Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на нова кутия (ATX) или вентилатори ?

Featured Replies

Здравейте , в момента съм с някаква Xigmatek кутия която си личи , че не влиза достатъчно въздух в нея и оттам компонентите постоянно се мъчат и държат високи температури . Под предвид мъчат се - CPU Idle - 49 , Gaming - 60-65 , GPU - Gaming 76-78 . Реално на предният панел , горе и долу има 2 отвора за въздух които са широки около 1 сантиметър и са дълги около 7-8 сантиметра . Линк към кутията - цък . Имам също тези 4 вентилатора - цък . 3 отпред и 1 отзад . Дори при idle самите вентилатори са шумни . Няма значение дали от биоса е зададен quiet mode или стандартен . Дали е от вентилаторите , от кутията самият лош въздухопоток или от двете ? Ако е от вентилаторите мисля да купя 4 броя Be quiet! Pure Wings 2 120mm или търся някаква кутията до 150-170 леа с добър airflow и поне с 2 включени вентилатора  . Може би единственото което си набелязах е Phanteks P400A или Fractal Design Meshify C (надвишава бюджета с около 10-15 лева ) . Само , че Phanteks P400A няма dusk filter който прави лоша работата поради причината , че доста мръсотия ще влиза вътре . За Meshify C чета добри мнение . Има си дъск филтър и 2 вентилатора . Мога да закупя в най-краен случай 2 вентилатора Pure Wings 3 на Be Quiet и да ги комбинирам с тези с които идва Meshify C кутията ама надвишава бюджета и отива към 210-220 лева . Някакви други предложения ? Предпочитанията ми са - да не се вижда захранването отстрани като се погледне от темперираното стъкло (като при Cooler Master TD500) и да не е много грозна на външен вид . Благодаря много предварително ! Аз мисля , че най-добре ще е да взема P400A за 130 лева с 2 вентилатора , да прибавя 2 броя BE Quiet Pure Wings 2 и така да не надвишавам 170 лева бюджета , но искам да чуя и вашето мнение ! 

Как прецени, че температурите са високи?

Нещо повече да кажеш за видео картата и наличния охладител за процесора?

Къде и как са свързани показаните перки?

• Автор
преди 43 минути, plamen_petrov_80 написа:

Как прецени, че температурите са високи?

Нещо повече да кажеш за видео картата и наличния охладител за процесора?

Къде и как са свързани показаните перки?

Ryzen 1600 Stock Wraith Cooler + Gygabite 1660 Super . Ако не се бъркам и 4-те вентилатора са свързани посредством rgb сплитери ( 1 към 2 от един вентилатор - едното е за rgb connection докато другото си е конектор за вентилаторите) . Свързани са към CHA FAN 2 както е в тази тема за конекторите на дъното AB350M Pro 4 . Цък тема . Може би на мене ми се струват , че нямат достатъчно въздух . Температурите гледам в нета , че са добри според това което правя в момента . Може би проблемът идва от евтините вентилатори с които съм . Те шумят и не вкарват достатъчно въздух ? 

с тази кутия в момента имаш 3 вкарващи и 1 изкарващ вентилатори въздуха

сложи си 1 или 2 отгоре да изкарват

вентовете да са с достатъчно обороти  1500+/-

колкото до шумът - хубавите кутии са скъпи ...

Така монтирани, вентилаторите са достатъчно на брой, но не осигуряват нормален въздушен поток. 3-те вентилатора "блъскат" студен въздух, който обаче не се извежда навън адекватно, защото 1 изкарващ не може да "насмогне" на този поток. Съвета ми е,  да махнеш най-долния преден вентилатор и да го монтираш на "тавана" на кутията над процесора, така че да изкарва събралият се горещ въздух. Регулирай си вентилаторите да минават на максимални обороти при температура на процесора 60-65 градуса. Иначе, и така температурите не са над нормалните.

Както са ти казали @mr. 5r0ff и @Joss Bomon едната перка отгоре. Може да пробваш и с AM охладител, който ще ти смъкне 10-15 градуса. Може да направиш и почистване на системата + филтрите за прах.

Това поръчах https://www.vario.bg/lian-li-lancool-ii-mesh-performance . Дават я една от най-добрите кутии в момента. Взех допълнително два вентилатора  на arctic bionix за отгоре да вадя въздуха навънка( дори не са нужни , но да има :D ). Всичко излзиа около 220 лева.

• Автор

Ще пробвам препоръчаното от колегите . Иначе @Антон Кръстев И аз съм се загледал по Lian Li ама ето тази - https://www.vario.bg/lian-li-lancool-ii-lancool-ii-x . Но според мене няма смисъл от толкова пари . Както горе посочих . Така или иначе вече според мене е за смяна сегашната ми кутия . Мисля да си поръчам Phanteks P400A + 2/3 Be Quiet Pure Wings 2 . П400А има 2 вградени вентилатора . Така ще станат 3 отпред , 1 отзад и 1 отгоре . И всичкото това ще ми излезне около 160-170 лева . Като , че ли се нагледах на РГБ вентилатори и такива глупости . Чак вече ме дразнят . Всичко ми е черно по билда . Имам ргб само от мишката и от клавиатурата . 

