Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Радио станция ?

Препоръчан отговор

Здравейте банда , не съм сигурен че тук е мястото за тази тема , ако не може да я изтриете или преместите , та ...  Имам следния въпрос . Искам да си купя Baofeng-че , което да използвам за сега само в PMR честоти , а в задачата се пита кое да е то . Каква е разликата между тези 2-те и кой лъже ? https://www.baofengbg.com/produkt/ba...0%d0%b4%d0%b8/ , https://www.alo.bg/6465306 ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вторите пишат, а първите премълчават честотите. Какво е "PMR честоти" ? Каквото и да е, тези честоти не са свободни за излъчване от Сульо и Пульо. С подобна мощност се месиш в служебни комуникации и ще ти скъсат задника. Трябва и лиценз за предавател на разрешена честота. А тези не са. Ползват се от самолети, пожарна, линейки, военни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 22 минути, Филипов написа:

са свободни за излъчване от Сульо и Пульо

https://bg.wikipedia.org/wiki/Гражданска_радиовръзка

https://www.mobimax.bg/Честоти-и-канали-за-свободно-ползване-без-лиценз-PMR446-и-FRS
https://www.mtitc.government.bg/sites/default/files/pravila_osushtestv_za_sobstveni_nuzhdi.pdf

преди 39 минути, Раян Николов написа:

Искам да си купя Baofeng-че , което да използвам за сега само в PMR честоти

Нали си наясно, че ще ти трябват поне 2. Какви разстояния смяташ да покриваш и в каква среда (Градска/селска/планинска...)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, цър-вул написа:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Гражданска_радиовръзка

https://www.mobimax.bg/Честоти-и-канали-за-свободно-ползване-без-лиценз-PMR446-и-FRS
https://www.mtitc.government.bg/sites/default/files/pravila_osushtestv_za_sobstveni_nuzhdi.pdf

Нали си наясно, че ще ти трябват поне 2. Какви разстояния смяташ да покриваш и в каква среда (Градска/селска/планинска...)

Имам приятели с радиостанции , на мен ми трябва една . Ще се ползва по-малко в градски условия и повече в горски . Разстоянията са около 5-10 км мисля по права линия .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Филипов ти е отговорил на въпроса. Единствено можете да ползвате 27 мегахерца, като свободен банд (разрешен). За кое се иска или не лицензия от КРС, ще отворите правилника и точно ще прочетете всичко. Лошото е, че на 27 мегахерца с тези дрънкалки няма да се чуете и на 1 км, а не както са написали в рекламата( обхвата затова е и разрешен за общо ползване) За втория модел. (140-173 мегахерца) Там са и част от честотите на полицията и прихващането ви като нарушител е АБСОЛЮТНО много лесно. Спазването на комуникацията е регламентирано от европейската конвенция и в нея от самото и създаване участва и България. Пиша ти тези неща защото ги зная наизуст и съм лицензиран радиолюбител с позивна LZ4JW. Не си мисли че като го ползваш ти или някой друг, оставате незабелязани. По лесният вариант за теб е да си извадиш необходимата лицензия. Може към всеки окръжен радио клуб с двама поръчители.(радиолюбители), като предварително изкараш радио любителски клас  - минимум C категория. Това ми е накратко коментара.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, ice_lion__01 написа:

Може само да подслушва полицията....или други?

Мога , само с аналогова станция и ако им знам честотите , това обаче най-малко ме бърка . В случая въпроса ми друг .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

d

преди 1 час, Раян Николов написа:

Мога , само с аналогова станция и ако им знам честотите , това обаче най-малко ме бърка . В случая въпроса ми друг .

Обърках се , мога само с цифрова да подслушвам полицаите .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 месец по-късно...

Може ли някой да разясни кои са тези "законни честоти"? За първи път ще се занимавам с радио и т.н. Искам да стриймвам музика в честотите между 88 и 108 мегахерца, за да мога да си свържа радиото на колата към у-вото, чрез което ще стриймвам (raspberry pi). От това, което прочетох досега, освен честотите, на които се излъчва, има значение и обхватът. Моята цел е да предавам с обхват 3-5м в честотите м/у 88-108Мх. Моля, някой да ми каже, дали това е в разрез със законите в България.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, цър-вул написа:

Давай смело напред

Да разбирам, че 3-5м на примерно 102Мх няма никакъв проблем? Не бих отказал и линк към някъде, където е написано :Д. Благодаря за отговора!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, така е. Обаче, каквото и да отворя, все чета някакви, че лицензи се изисквали. Това явно е за по-големи обхвати. Благодаря за инфото. Продължавам си проекта на спокойствие :Д.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, изискват се за всяка радиостанция. Трансмитерите са маломощни (<50mW) и за тях няма проблеми. За 10 лв са повечеот добре, излъчват стерео.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А, знаете ли как се замерват тези мощности на антените? И също така - с увеличаване на мощността - увеличава ли се обхватът?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

ЗАмерването става с камъни и други предмети. Физически величини се ИЗмерват.  За целта трябва съответен измервателен уред, какъвто нямаш, а и не ти трябва. Не се напъвай да ставаш радиопират, много лесно ще те хванат, а санкциите са "дебели". 

