Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за адаптер от M.2 към PCI за по старо дъно

Featured Replies

Здравейте,

Имам един по-старичък компютър, който е с това дъно: https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-Z68AP-D3-rev-20/sp#sp

Искам да взема един преходник(адаптер) от M.2 към PCI слот, и да му сложа MP600 SSD (https://www.corsair.com/ww/en/Categories/Products/Storage/M-2-SSDs/Force-Series™-Gen-4-PCIe-NVMe-M-2-SSD/p/CSSD-F2000GBMP600)

Какъв адаптер според вас е най-добре да се вземе? Виждам, че има някакви, които са PCI x4, но този ми се струва по-бавничък, като адаптер, дали има по-бързи?
Знам, че няма да изкара същата скорост, каквато е на сайта, но видях, че вадят по около 3500 MB/s, което ме устройва за работен компютър.

Някой правил ли е такъв експеримент? Какъв преходник(адаптер) бихте ми препоръчали да си купя - качествен.

EDIT: Гледах тези

https://www.emag.bg/karta-pci-e-x4-axagon-adapter-kym-1x-m-2-nvme-ssd-m-2-2230-2242-2260-2280-pasivno-ohlazhdane-chervena-pcem2-s/pd/D7C494BBM/?X-Search-Id=91dcfeeaa2020b5a8310&X-Product-Id=37882974&X-Search-Page=1&X-Search-Position=4&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

https://www.jarcomputers.com/Makki-MAKKI-M2-PCIE-VE1_prod_IMAKKIM2PCIEVE1.html

Поздрави,

До колкото знам, по-старите биос-и, нямат вградена поддръжка на NVME. Сиреч, няма да се разпознава nvme ssd при стартиране. Windows зареден от друго ссд или хард ще го виждат, но проблема със стартирането си остава. Чел съм за разни методи с USB флашка или boot от нормален хард и после да дозареди от nvme ssd след като зареди драйвери за него, но не мога да ти дам конкретни насоки. По безболезнения вариант при теб е с нормално sata ssd.

• Автор
преди 9 минути, Raze написа:

Няма никакъв смисъл от подобно упражнение. Нормален SATA SSD диск ще работи по същия начин.

SATA III, вади около 500MB, даже странното е, че при мен го вади на 407R/381W на сравнително ново SSD (Записано е 4,3ТБ на него)

А по статистики гледах и четох, че PCI NVME, може да извади 3500, което е приблизително 9 пъти по-бързо.

преди 31 минути, StefanG написа:

До колкото знам, по-старите биос-и, нямат вградена поддръжка на NVME. Сиреч, няма да се разпознава nvme ssd при стартиране. Windows зареден от друго ссд или хард ще го виждат, но проблема със стартирането си остава. Чел съм за разни методи с USB флашка или boot от нормален хард и после да дозареди от nvme ssd след като зареди драйвери за него, но не мога да ти дам конкретни насоки. По безболезнения вариант при теб е с нормално sata ssd.

Това вече звучи лошо.. :( 

За какво ти е тази скорост? Разлика при стартиране на игри, приложения и ОС е незначителна, в повечето слчуаи, според големината на приложението, максимум няколко секунди, а при ОС няма.

• Автор

За работа предимно, работи се с 4 браузъра, които са постоянно отворени и се разглежда измежду 200 таба.  Знам, че в този случай много зависи РАМ паметта, ама това дъно поддържа само DDR3.. 

Няма ли да зарежда по-бързо при сърфирането измежду табовете и браузърите?

В момента има 12GB (3x8GB), честно казано исках да го вдигна до 32 GB, но не намерих оптимален вариант - хем да е по-евтино, хем да е съвместим с рама, който е на него в момента(KHX1600C9D3/4G). Намерих една плочка, която е от същата серия, като моята и мисля да я взема.

Ако взема 2х8GB и махна едната плочка от 4GB, и стане с RAM 24GB, няма да е по-добре? Обаче как мога да намеря RAM от същата марка и генерация със същата съвместимост, като на сегашните плочки.. 

П.С. процесора е i7-2600

Хайде да почнем от начало!

Какъв е бюджета ти? Какъв обем диск си харесал сега?

Какви са точно параметрите на системата ти и какво е тяхното текущо натоварване, техните температури.

Тези 200 интернет страници ти сам ли ги разглеждаш или някакъв "скрипт/робот" ходи по тях?

• Автор
преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Хайде да почнем от начало!

Какъв е бюджета ти? Какъв обем диск си харесал сега?

Какви са точно параметрите на системата ти и какво е тяхното текущо натоварване, техните температури.

