Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупка на имот - въпроси

Featured Replies

преди 3 минути, dioib :cat написа:

Да, но и общите части се увеличават ... 

п.п. Или какво, да няма достъп до покрива ... примерно ... 

Увеличават се - но като площ, а процентите ... намаляват!

Едното е съотношение, а другото - абсолютна стойност!

50% от 1 лев повече ли е, от 10% от 1000 лева?

• Отговори 64
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Пп. Ето един пример - най-елементарен.

Сграда на 3 етажа, с по 3 апартамента на етаж. Застроената площ е 300 кв.м, а РЗП - 900.
Левите са по 95 кв.м., средните - по 70 кв.м, а десните - по 104. Сборът от площите на всички апартаменти е 807 кв.м.
Притежавания процент идеални части от общите части, на всеки апартамент е съотношение на площта на този апартамент към сборът от площите на всички апартаменти.

ляв апартамент среден апартамент десен апартамент
  площ % площ % площ %
1 етаж 95 11,77% 70 8,67% 104 12,89%
2 етаж 95 11,77% 70 8,67% 104 12,89%
3 етаж 95 11,77% 70 8,67% 104 12,89%
Общо площ 807
Общо % 100,00%

Ако сградата е на 6 етажа - нещата ще изглеждат

ляв апартамент среден апартамент десен апартамент
  площ % площ % площ %
1 етаж 95 5,89% 70 4,34% 104 6,44%
2 етаж 95 5,89% 70 4,34% 104 6,44%
3 етаж 95 5,89% 70 4,34% 104 6,44%
4 етаж 95 5,89% 70 4,34% 104 6,44%
5 етаж 95 5,89% 70 4,34% 104 6,44%
6 етаж 95 5,89% 70 4,34% 104 6,44%
Общо площ 1614
Общо % 100,00%
преди 8 часа, jhoro написа:

Едното е съотношение, а другото - абсолютна стойност!

Сега ми "светна". В (стария) НА е отбелязано процентно, а в данъчната оценка е абсолютната стойност. Принципно в НА трябва да се отбелязва и процента и абсолютната стойност. 

преди 1 час, dioib :cat написа:

Сега ми "светна". В (стария) НА е отбелязано процентно, а в данъчната оценка е абсолютната стойност. Принципно в НА трябва да се отбелязва и процента и абсолютната стойност. 

И това няма как да стане!

Процент идеални части от общите части не означава, че ако имаш 10% от 100 кв.м общи части - то притежаваш 10 кв.м.
Означава, че има 1/10 част от всеки квадратен сантиметър от общите части.

Това най-добре проличава, при събранията на ОС на ЕС. Щото там - и за кворум, и за гласуванията - се гледат тези проценти. От примера по-рано - 5 собственика с по 6,5% (5 х 6,5% = 32,5%) имат повече тежест, от 6 собственика с по 4,3% (6 х 4,3% = 25,8%).

преди 29 минути, jhoro написа:

Означава, че има 1/10 част от всеки квадратен сантиметър от общите части.

Нека не слизаме на милиметри или микрометри от въпросните 100 кв.м. общи части. ;) 

Да, в данъчната декларация фигурират като 10 кв.м. за които ти плащаш данък. 

Да, при всяко "вертикално строителство" (надграждане на сграда), след създаване на нови жилищни и общи части се прави нова площ разделителна таблица. 

За конкретния случай на автора ми се разясни (задоволи любопитството) от къде се е получило "различието". Другото са лични мои хипотези в следствие на прочита ми.

Все пак темата е покупка на недвижим имот и е хубаво да се излиза и извън проблематиката на автора.  

п.п. Има методология за определяне на въпросните идеални части, т.е колко процента да са. Не са по равно на апартамент, а спрямо квадратурата на апартамента. Един 100 кв.м. апартамент има повече проценти от общите части спрямо един 70 кв.м. ... Примерно ... 

п.п. Принципно първо се определя процента на идеалните части, а после колко са като абсолютна стойност, по която да се начислява данъка за съответния обект = апартамент+идеални части от сградата. 

Примерно: Една сграда има РЗП 1000 кв.м. от които 100 са за общо ползване. Значи жилищата сборно са 900 кв,м. Апартамент с 100 кв.м. ще има 11% от идеалните части, а апартамент с 70 кв.м. ще има 8% ... грубо казано.  

Посетил ли си форума на Investor.bg? Там са бая подковани по въпроса.

Ако решиш да ги питаш, знай, че, ако пуснеш тема с въпроса си, някое време тя няма да е достъпна за другите. Също възможно е ако се включиш във вече съществуваща тема, постът ти да не излезе или за излезе с голямо закъснение. Тогава се обърни на ЛС към някой модератор. Доколкото разбирам, това е някакъв техен "спам филтър". :D

Ето ти за пример техен раздел: https://forum.investor.bg/forum/%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D0%BC%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%B8%D1%86

преди 12 часа, dioib :cat написа:

Какво е обяснението за различието на процентите? = Любопитство ...

