашият имунитет.

Зелен чай

За това растение не само се предполага, че предотвратява образуването на ракови клетки и помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания (науката все още търси доказателства за това), но и влияе благоприятно върху метаболизма в организма.

Смята се, че с изпиването на 5 чаши зелен чай могат да бъдат изгорени 70-80 калории.

Пикантната храна

Обичате ли пикантна храна? За вас това може да е новост, но пикантните подправки помагат за стопяването на мазнините, като предизвикват потене и увеличават скоростта на сърцебиене, с което се ускорява метаболизма. Но, ако обичате пикантните чипсове и пикантната печена храна, едва ли ще успеете да се освободите от допълнителните килограми.

Обезмаслени млечни продукти

Тези продукти не само снабдяват нашия организъм с калций, но и увеличават производството на витамин Д, който буквално заставя клетките да изгарят повече мазнини. Задължително включете тези продукти във вашата диета.

Вода

Ако приемате недостатъчно количество вода, ще ви е доста трудно да отслабнете. Недостигът на течности в организма забавя метаболизма, води до намаляване нивото на глюкозата в кръвта, до отпадналост и предизвиква главоболие.

Канела

Изследванията показват, че четвърт чаена лъжичка канела, приемана с храната, помага за по-ефективното усвояване на захарта и намалява нивото на захар в кръвта. Тя може да се използва вместо захар, тъй като има естествен сладък вкус.

Храна, която е богата на белтъци

Белтъците са необходима основа за образуването на мускулна маса, а както е известно, колкото повече мускулна маса има организма, толкова повече мазнини може да изгори - дори в състояние на покой. Още повече че за усвояването на белтъците ние изхабяваме повече калории, отколкото за усвояването на мазнините и въглехидратите. Най-добрите източници на протеини са бялото пилешко и пуешкото месо, рибата

Ето още нещо любопитно

В света има повече дебели отколкото... гладни

В света в момента има повече хора с наднормено тегло, отколкото гладни. Това предупредиха експерти по време на годишната конференция на Международната асоциация на селскостопанските икономисти. Именно поради тази причина правителствата трябва да разработят икономически стратегии за национални диети, смятат професорите.

Преходът от гладуващ свят към надебеляващ се извършва с драматично бърза скорост, заяви американският професор Бари Попкин. "Истината е, че като цяло на планетата има много повече дебели, отколкото недохранени хора", каза още той. Около един милиард души от човечеството са с наднормено тегло, а 800 милиона са недохранени, подчерта още той пред колегите си на конференцията, която се провежда близо до Брисбейн, Австралия.

"Тежестта на затлъстяването", както и болестите свързани с това, се прехвърля от богатите на бедните, както и от градските в селските райони, смята още той. Типичен пример за това е Китай, където хората са сменили навиците си на хранене и вече не приемат толкова зърнени продукти за сметка на животинските и мазнините. Всичко това е съпроводено с извършване на по-малко физически труд, повече придвижване с автомобили и гледане на телевизия. Според него правителствата могат да подтикват хората към здравословно хранене с цените на хранителните продукти. "Субсидираме някои неща, но други не. Ако например се претеглят парите, дадени за всяка калория безалкохолна напитка, хората ще консумират по-малко количество от тях", смята още Попкин.

Най-малко хора с наднормено тегло има в Япония, докато най-голям процент затлъстели - в САЩ. "Японските градове са създадени на базата на ефективен градски транспорт и ... ходене пеш. Средностатистическият американец ходи с транспорт на работа, с кола до супермаркета и се движи пеш много малко", подчертават експертите. Средно в Япония хората изминават пеш 6.4 км на ден, докато в САЩ - възрастните извървяват между 1000 и 3000 стъпки.

Информацията е на БГНЕС.

• 2 години по-късно...

тез грейпфрути ми се ядят от две седмици sad.gif

ще взема да си купя един.....

Група японски учени от град Нагоя установиха закономерност между скоростта на хранене и вероятността от натрупване на излишно тегло, предаде ИТАР-ТАСС. Колкото по-бързо човек приема храната, толкова по-голяма е вероятността той да надебелее.

Аз по тая логика трябва да чупя кантара laugh.gif

Пълни глупости, всичко е до метаболизъм! И до движение!

• 2 седмици по-късно...

Учените са провели изследване с участието на 4700 души от цялата страна. Резултатите от експеримента са публикувани днес във в. “Асахи“. Скоростта на приемане на храна условно е била разделена на пет нива: бързо, доста бързо, средно, позабавено и бавно. При мъжете за еталон е бил взет средностатистически пример - височина 168,3 см и тегло 64,6 кг и хранене при средна скорост. Установено било, че ако темпът на хранене при представителите на силния пол е на ниво “бързо“, теглото им надвишава нормата с 4 кг. И обратно, онези, които не бързат, тежат с 3 кг по-малко. При жените картината е същата, само че при различни изходни данни: ръст 156,6 см, тегло 52,8 кг, бързо хранене - плюс 3,2 кг, бавно хранене - минус 2,7 кг.

Здравейте,

и аз като всички все търся интересна информация относно правилното хранене, естествено прегрешавам, но се старая да се придържам към някакви правила. Тук открих още полезна информация ако някой иска може да погледне: http://www.po-slabi.com/hrani.html

Поздрави на всички и успех!

аз едно време се хранех много бързо(не че сега е по бавно) но тактиката да не се преяжда cool.gif

Аз не съм много съгласна, че с бързо хранене се напълнява :P Откакто се помня, че съществувам, ям много бързо. Но количеството определено играе роля. Качвала съм някое друго кило единствено и само когато съм вечеряла по-обилно, съответно си ги свалям, когато си нормализирам вечерята :clap:

Кофти е при бързото хранене, че не се смиля добре храната, както е писала Чейни по-рано, и има опасност, и то голяма, после д ати тежи на коремчето sad.gif

това ми се случва често...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.