Тези 200 интернет страници ти сам ли ги разглеждаш или някакъв "скрипт/робот" ходи по тях?

Като цяло компютъра си е наличен и читав, ползва се от доста време, но виждам забавяния, когато се работи интензивно, а именно браузването в повечко табове и браузъри. Не не скрипт, просто трябва да се отварят различни сайтове и да се следят определени неща, реално човек си го прави, не е робот или скрипт. Сложно е за обяснение.

За диска, аз направо го бях готов да го поръчам този MP600, ама след като прочетох няколко мнения отгоре се отказах, че ме притесни най-вече това с подкарването му.

Сега направих един бърз тест, и гледам, че RAM паметта му работи почти постоянно на 75-80% 

Бюджет? Не съм мислил, ако трябва да съм честен може би около 200лв... (Толкова щеше да ми излезе да продам Samsung-a и да сложа MP600)

А натоварването на неизвестния Samsung e? А на процесора?

Защо мислиш, че при ровене в интернет най-много ще те спира твърдия диск?

Също така ако имаш налично SSD за опит може да разтовариш системното от браузърите и кеша им.

преди 1 час, monefff написа:

Няма ли да зарежда по-бързо при сърфирането измежду табовете и браузърите?

Не. Това зависи от RAM паметта главно. Ако я запълваш на 100%, сменянето между табовете може да се подобри, ако добавиш още. Също виж и натоварване на CPU в task manager, както ти е казал колегата.

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

А натоварването на неизвестния Samsung e? А на процесора?

Защо мислиш, че при ровене в интернет най-много ще те спира твърдия диск?

Също така ако имаш налично SSD за опит може да разтовариш системното от браузърите и кеша им.

Забравих да го напиша на този компютър се ползва - Samsung 860 QVO

На процесора не беше много, 20-30% по-спомен. Чат пат скача почти до 100%, ако се отворят много табове наведнъж един след друг бързо.

преди 43 минути, Raze написа:

Не. Това зависи от RAM паметта главно. Ако я запълваш на 100%, сменянето между табовете може да се подобри, ако добавиш още. Също виж и натоварване на CPU в task manager, както ти е казал колегата.

В такъв случай, мисля да му взема 2 плочки по 8GB допълнителна RAM DD3, НО ще бъде ли съвместима с моята която в момента има? Ram - 12GB(3x8GB) KHX1600C9D3/4G (https://www.kingston.com/datasheets/KHX1600C9D3_4G.pdf

И каква да бъде тази, която да е съвместима, с тази която вече имам. Ще махна едната плочка, за да освободя един слот, и ще имам възможност за 2 по-големи.

Или другия вариант е да взема една плочка 4GB, абсолютно същата серия, която е като моята (имам такава възможност). 

Не съм сигурен, че 16GB ще ми стигнат, 24GB със сигурност ще е по-добре, но не разбирам много от съвместимостите, ако трябва да съм честен.
Бях писал на един човек от Ebay, който продава предимно RAM памети, и имаше една подобна на визия на FuryX, DDR3 - 1600MHz, 2x8GB, но когато му писах, кой модел е моята и дали е съвместима, той ми върна:

"Sorry, they may not be compatible, using four RAMs of the same model will make the computer faster"

Как разбра, че не ти стига RAM памет, като не я запълваш на 100%? Значи проблема не е там, най-вероятно процесора не може да се справи.

Не е процесор, не е памет, не е твърд диск .. да не е интернета ...

Във всеки браузър ли е еднакво положението, аз лично виждам осезаема разлика в работата на различни браузъри на една и съща система с един и същ сайт.

• Автор
преди 15 часа, Raze написа:

Как разбра, че не ти стига RAM памет, като не я запълваш на 100%? Значи проблема не е там, най-вероятно процесора не може да се справи.

преди 15 часа, plamen_petrov_80 написа:

Не е процесор, не е памет, не е твърд диск .. да не е интернета ...

Във всеки браузър ли е еднакво положението, аз лично виждам осезаема разлика в работата на различни браузъри на една и съща система с един и същ сайт.

Направих малко по обстоен тест, вчера теста, който направих беше малко по на прима виста. Пуснах 2 часа една игра да върви и видях, че процесора на моменти качва до 100 градуса, което е много. Трябва да се смени термопастата(не е сменяна никога, но той компютъра почти 5 години изобщо не е бил включван и ползван). Кутията също е доста зле, защото не се охлажда добре. Тук от форума се светнах за много неща свързани с кутиите и впоследствие гледах разни видеа и тестове и разбрах, че си е важно да имаш стабилна кутия.

