Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Документ за собственост на имот?...

Препоръчан отговор

Собственик съм на част от имот, придобит по наследство. Но нямам никакъв документ за това - нотариален акт, или друг. Как мога да се сдобия с такъв? Знам, че е на мое име, защото общината ме кара да плащам данък сгради и такса смет.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По принцип щом е наследствен  удостоверението за наследници е достатъчно. Но може да отидеш до нотариус и въз основа на Удостоверението за наследници, може да ти издаде нотариален акт за частта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, Rudy M. написа:

Собственик съм на част от имот, придобит по наследство. Но нямам никакъв документ за това - нотариален акт, или друг. Как мога да се сдобия с такъв? Знам, че е на мое име, защото общината ме кара да плащам данък сгради и такса смет.

В Съдебната палата имат копия на нотариалните актове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нямам удостоверение за наследник. Предполагам, че след като не съм подписвал нотариален акт, би трябвало да няма такъв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, Rudy M. написа:

Нямам удостоверение за наследник.

Можеш да си извадиш в съответната община към която е имота. Без него няма как да докажеш, че си наследник.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, hjhj написа:

Можеш да си извадиш в съответната община към която е имота. 

Как? Това е същността на въпроса ми - какъв е редът?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Rudy M. написа:

Как? Това е същността на въпроса ми - какъв е редът?

Издаване на удостоверение за наследници

Удостоверение за наследници се издава само от общината, района или кметството по последния постоянен адрес на починалото лице.

Искането за издаване на удостоверение за наследници може да се подаде на хартиена бланка по образец на място в общината. То може да бъде изпратено и по електронен път, подписано с електронен подпис от заявителя.

Служителите вече изцяло служебно ще събират необходимите данни, когато същите не са налични в общината, в която се издава удостоверението. Това е особено облекчение за гражданите, които искат да получат удостоверение за наследници. Досега, когато някой от починалите наследници на наследодателя е имал последен постоянен адрес в друга община, заявителят трябваше първо да извади такова удостоверение за починалия наследник от съответната община. Едва след като го представи в общината по последния постоянен адрес на починалото лице можеше да получи удостоверение за наследници на самия наследодател. Тези данни вече се изискват по служебен път.

Необходими документи

За издаване на удостоверение за наследници са необходими следните документи:

1. Искане по образец съгласно Приложение № 2 от Наредба № РД-02-20-6 от 24.04.2012 г. за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението. Искането можете да изтеглите от тук: Iskane_Udost_Naslednitsi2020;
  2. Препис-извлечение от Акт за смърт;
  3. Изрично нотариално заверено пълномощно, ако се подава от пълномощник;
  4. Документ за платена такса.

От сайт;

Ако имота се намира например в някое село, отиваш при кмета на селото да ти издаде Удостоверението.

И срока на валидност е 6 месеца. След това можеш само да го презавериш срещу 1/3 от цената.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Малка скоба - можеш да плащаш МДТ и без да си собственик - само да си вписан за полвател. За каква част ти искат да плащаш? Знаеш ли кои са другите наследници и те знаят ли? Защото може да се наложи в заявлението да подадеш и техни данни, особено ако са от други общини.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Удостоверението за наследници е лесно,  по важния въпрос е - Този имот изобщо някога имал и е нотариален акт?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Филипов написа:

Малка скоба - можеш да плащаш МДТ и без да си собственик - само да си вписан за полвател. За каква част ти искат да плащаш? Знаеш ли кои са другите наследници и те знаят ли? Защото може да се наложи в заявлението да подадеш и техни данни, особено ако са от други общини.

Не съм ползвател. Живея на друг адрес, в собствено жилище, което е декларирано като основно. 

Другите наследници са баща ми и сестра ми. Предполагам, че ми се води 1/8 от имота, така е по закон.
Нямам идея дали има нотариален акт, не знам къде е и смъртния акт, не мога да измъкна тази информация от баща ми.

Въпросът ми е - за да ми иска данък, няма ли някъде записано в общината основание за това? И няма ли как да получа копие от тази информация - удостоверение, справка, или нещо подобно?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В известието за данъка сигурно пише. А можеш да отидеш в МДТ с него и да питаш. По телефона няма да ти кажат.

Каква е целта на упражнението?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, Rudy M. написа:

И няма ли как да получа копие от тази информация - удостоверение, справка, или нещо подобно?

Издаване на препис-извлечение от акт за смърт

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, Филипов написа:

Каква е целта на упражнението?

Да знам какво притежавам, много ясно! Другите двама наследници отказват да ми предоставят информация по въпроса.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Иди в общината и подай искане за издаване на Акт за смърт.

С него си извади удостоверението за наследници.

Сигурно ще се наложи да направиш данъчна оценка на имота в МДТ към общината. Може да се наложи и скица на имота.

От там при нотариус със всички документи за издаването на нотариалния акт.

Най- добре иди първо при нотариус и му кажи как стоят нещата. Той ще те посъветва какво да направиш и къде да отидеш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 14.03.2021 г. в 18:41, Rudy M. написа:

1. Нотариален акт за имота може да се изготви на всичките съсобственици, а не на теб само за частта. Прави се обстоятелствен такъв. Във всяка една нотариална кантора ще ти кажат какви са необходимите документи за това. (Не е само удостоверение за наследници).

2. В получения документ от общината за данъка и такса смет си пиши номера на декларацията по който се изисква да платиш. = Погледни съобщението и се ориентирай по ЕГН (фигурира вътре) кой е я подал. След това може да изискваш копие от декларацията и да се ориентираш каква част е твоя и кои са другите съсобственици.

3. Не знам от къде реши, че е 1/8. Би следвало да е 1/4. Въпросния имот да не би да е наследствен от родителите на майка ти (баба ти и дядо ти)?! Сестра ти била ли е омъжена по време на смъртта на майка ти?!

Твърде лични неща са това и не би следвало да ги коментираш тук!!!

Съвета ми е: Консултация с легитимен адвокат или нотариус. Същата не би следвало да е повече от 35лв./час.

Ако целта ти е само да се информираш, то достатъчно е да отидеш до териториалната данъчна служба и да ти се даде информация на база какво ти се изисква въпросния данък и такса смет, а така също и информация кои са другите съсобственици.

Има и друго: Имотът, апартамент ли е, или къща с двор?! Кой/кои в момента живее/живеят в него?! Реално този който/които  държи/държат имота трябва да плати/платът данъка и таксата смет за твоята част.

Успех!

п.п. От всичко постнато тук от теб се разбира само едно: Не си в добри отношения с баща си и сестра си. Защо?! Гадно е това ... Вземете се помирете!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, dioib написа:

............................................

large.Headache.gif.dd937a8ac4b68f7d5267c

За да приключа темата (и да няма повече такива излияния) - след малко по-подробно търсене с Google намерих това, което исках да знам. В България съществува имотен регистър, който може да ми даде справка за даден имот, и/или за дадено лице. Срещу писмено заявление, и скромна държавна такса.

Ами, това е.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 месеца по-късно...

Хубаво е и да подадеш даначна декларация за конкретния имот 6 месеца след придобиване на имота по наследствен път. За целта обаче е хубаво да имаш скици и нотариален акт. Ве пак не забравяй и за това, защото ако гоотлагаш с години може да ти наложат глоби. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...