Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси за Акт от КАТ

Featured Replies

преди 2 часа, dkt написа:

Не разбирам каква е тази мания - колата да реве и да е затъмнена?

... и цяла зима да караш на отворени прозорци - за да се вижда, КОЙ КАРА!!!

преди 2 часа, dkt написа:

като се возих наскоро в една електрическа - ами то си е направо приятно - върви, а не ти надува главата.

На някои „електрички“ добавят звук - за да не забравиш, че работи!

• 2 години по-късно...

Имам следния казус миналата година съм превишил скоростта и сега на влизане в Бг ми връчиха призовка да се явя в КАТ, отидох и ми спряха колата от движение, на 22  този месец понеже е чужда кола, чужди номера и лизинг, какво се случва? Аз на 19 Юни съм на работа, а на 22 Юни ми връщат талона, друг може ли да го вземе или трябва лично, може би с пълномощно ще стане ? Отделно и книжката на трупчета за 3 месеца ама това вече се обжалва, както и че книжката е от Швеция и не я предадох като ми я поискаха, въпроса е за колата, това повече ме притеснява , какво става като си с чужди номера ??? Надявам се няма прегледи и други тъпотии, не са ми сваляли номера, само ми взеха талона от колата !!

преди 1 час, Dimitar Vladimirov написа:

Имам следния казус миналата година съм превишил скоростта и сега на влизане в Бг ми връчиха призовка да се явя в КАТ, отидох и ми спряха колата от движение, на 22  този месец понеже е чужда кола, чужди номера и лизинг, какво се случва?

Аз на 19 Юни съм на работа, а на 22 Юни ми връщат талона, друг може ли да го вземе или трябва лично, може би с пълномощно ще стане ? Отделно и книжката на трупчета за 3 месеца ама това вече се обжалва, както и че книжката е от Швеция и не я предадох като ми я поискаха, въпроса е за колата, това повече ме притеснява , какво става като си с чужди номера ??? Надявам се няма прегледи и други тъпотии, не са ми сваляли номера, само ми взеха талона от колата !!

Странно!

Първо - вероятно не става дума за Акт (АУАН), а за Наказателно постановление (НП).

Автомобила - регистриран ли е в България на твое име? Защото

Цитат
Чл. 189а. (1) За нарушение, извършено с пътно превозно средство, регистрирано в друга държава - членка на Европейския съюз, когато нарушителят не е установен, се извършва автоматизирано търсене в националните бази данни за регистрацията на пътни превозни средства на съответната държава - членка на Европейския съюз, с цел установяване на собственика на пътното превозното средство, с което е извършено нарушението.
(2) След установяване на собственика на пътното превозно средство, с което е извършено нарушението, се изпраща уведомително писмо по образец, утвърден със заповед на министъра на вътрешните работи.
(3) Уведомителното писмо по ал. 2 задължително съдържа следните данни:
1. нарушението;
2. дата, час и място на нарушението;
3. правна квалификация на нарушението;
4. предвидената санкция за нарушението;
5. данни за уреда, с който е установено нарушението - в случаите, когато такъв е използван.
(4) Уведомителното писмо по ал. 2 се изготвя на един от официалните езици на държавата - членка на Европейския съюз, където е регистрирано пътното превозно средство.
(5) С уведомителното писмо по ал. 2 се определя срок на собственика до 60 дни от датата на получаването му да заплати глобата или да посочи данни за лицето, управлявало пътното превозно средство, с което е извършено нарушението.
(6) На лицето по ал. 5, посочено от собственика, се изпраща уведомителното писмо по ал. 2 за извършеното нарушение.

Тази мярка - спиране на МПС от движение - си е някаква местна измишльотина.

Цитат
Чл. 182. (1) Водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 km/h - с глоба 400 лв.;
5. за превишаване над 40 km/h - с глоба 600 лв.;
6. за превишаване над 50 km/h - с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 km/h - с глоба 20 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 km/h - с глоба 50 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 km/h - с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 km/h - с глоба 300 лв.;
5. за превишаване от 41 до 50 km/h - с глоба 400 лв.;
6. за превишаване над 50 km/h - с глоба 600 лв., като за всеки следващи 5 km/h превишаване над 50 km/h глобата се увеличава с 50 лв.
(4) Когато нарушението по ал. 1, т. 1 - 5, ал. 2 и ал. 3, т. 1 - 5 е повторно, наказанието е предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер, а за повторно нарушение по ал. 1, т. 6 и ал. 3, т. 6 - предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок три месеца.
(5) Когато нарушението по ал. 1, т. 4 - 6, ал. 2, т. 4 - 6 и ал. 3, т. 4 - 6 е системно, водачът се наказва с предвидената за съответното нарушение глоба в двоен размер и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок 6 месеца.

Пп. Сори за многото цитиране, ама нещата се регламентирани подробно.

преди 54 минути, jhoro написа:

Странно!

Първо - вероятно не става дума за Акт (АУАН), а за Наказателно постановление (НП).

Автомобила - регистриран ли е в България на твое име? Защото

Тази мярка - спиране на МПС от движение - си е някаква местна измишльотина.

