Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква матура да избера?

Featured Replies

Здравейте, тази година ще бъда 12 клас, но все още не съм сигурен за втората си матура. Вече от две седмици се подготвям за по английски, но не съм много уверен. От друга страна по история съм сравнително добър и без да уча бих се справил за около петица без да си давам много зор. Всъщност какво е хубаво да знам за избирателната матура? Как да подходя? Искам да се представя добре, ама имам още и по литература да се готвя, цяла камара книги трябва да изчета... мале, мале... абе какъв е смисълът от тези матури, те само ми пречат на кандидатстването бих казал!

Преди време матурите по чужди езици бяха доста лесни - човек с общи знания изкарваше петица. Аз писах две избираеми (английски и френски) и си вдигнах малко средния успех така. Не знам в момента каква е ситуацията, де.

Колкото до кандидатстването - зависи от ВУЗ-а - някъде приемат и само с матура.

преди 1 час, IvaNov430 написа:

абе какъв е смисълът от тези матури, те само ми пречат на кандидатстването бих казал!

Смисъла е, че 12 години не се ебавате с даскалите и ги праите на луди, а в същото време не научавате нищо, затова матурата те кара щеш нещеш нещо да прочетеш да беликим ти остане в кратунката та да ти върши работа в живота.

Матура не трябва ние да ти избираме, ти сам трябва да си избереш на според това накъде искаш да се развиваш.

Успех! :)

Всеки знае, че са излишни и че нищо не се научава от зубренето преди тях. А дори и да се научава, не след дълго се забравя и пак нищо. Някакви глупави формалности от министерството са това.

Моята тогава си я избрах да е по физика. Лош избор направих, но я взех все пак. Щом историята ти върви и без допълнително четене значи имаш почти сигурна висока оценка. Рискува ли ти се с английски? Може да изкараш някоя тройка и да не си доволен после. Но ако в университета се влиза с матура по английски тогава е друго...

преди 57 минути, Bubbles написа:

затова матурата те кара щеш нещеш нещо да прочетеш да беликим ти остане в кратунката та да ти върши работа в живота.

Според мен доста грешна концепция за училището като цяло. Мисля, че не се очаква да помниш дори и 10% от това, което са ти преподавали, важното е да се научиш как да учиш.

преди 1 минута, killchain написа:

Според мен доста грешна концепция за училището като цяло. Мисля, че не се очаква да помниш дори и 10% от това, което са ти преподавали, важното е да се научиш как да учиш.

Така е, но днес кой ученик изобщо уважава учителя си, пък камоли да внимава в час?
По наше време в час гък не се чуваше, особено в някои часове, учител като минеше в коридора всеки отдаваше нужното уважение и т.н. а днес льольовците са превърнали учителите в падари. Да със сигурност има и такива които внимават и се опитват да научат нещо, НО те са единици, повечето грам не ги интересува и не никой не бръснат за нищо.
Ясно е че със зубрене не става, всичко е до акъл, но колкото и да е като прочетеш едно нещо и пишеш после за него все нещичко ще ти остане и в главата, пък кой знае, някой ден може да ти е и от полза. :)

• Автор
преди 1 час, Bubbles написа:

Смисъла е, че 12 години не се ебавате с даскалите и ги праите на луди, а в същото време не научавате нищо, затова матурата те кара щеш нещеш нещо да прочетеш да беликим ти остане в кратунката та да ти върши работа в живота.

Нима това е редно? Един вид се превръщам в заложник на матурата? Аз нямаше да имам нищо против тях, ако поне имаше нормално образование. Плюс това мисля, че не е редно да прехвърляте цялата вина на учениците. Имам учители при които буквално нищо не правим и това не са единични случаи, а съм в "елитна" гимназия. 

Има и още едно нещо, което много ме дразни... защо от министерството правят толкова трудни матурите?! Пак казвам, нямам нищо против матурите стига да са съобразени с нивото на образованието. Тези от МОН сякаш само гледат как да те затапят... 

току-що, IvaNov430 написа:

Нима това е редно? Един вид се превръщам в заложник на матурата? Аз нямаше да имам нищо против, ако поне имаше нормално образование. Плюс това мисля, че не е редно да прехвърляте цялата вина на учениците. Имам учители при които буквално нищо не правим и това не са единици, а съм в "елитна" гимназия. 

