Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Параметрите на Dism в Windows 7

Ivan Zangagolev

Препоръчан отговор

Здравейте!

Имам напълно работещ windows 7 x64 и нямам проблеми с него, но искам да попитам следното:

Инструмента Dism в windows 7 поддържа само параметъра:

Dism /Online /Cleanup-Image /Scanhealth

Но останалите два параметъра checkhealth и restorehealth не ги поддържа.

Има ли начин или алтернатива при която windows 7 x64 да поддържа тези параметри и те да работят както при новите уиндоуси?

Инструмента SFCFix го знам, но идеята ми е специално за Dism и неговите параметри.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не, алтернативата под 7 се казва System Update Readiness Tool:

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=20858

Разбира се, не е толкова мощен като параметрите в 8.1/10 на DISM, но друг начин няма. Остава SFCFix за който сте споменали (и ако автоматичния му режим се провали), да се (extract-нат проблемните файлове на инсталационния диск)

https://www.sevenforums.com/tutorials/42776-extract-files-windows-7-installation-dvd.html

и след това или да се създаде скрипт за SFCFix или да се копират на десктопа и да се стартира без скрипт (често сам ще си ги намери и замени).

Или просто си направете системен IMAGE на дяла и при проблем си го възстановете. Ще спести доста главоболия. System Restore също помага в тази насока (но не винаги).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за бързия отговор! Иначе е вярно, че имиджа и system restore много помагат! Дори скоро ми се случи да използвам system restore след едно омазване на регистрите в windows.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Никой не е застрахован. И на мен са ми помагали. Ползвам Macrium Reflect Free и дори съм го задал в Boot Menu-то и така дори не се налага да зареждам от външен носител за да възстановя Image-a. Влиза си в Recovery среда преди да зареди Операционната Система. Единствения проблем на този метод е ако самия диск замине (тогава вече ще се наложи ползването на външен спасителен диск за целта).

Иначе за 7, както казах инструмента се казва накратко SuR (или наричан още CheckSur). Но не забравяйте освен за DISM и за SFC /Scannow (за проверка на системните файлове), както и за chkdsk инструмента за проверка за логически грешки по файловата система.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

не се налага да зареждам от външен носител

Освен ако не се омаже boot записа/дяла (пу-пу)

преди 3 часа, B-boy/StyLe/ написа:

не е толкова мощен като параметрите в 8.1/10 на DISM, но друг начин няма.

В среда на Win 8.1/10 (PE) да се направи офлайн проверка (sfc) или с помощта на dism++ отново в режим offline да се направи проверка/ремонт на инсталирана Win 7. Или с помощта на dism++ да се конфигурира startup repair.
И да - dism на Win 7 е като детската възраст на инструмента - липсват много от възможностите на dism за 8.1/10.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, цър-вул написа:

Освен ако не се омаже boot записа/дяла (пу-пу)

Е нали съм го писал. :)

преди 37 минути, цър-вул написа:

В среда на Win 8.1/10 (PE) да се направи офлайн проверка (sfc) или с помощта на dism++ отново в режим offline да се направи проверка/ремонт на инсталирана Win 7. Или с помощта на dism++ да се конфигурира startup repair.
И да - dism на Win 7 е като детската възраст на инструмента - липсват много от възможностите на dism за 8.1/10.

Знаеш ми мнението за Dism ++. :) А офлайн проверката ще помогне само ако става въпрос на повредени права или ако системата не зарежда. Ако зарежда или няма проблем с правата SFC ако не може да намери читави копия нито офлайн, нито онлайн проверката ще помогне. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Знаеш ми мнението за Dism ++

когато става дума за почистване - да. Особено на winsxs. Но има ремонтни функции, които си работят повече от добре. ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, цър-вул написа:

има ремонтни функции, които си работят повече от добре

Бегло ревю на Dism++

Аз също ползвам инструмента /обикновено от флашка със Strelec / .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, Joss Bomon написа:

Бегло ревю на Dism++

Аз също ползвам инструмента /обикновено от флашка със Strelec / .

Само внимавай с почистването на кръпките. Не винаги дава проблеми, но понякога яко омазва. По-добре за тях си използвай Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase според мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох ревюто на Dism и наистина си заслужава! Аз имам въпросния инструмент изтеглен, но никога не съм го пускал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, цър-вул написа:

МНОГО внимавай с опциите за почистване!!!

Аз да ти кажа не използвам Dism за почистване, а по скоро ползвам само sfc и Dism /Online /Cleanup-Image за поправка когато се налага. Иначе и аз съм чувал, че инструмента Dism омазва много ако не се гледа какво точно се почиства и ако се маркират опциите ей така само за да си почисти човек системата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 25.11.2020 г. в 11:09, цър-вул написа:

МНОГО внимавай с опциите за почистване!!!

При мен съм маркирал абсолютно всичко и не съм забелязал нещо да се е повредило след почистване. На някои може и да помага, но на домашната машина спирам system restore и се подсигурявам единствено с регулярно правени бекъпи. Спирам и всякакви съобщения и записи за събития, грешки и логове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

При мен съм маркирал абсолютно всичко и не съм забелязал нещо да се е повредило след почистване. На някои може и да помага, но на домашната машина спирам system restore и се подсигурявам единствено с регулярно правени бекъпи. Спирам и всякакви съобщения и записи за събития, грешки и логове.

За другите неща при почистването нямаше проблеми и при мен, но на няколко пъти ми съсипа WinSxS store-a и се наложи да връщам System Restore или System Image. Това ми го направи няколко пъти:

DISM-1.jpg

DISM-2.png

Тогава се занимавах именно с тестването на инструменти почистващи WinSxS папката...

360-System-Backup-Cleaner-for-Exa-Flop.p

Всички те се провалиха и ми повредиха Component Store-a. При някои се наложи връщане на System Restore, при други ръчно писане на скриптове за SFCFix, при трети направо върнах Image и т.н. Оттогава насам за почистването на WinSxS си ползвам само вградените средства като Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase или Cleanmgr.exe (особено с параметър /sageset). При някои може и да не прави проблеми, но под 8.1 x64 при мен определено създаваше такива. Иначе е прекрасен инструмент (ако му ползвам всичко друго, но не и да човърка по WinSxS) :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Cleanmgr.exe

Много често се случва (Win 10 разни) при почистване на ъпдейти/архивида се заплесва по 30-40 минути и на ссд дискове.
И cleanmgr+ не е лошо надграждане на cleanmgr

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е то се заплесва само първия път след PatchTuesday да речем (поне при мен де, защото за 8.1 няма често други актуализации). Знам за другия инструмент и че добавя някои "екстри", но не би трябвало да има разлика в скоростта на почистване, защото използва вградените в ОС механизми така или иначе.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

защото използва вградените в ОС механизми

преди 4 часа, цър-вул написа:

надграждане на cleanmgr

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Всички те се провалиха и ми повредиха Component Store-a.

Сигурно е така, но LTSC няма магазин и е възможно затова да не съм срещнал проблем. Гледам ползваш стара версия на Dism++ по някакви причини...

dm.png

dm-2.png

"Заплесва" се за същото време, колкото се бави и вградения инструмент Cleanmgr и да, само след ъпдейт.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, Joss Bomon написа:

Сигурно е така, но LTSC няма магазин и е възможно затова да не съм срещнал проблем. Гледам ползваш стара версия на Dism++ по някакви причини...

"Заплесва" се за същото време, колкото се бави и вградения инструмент Cleanmgr и да, само след ъпдейт.

Само снимката е стара. Запазил съм си я в архива. Иначе инструмента си го обновявам. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...