Пп. Сори за многото цитиране, ама нещата се регламентирани подробно.

Да превишил съм скоростта и е моя грешка на 50 съм минал с 117, намалиха ги на 113, колата е с шведска регистрация, както казах лизинг, само талона ми взеха проблема е че не знам как да взема талона на колата който е в КАТ, дали могат да го дадат на друг, аз така или иначе не мога да изкарам колата, а трябва да се върна на работа. Ако направя пълномощно дали върши работа, друг да вземе талона. Да НП е, хванах адвокат, обжалвах ама съда отхвърли жалбата за спиране колата от движение, 800 лева и 3 месеца без книжка която също е шведска ги обжалвам, така или иначе не им дадох документите като ми връчиха НП-то и казах че директно го обжалвам както и направих. 

Едно нещо не ми стана ясно: Как така не си им дал книжката си, а са ти взели талона на колата??? 

Иначе за пълномощното: Ти имаш ли пълномощно от лизинговата компания, за да управляваш автомобила??? На кой се води лизинга???

Сети се сам, че пълномощно на упълномощено лице и прочие и прочие си зависи ти с какво пълномощно си ползвал автомобила. = Лизинговата компания дала ли е право на ползвателя на лизинг да преупълномощава трети лица??? 

преди 50 минути, дioiд написа:

Едно нещо не ми стана ясно: Как така не си им дал книжката си, а са ти взели талона на колата??? 

Иначе за пълномощното: Ти имаш ли пълномощно от лизинговата компания, за да управляваш автомобила??? На кой се води лизинга???

Сети се сам, че пълномощно на упълномощено лице и прочие и прочие си зависи ти с какво пълномощно си ползвал автомобила. = Лизинговата компания дала ли е право на ползвателя на лизинг да преупълномощава трети лица??? 

Като гледам - много неща не са ти ясни!

Чуждестранно СУМПС не може да се задържа от Пътна полиция. Само се показва- да доказване та правоспособност.  Ако има проблеми - эбръщат се към издателя.

За лизинга - много често в документите на автомобила е хосочен купувача,  а лизингодателя си има отделно договор - за задължението и тежестите. Тогава не личи - на лизинг ли е или е платен изцяло.

преди 2 часа, jhoro написа:

Като гледам - много неща не са ти ясни!

Едно ми стана ясно: Уж има адвокат, а пита тука. 

Има и други неща които не са ми ясни: На какво основание им е дал талона на автомобила и на какво основание не са му го върнали?! 

Уж миналата година бил в нарушение, а сега са му поискали талона на автомобила. Нали е привикан??? В КАТ или другаде??? 

Определено нямам намерение да му разследвам случая. Иначе за пълномощното = Нали има адвокат??? Що пита??? 

преди 8 минути, дioiд написа:

На какво основание им е дал талона на автомобила и на какво основание не са му върнали?!

Тона вече е точен въпрос.

Ако нарушението е констатирано от служител на КАТ и АУАН е съставен в присъствие на нарушителя- питащия щеше да знае за ситуацията. 

Явно стана дума за "електронен фиш" - щракнала го е камера.  Но факта, че той е собственик - още те доказва кой е шофирал.

При всяко положение - санкция "спиране на МПС от движение" и взимане на талона,  за превишена  скорост - в Закона НЯМА!

преди 19 минути, jhoro написа:

Явно стана дума за "електронен фиш"

Явно или не явно едно е видно = съмнява се в адвоката си!!! А, за да ползва такъв -> Може и да е "по-дебела" работата. ;) 

• 3 седмици по-късно...
преди 7 часа, Emil shurov написа:

Колко дена имам право да карам със акта в който съм нарушил закона без гражданска отговорност 

Цитат

Чл. 157. (6) При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3. Актът за нарушението заменя контролния талон за срок до един месец от издаването му.

Ако този месец нея е достатъчен, да издаване на НП - отивате в Пътна полиция и издават продължение.

Но трябва веднага да сключите ГО или да управлявате друг автомобил.

преди 7 часа, Emil shurov написа:

Колко дена имам право да карам със акта в който съм нарушил закона без гражданска отговорност 

Никой ли не ти се обади , че ти изтича  ?

аз работя  е тази област и нямаш нито ден право  .Отиваш в най-близкият офис и правиш нова , след това отиваш в КАТ и я предоставяш да ти върнат книжката .

• 6 месеца по-късно...

Здравейте , имам един сложен казус . 
Взимат ми малкия талон за изтекла гражданска в София , но колата е регистрирана в Разград . След като си платих гражданската отивам в Кат в София и ми казват , че талона е в Разград и да си го взема от там ! Отивам в Разград и се оказва , че талона въобще не е пратен от София . В такъв случай как мога да шофирам ? 

преди 8 часа, Селенай21 написа:

Здравейте , имам един сложен казус .  

Казуса никак не е сложен (труден), просто ти е сложен (наврян, с други думи)!

Аз бих депозирал иск в съса - срещу сичкото МВР! За немърливост, рипса на синхпот, причинени щети и прочие.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.