Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Катоден отводител.

Featured Replies

Здравейте, нов съм във форума и не съм сигурен дали пиша темата на правилното място ако не нека бъде преместена. Та по въпроса. Искам да направя защита от пренапрежение токови удари и всичко което може да ми повреди електрониката. Живея в къща мрежата е TN-C от главното табло на улицата идват 2 кабела, на къщата имам табло в което имам предпазител единия е 63А а другите 2 са 40А. От това табло се разпределя за трите етажа като двата предпазителя по 40А са съответно за етаж 1 и етаж 2 за етаж 3 имам в коридора друго табло с още предпазители за 3 етаж. Таблото на къщата което е с 3-те предпазителя (63А 40А) няма заземяване. До колкото разбрах трябва да сложа катоден отводител в таблото и трябва да направя заземяване на това табло. Не съм на ясно обаче какъв точно трябва да взема  и какъв да бъде предпазителя преди него?

Здравей! Толкова ли те е страх от търсачките?
Ето - търсене „защита от пренапрежение“.

На конкретния въпрос

преди 10 минути, KRPetrov написа:

Не съм на ясно обаче какъв точно трябва да взема  и какъв да бъде прекъсвача преди него?

Слага се арестор (катодна защита) със същите параметри, като на ПРЕДПАЗИТЕЛЯ (не прекъсвач)!

Ето нещо - Реле 63A за контрол на напрежение и ток. Напреженова защита.

Цитат

Функции на продукта:

1. Защита от ниско напрежение 210V-145V (регулируемо) (заводска настройка: 170V)
  2. Защита от високо напрежение 230V-300V (регулируемо) (заводска настройка: 270V)
  3. Защита по ток 1A-63A (регулируемо) (заводска настройка: 40A)
  4. Време на повторно включване 3s-300s (регулируемо) (заводска настройка: 30s)
  5. Волтметър
  6. Амперметър

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Слага се арестор (катодна защита) със същите параметри, като на ПРЕДПАЗИТЕЛЯ (не прекъсвач)!

Добре предпазител и какво , какъв арестор характеристики на едното и другото ?

преди 10 минути, KRPetrov написа:

Добре предпазител и какво , какъв арестор характеристики на едното и другото ?

Чети бе, приятелю - чети!!!

Предпазителя е защита от претоварване!
Арестора - защита от пренапрежение и регулируема защита по ток.

Ако имаш предпазител 63А и арестор до 63А, настроен на 40А - при 50А ток ще изключи арестора, а не предпазителя!
Обратното - ако имаш предпазител 40А и арестор до 63А, настроен на 63А - при 50А ток ще изключи предпазителя, а не арестора!

Вземат се с еднакви параметри!

Пп. 

преди 22 минути, KRPetrov написа:

... трябва да направя заземяване на това табло.

Заземяване (три/пет-проводна схема) ще ти трябва само ако ползваш ДТЗ.

• Автор

Явно не съм си задал правилно въпроса:
Какъво да бъде ,номиналното напрежение, номиналният ток, брой полюси, импулсно напрежение на този катоден отводител ?  И какъв предпазител спрямо него? Конкретно за моя случай имам много скъпа електроника и искам да я защитя.

Untitled.jpg

току-що, KRPetrov написа:

Явно не съм си задал правилно въпроса:
Какво да бъде ,номиналното напрежение, номиналният ток, брой полюси, импулсно напрежение на този катоден отводител ?  И какъв предпазител спрямо него?

Е не си де!! Ама се усещаш!

Нали си написал

• ГРТ с главен предпазител 63 А и два „вторични“ по 40 А.
  • Етажни табла - главни предпазители 40 А

Отговарям:

• номиналното напрежение - колкото ти подава доставчика - 230 V (плюс 10%, минус 15%). Разбирам, че захранването е монофазно.
  • номиналният ток - на ГРТ 63 А, на етажните табла - 40 А. Тук ще добавя - в ГРТ сложи вторични по 50 А. За да има каскадност - на етажа да е по-малък от този, в главното табло!
  • брой полюси - при монофазно изпълнение - 2 полюса;
  • импулсно напрежение на този катоден отводител - говориш за „импулсен ток“! Стандартно - в ГРТ 2KV, на етажите - под 1.8 KV.
  • какъв предпазител спрямо него - какъвто има и в момента.
  • Автор
преди 6 минути, jhoro написа:
  • брой полюси - при монофазно изпълнение - 2 полюса;

Неутралата на трансформатора е директно свързана към земя.Корпусите са свързани към проводник, който действа като защитен и неутрален проводник (PEN), т.е. в системата на заземяване TN-C имаме обединени неутрален и защитен проводник.Няма възможност за повишение на потенциала на неутралата спрямо земя. Следователно защитата с катодни отводители се прилага само между фазите и PEN проводника.
  От това което пише аз разбирам нещо такова
КАТОДЕН ОТВОДИТЕЛ SPD-C20/1P 20KA
А ти говориш за КАТОДЕН ОТВОДИТЕЛ SPD-C20/1PN 20KA ?