Има и още едно нещо, което много ме дразни... защо от министерството правят толкова трудни матурите?! Пак казвам, нямам нищо против матурите стига да са съобразени с нивото на образованието. Тези от МОН сякаш просто искат да те затапят...

Мда МОН и като цяло системата имат огромна вина за състоянието на образователната система както за отношенията Учител - Ученик, другият голям виновник са родителите, не веднъж съм казвал че моето поколение излязохме доста некадърни в това отношение(уви).

Какво значи трудни? Те са върху материал който си учил през годините. Или нещо въпросите са подвеждащи?

• Автор
преди 25 минути, Bubbles написа:

Така е, но днес кой ученик изобщо уважава учителя си, пък камоли да внимава в час?
По наше време в час гък не се чуваше, особено в някои часове, учител като минеше в коридора всеки отдаваше нужното уважение и т.н. а днес льольовците са превърнали учителите в падари. Да със сигурност има и такива които внимават и се опитват да научат нещо, НО те са единици, повечето грам не ги интересува и не никой не бръснат за нищо.
Ясно е че със зубрене не става, всичко е до акъл, но колкото и да е като прочетеш едно нещо и пишеш после за него все нещичко ще ти остане и в главата, пък кой знае, някой ден може да ти е и от полза. :)

Ами добре. Нека тогава за матура остават тези с оценка по 5.00 примерно. Учителите да решават кой да остава на матурата. 

Това ми прилича на 2 клас, когато Иванчо се обадил по време на час и госпожата решава да напише по забележка на целият клас... това с матурата по вашата логика си е чисто отмъщение.

преди 16 минути, Bubbles написа:

Мда МОН и като цяло системата имат огромна вина за състоянието на образователната система както за отношенията Учител - Ученик, другият голям виновник са родителите, не веднъж съм казвал че моето поколение излязохме доста некадърни в това отношение(уви).

Какво значи трудни? Те са върху материал който си учил през годините. Или нещо въпросите са подвеждащи?

Аха... "учен" през годините. Това би го казало човек, чийто крак не е стъпвал в училище последните двайсетина години 😀

Мисля че малко смесвате нещата. Ако беше учен през годините, тогава каква щеше да бъде логиката от матурите, нали имаме оценки от контролни, изходни/входни нива?Противоречите си.

Ако сме "учили" нещо, то ние сме го зубрили за контролното. Плюс това учихме до 7 клас, след това вече който както може да се оправя. 

Както казах матурите са с "повишена трудност". Щом ще са с повишена нека бъде една задължителната. 

преди 40 минути, IvaNov430 написа:

Нима това е редно? Един вид се превръщам в заложник на матурата?

Когато бях ученик се държаха 5 (повтарям пет) матури! Това ако средно за трите години (9-11кл) нямаш успех минимум мн. добър(4.50). Някои държаха Кралска матура - и петте дисциплини:
1. Български език и литература
2. Математика
3. Физика
4. Химия
5. История
Аз бях на матура по бел и доброволно се явявах на матура за повишаване на оценка по математика
Матура - според това къде ще продължиш и ако оценката е валидна за кандидатстване. 

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 4 часа, IvaNov430 написа:

Здравейте, тази година ще бъда 12 клас, но все още не съм сигурен за втората си матура. Вече от две седмици се подготвям за по английски, но не съм много уверен. От друга страна по история съм сравнително добър и без да уча бих се справил за около петица без да си давам много зор. Всъщност какво е хубаво да знам за избирателната матура? Как да подходя? Искам да се представя добре, ама имам още и по литература да се готвя, цяла камара книги трябва да изчета... мале, мале... абе какъв е смисълът от тези матури, те само ми пречат на кандидатстването бих казал!

Избери матура по предмет, който в бъдеще ти е в полза. Примерно кандидатстване в университет. Също така ти харесва и се увличаш.

От писането виждам, поне така бе преди, можеш да се занимаваш с право. Щом клониш към история и чужди езици.

https://law.uni-plovdiv.bg/bg/факултет/прием/

Яви се на матура, по това по което си подготвен най-добре. Аз също съм против матурите. Цялата ни образоватлена система в момента произвежда неграмотни деца и студенти. 