Редактирано от Филипов (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 59 минути, Филипов написа:

ЗАмерването става с камъни и други предмети.

Стига с тези камъни!
Минава за  омоним, но е класически русизъм, придобила гражданственост в българския език в периода на съветизацията на техниката у нас .

замерить, замер напряжения.

Все още се ползва в официалната лексика и среща в учебниците по електротехника отпреди 1990г.
Днес се смята за анахронизъм в физиката/електротехниката, но няма нищо осъдително в употребата им. И както казва глобален мод - kaldata.com не е форум на БАН.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, AntonioK180 написа:

знаете ли как се замерват тези мощности на антените?

преди 6 часа, цър-вул написа:

Давай смело напред

Я уточни какво точно искаш да правиш, че нещо взе да се оплиташ в неща, които, в общи линии, не те интересуват.
Ако е само да си слушаш музиката от телефона на свирката в колата/в къщи въобще не ти трябва да се задълбочаваш в мощности, честоти и други такива технически подробности.
Измерването на радиочестотна мощност не е лъжица за всяка уста. И си е цял раздел в радиоелектрониката

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 47 минути, Profruit написа:

Стига с тези камъни!
Минава за  омоним,

Хайде стига бе, дървен философ! Това че тъпи журналя / мисирки по неграмотност дрънкат глупости не означава че в технически раздел не трябва да се използва правилната терминология. Когато някой каже "олово" трябва ли да гадая за Pb или Sn става дума?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, добри сте в тоя форум. Не съм тръгнал да ставам пират. Просто ми беше интересно за измерването.

преди 1 час, цър-вул написа:

Я уточни какво точно искаш да правиш, че нещо взе да се оплиташ в неща, които, в общи линии, не те интересуват.
Ако е само да си слушаш музиката от телефона на свирката в колата/в къщи въобще не ти трябва да се задълбочаваш в мощности, честоти и други такива технически подробности.
Измерването на радиочестотна мощност не е лъжица за всяка уста. И си е цял раздел в радиоелектрониката

Не знам в какво съм се оплел. По принцип в училище сме учили електротехника една идея по-задълбочено от обикновените гимназии и поне не съм се занимавал с радиа и т.н. преди, ако беше нещо по формула да се сметне - щеше да ми е интересно да сметна за моя "трансмитер", щом е сложно ЗАмерване - няма да се занимавам. Малко прибързвате със заключенията, но поне питате :Д :Д. И не е много сериозно да се поправяме за такива специфични правописни "грешки" като форумът не е по литература.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, AntonioK180 написа:

Хаха, добри сте в тоя форум. Не съм тръгнал да ставам пират. Просто ми беше интересно за измерването.

Би трябвало да знаете че обхвата 88-108 мегахерца е концертен UKV и се ползва почти от целият свят с много малки изключения. Това, че ползвате Трансмитер , който се продава в много страни както и у нас съвсем не значи, че е законно, но понеже излъчваната мощност на последният е много малка, и почти никъде не се следи за неговото използване. Независимо от това, съвсем не значи че могат да се нарушават  международни приети норми за радиоразпръскването, на който и да било обхват.   Ще намерите правилника и ще го прочетете за да не се впускаме в членове, точки и т.н. Вие пишете така - разтояние 3-5 метра. Можете ли да ограничите това след 5-те метра по някакъв начин?  И в следващия ви коментар се интересувате от много повече възможности от предавателя(трансмитера). Ето, за това ви е обяснено както е посочил Филипов за "солени" глоби. Нали се сещате, че без никакви правила и регулация на обхватите(честотите) , последните ще заприличат на нещо ужасно и най вече ще започнат да си пречат един на друг. Лицензите за такава дейност се издават от Комитета  след проучване и предварително представен план за дейността на учреждението или едноличния ползвател. Вие можете спокойно да си ползвате трансмитера за лични нужди, защото той е под допустимата мощност на излъчване. Това е отговорът ми с няколко изречения.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...