Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси за Акт от КАТ

Blosty

Препоръчан отговор

Здравейте,на 24.11.2020 година ме спира патрул на КАТ,като ми съставят акт по чл. 139 ал.1 т.1 - управлява МПС с техн. нейзправно шумозаглушително у-во (накратко със спортно гърне).Взеха ми малкият и синият талон,и ми дадоха акта,като ми казаха,че мога да карам 1 месец с него докато не ми излезне постановлението.Въпросът ми е следният,колата ми спряна ли е от движение,и когато мине този 1 месец,ако отида и си платя акта,който мисля,че е 200 лв,ще ми върнат и 2-та талона,или как става номера,защото не съм запознат... Благодаря предварително

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 13 минути, Blosty написа:

Здравейте,на 24.11.2020 година ме спира патрул на КАТ,като ми съставят акт по чл. 139 ал.1 т.1 - управлява МПС с техн. нейзправно шумозаглушително у-во (накратко със спортно гърне).Взеха ми малкият и синият талон,и ми дадоха акта,като ми казаха,че мога да карам 1 месец с него докато не ми излезне постановлението.Въпросът ми е следният,колата ми спряна ли е от движение,и когато мине този 1 месец,ако отида и си платя акта,който мисля,че е 200 лв,ще ми върнат и 2-та талона,или как става номера,защото не съм запознат... Благодаря предварително

Този един месец ти е даден докато излезе постановлението. Ако просрочиш и те спрат ще те глобят,освен ако все още не ти е излезнало постановлението. Иначе отиваш в КАТ, плащаш си глобата и ти връщат документите.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Този един месец ти е даден докато излезе постановлението. Ако просрочиш и те спрат ще те глобят,освен ако все още не ти е излезнало постановлението. Иначе отиваш в КАТ, плащаш си глобата и ти връщат документите.

Значи,ако ида с акта-заместител на син талон,след 1 месец в кат,и си платя глобата,която вероятно ще е 200-250 лв,ми връщат както малкият,така и синият талон на колата?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Blosty написа:

Значи,ако ида с акта-заместител на син талон,след 1 месец в кат,и си платя глобата,която вероятно ще е 200-250 лв,ми връщат както малкият,така и синият талон на колата?

Платиш ли си глобата ти връщат всичко. Колата ти ще бъде спряна от движение, ако и свалят номерата. Но ако ти е излезнало постановлението и ти караш повече от месец с този документ и си без талон ще те глобят пак. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Емил Костов написа:

Платиш ли си глобата ти връщат всичко. Колата ти ще бъде спряна от движение, ако и свалят номерата. Но ако ти е излезнало постановлението и ти караш повече от месец с този документ и си без талон ще те глобят пак. 

И аз знам,че колата се спира от движение,като и свалят номерата,ИЛИ и лепнат стикер *спряна от движение*,но на един мой приятел пак така зарди гърне,му взеха талоните,и след месец като отиде,му казаха,че колата е спряна от движение,а тя реално няма свалени номера или лепнат стикер,Та затова толкова много се чудя дали моята е спряна също.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Blosty написа:

И аз знам,че колата се спира от движение,като и свалят номерата,ИЛИ и лепнат стикер *спряна от движение*,но на един мой приятел пак така зарди гърне,му взеха талоните,и след месец като отиде,му казаха,че колата е спряна от движение,а тя реално няма свалени номера или лепнат стикер,Та затова толкова много се чудя дали моята е спряна също.

Отиди и си плати глобата, и нещата приключват.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Blosty написа:

Здравейте! На 24.11.2020 година ме спира патрул на КАТ, като ми съставят акт по чл. 139 ал. 1, т. 1 - управлява МПС с техн. нейзправно шумозаглушително у-во (накратко със спортно гърне). Взеха ми малкият и синият талон, и ми дадоха акта, като ми казаха, че мога да карам 1 месец с него докато не ми излезе постановлението.
Въпросът ми е следният - колата ми спряна ли е от движение, и когато мине този 1 месец, ако отида и си платя акта (за който мисля, че е 200 лв,) ще ми върнат и 2-та талона, или как става номера, защото не съм запознат...
Благодаря предварително

Здравей! Първо - тази изправност се проверява при ГТП (годишния технически преглед). Пътнните полицаи нне са експерти - да кажат изправно ли е гърнето или не!

Цитат

Чл. 147. (6) Прегледът за проверка на техническата изправност обхваща комплектността и изправността на оборудването, частите, агрегатите, уредбите, механизмите, елементите и характеристиките на пътните превозни средства, които имат връзка с безопасността на движението, опазването на околната среда, нивото на шума и изправността на шумозаглушителните им устройства, определени в наредбата по ал. 1.

Но както и да е - явно ти си признаваш, че си „в издънка“!

