Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със съседи

Featured Replies

Здравейте. От няколко години (може би 3) имам проблем със съседката над мен. Проблема се състои в това ,че пода на нейната тераса прусмуква вода и избива на тавана на моята тераса. В началото беше малко ,но въпреки това и бях казал да си оправи терасата ,но така и нищо не се случи. Сега наблюдавам че петното вече е доста голямо и се движи към трегера на кухнята. Онзи ден за пореден път я извиках вкъщи да види и да предприеме някакви мерки. Тя ми обяснява как тя мислела че не е проблема в нейната тераса и разни такива небивалици.

Мисля че по нормалния начин няма да се случат нещата и за това моля за съвет как да процедирам , за да си реша проблема.

Благодаря . 

• Отговори 60
  • Прегледи 9,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здрасти!
Че имаш проблем - имаш, ама защо и как - това не е сигурно!

Първо, принципно - явно не е тераса, а балкон или лоджия (най-вероятно).

За да не се чудиш - ето снимка кое какво е Как се различава балкона от лоджия (92 снимки): каква е разликата,  разликите, какво е по-добре

Второ - вероятно съседката е права. В повечето случаи пода на балкон/лоджия се прави с циклена мозайка. Даже и друго да е - просмукване през плочата е малко вероятно.  По-често това става по някой фуга и не е задължително да става вертикално. Виждал съм - при спукана тръба на 5-и етаж, в северен апартамент - как избива на 2-и етаж, в южния. А на трети и четвърти етаж няма нищо!

Най-лесния начин - така и така ще ремонтирате - разтворете малко боя във вода и го излейте там, където мислите че има проблем. Ако при вас се оцвети тавана - прави сте!

Пп. А това

преди 39 минути, tsvetann написа:

Сега наблюдавам че петното вече е доста голямо и се движи към трегера на кухнята.

не го казвайте на никого, даже и на психолога си!
Петната НЕ СЕ ДВИЖАТ! Това са халюцинации!

• Автор

Да Извинявам се Балкон е не тераса.Настилката на неиния балкон (в прочем пропуснах да спомена че балконите са два южен и източен и на двата е едно и също положението) Та настилката е мрамор бял шуплест като тебешир можеш да рисуваш с него . Проблема идва зимата когато има повече дъжд сняг и се задържи на откритата част на балкона  и .Там където е сухо на неиния  балкон  нямам петно на моя таван . При строежа на сградата познавам човек който им е казвал да не слагат този мрамор защото просмуква вода ,но те не са го послушали и сега е факт . Тя е на последния етаж няма тръби за вода на това място ,не  е тръба или теч от тръба ,това е 100% сигурно. 

Имам абсолютно същия проблем. Тепърва ще го боря, но начинът е един - ти да ремонтираш балкона на съседката!!!

преди 2 минути, tsvetann написа:

Тя е на последния етаж няма тръби за вода на това място ,не  е тръба или теч от тръба ,това е 100% сигурно. 

Трябва да има канал/сифон на пода!

• Автор
преди 2 минути, JKirilov написа:

Имам абсолютно същия проблем. Тепърва ще го боря, но начинът е един - ти да ремонтираш балкона на съседката!!!

Казваш - на който му пречи да се оправя, на съседката вобще не и пречи моя мокър таван. 

Да има сифон ,то не е и сифон а в края на терасата има една дупка и парче тръба около 15см и е включена в улука.Там няма проблем 

преди 8 минути, tsvetann написа:

Да Извинявам се Балкон е не тераса.

Няма нужда да се извиняваш - казах го за „обща култура“. 99% от хората не знаят неща, дето не са им работа!

преди 6 минути, JKirilov написа:

Начините винаги са (поне) два - лесен и труден!

Лесния - съседката да си оправи пода и наклона, сама.
Трудния - питащия да извърши ремонта със собствени средства, а после - да си ги търси от жената. По всякакъв (вкл. - съдебен) законен начин!
Но първо трябва да се докаже, че проблемът идва оттам!  Защото - не можеш да влезеш самоволно в чужда собственост и да ремонтираш.

Затова казах - в малко количество вода се разтваря някаква безвредна боя. Примерно - боя за яйца (водоразтворима, за хранителни цели ...). После се излива на пода и ... ако на долния етаж тавана се „боядиса“ - значи там е теча.

преди 6 минути, JKirilov написа:

На по-старите сгради се слагаха оточни тръби навън! И водата течеше ... там някъде!

преди 12 минути, tsvetann написа:

Казваш - на който му пречи да се оправя, на съседката вобще не и пречи моя мокър таван. 

