Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Външна светкавица за фотоапарат Canon 800D

Препоръчан отговор

Здравейте!
Търся препоръка за външна светкавица за фотоапарат Canon 800D. Ако може някой да ме светне и за т.нар. синхронизатори за светкавица- какво представляват, как да разбера съвместими ли са с апарата ми и т.н., бих била благодарна...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Синхронизаторът има най-общо две роли - 1) да "каже" на външната светкавица кога да светне и 2) да ѝ зададе правилно нужната мощност.

Най-общо са три вида вида - 1) с кабел, 2) такива, които разчитат на светлина и 3) такива, които работят с радио. Тези с кабел са със сравнително тясно приложение и все по-рядко срещани. Предимството на тези с радио е, че не разчитат на директна видимост към светкавицата.

По-евтините (от който и да е вид) обикновено предават само ръчно зададена мощност, а по-скъпите - и TTL информацията (това, което апаратът измерва и преценява като нужната мощност за светкавицата за правилна експонация). Напоследък обаче ограничението е по-скоро при светкавиците - най-евтините изобщо нямат TTL.

Като съвместимост - всяка светкавица и синхронизатор, правени за Canon, ще работят (обикновено в описанията се изброяват съвместими модели апарати, което все пак е хубаво да се погледне). Почти всички светкавици могат да светват като "видят" светлина, например вградената светкавица на апарата, но контролът е ограничен и обикновено нямаш TTL по този начин. Много нови модели светкавици имат вграден радиоприемник (а ако нямат, се налага освен синхронизатора, който играе ролята и на предавател, да имат свързан допълнителен външен приемник).

Като марки - най-лесно ще стане с Canon, но там нещата са леко оскъпени заради марката (светкавиците са на що-годе нормални цени, но синхронизаторите са им скъпи). Има други марки, които правят чувствително по-евтини неща, като качеството не е задължително по-лошо - Hähnel, Nissin, Sigma, Godox, Yongnuo, Metz и още някои. За повечето от тези само съм чел; имам опит от първа ръка с Godox и съм доста доволен (ползвам ги с Nikon, но 99% от нещата са еквивалентни, имат същите модели за Canon).

За да препоръчам конкретни модели, кажи ориентировъчен бюджет и също за какво ще ползваш светкавицата (какво и в каква обстановка ще снимаш).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, killchain написа:

Синхронизаторът има най-общо две роли - 1) да "каже" на външната светкавица кога да светне и 2) да ѝ зададе правилно нужната мощност.

Най-общо са три вида вида - 1) с кабел, 2) такива, които разчитат на светлина и 3) такива, които работят с радио. Тези с кабел са със сравнително тясно приложение и все по-рядко срещани. Предимството на тези с радио е, че не разчитат на директна видимост към светкавицата.

По-евтините (от който и да е вид) обикновено предават само ръчно зададена мощност, а по-скъпите - и TTL информацията (това, което апаратът измерва и преценява като нужната мощност за светкавицата за правилна експонация). Напоследък обаче ограничението е по-скоро при светкавиците - най-евтините изобщо нямат TTL.

Като съвместимост - всяка светкавица и синхронизатор, правени за Canon, ще работят (обикновено в описанията се изброяват съвместими модели апарати, което все пак е хубаво да се погледне). Почти всички светкавици могат да светват като "видят" светлина, например вградената светкавица на апарата, но контролът е ограничен и обикновено нямаш TTL по този начин. Много нови модели светкавици имат вграден радиоприемник (а ако нямат, се налага освен синхронизатора, който играе ролята и на предавател, да имат свързан допълнителен външен приемник).

Като марки - най-лесно ще стане с Canon, но там нещата са леко оскъпени заради марката (светкавиците са на що-годе нормални цени, но синхронизаторите са им скъпи). Има други марки, които правят чувствително по-евтини неща, като качеството не е задължително по-лошо - Hähnel, Nissin, Sigma, Godox, Yongnuo, Metz и още някои. За повечето от тези само съм чел; имам опит от първа ръка с Godox и съм доста доволен (ползвам ги с Nikon, но 99% от нещата са еквивалентни, имат същите модели за Canon).

За да препоръчам конкретни модели, кажи ориентировъчен бюджет и също за какво ще ползваш светкавицата (какво и в каква обстановка ще снимаш).

Аз поразгледах и попаднах на някакви модели на Godox, които са TTL (сега вече зная какво означава) и са около 200-тина лева. Разбира се, всеки евтин, но качествен вариант е за предпочитане. Godox гледах, че имат модели и за Nikon, и за Canon. Имам познати, които снимат с такава комбинация и са доволни. За снимането- понякога си правим пленери и снимаме портрети на открито със софтбокс и аз без светкавица по някое време не успявам да се справя, а вградената не обичам да ползвам- прави изображението плоско или поне на мен така ми се струва. Хубаво ще е да става и за снимки на закрито, естествено- примерно, събирания, но определено за снимане на хора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...