Поръчал съм нова кутия с добър Air flow и с вградени 4 вентилатора. До колкото гледах най-оптималния вариант за охлаждане е: 2 вентилатора отпред, 1 отгоре и 1 отзад, така ще ги монтирам.

RAM паметта на стрес тестова ситуация, се запълва на максималния капацитет, тоест има нужда от ъпгрейд, за да има един вид "буфер".  

SSD-то няма да го сменям за сега, въпреки че видях как го правят това с Boot-a (видеото прикачам най-долу в коментара).

Сега вече стигам до въпроса: Как мога да ъпгрейдна моята RAM памет, така че да има 24GB. Примерно, ако се намери от същата серия същия RAM, но да е 2x8GB? 

RAM памет при тестове може и да се запълва, там гледай при реални условия какво е положението. Въпреки че има много игри, които си заемат около 8 и повече гигабайта, системата около 3, браузъра и той според зависи, така че ако я направиш общо 16 GB не би трябвало да имаш проблеми.

Тук май си играете на скок-подскок...
Кога ще разпишеш компонентите на машината и да се види кое е малко, кое е много малко.
Явно, че въртенето около SSD/RAM няма да даде решение на проблема. 

• Автор
преди 6 минути, DarkEdge написа:

Тук май си играете на скок-подскок...
Кога ще разпишеш компонентите на машината и да се види кое е малко, кое е много малко.
Явно, че въртенето около SSD/RAM няма да даде решение на проблема. 

Intel - i7-2600 3.40GHz - 3.70
Ram - DDR3 12GB(3x4GB) KHX1600C9D3/4G
Intel(R) HD Graphics
GTX - 560 1GB (След няколко дни пристига MSI RX570 8GB ARMOR OC), ще се взима монитор 2К или 4K (до 1000лв), проучвам ги в момента
Samsung 860 QVO 1TB
MB: GA-Z68AP-D3

Игри ще се играят ли на тази машина?

Защо първо не смени термопастата и тогава след постигнатия резултат не помисли дали може да се оптимизира кутията или да търсиш нова, а какво ли си поръчал ..

• Автор
преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Игри ще се играят ли на тази машина?

Защо първо не смени термопастата и тогава след постигнатия резултат не помисли дали може да се оптимизира кутията или да търсиш нова, а какво ли си поръчал ..

Не, кутията не може да се оптимизира, защото е стара и доста зле, тя няма почти никакви въздушни отвори. Даже не знам защо съм избирал такава, може би защото е супер изчистената. Аз харесвам такива.

За игри, честно казано рядко ще се ползва. Свалям сега GTA V, защото искам да тествам тази видео карта дали ще я подкара, интересно ми е.

Взех тази кутия: http://www.deepcool.com/product/case/2019-04/9_10862.shtml

Искам да му взема допълнително RAM, бихте ли ми дали съвети, как да процедирам с моята рам и как да я кача до 24GB?

преди 2 часа, arestant написа:

... z68 платформа и търсиш завъртяни решения за монтаж на pcie gen4 x4 ssd което струва повече от всичко останало.... как звучи?

Бомба звучи. Стига да не беше толкова сложно подкарването.

Ако проблема ти е в използването на повече ресурси от RAM паметта, и зареждаш страниците със Google Chrome. го разкарай. Използвай Firefox например. 

Погледни (отвори диспечера на задачите) и Windows update  дали товари процесора. Защото то преди няколко дни имах проблем със използването на ресурси от услугата за Windows update. 

• Автор
преди 44 минути, oic написа:

Ако проблема ти е в използването на повече ресурси от RAM паметта, и зареждаш страниците със Google Chrome. го разкарай. Използвай Firefox например. 

Погледни (отвори диспечера на задачите) и Windows update  дали товари процесора. Защото то преди няколко дни имах проблем със използването на ресурси от услугата за Windows update. 

Ползват се няколко различни браузъра, Chrome, Brave, Firefox и чат пат Opera..

Затова ми трябва повечко RAM

преди 1 час, monefff написа:

Ползват се няколко различни браузъра, Chrome, Brave, Firefox и чат пат Opera..

Затова ми трябва повечко RAM

Замени Chrome с друг. Защото си "похапва"RAM за закуска при" "отворени" множество на брой табове. 

преди 10 часа, monefff написа:

Бомба звучи. Стига да не беше толкова сложно подкарването.

... звучи безсмислено и най-вече невъзможно да се възползваш от необходимата пропускателна способност

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.