• Автор

Тъй като никъде не мога да намеря Phanteks P400A в наличност или поне да я поръчам трябва да намеря някаква друга кутия . Може би единственото което намирам като кутия с много вградени вентилатори са Cooler Master MB520 RGB- https://www.jarcomputers.com/Cooler-Master-MasterBox-MB520-RGB_prod_CASEPCOOLERMASTERMCBB520KGNNRG.html?ref=prod 

MB511 RGBhttps://ardes.bg/product/cooler-master-masterbox-mb511-rgb-cheren-mcb-b511d-kgnn-rgb-125277?utm_source=pazaruvaj.com&utm_medium=Компютърни+кутии

Според това което гледам разликата е , че MB520 е със стъклен преден панел докато MB511 е със дупки (Mesh front panel) . Според мене mesh-а ще е по-добре за airflow . Поне за 140-150 лева ще имам 3 вентилатора и ще трябва да добавя само 1-2 за отзад и отгоре (макар , че идват и двата кейса с 3 ARGB отпред и 1 стандартен отзад .) . Някакво мнение по тези кейсове ? 

• Автор

Попаднах също на тази кутия - Silentium PC Regnum RG6V Evo . 4 ARGB вентилатора с mesh преден панел . Има също и от тези гумените пръстени около дупките за кабели (rubber grommets) както и такива около такива за кабела за захранването за видео картата . Направо съм потресен колко добре изглежда тази кутия за тези пари ! Гледах няколко теста в интернет и даже минава по airflow няколко кутии на известни марки . Има даже дъст филтри ... Много ми харесва черният цвят . И самият дизайн е доста добър . Мисля да е тази или MB511 . Мисля да пробвам как са стоковите вентилатори на Silentium и ако не ми харесат , да събера 70-80 лева . Да сложа pure wings 2 2 броя 140мм отпред , 1x 120 мм отгоре и един 120мм отзад . Ето линк към сайтът им и цената във vario . https://www.vario.bg/silentiumpc-regnum-rg6v-evo-tg-argb-spc262 , https://www.silentiumpc.com/en/product/regnum-rg6v-evo-tg-argb/ 

Човек, не разбра ли, че смисъл от МНОГО вентилатори няма ?! Важен е балансирания поток и настройката на вентилаторите при различно натоварване на процесора. Многото вентилатори правят много шум и кутията става като "прахосмукачка" без да има нужда от такъв огромен поток. В масовия случай, един вкарващ и два изкарващи вентилатори са напълно достатъчни.

При тебе преместването на вентилатора на горния панел ще окаже ефект, а като ти се харчат пари, вземи един охладител за процесора, като този например.

• Автор
преди 4 часа, Joss Bomon написа:

Човек, не разбра ли, че смисъл от МНОГО вентилатори няма ?! Важен е балансирания поток и настройката на вентилаторите при различно натоварване на процесора. Многото вентилатори правят много шум и кутията става като "прахосмукачка" без да има нужда от такъв огромен поток. В масовия случай, един вкарващ и два изкарващи вентилатори са напълно достатъчни.

При тебе преместването на вентилатора на горния панел ще окаже ефект, а като ти се харчат пари, вземи един охладител за процесора, като този например.

Аз го разбрах това ама няма как при 3x120mm / 2x140mm отпред , задният 120 mm сам да се справи с този целият поток . Реално ще навлиза много въздух а няма да може да се изкарва достатъчно и накрая част от топлият въздух който идва от видео картата ( най-вече/ и процесора ще циркулира вътре и ще стане парник . Затова искам да добавя един 120/140 отгоре за да е оптинален потока . Нали не греша ? Той процесора е добре . 60-63 за мене при игра са добре . 

преди 3 минути, Митко Стефанов написа:

Аз го разбрах това ама няма как при 3x120mm / 2x140mm отпред , задният 120 mm сам да се справи с този целият поток . Реално ще навлиза много въздух а няма да може да се изкарва достатъчно и накрая част от топлият въздух който идва от видео картата ( най-вече/ и процесора ще циркулира вътре и ще стане парник . Затова искам да добавя един 120/140 отгоре за да е оптинален потока . Нали не греша ? Той процесора е добре . 60-63 за мене при игра са добре . 

На мен ли обясняваш това ?! Та нали аз ти обяснявах как да си направиш потока пропорционален ?! Изобщо разбираш ли какво съм ти написал в първият си пост ?!

на 28.07.2020 г. в 13:25, Joss Bomon написа:

Така монтирани, вентилаторите са достатъчно на брой, но не осигуряват нормален въздушен поток. 3-те вентилатора "блъскат" студен въздух, който обаче не се извежда навън адекватно, защото 1 изкарващ не може да "насмогне" на този поток. Съвета ми е,  да махнеш най-долния преден вентилатор и да го монтираш на "тавана" на кутията над процесора, така че да изкарва събралият се горещ въздух. Регулирай си вентилаторите да минават на максимални обороти при температура на процесора 60-65 градуса. Иначе, и така температурите не са над нормалните.

преди 4 часа, Joss Bomon написа:

В масовия случай, един вкарващ и два изкарващи вентилатори са напълно достатъчни.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.