Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаптоп Toshiba Satellite L40 14b под Linux Mint 18.3 Sarah XFCE с повредена батерия угасна при спиране на тока и повече не тръгва

Featured Replies

Здравейте !
Лаптоп Toshiba Satellite L40 14b Linux Mint 18.3 Sarah XFCE с повредена батерия
угасна при спиране на тока и повече не тръгва.
По-конкретно : светят първите две лампички : май са за старт и батерия,
не светва третото светодиодче, което май е за хардиска.
При включване се чува началното щракане или тракане, но не следва обичайното фучене
от диска ли, от вентилатори ли, не знам.
И екранът не светва никак.

Мисля, че, по навик, му извадих жака на захранването като спря тока
и малко вероятно е да го е повредил токов удар при пускането на тока.
И... през зарядното ... има ли как токов удар да стигне до лаптопа
без да изгори самото захранване ?

Въпросите ми са :
Познато ли ви е подобно състояние ?

Възможно ли е да тръгне с малки домашни настройки и, евентуално, какви ?
Или е за замяна на някоя част ?
И коя част може да е повредена ?

Предварително Ви благодаря !

P.S. Лаптопът не е втората машина от подписа ми, а "сестра" и, малко по-немощна.
Спасява(ше) положението понякога, докато другите се ремонтират или подновяват.

• Автор

Може и букса да е по-правилно. Извадих я от гнездото в корпуса.
Без батерия ... тя не работи, само пълни гнездото си, да не зее.
Сега ще пробвам.
Същото, само началното светване на левия диод, и краткото тракане, без да зафучи въртележката ))

• Автор
преди 1 минута, baitexpo написа:

А захранването измервано ли е? Какво напрежение подава?

Стандартно захранване на Тошиба, 19 V 

За да се предпази една технка от токов удър се вади от контакта!

Съответно след идването на тока - адаптера изключван ли е поне за 1 минута от тока - да разреди кондензаторите?

• Автор

преди 1 минута, plamen_petrov_80 написа:

За да се предпази една технка от токов удър се вади от контакта!

Съответно след идването на тока - адаптера изключван ли е поне за 1 минута от тока - да разреди кондензаторите?

В повечето случаи и аз я вадя от контакта. Също и като спирам лаптопите им вадя и щепсела и буксата.
Дали днес съм го направил, нямам точен спомен, щото беше суматоха.
Второто не го знаех или не съм му обръщал внимание/не съм очаквал, че е важно.

преди 9 часа, Недко написа:

...

Заподозрян е твърдия диск. Описаните симптоми сочат него за покойник. Насочете поглед към SSD вариант.

"Зарядното" е традиционен импулсен обратно-ходов изправител. Дефектира високата част - не работи ниската. При изправна ниска, чрез опто-двойка тя подава обратен сигнал на високата и така се постига стабилизация по напрежение и по ток. С думи прости, при токов удар на входа дефектира само входа - това е ценното на импулсните захранвания, защото оцелява консуматора.

Вадене на щепсел от мрежовия контакт е предостатъчно. Вадене на накрайника на зарядното от машината е дебилизъм и гарантирано разбиване на женската букса.

преди 9 часа, plamen_petrov_80 написа:

...

Ново 20! В лаборатория на Тухачевски ли работиш?
Паралелно на високоволтовите и на нисковолтовите кондензатори стоят резистори точно за тази цел и никакви такива разреждания, минути.

преди 11 часа, Недко написа:

Здравейте !
Лаптоп Toshiba Satellite L40 14b Linux Mint 18.3 Sarah XFCE с повредена батерия
угасна при спиране на тока и повече не тръгва.

Доколкото си спомням от предишните ти теми, лаптопът е от хиляда-деветстотин-и-балканската-война :) . Всичко може да му е.