преди 6 часа, IvaNov430 написа:

От това, което чета имам чувството, че изобщо не си наясно какво ще правиш в бъдеще. Прочетох и някои коментари, в които само за образование се говори - няма лошо, но се пропуска една много съществена част образованието е функция на индустрията (причината образователната ни система да е на това равнище, но това е друга тема). Сиреч искам да ти кажа, че образованието само по себе си е една хартийка, която може да не ти върши никаква работа. Хубаво е да си отговориш на следните въпроси:

1. Какво искаш да работиш?
Тук имаш четири възможности:
1.1 Работиш нещо, което ти харесва и което е достатъчно добре заплатено (това е субективно, така че няма точна сума). По тази точка няма какво много да се каже - тя е най-добрата, но и най-трудната за постигане.
1.2 Работиш нещо, което не ти харесва, но заплащането е добро.
1.3 Работиш нещо, което ти харесва, но заплащането е ниско - най-често хората трябва да избират между една от тези две категории в зависимост дали са хора на идеята, на емоцията или на парите и материалните облаги. Особено много тази категория е характерна за нашата страна - хора на изкуството най-често попадат в нея.
1.4 Работиш нещо, което не ти харесва и заплащането е ниско - това е най-лошият вариант, но трябва да се оцелява. Моите наблюдения са, че много хора, които са неориентирани с това, какво искат да правят с живота си или нямат нужната амбиция и хъс попадат в нея, хора, за които училището е досада и учителите са длъжни да им наливат акъл с фуния.

Съответно като си избереш професия и си дадеш ясната представа към коя категория тя попада (разбира се има изключения. Ако си много добър в това, което правиш може да получаваш достойно възнаграждение в почти всяка професия) и си съгласен с това минаваш на следващата стъпка.

2. Трябва ли ти висше образования, за това което си избрал?
Пак ще се повторя образованието не трябва да е цел, а то е средство за постигане на целта (желаната работа). Има достатъчно професии, които са добре платени и средното ти стига или най-много някакъв курс за квалификация. Не забравяй висшето образование е платено и няма смисъл да учиш 4-5-6 години, да дадеш една камара пари за нещо, от което реално няма да имаш полза освен, че ще се водиш висшист. Съответно ако прецениш, че ти трябва висше - трябва да избереш правилния университет и специалност. Като избереш правилния университет и специалност там ще ти пише приемът с какво е - изпит или матура. Оттук вече минаваме на твоя въпрос:

3. Каква матура да избера?
Ако приемът във висшето заведение е с изпит няма голямо значение каква матура ще избереш, защото така или иначе ще полагаш кандидат-студентски изпит /КСИ/, все пак е хубаво да запишеш тази, на която смяташ ще се справиш най-добре ако при класирането участва дипломата за средно или по каквото ще е изпита да си направиш най-малкото тренировка /въпреки че форматите понякога са различни/, а най-вече да учиш по едно и също нещо вместо по няколко. Съответно ако може с матура да се кандидатства - избираш нея. Имай предвид, че матурата винаги е една идея по-лесна от КСИ, за това недей пропуска тази възможност, а нещо ако се обърка винаги може да се поправиш с изпит. Вече ако не ти трябва да учиш висше, мисля е ясно, избираш най-лесното за теб. Аз лично не виждам смисъл от допълнителните матури, защото те само ще те ангажират.

Трябва да си спокоен, дори нещо да се обърка или промени, стига да си жив и здрав винаги може да се преориентираш, но по-добре е ако стане от първия път, защото всичко е време, разходи и нерви/стрес, а може да си ги спестиш.

Успех!

на 17.08.2020 г. в 11:01, IvaNov430 написа:

абе какъв е смисълът от тези матури, те само ми пречат на кандидатстването бих казал!

Смисъла е да се ориентираш в какво те бива. 

Навремето едно дете на една моя позната бе в същата позиция. Дълго събеседвахме в какво го бива. Избра си философия, защото смяташе, че това го влече. После последва разочарование, защото не можа да я вземе. Идеята е следната, само си мислиш, че те влече историята. Не помня какво избра после, за да завърши и получи диплома за средно образование ... 

Според мен трябва да наблегнеш на английския. Да, трябва да се положи вид усилие от твоя страна, но после удовлетворението е по-голямо. Да не говорим, че в днешния свят в който английския вече не е мода, а необходимост за реализацията в живота. 

Успех!

п.п. Осланяйки се по вид влечение по може да сгрешиш. И винаги след това може да следваш История ... ;) 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.