Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покупка на имот - въпроси

Featured Replies

• Автор
преди 17 минути, jhoro написа:

В кадастъра може да направи справка всеки - не само нотариус.

При потърсване на конкретния имот(номер на блок) не се визуализира нищо, иначе го откривам на картата. Това е валидно за всеки един номер на блок, който напиша. При въвеждане на адрес на квартала, картата засича целият квартал, а информацията е както следва:

вид собств. Съсобственост, вид територия Урбанизирана, НТП За друг вид застрояване, площ 1199160 кв. м, стар номер 002172,
Заповед за одобрение на КККР № Няма основна заповед/01.01.1900 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГКК

• Отговори 64
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 14 часа, ggeorgiev_ написа:

вид собств. Съсобственост, вид територия Урбанизирана

А, как е построена сграда?! Акт за въвеждане в експлоатация?  Акт 16 и т.н. ...

Сегашните собственици имат ли прехвърлено право за строеж?

В тоя случай нотариуса да провери кои са съсобствениците.

ОК, няма ПУП и прочие, но поне сградата отбелязана ли е в кадастъра?

Хипотеза: Утре става земетресение и сградата пада. И?! Прощавайте за негативизма.

Това да не би да е в някакъв черноморски курорт?

п.п. Тежестите са малкия проблем. Говорим дали сградата е законно построена. Сградата има ли паспорт? Примерно ...

п.п.2 В тоя случай:

преди 14 часа, Bubbles написа:

Хайде малко да мислим а?

...
Проверете си всичко предварително, аз поне така бих постъпил.

• Автор
преди 5 часа, dioib :cat написа:

А, как е построена сграда?! Акт за въвеждане в експлоатация?  Акт 16 и т.н. ...

Сегашните собственици имат ли прехвърлено право за строеж?

В тоя случай нотариуса да провери кои са съсобствениците.

ОК, няма ПУП и прочие, но поне сградата отбелязана ли е в кадастъра?

Хипотеза: Утре става земетресение и сградата пада. И?! Прощавайте за негативизма.

Това да не би да е в някакъв черноморски курорт?

п.п. Тежестите са малкия проблем. Говорим дали сградата е законно построена. Сградата има ли паспорт? Примерно ...

п.п.2 В тоя случай:

Блокът фигурира на картата от линка, написан е и номерът му.

на 29.05.2021 г. в 14:22, Bubbles написа:

Хайде малко да мислим а?

Правилно, никак не е зле да се поразмисли малко.

на 29.05.2021 г. в 14:22, Bubbles написа:

И като се направи тая проверка в деня на изповядването на сделката и се окаже че има тежести(Недай Боже!), греда.
Проверете си всичко предварително, аз поне така бих постъпил.

Да направи проверката предварително????  Това  може да е една от най-големите глупости в живота му.Проверката се прави един час преди изповядване на сделката.Ако проверката се направи предния ден , то в деня на сделката имота може да се окаже с хубава ипотека уредена в този ден.

Това е една от най-разпространените измами на която се ловят хората, които искат да спестят стотина лева за адвокат по сделката.

Адвокатите проверяват буквално преди самата сделка дали имота има тежести.

Не е добра идея, подобна сделка, да се сключва без помощта на адвокат.Продавачите да не са по прости, че са си наели такъв

• Автор
преди 34 минути, badr написа:

Правилно, никак не е зле да се поразмисли малко.

Да направи проверката предварително????  Това  може да е една от най-големите глупости в живота му.Проверката се прави един час преди изповядване на сделката.Ако проверката се направи предния ден , то в деня на сделката имота може да се окаже с хубава ипотека уредена в този ден.

Това е една от най-разпространените измами на която се ловят хората, които искат да спестят стотина лева за адвокат по сделката.

Не е добра идея, подобна сделка, да се сключва без помощта на адвокат.Продавачите да не са по прости, че са си наели такъв

Продавачите не са наели адвокат по друга причина, освен по тази, че просто няма как да дойдат физически за изповядването на сделката, в частност жената, която е в лошо здравословно състояние(не искам да навлизам в детайли).  Това е единствената причина, която ми е известна, за наемането на адвокат, който да упълномощят да извърши прехвърлянето. Просто имотът е придобит по време на брака им и в случай,че искат да го направят лично, трябва и двамата да бъдат физически при нотариуса, доколкото ми е известно. Разстоянието на имота от адреса по местоживеене на продавачите е поне 80 км в посока, а доколкото ми е известно, изповядване на сделка от такъв тип се извършва единствено регионално, тоест няма как да бъде прехвърлен апартамент в град, различен от района, в който се намира въпросния апартамент.

Каква реално е разликата между това аз да наема адвокат(респективно да му покрия хонорарът) и той в деня на сделката да направи проверка за тежести в официалния сайт за целта и същото нещо да направи адвокат, нает от продавачите, чийто хонорар поемат те? Справката се прави на едно и също място и резултатът би бил един и същ, или бъркам?