В момента имаш издаден АУАН. Следва издаване на НП. Виж сроковете - подчертаното:

Цитат

Чл. 157. (6) При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3. Актът за нарушението заменя контролния талон за срок до един месец от издаването му.

(7) При връчване на наказателното постановление и доброволно заплащане на наложената глоба контролният талон се връща незабавно.
(8) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.

Ако 1 месец след АУАН няма НП - отиваш в КАТ и ти пишат удължаване на срока. Може да минат и 6 месеца!

Относно автомобила - в момента е приложена разпоредбата на

Цитат

Чл. 171. 2. временно спиране от движение на пътно превозно средство:
а) до отстраняване на неизправността, когато пътното превозно средство е технически неизправно, включително и когато съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове или шумът са над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение;

Тоест - освен да платиш глобата, ще трябва да минеш отново преглед (а преди това - ремонт в сервиз по избор) и да се провери - изправен ли е шумозаглушителя.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, jhoro написа:

Здравей! Първо - тази изправност се проверява при ГТП (годишния технически преглед). Пътнните полицаи нне са експерти - да кажат изправно ли е гърнето или не!

Но както и да е - явно ти си признаваш, че си „в издънка“!

В момента имаш издаден АУАН. Следва издаване на НП. Виж сроковете - подчертаното:

Ако 1 месец след АУАН няма НП - отиваш в КАТ и ти пишат удължаване на срока. Може да минат и 6 месеца!

Относно автомобила - в момента е приложена разпоредбата на

Тоест - освен да платиш глобата, ще трябва да минеш отново преглед (а преди това - ремонт в сервиз по избор) и да се провери - изправен ли е шумозаглушителя.

Значи направо съм си спрян от движение,и първо трябва да си сложа старото гърне,после да платя глобите в кат,и накрая да мина халето да видят дали е изправно,и чак тогава ми връщат синия/малкия талон?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, jhoro написа:

То май е умишлено шумно демек състезател е пича.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Bubbles написа:

Състезател-не бих казал,доста голям автомобилен фен по - скоро,и ми допада звука на колата ми :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Bubbles написа:

Кеф ... цена няма!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Blosty написа:

Значи направо съм си спрян от движение,и първо трябва да си сложа старото гърне,после да платя глобите в кат,и накрая да мина халето да видят дали е изправно,и чак тогава ми връщат синия/малкия талон?

Синия талон, ще ти върнат, след като си платиш глобата. А глобата ще можеш да платиш, след като ти излезе наказателното постановление.

Най-вероятно, контролните точки в талона, ще са намлели...

Редактирано от Ma_ri (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Ma_ri написа:

Синия талон, ще ти върнат, след като си платиш глобата. А глобата ще можеш да платиш, след като ти излезе наказателното постановление.

Това е така.Като друго питане имам,понеже колата си ми се чува найстина много,ако реша тия дни да ида да и сменя гърнето,докато нямам малък талон,ако ме спрат,защото вероятността е много голяма,ако им обясня нагледно накъде отивам дали ще има проблем,или не? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, Blosty написа:

Това е така.Като друго питане имам,понеже колата си ми се чува найстина много,ако реша тия дни да ида да и сменя гърнето,докато нямам малък талон,ако ме спрат,защото вероятността е много голяма,ако им обясня нагледно накъде отивам дали ще има проблем,или не? 

Не мога да знам, на какъв полицай ще попаднеш и в какво настроение ще бъде...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Blosty написа:

Състезател-не бих казал,доста голям автомобилен фен по - скоро,и ми допада звука на колата ми :)

Ами пусни си го на „стереото“!!!

Пп. Преди време имах ситуация - скъса се лентата отзад - която държи „гърнето“. Съответно същото си падна на пътя.
До сервиза се движех ... като „излитащ изтребител“!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мая съвет е:

1.Монтирай си нормалното гърне.

2.Ако в акта не е споменато техническо устройство с което е регистриран шума, обжалвай!

Ако е така ще ти отпадне акта и наказанието!

И побързай с обжалването, че срока май беше 7 дневен.Брои се от датата на която си изпратил писмото.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, ivan_pop написа:

Мая съвет е:

1.Монтирай си нормалното гърне.

2.Ако в акта не е споменато техническо устройство с което е регистриран шума, обжалвай!

Ако е така ще ти отпадне акта и наказанието!

И побързай с обжалването, че срока май беше 7 дневен.Брои се от датата на която си изпратил писмото.

Акт (АУАН) НЕ СЕ ОБЖАЛВА -  към него се правят възражения, в момента на съставяне или в 7-дневе срок. Обикновено - няма файда!

Обжалва се НП - пред Районния съд, чрез КАТ.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко се обжалва!Може да обжалва по закона за администратижни нарушения и наказания!Само иска четене и мислене!

https://advokatchaushev.com/akt-nakazatelno-postanovlenie-kat/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, ivan_pop написа:

Всичко се обжалва!Може да обжалва по закона за администратижни нарушения и наказания!Само иска четене и мислене!