Въпросът е - ще го занесеш ли на някой компетентен да го погледне, или ти ще се правиш на майстор, с помощ от "спициальистьитьи" plamen_80 и ЖиКата?... :D

• Автор
преди 1 час, RudeBoy написа:

Доколкото си спомням от предишните ти теми, лаптопът е от хиляда-деветстотин-и-балканската-война :) . Всичко може да му е.

Въпросът е - ще го занесеш ли на някой компетентен да го погледне, или ти ще се правиш на майстор, с помощ от "спициальистьитьи" plamen_80 и ЖиКата?... :D

Лаптопът е произведен вероятно през 2007 или 2008 г. Имам статия в списание за 14F, как са инсталирали ХР със специално приготвен инсталационен диск, май заради липсваци драйвери.
Като си почнал с шегичките, начи грешката ти е към стотина години ...
.............
Досега освен смяна на харддискове, успешно раздвижване на затегната панта и успешно закърпване на счупен корпус,
(вторите две изобщо не са коментирани във форум)
не си спомням за друго да съм се правил на майстор.
Нося си ги на сервиз, когато се наложи, без да се замисля ... имаме тук 2 сервиза.
Този също съм го носил и ненадейно тръгна, май въпреки мненията от форума (допустимо е, случва се ... без преглед)

Пиша и тук, за да събера повече мнения. Факт е, че не всеки знае всичко във всички области. Някъде има повече опит, другаде - по-малко.

По-долу  цитирам пример за уместен съвет във форум. Целият съвет е по-горе, точно над твоя пост.  

преди 2 часа, Profruit написа:

Заподозрян е твърдия диск. Описаните симптоми сочат него за покойник.

Благодаря ! Това ми стига за ориентиране, да и пробвам диска на другата подобна машинка и ще стане ясно.
.............................................. 
(няколко минути по-късно ... )) :

Размених харддисковете.
Заподозреният не е повреден. Дискът от здравата също не тръгва на повредената. Пак с кратко бръмчене/тракане за начало ... и дотам.

Извинявай за шегата, не съм искал да те засегна. 

В един форум може да се даде решение на даден проблем, ако е ясно какъв е. Например: "Батерията ми не работи, може ли да се ремонтира, или се сменя?" Обаче във форум диагностика на даден проблем, по описание на симптоми, няма как да се направи! На въпрос от типа "Момчета, лаптопът ми не пали, знаете ли от какво е?" не може да се даде точен отговор! Могат само да се правят предположения. За да се разбере със сигурност, трябва компетентен човек, снабден с нужната техника, да направи измервания и тестове. Затова те питах дали ще го носиш на майстор. Ако да - темата е безсмислена. Ако не - вади измервателните уреди, и почвай. 

Според мен проблемът не е във харддиска. При стартиране преди да се стигне до него се случват други неща. А при теб изобщо не се зарежда BIOS, няма картина, вентилаторът не тръгва. Мисля, че някъде веригата на захранването е прекъсната. Може да е в дъното, може да е по пътя на тока от захранването до него. Пък може да е и от нещо друго, знам ли ...

Така че, ако ти се занимава, включвай лаптопа, вади мултицета, и мери. Ако не - при майстор.

• Автор
преди 26 минути, RudeBoy написа:

Извинявай за шегата, не съм искал да те засегна. 
......................................................

Така че, ако ти се занимава, включвай лаптопа, вади мултицета, и мери. Ако не - при майстор.

Благодаря !
1. Няма проблем. Само уточнявам фактите и връщам разговора в темата ))
Позвам лаптопи на различна възраст (и сложност) за различни цели ... едноядрени антики с малко РАМ - само за статична снимка като фоторамка ... отделен само за видео от ЮТюб също може вече да се случи. По причина, че най-напредналия ми DELL LATITUDE D830, или всички от D-серията, имали дежурен проблем с прегряване и разпояване на видеокартата.(Това след като вече му се случи)
И вместо него един D820 (нова придобивка) се оказа с вградена видеокарта в процесора Intel Centrino,
и ми обясниха, че с това рискът се намалява или изчезва заедно с липсващата отделна видеокарта NVidia.
Ама пак истината се събра на части от опита и мненията на двама специалисти, пак един на живо и един в нета.
2. Мултицетът в електрониката не е за мен. Това е физика и електротехника на друго ниво и ми е слабо познато. Само за специалист.