Да има сифон ,то не е и сифон а в края на терасата има една дупка и парче тръба около 15см и е включена в улука.Там няма проблем 

Ами ... не е точно така! Има „иск за нанесени вреди“!

И не е сифон, а дренажен отвор.

• Автор
преди 1 минута, jhoro написа:

Няма нужда да се извиняваш - казах го за „обща култура“. 99% от хората не знаят неща, дето не са им работа!

Начините винаги са (поне) два - лесен и труден!

Лесния - съседката да си оправи пода и наклона, сама.
Трудния - питащия да извърши ремонта със собствени средства, а после - да си ги търси от жената. По всякакъв (вкл. - съдебен) законен начин!
Но първо трябва да се докаже, че проблемът идва оттам!  Защото - не можеш да влезеш самоволно в чужда собственост и да ремонтираш.

Затова казах - в малко количество вода се разтваря някаква безвредна боя. Примерно - боя за яйца (водоразтворима, за хранителни цели ...). После се излива на пода и ... ако на долния етаж тавана се „боядиса“ - значи там е теча.

На по-старите сгради се слагаха оточни тръби навън! И водата течеше ... там някъде!

Искате да кажете ,че ако някой ме наводнява и текат ми таваните и ми разрушава жилището единственния начин е да запретна ръкави да се кача и направя ремонт за моя сметка и няма друга сила ,която да накара комшииката да си отсрани проблема ?

Боята за яйца може да избие на следващата зима на моя таван.

преди 40 минути, JKirilov написа:

Направо един улук да туря.:lol6:

Преди години в апартамента на леля ми го имаше същия проблем. Доза водно стъкло и край.

• Автор
преди 3 минути, Bubbles написа:

Направо един улук да туря.:lol6:

Преди години в апартамента на леля ми го имаше същия проблем. Доза водно стъкло и край.

Да проблема е ясен и има доста варианти за разрешаване , въпроса е как да я накарм да си оправи настилката на балконите 

преди 18 минути, tsvetann написа:

Да проблема е ясен и има доста варианти за разрешаване , въпроса е как да я накарм да си оправи настилката на балконите 

Какво значи как да я накараш?
Сама ли живее? Ако да, няма как да стане защото тая жена надали може да прави такива неща.
Нищо няма да ти стане ако е такъв случаяда го направиш ти.
Вече ако има кой у тях да го направи и не иска, ами имаше там разни процедури които минават през домоуправителя и т.н. но отнема доста а и резлтата не е сигурно какъв ще е.

преди 3 минути, tsvetann написа:

Наемате си един (поне) адвокат и завеждате в РС иск - за разрушаване на чужда собственост!
Може и сам, но вероятно ще омотаете нещата.

За сега - принудата (накарването) става само по законен начин - със съдебно решение!

Още повече, че не е само „настилката на балконите“, а теча засяга и плочите! А те са „общи за сградата части“!

Цитат

Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Закон за собствеността

преди 14 минути, Bubbles написа:

Сама ли живее? Ако да, няма как да стане защото тая жена надали може да прави такива неща.

Че кой казва - „тая жена да прави такива неща“? Има достатъчно специализирани фирми!
Жената трябва да направи само стандартното - да плати!

Пп. Също има и текст

Цитат

Чл. 216. (1) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
Наказателен кодекс

• Автор
преди 14 минути, Bubbles написа:

Какво значи как да я накараш?
Нищо няма да ти стане ако е такъв случаяда го направиш ти.
Вече ако има кой у тях да го направи и не иска, ами имаше там разни процедури които минават през домоуправителя и т.н. но отнема доста а и резлтата не е сигурно какъв ще е.

Не съм казал ,че тя трябва да си направи ремонта.Ще се опитам да дам пример:

Ако на съседа под мен му протече тавана на неговия балкон в следсвие на не качеатвенна настилка на пода на моя балкон и той дойде да ми се оплаче. Аз не съм плочкаджия ,фаянсаджия или нещо подобно в тази сфера ,така че не разбирам и немога да си направя ремонта ,затова хващам нужния майстор ,той идва вижда за какво става на въпрос и ми казва яариантите с които може да ми направи качественна настилка на пода която да не пропуща вода (примерно плочки гранитогрес ) аз си харесвам цвета на плочките купувам си нужното количество плочки и материали маистора ми прави пода плащам му си и по живо по здраво. Мисля че така биха постъпили повечето нормални културни хора. 

преди 2 минути, Bubbles написа:

И ако няма пари?

Не говорим за хиляди левове. Няма да излезе кой знай колко да се налепят едни плочки на две тераси с обща квадратура 15 квадрата. Жената е работеща има двама сина работещи сестра работеща близки работещи . Дори да нямам въпросните макаимум 1000лв ще ги събера от близки ,но няма да оставя да разруша на комшията таваните . Казано и е преди 3 години не говорим от днеска за утре 

преди 1 минута, tsvetann написа:

Не съм казал ,че тя трябва да си направи ремонта.Ще се опитам да дам пример:

Ако на съседа под мен му протече тавана на неговия балкон в следсвие на не качеатвенна настилка на пода на моя балкон и той дойде да ми се оплаче. Аз не съм плочкаджия ,фаянсаджия или нещо подобно в тази сфера ,така че не разбирам и немога да си направя ремонта ,затова хващам нужния майстор ,той идва вижда за какво става на въпрос и ми казва яариантите с които може да ми направи качественна настилка на пода която да не пропуща вода (примерно плочки гранитогрес ) аз си харесвам цвета на плочките купувам си нужното количество плочки и материали маистора ми прави пода плащам му си и по живо по здраво. Мисля че така биха постъпили повечето нормални културни хора. 

Така е редно да, обаче лелката има ли пари?
Виж достатъчно съм се сбълсквал с опаки съседи, един ми идеше направо да го удуша ама дип че съм възпитан да уважавам по-възрастните.
Ако ситуацуята е такава горе са ти дали правните варианти, задействаш и се надяваш решенията да са в твоя полза.
Ако обаче говорим за пенсионерка която НАИСТИНА не може да си позволи майстори и т.н. редно да се разбереш с нея и ти да поемеш тоя разход ако тя няма роднини които да го напраят.

преди 23 минути, Bubbles написа:

Ако обаче говорим за пенсионерка която НАИСТИНА не може да си позволи майстори и т.н. редно да се разбереш с нея и ти да поемеш тоя разход ако тя няма роднини които да го напраят.

Ако всичко мине „по реда“ и „излезе“ съдебно решение - не само ще си плати ремонта, ами и държавните такси, хонорари за адвокати и вещи лица ...
Идва ЧСИ, и намира - я пари, я пенсия - за запор, я жилище - за възбрана и продан ...
ЧСИ и ДСИ са оправни!

преди 41 минути, tsvetann написа:

Не говорим за хиляди левове. Няма да излезе кой знай колко да се налепят едни плочки на две тераси с обща квадратура 15 квадрата. Жената е работеща има двама сина работещи сестра работеща близки работещи . Дори да нямам въпросните макаимум 1000лв ще ги събера от близки ,но няма да оставя да разруша на комшията таваните . Казано и е преди 3 години не говорим от днеска за утре 

Много е лесно така отстрани, хоп хиляда, ми че к'о са хиляда лева...
За мен и за теб са нищо, ама тая жена има ли заделени, има ли изобшо някой по-близък роднина който да й помага и т.н., това ти можеп да кажеш аз не я познавам и не ми се гадае, само давам предположение на база собствения си опит, защото съм бил в ситуация когато съм искал нещо да направя, но просто няма как, а комшията не го разбира това и си мисли че се правя на луд.

преди 23 минути, jhoro написа:

Ако всичко мине „по реда“ и „излезе“ съдебно решение - не само ще си плати ремонта, ами и държавните такси, хонорари за адвокати и вещи лица ...
Идва ЧСИ, и намира - я пари, я пенсия - за запор, я жилище - за възбрана и продан ...
ЧСИ и ДСИ са оправни!

Ами да, това са ефектите.

Нищо не може да се направи! Говорите с нея да се съгласи да пусне майстор/и в жилището си когато е вкъщи и когато свършат, ВИЕ поемате всички разходи(материали +труд). Жената проблем няма, следователно не е длъжна да плаща за това, че вие имате. А близките й изобщо защо ги споменавате не знам? Те са трети лица, които нямат нищо общо и никой не може да ги накара да плащат за проблем който вие имате ако ще и водопад да тече. Когато ви се развали колата кой плаща ремонта в сервиза? Вие или общината заради некачествения асфалт и появилите се дупки?

• Автор
преди 13 минути, ice_lion__01 написа:

Нищо не може да се направи! Говорите с нея да се съгласи да пусне майстор/и в жилището си когато е вкъщи и когато свършат, ВИЕ поемате всички разходи(материали +труд). Жената проблем няма, следователно не е длъжна да плаща за това, че вие имате. А близките й изобщо защо ги споменавате не знам? Те са трети лица, които нямат нищо общо и никой не може да ги накара да плащат за проблем който вие имате ако ще и водопад да тече. Когато ви се развали колата кой плаща ремонта в сервиза? Вие или общината заради некачествения асфалт и появилите се дупки?

Няма как да се съглася с вас.

Вярно живеем в скапана държаваица къде законите важат само за определена група хора ,но все пак. 

преди 1 час, tsvetann написа:

Не говорим за хиляди левове. Няма да излезе кой знай колко да се налепят едни плочки на две тераси с обща квадратура 15 квадрата.

Даже не говорим за „лепене на ... теракот, гранитогрес и прочие“!

Хидроизолация на 15 кв.м. - течна или битумна - няма да е повече от 500 лева. Всичко.

току-що, jhoro написа:

Хидроизолация на 15 кв.м. - течна или битумна - няма да е повече от 500 лева. Всичко.

Добре, ти си пенсионер, пенсията ти е 300лв., нямаш заделени пари или си имал ама си ги метнал през балкона на някой "Внук". С тия 300 пари трябва да си купиш лекарствата, да си платиш сметките и да се храниш.
Айде дай 500лв за майстор ако можеш.

преди 3 минути, Bubbles написа:

Добре,

• ти си пенсионер, пенсията ти е 300лв.,
  • нямаш заделени пари или
  • си имал ама си ги метнал през балкона на някой "Внук".
  • С тия 300 пари трябва да си купиш лекарствата,
  • да си платиш сметките и
  • да се храниш.

Това са оправдания, а оправданието е ... като задника. Всеки го има!

Преди години се занимавах със застраховки. Всякакви.
Идва (или отивам при) клиент, които иска застраховка на жилището. „Щото ся ... след ремонта - виж к'во е готино. Ако стане нещо ...“
Казвам им: „Основната застраховка - добре, ама дай да добавим и „Гражданска отговорност“ (или както се казва - според застрахователя). Увеличението е десетина процента!“
Отговора е „За какво ми е???“
Съответно обяснявам: „Утре, ако стане пожар - основната застраховка ще покрие щетите в жилището. Обаче - когато пожарникарите ви „вкарат“ едни 5 тона вода, за гасенето - кой ще обезщети съседите отдолу???“

• Автор
преди 10 минути, Bubbles написа:

Добре, ти си пенсионер, пенсията ти е 300лв., нямаш заделени пари или си имал ама си ги метнал през балкона на някой "Внук". С тия 300 пари трябва да си купиш лекарствата, да си платиш сметките и да се храниш.

Да точно това щях да пиша ,това вече са оправдания. И пак казвам проблема е от около 3 години. 

преди 2 минути, jhoro написа:

Абе ясно, има ги всякакви "тарикати", ама да предположим че тая бабка е в ситуацията която съм описал.
Тогава какво правим?
Защото има немалко пенсионери които живеят така.
От друга страна съм съгласен че има и много които си живеят добре и хранят "внуците" с торбички през балкона, но има и изключения.

преди 1 минута, tsvetann написа:

Да точно това щях да пиша ,това вече са оправдания. И пак казвам проблема е от около 3 години. 

Защо да са оправдания? Ако жената наистина няма?

• Автор
преди 3 минути, jhoro написа:

Преди години се занимавах със застраховки. Всякакви.
Идва (или отивам при) клиент, които иска застраховка на жилището. „Щото ся ... след ремонта - виж к'во е готино. Ако стане нещо ...“
Казвам им: „Основната застраховка - добре, ама дай да добавим и „Гражданска отговорност“ (или както се казва - според застрахователя). Увеличението е десетина процента!“
Отговора е „За какво ми е???“
Съответно обяснявам: „Утре, ако стане пожар - основната застраховка ще покрие щетите в жилището. Обаче - когато пожарникарите ви „вкарат“ едни 5 тона вода, за гасенето - кой ще обезщети съседите отдолу???“

Между другото някой познат ме беше посъветвал да си боядисам тавана на балкона и да си застраховам апартамента . И като избиело пак петното щели да я накарат да си оправи теча . Но едвали стоят точно така нещата. Може би ще ми платят нещо за щетите ,но едвали ще я накарат да си отстрани проблема. 

преди 2 минути, Bubbles написа:

Абе ясно, има ги всякакви "тарикати", ама да предположим че тая бабка е в ситуацията която съм описал.
Тогава какво правим?
Защото има немалко пенсионери които живеят така.
От друга страна съм съгласен че има и много които си живеят добре и хранят "внуците" с торбички през балкона, но има и изключения.

Защо да са оправдания? Ако жената наистина няма?

Пак казвам жената не е бабка а е работеща жена на около 50 години със близки около нея който също работят. И пак казвам проблема е от 3 години , а не инцидентно . За тия 3 години ако беше човек щеше да събере 500лв. Аз ако съм и нямам парите ще взема заем и ще си оправя проблема , но не ми позволява съвеста да правя мръсно на някой

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.