преди 13 минути, ggeorgiev_ написа:

Каква реално е разликата между това аз да наема адвокат(респективно да му покрия хонорарът) и той в деня на сделката да направи проверка за тежести в официалния сайт за целта и същото нещо да направи адвокат, нает от продавачите, чийто хонорар поемат те? Справката се прави на едно и също място и резултатът би бил един и същ, или бъркам?

Каква е разликата ли? Сериозно ли питаш? И какво му пречи на този адвокат да скрие от теб тази информация.След като, ти, не си го наел, защо той да ти съобщава информация, която може да не е в интерес   на неговите клиенти.

Ако имота има тежест, да речем ипотека, като обезпечение на заем? Според теб кой ще е теглил този заем? Няма ли това да са продавачите на имота?

А дали на тях ще им е изгодно да вземат пълната цена на имота, а после последния, след продажбата,  да послужи за обезпечение на заем.

Защо според теб се правят тия проверки? Какво го боли фара продавача, че да проверява?

Ти трябва да проверяваш, но гледам че спиш с отворени очи.

Възможно е случая да не е такъв, но всеки трябва сам да пази интереса си.

• Автор
преди 1 час, badr написа:

Каква е разликата ли? Сериозно ли питаш? И какво му пречи на този адвокат да скрие от теб тази информация.След като, ти, не си го наел, защо той да ти съобщава информация, която може да не е в интерес   на неговите клиенти.

Ако имота има тежест, да речем ипотека, като обезпечение на заем? Според теб кой ще е теглил този заем? Няма ли това да са продавачите на имота?

А дали на тях ще им е изгодно да вземат пълната цена на имота, а после последния, след продажбата,  да послужи за обезпечение на заем.

Защо според теб се правят тия проверки? Какво го боли фара продавача, че да проверява?

Ти трябва да проверяваш, но гледам че спиш с отворени очи.

Възможно е случая да не е такъв, но всеки трябва сам да пази интереса си.

Веднага ще ти кажа какво му пречи на адвоката да скрие от мен тази информация, простичко е. Ако скрие от мен тази информация, сделка няма да има. Уговорката е той да провери как стоят нещата, но това не означава, че аз няма да се уверя с очите си, че е така. По-рано в темата дори колега ми даде линк към сайт, в който може да се провери достоверността на конкретната справка. Това, което ще направя е да поискам номерът на справката, за да я проверя във въпросния сайт и едва тогава, след като съм сигурен, че справката е реална и достоверна, ще премина към сделка. В противен случай ще забавя сделката, за да извърша въпросните проверки сам, нещо което би затруднило значително процесът, защото:

Цитат

Удостоверението за тежести се издава от Агенцията по вписванията. Проверката трябва да обхваща период от най-малко 10 години назад. Към заявлението се прилагат копия на всички предходни документи за собственост до първия собственик, хронологично и логически свързани, а при наследяване – и удостоверения за наследници. Ако към имота има земя или идеална част от земя, прилага се и скица на имота.

С две думи, преди да премина към каквито и да било действия, касаещи плащане, ще поискам от нотариуса да проеври пригодността на пълномощното и ще поискам да видя справката, направена онлайн в Агенция по вписванията, резултатът от нея и нейния номер, за да направя справка в https://uwt.registryagency.bg/

преди 12 часа, badr написа:

Затова и купувача избира нотариуса. Или какво, нямат юридическо образование ли?!

Аз не съм адвокат, но купих имот. И?!

Да, предварително проверих имота.

Тежести не са само ипотеките, които се изповядват при нотариус, има НА.

Или какво, не може да се купи имот с тежести при определени условия?!

п.п. Да не говоря, че съм бил и продавач. Какво досие ми бе "извадил" нотариуса избран от купувача ... , Прочие ...

преди 17 часа, ggeorgiev_ написа:

Блокът фигурира на картата от линка, написан е и номерът му.

Някакъв документ за въвеждане на сградата (блока) в експлоатация?

Разберете ме правилно. Земята върху която е построен блока може да има някакви тежести. Примерно.

По-важното е да попитате нотариуса дали адвоката е дал необходимите документи, за да се изповяда сделката.

На мен продавача ми бе дал съществени копия преди сделката. По тях си направих проверката и аз ги занесох при нотариуса.  Той от своя страна при изповядване на сделката изисква оригиналите. Общо казано нотариалната служба извършва предварително важни проверки. Да, те правят проверка по документите, но нотариусите са и застраховани и определено вече се следят "изкъсо" не само от държавата, а и от гилдията.

Успех!

Някакъв документ за въвеждане на сградата (блока) в експлоатация?
Разберете ме правилно. Земята върху която е построен блока може да има някакви тежести. Примерно.

