Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да Dual Boot-на компа си с Windows 8.1 като имам linux без инсталационни носители заради ситуацията със забравената парола за BIOS?

Препоръчан отговор

За забравената парола на BIOS-а нищо не reset-на самата парола ще инсталирам Windows 8.1 На друг диск, защото не знам как се инсталира plop boot manager под linux, Гледах клипове как се инсталира plop под linux но нищо не разбрах от него

Редактирано от Linux Mint (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Raze написа:

Достъп до boot menu нямаш ли? Някаква информация за хардуер/дънна платка?

Нямам, лаптопа е Acer Aspire E1-531G

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Raze написа:

Намирам разни решения, ако ти се занимава:

https://www.google.com/search?q=acer+aspire+e1-531+bios+password+reset&ie=utf-8&oe=utf-8

Казах ти че нямам достъп до boot менюто, нито към биоса

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Linux Mint написа:

Занеси го на сервиз тоз лаптоп стига се мъчи като грешен дявол, иначе ключа за палатката се крие в GRUB

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, petie1 написа:

Занеси го на сервиз тоз лаптоп стига се мъчи като грешен дявол, иначе ключа за палатката се крие в GRUB

Или мога просто да отворя панела за да махна харда, после пак да го затворя и да стартира от стартиращата ми флашка с MS-DOS и там включих файла clnpwd, което маха забравени пароли за биос после пак да сложа харда и да направя F12 Boot Menu На enabled

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, tepmu написа:

Може да пробваш и някои от тези неща

Аз от това видео избрах първата опция

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Само да напомня, че е препоръчително - ако искаш Dual Boot на Windows 8.1 и linux - първо да се инсталира Уин, а после - Линукса.

Колкото до парола за BIOS - тя пък за какво ти е? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, Linux Mint написа:

В първия клип, който са ти дали и по-късно, е показано как да се занули с даване на късо на батерията или премахването и. Ако беше прегледал всичко, щеше да разбереш, че не ти е нужен достъп до BIOS/boot menu.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, jhoro написа:

Колкото до парола за BIOS - тя пък за какво ти е? 

Никой да няма достъп до моя биос, да не ми бъркат настройките

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Linux Mint написа:

Дори и ти...както в случая.

Не си показал картинка на разпределение на диска
С GParted  си направи един дял от 3-4GB, в него разопаковай iso файла на Win-a. В grub  менюто добави ред за зареждане на \sources\boot.wim
Направи и един дял, на който ще се инсталира Windows.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако няма физически достъп до машината - как ще има до BIOS?

Изобщо - правиш ли разлика, между „настройки BIOS”, страница boot и „Fast boot menu”?
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 година по-късно...

парола на биос се маха само в официалиния сервиз с фактура или гаранционна карта. другото, което може да се пробва sе инсталиране на 10 в uefi/legacy (диска се слага на друг комп и се инсталира до рестарта и после се връща на лаптопа) и ъпдейт на биос - ъпдейта ресетва биоса, но има вероятност да не ресетне паролата, пъй като при лаптопите тя се пази в отделен чип с енергонезависима памет (може да се махне след разпояване на програматор, но е сложно защото в чипа на биоса пък се пази чексума за съдържанието на чипа с паролата, тоест трябва и двата чипа да се препрограмират)... ако нямаш паролата  и биос е настроен в uefi, най вероятно е включен secure boot и тогава почти никакъв шанс нямаш освен през bcdedit да си добавиш boot за grub4dos или grub efi. с plop не си губи времето - не става за нищо и няма и нови версии доста отдавна... а линукса след инсталация на win също става но линукса го инсталираш на друг диск, после го копираш на направения дял на диска с win и от win си добавяш grub4dos , настройваш пътя до кернела и blkid на дяла...

https://github.com/chenall/grub4dos/releases/tag/for_UEFI

на 27.07.2020 г. в 11:06, Теодор Тодоров написа:

не знам колко разбираш, но при ресет на биос паролата не се ресетва, но в 99% от случаите при ресет на биос по подразбиране bios става в уефи със secure boot enabled и първо търси да буутне от диска, а не от външно устройство и ще си докараш доста главоболия ако не знаеш паролата

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 4.12.2021 г. в 19:22, the professor написа:

парола на биос се маха само в официалиния сервиз с фактура или гаранционна карта. другото, което може да се пробва sе инсталиране на 10 в uefi/legacy (диска се слага на друг комп и се инсталира до рестарта и после се връща на лаптопа) и ъпдейт на биос - ъпдейта ресетва биоса, но има вероятност да не ресетне паролата, пъй като при лаптопите тя се пази в отделен чип с енергонезависима памет (може да се махне след разпояване на програматор, но е сложно защото в чипа на биоса пък се пази чексума за съдържанието на чипа с паролата, тоест трябва и двата чипа да се препрограмират)... ако нямаш паролата  и биос е настроен в uefi, най вероятно е включен secure boot и тогава почти никакъв шанс нямаш освен през bcdedit да си добавиш boot за grub4dos или grub efi. с plop не си губи времето - не става за нищо и няма и нови версии доста отдавна... а линукса след инсталация на win също става но линукса го инсталираш на друг диск, после го копираш на направения дял на диска с win и от win си добавяш grub4dos , настройваш пътя до кернела и blkid на дяла...

https://github.com/chenall/grub4dos/releases/tag/for_UEFI

не знам колко разбираш, но при ресет на биос паролата не се ресетва, но в 99% от случаите при ресет на биос по подразбиране bios става в уефи със secure boot enabled и първо търси да буутне от диска, а не от външно устройство и ще си докараш доста главоболия ако не знаеш паролата

Темата вече не е актуална, в сервиза ми махнаха биос паролата от малко над година.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Теодор Тодоров написа:

Темата вече не е актуална, в сервиза ми махнаха биос паролата от малко над година.

Ами според мен въпрос на добро възпитание е когато потърсиш помощ, съдавайки тема е да я довършиш и споделиш как се е решил проблема. Това би помогнало и на други хора, нали това е идеята не само да се реши твоя проблем.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...