Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как стоят нещата при купуването на домейни? (Beginner)

Featured Replies

Здравейте,

/малко предистория/  

от година и половина работя като SEO в една фирма (това ми е първата работа). В началото имаше бурно развитие, но в един момент работата придоби механичен и еднообразен вид, развитието изчезна. 

Наблюдавам, че колеги от същата сфера купуват и продават домейни. Изграждат сайтове с цел да продават линкове. Стана ми интересно и ми се прииска да си направя едно тестово сайтче, да видя как стоят нещата при закупуване на домейн, хостването му, изграждането на сайт и прочие.

Въпросите са ми: 

От къде се купуват домейни? Нужни ли са документи и договори?

Ако домейнът бъде закупен от чужбина, би ли било проблем да се хостват в България?

Ако закупя вече съществуващ домейн от друго лице, как се обозначава, че е вече мой, или поне че вече аз съм наемателя?

Кои хостинг компании са читави и изобщо имам ли нужда от подобна? (чувала съм, че човек може да си направи и домашен хост, но предполагам е скъпо?)

Може ли да се вземе хостинг от чужбина? 

Като цяло ми се иска да си взема например 1 или 2 домейнчета, да ги пусна да се хостват, да им направя сайтчета и да си правя експерименти. Да гледам на какво реагира Гугъл, на какво реагират потребителите, дали мога да им доведа трафик... и подобни неща. 

След като имаш колеги, които се занимават с това, защо не питаш тях, със сигурност имат повече знания точно в това нещо.

преди 1 час, Anastasya L написа:

Здравейте,

/малко предистория/  

от година и половина работя като SEO в една фирма (това ми е първата работа). В началото имаше бурно развитие, но в един момент работата придоби механичен и еднообразен вид, развитието изчезна. 

Наблюдавам, че колеги от същата сфера купуват и продават домейни. Изграждат сайтове с цел да продават линкове. Стана ми интересно и ми се прииска да си направя едно тестово сайтче, да видя как стоят нещата при закупуване на домейн, хостването му, изграждането на сайт и прочие.

Въпросите са ми: 

Ако домейнът бъде закупен от чужбина, би ли било проблем да се хостват в България?

Ако закупя вече съществуващ домейн от друго лице, как се обозначава, че е вече мой, или поне че вече аз съм наемателя?

Кои хостинг компании са читави и изобщо имам ли нужда от подобна? (чувала съм, че човек може да си направи и домашен хост, но предполагам е скъпо?)

Може ли да се вземе хостинг от чужбина? 

Като цяло ми се иска да си взема например 1 или 2 домейнчета, да ги пусна да се хостват, да им направя сайтчета и да си правя експерименти. Да гледам на какво реагира Гугъл, на какво реагират потребителите, дали мога да им доведа трафик... и подобни неща. 

Може да си закупите домейн от чужбина, може да ползвате хостинг в чужбина или в България.

Примерно тук https://www.superhosting.bg/web-hosting-register-domains.php

Поръчваш си домейна, и хостинга и си решаваш въпроса с поддръжката на хостинга.

@Anastasya L сайт може да си направиш и без пари! Няма да плащаш никакви данъци и с нищо няма да се разправяш, а сайта си е активен и се развива! За първи път виждам някой да иска да си дава парите за сайт, като се има предвид българина какъв голям скъперник е. Обикновено тези неща се случват от незнания и неграмотност.

преди 12 часа, Anastasya L написа:

от година и половина работя като SEO в една фирма

И нищо ли не научи за толкова? Смени си професията и давай нещо друго. Това явно е мъка и не е за теб. Това можеш да го разглеждаш като нещо допълнително за час - два след работа.

• Автор
преди 49 минути, Филипов написа:

И нищо ли не научи за толкова? Смени си професията и давай нещо друго. Това явно е мъка и не е за теб. Това можеш да го разглеждаш като нещо допълнително за час - два след работа.

Защо веднага правиш изводи и блеймваш? Ами ако не се занимавам във фирмата с подобни неща, а основно линкбилдинг? :) 

преди 12 часа, Raze написа:

След като имаш колеги, които се занимават с това, защо не питаш тях, със сигурност имат повече знания точно в това нещо.

Нямам пряк контакт с тях, но и са доста заети, неудобно ми е да ги ангажирам допълнително. 

Благодаря на останалите коментари.

Хайде първо да уточним едно нещо - Домейн не се КУПУВА/ПРОДАВА а се НАЕМА/ОТДАВА, единственото изключение е ако домейна е бил нает от някой и е станал популярен този някой който го е използвал до момента да поиска продажна цена с която той ви продаа своите права върху наема на домейна но той отново не е ваша собственост.

Чета ви въпросите и се питам, е ли възможно човек който заема подобна длъжнист да задава подобни въпроси?

И един въпрос от мен - Какво е това продаване на линкове? Може би въпроса ми е тъп, но не съм го чувал това животно.

На мен също не ми стават ясно някои неща. Да регистрираш домейни и впоследствие да ги отдаваш - ок, но да правиш сайтове това не го разбирам. Сайтът не може да е цел, то е средство за постигане, популяризиране и/или развиване на идеята.