Със сигурност има „акт. 16” - УВЕ. Щом сегашните собственици имат НА.
Колкото до тежестите на земята - прави разлика, между вещното право - собственост на земята и отстъпеното право на строеж.

До тук почти го отказахте да купува

преди 11 минути, emmi написа:

До тук почти го отказахте да купува

Дано не сме!

на 29.05.2021 г. в 14:28, ggeorgiev_ написа:

При потърсване на конкретния имот(номер на блок) не се визуализира нищо, иначе го откривам на картата. Това е валидно за всеки един номер на блок, който напиша. При въвеждане на адрес на квартала, картата засича целият квартал, а информацията е както следва:

вид собств. Съсобственост, вид територия Урбанизирана, НТП За друг вид застрояване, площ 1199160 кв. м, стар номер 002172,
Заповед за одобрение на КККР № Няма основна заповед/01.01.1900 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГКК

Едно допълнение.

Пишеш за „Поземления имот“ - не за сградата!

Когато отвориш кадастралната карта и визуализираш квартала - избери полето „АДРЕС“ и сложи отметка на „Текущ изглед на картата“. После натисни „Търси“.

image.png.87d143af3b43ac48522f7981bdd1b90c.png

Ще излезе списък на „Поземлени имоти“ и „Сгради“, които се виждат.
Когато кликнеш върху „лупата“ срещу всяка позиция - на картата въпросния имот/сграда ще бъде маркиран. А когато се маркира въпроснната сграда - кликваш върху името и отдолу ще видиш информацията да нея.

И какъв е проблема просто да поиска копие от документите за собспвеност и кадастралната схема и данъчната оценка? Той е купувач. В правото си е да ги види. А продавача е длъжен да му ги представи. 

преди 1 час, jhoro написа:

Дано не сме!

Едно допълнение.

Когато отвориш кадастралната карта и визуализираш квартала - избери полето „АДРЕС“ и сложи отметка на „Текущ изглед на картата“. После натисни „Търси“.

Когато кликнеш върху „лупата“ срещу всяка позиция - на картата въпросния имот/сграда ще бъде маркиран. А когато се маркира въпроснната сграда - кликваш върху името и отдолу ще видиш информацията да нея.

Каис е публичен, но там освен кадастралния номер на обекта и неговата площ нищо повече няма да види. И това ако знае какво число да въведе след номера на сградата. До тук става ясно че не знае. 

• Автор

Не съм се отказал да купувам, не съм първият, нито последният човек, който купува апартамент в блока, в който живея или в блоковете, които са около мен. Предполагам и там ситуацията е сходна. Просто исках да разбера какви са механизмите на цялото нещо, тъй като до момента не ми се е налагало и ситуацията ми беше непозната.

на 2.06.2021 г. в 20:09, jhoro написа:

Дано не сме!

Едно допълнение.

Не съм се отказал да купувам, не съм първият, нито последният човек, който купува апартамент в блока, в който живея или в блоковете, които са около мен. Предполагам и там ситуацията е сходна. Просто исках да разбера какви са механизмите на цялото нещо, тъй като до момента не ми се е налагало и ситуацията ми беше непозната.

Всъщност, вече сме на финалната права с издаването на документи. Тъй като в НА се оказа, че при последното прехвърляне на имота, той все е бил със старата си номерация, очаквам издаването на удостоверение за идентичност и мисля, че имам пълният сет документи, с които да запазя час и да премина към прехвърляне. Има един финален момент, който в понеделник ми се иска да коментирам с нотариуса във връзка с разминаване на процента на идеалните части между оценката и нотариалния акт. В нотариалния акт процентът е по-висок. 

преди 21 часа, ggeorgiev_ написа:

разминаване на процента на идеалните части между оценката и нотариалния акт. В нотариалния акт процентът е по-висок. 

Кой НА (на сегашния собственик ли) и коя оценка? Принципно няма оценка, а таблица на идеалните части. 

Хипотезата е, че има изменение на общите части. Най-вероятно някаква площ от общите части е присъединена към апартамент, таванско помещение, гараж, мазе или друг обект в сградата и се е наложило преизчисляване на процентите за другите апартаменти и т.н., или от общите части се е обособил нов обект. 

п.п. Има ли съществени изменения (по отношение на квадратурата) на апартамента правени от сегашните собственици? Друга хипотеза ...  

И друга хипотеза .... да не би да са идеални части от земята? Т.е. ставате и съсобственик на идеални части от земята на която е построен блока. В този случай ще означава, че някъде в общия парцел е създаден нов обект.  

• Автор
преди 3 часа, dioib :cat написа:

Кой НА (на сегашния собственик ли) и коя оценка? Принципно няма оценка, а таблица на идеалните части. 