Цитат

По-конкретно : светят първите две лампички : май са за старт и батерия,

снимка ?

Това, което може да направите е да разглобите докрай да извадите биос батерията и да държите power 1 минута и после да върнете батерията. преди малко един живна така.

• Автор
преди 3 часа, Daylight Dancer написа:

снимка ?

https://imgur.com/wK2A22e
https://imgur.com/jdQeg5C

Благодаря !

преди 14 часа, JKirilov написа:

Поне знай да не го оставяш така включено без товар!

Сега измери ли ги тия

???

Не съм мерил напрежението, само размених местата на захранванията и ги пробвах. И двете работят, заподозряното пали здравата Toshiba L40 14F

пробвай да го стартираш от флашка

току-що, ninov написа:

пробвай да го стартираш от флашка

И как става тоя номер, при положение, че изобщо не стига до буутване?!? :angry: 

А изобщо показват ли се надписите на BIOS ?Токовия удар може и да е повредил чипа са управление на захранването

значи да се знае, не съм спец
биос за да зареди, му трябва памет и често се случва, рамът да не дава добър контакт
а при мен дори имаше случай на незатегнат процесор

преди 2 минути, RudeBoy написа:

И как става тоя номер, при положение, че изобщо не стига до буутване?!? :angry: 

казах да се разбере дали проблема не е от харда

току-що, ninov написа:

казах да се разбере дали проблема не е от харда

Ама не ми отговори на въпроса. Лаптопът изобщо не светва. Как ще зареди от флашка?

Или просто пишеш ей така, да има нещо :mad:

преди 2 минути, RudeBoy написа:

Ама не ми отговори на въпроса. Лаптопът изобщо не светва. Как ще зареди от флашка?

Или просто пишеш ей така, да има нещо :mad:

затова не се сетих грешката е моя

• Автор
преди 1 час, Ивайло Димов написа:

А изобщо показват ли се надписите на BIOS ?Токовия удар може и да е повредил чипа са управление на захранването

Благодаря !

преди 19 часа, Недко написа:

При включване се чува началното щракане/тракане/бръмчене,
но не следва обичайното фучене от диска ли, от вентилатори ли, не знам.
И екранът не светва никак.

преди 1 час, дръндю написа:

значи да се знае, не съм спец
биос за да зареди, му трябва памет и често се случва, рамът да не дава добър контакт
а при мен дори имаше случай на незатегнат процесор

Благодаря !
По-късно ще проверя. Но се съмнявам, защото стана по време на работа, след спиране на тока (и липса на батерия).
РАМ паметите не са пипани, нито друсани и пр.

Засега ми стига, че харддискът не е повреден. По-нататък е работа за сервиз, ако преценя, че си заслужава.

Щом не се чува диска да чегърта и лампата не свети, вероятно е диска. Имал съм случай с машината на едно аверче. Казали му да махне външната батерия, че се захабявала и той си я карал само на зарядно. Да де, ама първото е пълна глупост, а второ той се спъна 2 (словом "два") пъти в кабела и изскубна зарядното. На втория път само вриеше вентилаторчето.  Предположих тогава, че може да е диска. Така се и оказа.

• 4 години по-късно...
  • Автор

Няколко години по-късно дойде ред да го занеса в сервиза.
Ненадейно тръгна, но спецът заподозря батерията на BIOS-a.
С времето се е съвзела, но майсторът я измери, каза, че е за смяна и я смени.
И така ... проблемът бил в изтощената батерия на BIOS-а.

Благодаря на всички  ви за споделения опит ! Със сигурност ми е полезен.
Дано решението да е полезно и за вас !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.