преди 17 минути, KRPetrov написа:

Неутралата на трансформатора е директно свързана към земя.Корпусите са свързани към проводник, който действа като защитен и неутрален проводник (PEN), т.е. в системата на заземяване TN-C имаме обединени неутрален и защитен проводник.Няма възможност за повишение на потенциала на неутралата спрямо земя. Следователно защитата с катодни отводители се прилага само между фазите и PEN проводника.
  От това което пише аз разбирам нещо такова
КАТОДЕН ОТВОДИТЕЛ SPD-C20/1P 20KA
А ти говориш за КАТОДЕН ОТВОДИТЕЛ SPD-C20/1PN 20KA ?

Нещо ... много уверено говориш!!! Май ще трябва „да ти фактурирам“ отговорите!

Да си чувал, че система TN-C е най-опасната и се препоръчва преминаване към TN-C-S?
Вече ТN-С не се използва при нови или реконструкция на стари инсталации.

Пп. Нямало възможност за повишение на потенциала на неутралата спрямо земя???
А пада в нулевия проводник - от звездния център на трафомашината до потребителя - НУЛЕВ ЛИ Е???

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Нещо ... много уверено говориш!!! Май ще трябва „да ти фактурирам“ отговорите!

Да си чувал, че система TN-C е най-опасната и се препоръчва преминаване към TN-C-S?
Вече ТN-С не се използва при нови или реконструкция на стари инсталации.

Пп. Нямало възможност за повишение на потенциала на неутралата спрямо земя??? А пада в нулевия проводник - от звездния център на трафомашината до потребителя - 

НЕ съм го писал аз това ЧЕТИ

Untitled.jpg

преди 1 минута, KRPetrov написа:

НЕ съм го писал аз това ЧЕТИ

Нито си го писал, нито си го разбрал!

• Автор
преди 22 минути, jhoro написа:

Нито си го писал, нито си го разбрал!

Обясни тогава, аз ако бях експерт нямаше да питам.
Това че TN-C не е надеждна аз нещата не мога да променя няма как да преправям инсталация на цяла къща. Такава е ситуацията не мога да променя нищо.

Толкова ли е трудно да се каже абе вземи това и това направи е това конкретни модели марки ако щеш и да взимам и да се приключва, нямам време да живея в форума.

преди 26 минути, KRPetrov написа:

Обясни тогава, аз ако бях експерт нямаше да питам.

Разбирам - нали затова отговарям, макар и накратко.
Колегите (от проектантските бюра) и без друго псуват, за тези безплатни съвети!

преди 26 минути, KRPetrov написа:

Това че TN-C не е надеждна аз нещата не мога да променя няма как да преправям инсталация на цяла къща. Такава е ситуацията не мога да променя нищо.

То не е и нужно - да променяш цялата инсталация!

• Огледай си консуматорите и определи кои са рисковите - на тях ще сложиш ДТЗ. Това са бойлерите, уредите в кухнята, разни радиатори ... 
  • На осветлението например - няма нужда. Също и електроуреди с 2 проводника за захранването и означение „две квадратчета едно в друго“. Такива са преносими уреди - миксер, пасатор, кафемелачка, кухненски робот, прахосмукачка, зарядно на телефон, телевизор, радио ...
  • Ако проводниците са в тръби - може да се изтегли и неутрален проводник. И да се сложи ДТЗ на целия кръг.
  • Слагаш арестор на входа - този от линка например и си готов.
  • Автор
преди 34 минути, jhoro написа:
  • Ако проводниците са в тръби - може да се изтегли и неутрален проводник. И да се сложи ДТЗ на целия кръг.
  • Слагаш арестор на входа - този от линка например и си готов.

Ако можех щях да го направя но са замазани в стената. От кои линк че не разбрах

преди 2 минути, KRPetrov написа:

Ако можех щях да го направя но са замазани в стената. От кои линк че не разбрах

преди 2 часа, jhoro написа:
  • Автор
преди 7 минути, jhoro написа:

Слагаш арестор на входа - този от линка например и си готов.

преди 7 минути, jhoro написа:

Това не е арестер!

преди 33 минути, KRPetrov написа:

Това не е арестер!

Ами не е арестер, а е арестор:lol6:

преди 3 часа, KRPetrov написа:

Искам да направя защита от пренапрежение токови удари и всичко което може да ми повреди електрониката. 

• Автор
преди 12 минути, lupis написа:

Ами не е арестер, а е арестор:lol6:

Заглавието на темата какво е това такова ли е ? Еййй аман от ....експерти

преди 6 минути, KRPetrov написа:

Заглавието на темата какво е това такова ли е ? Еййй аман от ....

КАТОДНИ ОТВОДИТЕЛИ (АРЕСТОРИ)

https://bg.elmarkstore.eu/катодни-отводители-(арестори)-category93

• Автор
  • Автор
преди 22 минути, JKirilov написа:

Искам да кажа да го прочетеш цялото и да си заземиш правилно къщата!

Да ще го направя. От по горните линкове 9 на брои нещо да кажеш?

Заглавието на темата какво е това такова ли е ? Еййй аман от ....експерти

Знаеш какво представлява най-простия катоден отводител - тези, за въздушните далекопроводи 110/220/400 kV?
Два метални пръта! Единия е заземен, а другия - свързан с проводника. Разстоянието между тях така е сметнато, че ток протича само при пренапрежение. Например - от мълния.
преди 2 часа, KRPetrov написа:

От по горните линкове 9 на брои нещо да кажеш?

Аз нищо няма да кажа, че утре да няма съобщение за загинал геройски пишман техник...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.