Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Не иска да ми зареди уиндолса?


Препоръчан отговор


Днес си взех гаранционото дъно msi vdh b550m pro и си върнах компонентите на него, като другото дъно беше на gigabyte b550. Но ми отваря само биоса, не иска да ми зареди уиндолса през nvme-то.  В биоса се виждам, че го открива. Ясно ми е, че не може да местиш всеки уиндолс на различна машина и да очакваш да работи, но дъната са на практика едни и същи. Каква е причината да не мога да заредя уиндолса сега? Вкарах му една бутваща флашка с 10-ката и видях, че веднага зареди за преинсталация... Но не ми се иска. Има ли някакъв начин да оправиме нещата? 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, qnkov написа:

Днес си взех гаранционото дъно msi vdh b550m pro и си върнах компонентите на него, като другото дъно беше на gigabyte b550. Но ми отваря само биоса, не иска да ми зареди уиндолса през nvme-то. Ясно ми е, че не може да местиш всеки уиндолс на различна машина и да очакваш да работи, но дъната са на практика едни и същи. Каква е причината да не мога да заредя уиндолса сега? Вкарах му една бутваща флашка с 10-ката и видях, че веднага зареди за преинсталация... Но не ми се иска. Има ли някакъв начин да оправиме нещата? 

Няма как при 2 различни дънни платки да ти зареди Windows. Ако си сложиш друга дънна платка ще преинсталираш наново.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Няма ли начин това да се оправи, понеже между някои лаптопи, когато съм местил, не е имал проблеми. Мислех си, че и между тия две дъна няма да има проблем, след като са 550М, но на различни фирми. Никак не ми се иска преинстал. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 минута, qnkov написа:

Няма ли начин това да се оправи, понеже между някои лаптопи, когато съм местил, не е имал проблеми. Мислех си, че и между тия две дъна няма да има проблем, след като са 550М, но на различни фирми. Никак не ми се иска преинстал. 

Не, няма! Имаш 2 различни дънни платки на ралични производители и с различни драйвери. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 12 минути, qnkov написа:

Няма ли начин

Има, разбира се - влез в BIOS и в поресдността на дисковете задай nvme ssd като първи диск.


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, Емил Костов написа:

Няма как при 2 различни дънни платки да ти зареди Windows. Ако си сложиш друга дънна платка ще преинсталираш наново.

10-ката в това отношение е доста демократична и в 99% от случаите нямаш никакви проблеми с тръгването на уиндоуса дори и при съвсем различна архитектура като минаване от Интел на АМД.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблема е че при Boot, никъде не намирам лист с нвме-то. Има само за Boot device и оттам избирам Hard disk, но като че ли трябваше да има и други опции. 

Както в тоя клип, но не - 

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, qnkov написа:

Проблема е че при Boot, никъде не намирам лист с нвме-то. Има само за Boot device и оттам избирам Hard disk, но като че ли трябваше да има и други опции. 

Както в тоя клип, но не - 

 

В boot devices трява да виждаш SSD-то. Не е задължително да пише NVME. Ако не го виждаш може да не си го свързал правилно или да имаш хардуерен проблем с дъното или със самото ССД

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)
Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Системата се опитва да зареди съществуващия W10, но не успява или системата казва, че няма зареждащо устройство?

Ако е второто - проблема ти е на ниво bios.

При използване на boot menu и ръчно посочване на SSD то какво става? Boot през Hirens и извикване на диска?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При Storage виждам, и 3-те конектнати харда, но при буут няма такива работи. Там има лист fixed boot order priorities и има само uefi hard disk, uefi usb key, uefi usb hard disk и така нататък. Като според мен  тук трябваше да се виждат и 3-те харда? При подредба.... hard disk, usb key, usb hard disk... Когато дам Ф11, нямам никакъв лист за бутване, а само опция да влезна в биоса. Единствено ми намира флашката с уиндолса, ако я сложа. 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Също така бутнах през флашката и влезнах да видя при инсталиране на уиндолса дали ще ми намери нвме-то. И там се вижда, колко е заето и колко е свободно. Но не съм сигурен, че ако направя нова преинсталация, дали ще бутне през нвме-то въобще да тръгне, щом никъде не си намирам при Буут хардовете. 

https://prnt.sc/zw1fc5

https://prnt.sc/zw1hgt

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Зареди от флашката и като конфигурираш езика натисни Shift+F10 - ще се отвори черния джам на конзолата.
В него напиши 
 

bootrec.exe /fixmbr
bootsect.exe /nt60 all /force
bootrec /FixBoot
bootrec /ScanOs
bootrec /RebuildBcd

Извади флашката и рестартирай

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, qnkov написа:

Днес си взех гаранционото дъно msi vdh b550m pro и си върнах компонентите на него, като другото дъно беше на gigabyte b550. Но ми отваря само биоса, не иска да ми зареди уиндолса през nvme-то.  В биоса се виждам, че го открива. Ясно ми е, че не може да местиш всеки уиндолс на различна машина и да очакваш да работи, но дъната са на практика едни и същи. Каква е причината да не мога да заредя уиндолса сега? Вкарах му една бутваща флашка с 10-ката и видях, че веднага зареди за преинсталация... Но не ми се иска. Има ли някакъв начин да оправиме нещата? 

 

преди 1 час, Емил Костов написа:

Няма как при 2 различни дънни платки да ти зареди Windows. Ако си сложиш друга дънна платка ще преинсталираш наново.

Е как да няма? Местил съм инсталация от 3 поколение интел Xeon E3-1230 V2 на Ryzen 1600 AF и все още си ползвам този windows 10. Дори преди година и нещо го преместих на M.2 SSD, все още не съм преинсталирал. Преди време съм местил SATA SSD от лаптоп на десктоп и обратно с една и съща инсталация на windows и също си работеше нормално след това и на двете машини.

@qnkov пробвай да включиш/изключиш UEFI, виж реда на зареждане на устройствата. Ако boot файловете са на някой от другите дискове, трябва да го зададеш него като първи или пробвай през инсталационния носител поправка.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, изкл. УЕФИ и го зададох на KMSO и уиндолса бутна веднага. Причина да става така?

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване