Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Li-ion акумулаторна/и батерия/и вместо 2хАА 1,5 V в 16 Mpx фотоапарат сапунерка Canon PowerShot A810 ?

Featured Replies

Здравейте !

Съществуват ли някакви стандартни Li-ion акумулаторни батерии,
или нестандартно решение,
които да заменят 2 бр. х 1,5 V AA батерии
в едно 16 Mpx фотоапаратче Canon PowerShot A810 ?

Вече проверих какви батерии предлага този сайт :
https://batterycenter.bg/zarezhdaemi-baterii/li-ion-baterii.html?product_list_order=price
Има батерии 14,1 х 52 мм https://batterycenter.bg/li-ion-14500-3-7v-750mah-aa-pcm.html

Не е сложно да се измоделира формичка с размер 2 х АА и да се запои кабел откъдето до където трябва,
но ако съществува фабрично решение, се предполага, че е по-премислено и премерено от специалисти.

Не питам за Ni-Mh и NiCd батерии, нито за еднократни литиеви батерии,
а точно за акумулаторни, които да се платят веднъж,
 да се зареждат многократно и да издържат на снимане
както Li-ion батерия на подобния фотоапарат Sony Cyber-shot 16,1 Mpx.
Никога не е свършвала по време на снимане.
Винаги има още ток, за разлика от най-издръжливите еднократни и акумулаторни Ni-Mh и NiCd батерии.

Предварително Ви благодаря !

Ами ... май няма! Що - сети се сам!

На първия ми мобилен телефон, батерията беше кит от три броя ААА презареждаеми батерии.

Можеш да си ползваш стандартни презареждаеми батерии - марка ... по избор! Например - Rechargeable Polulu NiMH AAA Battery

Пп. Едва ли фотоапарата има чардж-контролер!

ППп. На този сайт има доста варианти, но напреженията ... са други! 

• Автор
преди 17 минути, jhoro написа:

Пп. Едва ли фотоапарата има чардж-контролер!

... напреженията ... са други! 

Надявам се, че 3,7 V няма да повреди фотоапарата.
Има 3 предложения за батерии и едно евтино зарядно с функции за защита от презареждане.
https://batterycenter.bg/zarezhdaemi-baterii/li-ion-baterii/14500.html

https://batterycenter.bg/folomov-a1.html

преди 7 минути, Недко написа:

Не се надявай изобщо! Вероятно няма букса!

Сега прогледнах един дек-телефон - батерията (2 бр ААА) image.jpeg.016137e3fd8d405d962f82d17ed524de.jpeg

ти пасва идеално, ама как ще го зареждаш - без да я вадиш? Слушалката поне има външни клеми!

• Автор
преди 9 минути, jhoro написа:

ти пасва идеално, ама как ще го зареждаш - без да я вадиш? Слушалката поне има външни клеми!

Не съм мислил, че няма да я вадя.
Достатъчно е към истинската батерия
да се добави още една куха формичка, или дървена пръчка, цилиндър с размер на батерия
и да се запои кабел от съответния полюс на батерията
до пъпката или пластинката на тази "протеза" 14х51 мм,
която ще контактува с другия полюс на гнездото за батериите.

Стига ми само да е по-издръжлива от NiMh и NiCd
като време за работа и брой презареждания.
Сега погледнах на Sony-то каква е батерията - 3,6 V, 630 mAh
А тези 3 на сайта са по 800 mAh

преди 14 минути, Недко написа:

Има 3 предложения за батерии и едно евтино зарядно с функции за защита от презареждане.

Евтини батерии и зарядни имам една камара! Но не ги ползвам.

Имам едно подобно на това -  Amazon Basics Ni-MH AA & AAA Battery Charger With USB Port  - но е Duracell и вече 6 години нямам проблеми! Зарежда АА и ААА!

преди 3 минути, Недко написа:

Не съм мислил, че няма да я вадя.
Достатъчно е към истинската батерия да се добави още една куха формичка, или дървена пръчка, цилиндър с размер на батерия
и да се запои кабел от съответния полюс на батерията до пъпката или пластинката на тази "протеза" 14х51 мм, която ще контактува с другия полюс на гнездото за батериите.

Стига ми само да е по-издръжлива от NiMh и NiCd като време за работа и брой презареждания. Сега погледнах на Sony-то каква е батерията - 3,6 V, 630 mAh А тези 3 на сайта са по 800 mAh

Не е „достатъчно“! Като започнеш да то ползваш - ще разбереш.
Затова гледах - втория и следващите фотоапарати - да са с „нормална“ батерия!

Предложих ти 900 и 1000 mAh батерии.

• Автор
преди 10 минути, jhoro написа:

Евтини батерии и зарядни имам една камара! Но не ги ползвам.

Имам едно подобно на това -  Amazon Basics Ni-MH AA & AAA Battery Charger With USB Port  - но е Duracell и вече 6 години нямам проблеми! Зарежда АА и ААА!

Не знам дали са подходящи за Li-ion батерия,
а това се предлага за 15 лв. точно като такова :

folomov_a1.jpg

folomov_a1_2.jpg

преди 8 минути, Недко написа:

Не знам дали са подходящи за Li-ion батерия, а това се предлага за 15 лв. точно като такова :

folomov_a1.jpg

folomov_a1_2.jpg

И аз не знам, ама и да не са много подходящи - батериите са консуматив!

Аз имам няколко ето такива  -  Универсално, зарядно устройство, за батерии, LCD дисплей - IPmagazin.bg . Работят прилично, ама ... 

преди 1 час, Недко написа:

....Не питам за Ni-Mh и NiCd батерии....

Но точно те са най-удачното и правилно решение в случая. Ако се разтърси човек има такива с капацитет от по 2000mAh и нагоре.

Естествено при някои надписите са пълни лъжи. Няма как в такъв корпус да се събере капацитет като:

https://elimex.bg/product/59075-akumulator-1-2v2500mah-aa-r6-s-papka-panasonic-eneloop-pro

https://elimex.bg/product/17151-akumulator-1-2v2700mah-aa-r6-s-papka-arcas

https://elimex.bg/product/82466-akumulator-1-2v2800mah-aa-r6-bez-plastini-lava

Хубави са, но реалният им капацитет е макс 2000mAh. По-добре е от 700-800mAh като на еднократните батерии.

Не са LiIon, по-нов тип са - LeFePo:
https://www.amazon.com/Shockli-LiFePo4-Phosphate-Rechargeable-Batteries/dp/B07RGQX6W7 - но ще трябва във фотото в гнездото на едната батерия да се окъсяват двата полюса -  размер АА

Видове батерии - много.
Доколкото разбрах - идеята беше за функционалността. Да не се вадят всеки път, щом се изтощят. Независимо - дали за смяна или за зареждане.
Затова казах на @Недко - няма да стане. Може, ама няма смисъл.

Идеята явно е не да хвърля по комплект батерии на ден, а да ползва акуми.

преди 13 минути, jhoro написа:

Може, ама няма смисъл

Въпрос на гледна точка! Може и има смисъл, особено при интензивно ползване на фотото.

преди 2 часа, цър-вул написа:

Идеята явно е не да хвърля по комплект батерии на ден, а да ползва акуми.

Въпрос на гледна точка! Може и има смисъл, особено при интензивно ползване на фотото.

Не е ставало дума - за хвърляне. Затова му казах 

преди 12 часа, jhoro написа:

Можеш да си ползваш стандартни презареждаеми батерии - марка ... по избор!

Първия цифров фотоапарат у дома беше Praktica DCZ 6.8. Praktica DCZ 6.8 Digital Camera 6 Megapixels 3x Optical Zoom 6.4 cm (2.5  Inch) Display: Amazon.co.uk: Electronics & Photo  По същия начин - с две батерии АА.

Мислих всякакви варианти, но накрая - купих Samsung ES80  Samsung ES80 Digital Camera (Black) EC-ES80ZZBPBUS B&H Photo

Втория е с батерия    Батерия за апарат Samsung BP70A, Li-Ion 3.7V, 740mAh, Cameron Sino  има букса - мини USB и се зарежда по „нормалния“ начин.

Варианти има много.
Може да си припомни, как работеха видео операторите с камери, ползващи видеокасетите VHS!
Един колан с батерии - на кръста!

преди 14 часа, Недко написа:

...

Не се надявай и позволи разяснение.
3.7V e общоприет стандарт за Li-Ion акумулатор. Зареден на 100% е 4.2V. Всяка десета над този праг го износва преждевременно. Ниво на разреден е 3.3V,  а всяка десета надолу води до по-бърза деградация. Има некашерни фирми като Sony, Xiaomi, които лансират свои стандарти: 3.6V, 3.75V. Маркетинг един вид, но там важат същите правила.

При Ni-MH акумулатори стандарта е 1.2V, но заредена е 1.36V. При алкалиновите батерии (AA/ААА) стандарта е 1.5V, но свежа е 1.65V. Разредена е 1.1V.
До тук ОК?

2005г си купих Canon PowerShot A520, а година по-късно А810. От трън та на глог. С Ni-MH акумулатори едва "щраках" 30 снимки, докато с фирмени алкалинови стигах до 60. Светкавицата правеше нещата по-зле. В тези апарати има вграден контролер на заряда, за да може навреме да прибере обектива и подготви картата за изключване. И работното напрежение е 3.15V ( 2х АА по 1.65V ). OK? При праг 2.5V - сбогом Гринго, дай свежи батерии. Вторият коз е, че стартовия ток на тези апарати е 2А. Сериозна заявка за мотора на редуктора на обектива, в противен случай обективът се връща в тялото. Третият коз е, че  Canon използва куплунг с нестандарти диаметри, "каноновски" за своите адаптори и те трябва да са 3.15V. Нагоре опасно, надолу как сабя покаже.

canon

Toзи комплект е от жълтия сайт, като е изкопирал оригинала. За качеството не мога да съдя, защото притежавам свое "направи си сам". Изпадна ми рутер с качествено захранване на 3.3V 2.5A, което преправих на 3.15V. Мъката дойде, докато нацеля куплунг.

А520 модел има конектор за външен адаптер, докато А810 нема. Селска икономия и на негово място гумена капачка.

810

Та по жицата, по жицата и кабела в раницата. Силиконов кабел разбира се, а не китайски пластмасов по-дървен от дъб.

И тук вече започва втора част.
Как да изколхозим Li-Ion акумулатор за А810.

поздрави!

Не се надявай …

И аз му казах същото, но всъщност @Недко е прав. Макар не по същата причина.
Няма „няма да повреди”, щото фотоапаратът ще ги гледа „като гладно циганче - кебапчета” - отдалеч!
  • Автор
преди 9 часа, jhoro написа:

Доколкото разбрах - идеята беше за функционалността. Да не се вадят всеки път, щом се изтощят. Независимо - дали за смяна или за зареждане.

Не. Идеята е да НЕ се плаща всеки път щом се изтощят ... на "терен", далеч от всякакви контакти.
Да се носят по 10 резервни пачки по 4 нови батерии, не е рентабилно.
Със Sony-то съм забравил какво е да свърши батерия. Зарежда се по време на сваляне на снимките, по същия USB-кабел. В редки случаи се забелязва, че трябва да постои включен още някакво време, за да напълни батерията докрай.
И главното - не се изтощава толкова бързо, в пъти повече снимки прави и едва с едно деление намалява заряда на иконката.

преди 3 часа, Profruit написа:

Та по жицата, по жицата и кабела в раницата. Силиконов кабел разбира се, а не китайски пластмасов по-дървен от дъб.

И тук вече започва втора част.
Как да изколхозим Li-Ion акумулатор за А810.

поздрави!

Някакъв PowerBank няма ли да стане с още някоя преходна джаджа ?
Я да спрем с телта и кълчищага, ще разгледам за Canon с фабрична Li-ion батерия 
щом няма по-евтини решения.
Или ще си купя от най-надеждните и издръжливи Ni-келови направии.
Може бранша да е дръпнал сериозно напред, за няколкото години, откакто не ги ползвам ...

Да се носят по 10 резервни пачки по 4 нови батерии, не е рентабилно.

Това пък как го измисли?
Говоря ти за 2 комплекта (4 броя) зареждаеми батерии и джобен чарджър! Как ще го захранваш си решаваш ти. Може и с „движения на тялото” - https://www.google.com/amp/s/www.haskovo.net/amp/news/28400/izobretiha-generator-koyto-proizvezhda-energiya-pri-hodene
  • Автор
преди 2 часа, jhoro написа:

Това пък как го измисли?

Не точно, но нещо подобно съм правил. Не ги купувах предварително, но при всяко свършване на порцията пачки, търсех супермаркет за още няколко.
Може да са минали над 5 години вече.
Имах само 4 акумулаторни тогава, може би ми е било скъпо да купя повече наведнъж.
Примерно тръгвам от Двореца Балчик, из градините, по брега, рибарските лодки на Морската гара, вълнолома, и още нататък пеш по брега. После към Тюленово, арката, по-нататък по брега, може и до Шабла да се стигне, пак рибарски лодки, брегове, фар, натрошената естакада от някогашния нефтоизнос ...
После обратно към Варна, риби и рибки в Аквариума, залез на пристанището след дъжд, отплаващ ветроход, още маса кораби, яхти и лодки.
Друг тур по брега на Варненското езеро
Друг по нос Галата откъм Варненския залив, ресторантче на кей, залез откъм Варна, после откъм открито море, скали, рибарски лодки и хижи, плажове, изгрев откъм открито море
Друг път още по на юг около Ракитник по изгрев, скали, лодки, плажове, вълни ...
...
И току някъде свършваха, макар че имах поне 2 апаратчета. Като се изтощят на най-лакомия, все още стават за по-слабия модел. 
....
Както и да е, вече няма значение, няма да е така.
Или ще си купя друг апарат за 30-40 лв с Li-ion батерия и зарядно,
или ще направя както казваш, след като сравня цените и помисля кое, кога и за колко снимки ще потрябва.
Не е изключено да направя и двата варианта ... да има, като видя нещо интересно за рисуване, да си го наснимам без ограничения ...

преди 3 часа, Rudy M. написа:

Има ги много. Ама цените няма да ти харесат.

За нови вероятно си прав. Втора употреба 16 MPx почват да се появяват още на 30 лв
с батерия и зарядно в комплекта.
Само Canon си отбелязах 3-4, ако не избирам марка, сигурно има много повече
Sony-то ми, 16,1 MPx беше на 50 лв, вече забравих преди колко години

преди 3 часа, JKirilov написа:

Ами Недко трябва да поясниш колко хиляди снимки се каниш да правиш дневно?

Като мина през няколко интересни места за 2-3 дни и навсякъде снимам по 100-150-200 снимки,
може да станат около 1000, може и повече.
Така е било по морето, ако стигна до Родопите, ще е още повече ...
Иначе дори не снимам всеки ден, но като има интересни цветя, снимам стотици снимки наведнъж.
Тези дни, на 2-3 розови храста с бледорозови рози, направих към 80 снимки за 10-15 минути 

преди 38 минути, Недко написа:

Не точно, но нещо подобно съм правил. Не ги купувах предварително, но при всяко свършване на порцията пачки, търсех супермаркет за още няколко. Може да са минали над 5 години вече.
Имах само 4 акумулаторни тогава, може би ми е било скъпо да купя повече наведнъж.

„Само 4 акумулаторни“ изобщо не е „само“!
Да - скъпи са. Моето зарядно с 4 батерии (2 АА и 2 ААА) беше 30 паунда. Но ме изкараха 5 години!

Можеш да зареждаш подобни батерии (600 - 1000 mAh) с PowerBank - ама и там ценните са ... Уаууу! Хубав PowerBank, 25000 mAh е близо 150 паунда!

преди 38 минути, Недко написа:
преди 3 часа, Rudy M. написа:

Има ги много. Ама цените няма да ти харесат.

За нови вероятно си прав. Втора употреба 16 MPx почват да се появяват още на 30 лв с батерия и зарядно в комплекта.

За втората употреба - варианти има много. Самсунга (дето го споменах) - от 6 години не е бутан! Ако не беше спомен (за дъщеря ми е купуван) - бих ти го подарил!

Имай предвид и друго - тези батерии (с които ги продават) са само за „мостра“. Я изкарат нещо, я не!

• Автор
преди 9 часа, M.Николов написа:

Ей това е, задаваш въпрос и накрая оценяваш свой отговор като решение на проблема.:)

Другия път не виждам причина другите въобще да участват.

Моля да ме извините !
Не го мислех като оценка за моя отговор, а за комбинацията
от цитатите/решенията от другите участници, които включва - стандартни АА акумулатори
и другия вариант, до който стигнах с тяхна помощ - да купя още един апарат с фабрично Li-ion захранване.
По-добре щеше да бъде, ако сайтът позволява да се отбележат няколко отговора като решения на проблема,
но не може.
Щом дразни някого - вече изтрих отбелязването и го преместих.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.