преди 11 часа, ggeorgiev_ написа:

Не съм търсил такова. Това, което ме интересуваше бе нотариусът да няма проблем с въпросното разминаване.

Данъчната оценка се прави на база декларацията обр14 която се подава от собствениците на имота. Просто са объркали цифрите. 

преди 10 часа, emmi написа:

Данъчната оценка се прави на база декларацията обр14 която се подава от собствениците на имота. Просто са объркали цифрите. 

Хубаво обяснение - кратко, ясно, разбираемо. Ако беше и вярно - цена нямаше да имаш!

Въпросната „декларация по чл. 14, ал. 1, ал. 4, ал. 5 и ал. 6 от ЗМДТ е подадена от сегашния собственик-продавач по същото време, когато му е издаден и НА. Такава декларация не се подава всяка година, а само при определени случаи.

Данъчната оценка обаче ... се прави всеки път, когато потрябва. Актуална данъчна оценка.

Цитат

Приложение № 2 Норми за данъчна оценка на недвижимите имоти
Чл. 3. (1) Данъчната оценка се определя от служителите на общинската администрация по местонахождение на имота в 5-дневен срок от подаване на искане по образец.
(2) Удостоверение за данъчна оценка се издава за целите на облагането с данък върху наследствата и данък при придобиване на имущества, за определяне на държавните и нотариалните такси в производствата по Гражданския процесуален кодекс и в други предвидени от закона случаи.

Вероятно става дума за ОФГ.

преди 6 минути, jhoro написа:

Хубаво обяснение - кратко, ясно, разбираемо. Ако беше и вярно - цена нямаше да имаш!

Въпросната „декларация по чл. 14, ал. 1, ал. 4, ал. 5 и ал. 6 от ЗМДТ е подадена от сегашния собственик-продавач по същото време, когато му е издаден и НА. Такава декларация не се подава всяка година, а само при определени случаи.

Данъчната оценка обаче ... се прави всеки път, когато потрябва. Актуална данъчна оценка.

Вероятно става дума за ОФГ.

Да

Прави се при нужда

Но 

На база данни декларирани от собственика, които не се променят в годините

• Автор

С оглед на завършеността на питането, да се включа и аз.

Сделката е изповядана, подписани са всички необходими документи, в момента изчаквам вписването на нотариалния акт, за да отида да си го получа.

С оглед на завършеността на питането, да се включа и аз.
Сделката е изповядана, подписани са всички необходими документи, в момента изчаквам вписването на нотариалния акт, за да отида да си го получа.
Честито! Остана само да почерпиш!

Като вземеш НА - сложи си го в рамка! Но и да не го вземеш - важното е, в Агенцията по вписванията и в НАП - да е на твое име.
на 11.06.2021 г. в 13:30, ggeorgiev_ написа:

Сделката е изповядана

Честито! Има срок за подаване на данъчна декларация. Успех!

на 11.06.2021 г. в 14:03, jhoro написа:

Но и да не го вземеш

И как ще впише имота в данъчното?!

п.п. То и на мен ми харесва да е единна бюрократична системата и да не се налага да декларираш имот и прочие, но ...

преди 5 часа, dioib :cat написа:

Честито! Има срок за подаване на данъчна декларация. Успех!
И как ще впише имота в данъчното?!
п.п. То и на мен ми харесва да е единна бюрократична системата и да не се налага да декларираш имот и прочие, но ...

Много „не си в час“!

Сделката е „публична“ - минала е през две институции - Нотариус и Агенция по вписванията. Дали другите институции не са информирани служебно?

Още преди 5 години дерегистрирах МПС в Пътна полиция-КАТ. Докато отида до „Дирекция МДТ“ (3 км, с кола) там вече знаеха.
А миналата година имах две последователни събития - наследяване и прехвърляне на имот. Без никакви действия от моя страна - всичко си беше „на мястото“!

Нали затова направиха „Единен портал за заявяване на електронни административни услуги“ и я има тази Държавна агенция "Електронно управление"

преди 1 час, jhoro написа:

Много „не си в час“!

Преди две години купих имот. Трябваше да го декларирам. 

Хипотеза: Как иначе ще се подели данъка на имота на мен и на жената, а?! Па ли по служебен път?! :) 

п.п. Иначе, значи е супер!!! :) Може да не съм "в час", но се ... пенсионер съм и за мен е по-важно да съм от правилната страна на тревата ... :) 

Все пак, благодаря за информацията. 

преди 2 минути, dioib :cat написа:

Преди две години купих имот. Трябваше да го декларирам. 

Хипотеза: Как иначе ще се подели данъка на имота на мен и на жената, а?! Па ли по служебен път?! :) 

п.п. Иначе, значи е супер!!! :) Може да не съм "в час", но се ... пенсионер съм и за мен е по-важно да съм от правилната страна на тревата ... :) 

Все пак, благодаря за информацията. 

Невероятно, но ... факт!

Живи и здрави бъдете още много време! Да се радвате на внуци, правнуци, пра-пра-пра ...

Пп. И да не ядосваш жената!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.