на 10.08.2020 г. в 15:12, Bubbles написа:

И един въпрос от мен - Какво е това продаване на линкове? Може би въпроса ми е тъп, но не съм го чувал това животно.

Това е форма на спам (все пак, тъпотия SEO разчита на спам). Пишман Сео "специалист" "прави" фейк сайтове в които публикува текстовр и линкове към сайтове на глупаци които му плащат за това. 

Целта е, да се подложат паяците на търсачките, че някой проявява интерес към линкнатите ресурси.

преди 4 часа, mr mcwolf написа:

Това е форма на спам (все пак, тъпотия SEO разчита на спам). Пишман Сео "специалист" "прави" фейк сайтове в които публикува текстовр и линкове към сайтове на глупаци които му плащат за това. 

Целта е, да се подложат паяците на търсачките, че някой проявява интерес към линкнатите ресурси.

Уоу, абсолютна простотия, благодаря че ми го обясни. :)

• Автор
на 10.08.2020 г. в 15:12, Bubbles написа:

Хайде първо да уточним едно нещо - Домейн не се КУПУВА/ПРОДАВА а се НАЕМА/ОТДАВА, единственото изключение е ако домейна е бил нает от някой и е станал популярен този някой който го е използвал до момента да поиска продажна цена с която той ви продаа своите права върху наема на домейна но той отново не е ваша собственост.

Чета ви въпросите и се питам, е ли възможно човек който заема подобна длъжнист да задава подобни въпроси?

1. Горе съм упоменала, че се наемат. 

2. Изобщо знаете ли как стоят нещата в големите фирми? Определен човек се занимава с определени поддейности, a не fullstack да прави всичко. 

3. Хайде вместо да си задавате излишни въпроси, да отговорите на моите... ама чакай, забравих, то е по-важно да хейтнеш. 

Главната причина да създам темата, започвайки от най-основни и семпли въпроси е българският регистър на домейни. Там попаднах на документи, които се попълват при прехвърлянето на домейн, което ме наведе на много въпроси. При наемането на домейн, това означава ли, че има и данъци към годишната такса? Трябва ли човек да има фирма или Може да бъде едноименен собственик /"наемател", за господина, който пак ще измрънка, че се наемали/. 

на 11.08.2020 г. в 19:53, tepmu написа:

На мен също не ми стават ясно някои неща. Да регистрираш домейни и впоследствие да ги отдаваш - ок, но да правиш сайтове това не го разбирам. Сайтът не може да е цел, то е средство за постигане, популяризиране и/или развиване на идеята.

За създаването на сайт - искам да се запозная от по-близо с Wordpress, Opencart, DRupal, Joomla или дори къстъм. Смисъла, който търсите, отново казвам е с образователна цел. На клиентски сайтове не мога да експериментирам с плъгини или с кода на сайта, иначе може нещо да се счупи...недай се Боже. 

Надявам се, това да разчиства въпросите. 

преди 17 минути, Anastasya L написа:

1. Горе съм упоменала, че се наемат. 

2. Изобщо знаете ли как стоят нещата в големите фирми? Определен човек се занимава с определени поддейности, a не fullstack да прави всичко. 

3. Хайде вместо да си задавате излишни въпроси, да отговорите на моите... ама чакай, забравих, то е по-важно да хейтнеш. 

Главната причина да създам темата, започвайки от най-основни и семпли въпроси е българският регистър на домейни. Там попаднах на документи, които се попълват при прехвърлянето на домейн, което ме наведе на много въпроси. При наемането на домейн, това означава ли, че има и данъци към годишната такса? Трябва ли човек да има фирма или Може да бъде едноименен собственик /"наемател", за господина, който пак ще измрънка, че се наемали/. 

Виж ся ако ще се хапеме казвай.
Думичката хейт/хейтене си я пази за себе си, аз пиша на български и не те познавам камоли да те мразя.
Изразих мнение, на няколко места споменаваш КУПУВАНЕ на домейн :

на 9.08.2020 г. в 22:06, Anastasya L написа:

как стоят нещата при закупуване на домейн

Въпросите са ми: 

Ако домейнът бъде закупен

Ако закупя вече съществуващ домейн

Затова съм си позволил да те поправя, а факта че работата ти е свързана с компютри и СЕО което най обшщо казано е популяризиране(оптимизиране) на уебсайтове би трябвало да означава че НЕ аз трябва да обяснявам на теб какво е домейн, как се придобива и как да му се невиди се прави сайт на уърдпрес а точно обратното. Или по време на обучението са ви учили само как да предлагате нови адреси на търсачките?
Уважения. нищо лично, просто едно мнение.

Ся българския регистър на домейни е малко различен от останалите. Как да ти кажа, като висчко българско в последните години и това е пълно дърво, но се отнася само ако наемаш домейн .bg, тогава ти изискват причина за регистрация на домейна и дал иси фирма или частно лице като в случай че си частно лице и някоя фирма поиска домейна който ти вече си наел/а фирмата може да придобие твоя домейн... ...за това посленото не съм 100% сигурен, но някъде бях чел нещо такова из правилата на register.bg

Иначе останалите домейни аз поне не знам да имат някакви специални изисквания освен да си ги платиш. Е може би .gov и още някой по специален.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.