Хипотезата е, че има изменение на общите части. Най-вероятно някаква площ от общите части е присъединена към апартамент, таванско помещение, гараж, мазе или друг обект в сградата и се е наложило преизчисляване на процентите за другите апартаменти и т.н., или от общите части се е обособил нов обект. 

п.п. Има ли съществени изменения (по отношение на квадратурата) на апартамента правени от сегашните собственици? Друга хипотеза ...  

И друга хипотеза .... да не би да са идеални части от земята? Т.е. ставате и съсобственик на идеални части от земята на която е построен блока. В този случай ще означава, че някъде в общия парцел е създаден нов обект.  

Става въпрос за НА на настоящия собственик(и последен такъв за имота) и данъчната оценка на жилището, извадена от Общината по местоживеене преди 2 дни. Текстът в двете е както следва:

НА - "Заедно с 2.65(две цяло и шестдесет и пет стотни) от общите части на сградата и толкова от правото на строеж"

ДО - "ИД. части 0.5"

Останалата информация като адрес, квадратура на апартамента и всичко останало съвпада. Сградата не разполага с тавански помещения или гаражи. Имайки предвид реда за "правото на строеж", вероятно хипотезата за придобиване и на част от земята е по-логична в случая. Това, което искам да разбера аз е има ли проблем за нотариуса да изповяда сделката при това положение и ако не, какво следва да се направи.

преди 1 час, ggeorgiev_ написа:

Имайки предвид реда за "правото на строеж", вероятно хипотезата за придобиване и на част от земята е по-логична в случая. Това, което искам да разбера аз е има ли проблем за нотариуса да изповяда сделката при това положение и ако не, какво следва да се направи.

Имайки предвид „правото на строеж" - става дума само, за ограничено вещно право на строеж - „суперфиция”!
За никакво придобиване на собственост върху земята не се говори!

Ако има проблем - нотариусът ще ви каже.

• Автор
преди 41 минути, jhoro написа:

Имайки предвид „правото на строеж" - става дума само, за ограничено вещно право на строеж - „суперфиция”!
За никакво придобиване на собственост върху земята не се говори!

Ако има проблем - нотариусът ще ви каже.

Разбрах. Надявам се всичко да е наред, утре ще му го задам като въпрос.

преди 47 минути, ggeorgiev_ написа:

Разбрах. Надявам се всичко да е наред, утре ще му го задам като въпрос.

Предполагам (без да съм видял документите - не мога да съм сигурен) че ще е наред.

Най-важното - купувате САМО жилище, без земя!

• Автор
преди 50 минути, jhoro написа:

Предполагам (без да съм видял документите - не мога да съм сигурен) че ще е наред.

Най-важното - купувате САМО жилище, без земя!

Ясно. Изчаквам удостоверението за идентичност и мисля, че вече мога да премина към приключване.

на 6.06.2021 г. в 14:12, ggeorgiev_ написа:

приключване

Какво е обяснението за различието на процентите? = Любопитство ...

• Автор
преди 1 час, dioib :cat написа:

Какво е обяснението за различието на процентите? = Любопитство ...

Не съм търсил такова. Това, което ме интересуваше бе нотариусът да няма проблем с въпросното разминаване.

преди 6 минути, ggeorgiev_ написа:

Това, което ме интересуваше бе нотариусът да няма проблем с въпросното разминаване.

Че защо да има? Сам казвате

на 6.06.2021 г. в 9:47, ggeorgiev_ написа:

НА на настоящия собственик - писан кой знае кога и ДО - извадена преди 2 дни.

Нещата се променят постоянно!

преди 6 минути, ggeorgiev_ написа:

Не съм търсил такова.

на 5.06.2021 г. в 9:13, ggeorgiev_ написа:

Има един финален момент, който в понеделник ми се иска да коментирам с нотариуса във връзка с разминаване на процента на идеалните части между оценката и нотариалния акт. В нотариалния акт процентът е по-висок. 

Успех!

Оф. Когато пиша през няколко дни - ми се губи „нишката“.

на 6.06.2021 г. в 6:24, dioib :cat написа:

Принципно няма оценка, а таблица на идеалните части.

Уж говориш за проценти, а си мислиш за конкретни числа - площи. Без значение, дали общите части са 10 кв.м. или 10 дка - 2% са си 2%.

Преизчисляване (и намаляване) на притежавания процент идеални части от общите части, може да се получи при промяна (увеличаване) броя самостоятелни обекти в сградата.
Пример - сградата е била на 2 етажа, надстроена е с още 3. Обектите (апартаменти) от 6 са станали 15. Общите части вече се делят не „на 6“, а „на 15“.

преди 3 минути, jhoro написа:

сградата е била на 2 етажа, надстроена е с още 3.

Да, но и общите части се увеличават ... 

п.п. Или какво, да няма достъп до покрива ... примерно ... 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.