Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на стария с нов - процесор

Featured Replies

Здравейте. Разполагам с A68HM-P33 V2 дънна платка и сокета е FM2+. Процесора ми в момента е доста старичък - amd athlon x2 340 dual core нещо си. Искам да го сменя с друг, малко по - мощен. Спрял съм се на A8-7600 и x4 860 ( които са втора употреба ), какво мнение можете да кажете? Свободен съм и за други препоръки. 

На кантар са процесорите. Вземай по-евтиния.

https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Athlon-X4-860K-vs-AMD-A8-7600-APU/2362vs2311

https://www.cpu-world.com/Compare/20/AMD_A8-Series_A8-7600_vs_AMD_Athlon_X4_860K.html

Иначе A8-7600 би трябвало да е по-хладен и по-икономичен.

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

На кантар са процесорите. Вземай по-евтиния.

https://www.cpubenchmark.net/compare/AMD-Athlon-X4-860K-vs-AMD-A8-7600-APU/2362vs2311

https://www.cpu-world.com/Compare/20/AMD_A8-Series_A8-7600_vs_AMD_Athlon_X4_860K.html

Иначе A8-7600 би трябвало да е по-хладен и по-икономичен.

Благодаря! Изпадна ми оферта за 55 лева втора употреба. Какво охлаждане да ползвам? Мога ли да ползвам охлаждането от текущия процесор? Какво да гледам освен температурите също.

• Автор
преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

Единия процесор има вградена графика, а другия не.

Не е ясно каква видео карта се ползва в момента - за мен това би било фактор при избора ми.

В момента ползвам amd radeon hd 5450 1gb. 

Реших малко да го ъпгрейдна, че има още животец в него, вместо да стои в гаража. 

• Автор

Ясно. А какво ще стане например ако ползвам външната карта? Смисъл ще прече ли нещо?

• Автор

Мога ли да ползвам охлаждането с което съм в момента? 

Това са снимки на процесора

Screenshot_20210122-142636.png

Може и да можеш, може и да не можеш, този процесор който обмисляш да купиш е четириядрен, или поне такъв се води:hush:, има и вградена графика, като се натовари доста и стигне по-високи температури, това сегашното ти охлаждане с което си в момента може и да не смогне и тогава ще трябва да си потърсиш от него по-добро

Почисти го добре когато пристигне (ако още не е взет процесора, също така добре е да го видиш и от другата страна как е, да няма нещо криво, липсващо ...), почистваш и охладителя си добре, монтираш и пробваш, добре е да видиш какъв въздушен поток имаш в кутията и ако трябва сложи някаква налична допълнителна перка - за повече идеи прябва да се види системата/кутията.

Колкото до старата ти карта - може да е пасивна или с активно охлаждане >

- пасивната наистина топли доста - тоест създава топлина в кутията ти - предполагам когато си сложиш ръката на радиатора или близо до него усещаш колко е топла.

- активната - тя също топли, просто не загрява въздуха до толкова високи температури и определено създава шум, понякога този шум надделява над всичко - зависи от перката и от състоянието на останалите.

• Автор

Ето снимка отзад. Мисля, че няма липсващи или счупени/изкривени.

Screenshot_20210122-142657.jpg

• Автор

Значи поръчвам си охладител, термопаста и процесора. Щом процесора има вградена видео карта, ще премахна тази която има на компютъра 

1. Пробвай с текущото охлаждане как ще работи процесора, какви ще са максималните температури при работа. Ако няма проблеми и са до към 80 градуса, нямаш забивания, изключвания или някакви други проблеми, може да го оставиш. Допълнително охлаждане винаги можеш да си закупиш при нужда, а реално за такава стара конфигурация няма смисъл да наливаш много пари.

2. Относно вграденото видео, имай в предвид, че ще ти ползва от системната памет. Тук имаш още нещо, което да вземеш в предвид: вграденото видео най-вероятно ще ти харчи по-малко ток (тук пак зависи и за какво го ползваш), но зависи и дънната платка какви изходи има и дали ще можеш да ги ползваш с текущия монитор, без да се налага да закупуваш преходници например (като гледам, имаш VGA и DVI). Реално процесора, дори с вградено видео, пак го дават по-икономичен, а и дори и да имаш вградено видео пак можеш да си ползваш отделната видеокарта.

• Автор

Ах, сега забелязах, че монитора е свързан с видеокартата за картина. Бях пробвал от дънната платка, но нямах картина и затова ползвам на видео картата изхода. 

преди 2 часа, Kazimotoo_ написа:

Ах, сега забелязах, че монитора е свързан с видеокартата за картина. Бях пробвал от дънната платка, но нямах картина и затова ползвам на видео картата изхода. 

А сегашния ти процесор - графично ядро има ли?

преди 2 минути, Kazimotoo_ написа:

Не. 

Тогава как да извади картина?

На дъното са сложени само интерфейсите за връзка и при поставяне на процесор с вградено графично ядро те почват да работят (ако изрично не се забранят от bios, ако поставиш процесор без графично ядро - тези портове не правят нищо.

Колко оперативна памет имаш? В двоен канал ли работи паметта ти (ако твоята платформа изобщо позволява това)? Кабел с какъв интерфейс ползваш в момента?

Какво ще е предназначението на системата?

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Тогава как да извади картина?

На дъното са сложени само интерфейсите за връзка и при поставяне на процесор с вградено графично ядро те почват да работят (ако изрично не се забранят от bios, ако поставиш процесор без графично ядро - тези портове не правят нищо.

Колко оперативна памет имаш? В двоен канал ли работи паметта ти (ако твоята платформа изобщо позволява това)? Кабел с какъв интерфейс ползваш в момента?

Какво ще е предназначението на системата?

Както казах от външната карта. Има изход.

За тук там някоя лека игра, за филми, за работа и т.н. По принцип ползвам лаптопа за тази цел, но преди няколко седмици се рових в гаража и видях компютъра, та реших да го съживя малко.

IMG_20210123_121834~2.jpg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.