Май ти е гръмнала крушката. Пред кого ще обжалваш като няма дело? Пред лелята на гишето в КАТ ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, ivan_pop написа:

https://advokatchaushev.com/akt-nakazatelno-postanovlenie-kat/

Хубаво цитираш статията, ама ... прочете ли я? Я посочи, къде пише за „обжалването на  акт за установяване на административно нарушение (АУАН)“?

Пише за „обжалването на наказателното постановление (НП), издадено въз основа на така съставения АУАН“!
Същото съм написал по-горе!

Пп. Явно бъркаш понятията „акт/действие“ - НП и „акт/констатация“ - АУАН.

ППп. Виж какво пише в същата статия:

Цитат

ИЗВОД:

Акт за установяване на административно нарушение – НЕ се обжалва, а срещу него може да бъде подадено възражение при подписването или в тридневен срок след това.

Наказателно постановление – обжалва се чрез административнонаказващия орган пред районен съд в седемдневен срок от получаването му.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В акт се обжалва констативната част. Примерно не е бил в Сф, а в Своге. Дата или друго подобно. Или че не е бил с "пърдялник' , но заварките си личат. В НП се обжвалва размера, обикновено членът, по който се наказва. Или грешно тълкуване на текста за нарушението. 

Какво, та ти съчувствам ли? Да ти скъсат задника! Писнали ми е от неадекватни комплексари с пърдялници, които дори се изрязват . Какво ще ми доказвате? Аре у лево! Другите идиоти със затъмнени до черно стъкла и те.  Да ви спират от движение че ще опасни за околните и в частност другите участници.  Какво му е спортното на 

преди 2 часа, Blosty написа:

спортно гърне

Да ти кажа че на някои нови скъпи автомобили като искаш да ти бръмчат ушите върви допълнителен звук през озвучаването.  Но поне не досаждаш на околните.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Филипов написа:

Другите идиоти със затъмнени до черно стъкла и те.  Да ви спират от движение че ще опасни за околните и в частност другите участници. 

Какво пречи като са затъмнени стъклата? Ако си ходил в Канада щеше да видиш, че всяка кола е с тъмни прозорци и това не пречи на движението когато шофираш. То човепоподобното същество винаги не е доволно от нещо, винаги ще намери нещо, което го дразни. (не се обиждай)

Щом са ти вземали малкия талон, нямаш право да караш колата (е не че не можеш ама...) и да обжалваш акта, ще загубиш толкова пари, колкото ще ти е по-ниска глобата. И не, не си мисли, че ще е от рода на 200-300лв. Това е съвсем малко нещо. Единствено ще разбереш когато отидеш в КАТ и ти дадат документа да видиш сумата която ще платиш в EasyPay или директно на касата им с дебитна/кредитна карта. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 часа, Филипов написа:

В акт се обжалва констативната част. Примерно не е бил в Сф, а в Своге. Дата или друго подобно. Или че не е бил с "пърдялник' , но заварките си личат. В НП се обжвалва размера, обикновено членът, по който се наказва. Или грешно тълкуване на текста за нарушението. 

Какво, та ти съчувствам ли? Да ти скъсат задника! Писнали ми е от неадекватни комплексари с пърдялници, които дори се изрязват . Какво ще ми доказвате? Аре у лево! Другите идиоти със затъмнени до черно стъкла и те.  Да ви спират от движение че ще опасни за околните и в частност другите участници.  Какво му е спортното на 

Нямаш идея колко ...
 128621070_914476059293123_3812513033243385111_n.jpg?_nc_cat=102&cb=846ca55b-311e05c7&ccb=2&_nc_sid=825194&_nc_ohc=sztCpj8x34oAX_W_pwT&_nc_ht=scontent.fsof4-1.fna&oh=b96d55042eabd283805f8f28416fcec6&oe=5FECD2EC

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 3 седмици по-късно...
преди 20 минути, dkt написа:

Винаги съм се чудил какво е “спортно гърне”, т.е. Какво спортно може да има в една, да я наречем - тръба?

аз например си купих преди време едно бмв купе - не съм нито джигит, нито дрифтаджия, нито карам кой знае колко, просто ме изкефи.

ами... стъклата така му бяха облепени с фолио, та не виждах нищо. Само по предното стъкло нямаше фолио... с голям зор го смъкнах :)

Не разбирам каква е тази мания - колата да реве и да е затъмнена?

като се возих наскоро в една електрическа - ами то си е направо приятно - върви, а не ти надува главата.

Според спецове, като си затъмниш стъклата на колата и я оставиш на слънце вътре не ставало толкоз жега. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...