Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да правя ли ъпгрейд?

Featured Replies

Здравейте! Искам да попитам как да подобря работата на видео картата си. Имам следната система i7 9700K 3.60 MHz, RTX 2060 Super OC 8GB /Gigabyte/, RAM: Kingston 2x8GB /3200MHz/, Samsung 500 nvme/ WD 2TB HDW/ Z390 AORUS PRO WIFI/ Gigabyte/ Noctua cooler. 750 MWE Cooler Master захранване. Играе се предимно Red Dead Online и  от скоро температурите на видео картата ми не падат под 77- 78C и се притеснявам, че нещо не е наред. Термо стъклото на кутията ми винаги стои нагрято и ми се иска да подобря охлаждането на видео картата. Ако мина на 32 GB Ram ще се подобри ли нещо или ако си сменя кутията с по-голяма? В момента използвам Fractal Design Meshify C ? Благодаря предварително. Разполагам с 144 Hz монитор. Последните дни карам с отворено термо стъкло, защото се притеснявам че видео картата ми поддържа високи температури. С други игри това не се случва. Ако има запознати относно новия ъпдайт, който направиха Rockstar NVIDIA DLSS, и може ли това да е причината за по-горещата ми видео карта? Моля за съвети какво може да се подобри в цялата система. Само една година е работила и купуването на нова видео карта е в супер краен вариант. Предварително благодаря и се извинявам ако вече има теми по този въпрос! Просто незнам къде точно да попитам за моя проблем. 

Не махай стъклото, а обясни

преди 14 минути, цър-вул написа:

Кутията коя е/с какви вентилатори е?

и им увеличи оборотите или добави нови вентилатори.

И не прави ъпгрейд, а профилактика!

Ако има филтри ги почисти или смени.

• Автор
преди 7 минути, цър-вул написа:

Кутията коя е/с какви вентилатори е?

Fractal Design Meshify C, и 2 големи /отпред/ вентилатора 14 mm и един 12 mm мисля който си дойде с кутията /на гърба/. Процесорния е Noctua NHD L 9 универсален се води, но там всичко е нормално като температури. Само видео картата ми се струва че нагрява малко повече. Като е затворена кутията сигурно стига 80. От скоро следя температурите с MSI Afterburner и при затворена кутия скача до 77 78.. понякога до 80. Искам да знам това нормално ли е или мога да променя нещо. Само с RED Dead e този проблем и то от последните няколко ъпдайта, които те направиха във връзка с новия DLSS. До тогава нещата бяха около 75 максимум. 

Какво можеш да направиш:

Картата е предвидена да работи до температура от 89 градуса, след което започва да сваля честотите и производителността си. Щом е фабрично овърклокната, не е препоръчително да и правиш допълнителен клок, ако не и се монтира водно охлаждане или не се оптимизира въздушния поток в кутията.

Можеш да настроиш драйвера на пърформанс и да занижиш някои от настройките на играта.

Купи си един още един вентилатор да изкарва въздух в горната част на кутията. Важно е горещия въздух да се извежда бързо навън и да не се задържа в кутията.

• Автор
преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Какво можеш да направиш:

Картата е предвидена да работи до температура от 89 градуса, след което започва да сваля честотите и производителността си. Щом е фабрично овърклокната, не е препоръчително да и правиш допълнителен клок, ако не и се монтира водно охлаждане или не се оптимизира въздушния поток в кутията.

Можеш да настроиш драйвера на пърформанс и да занижиш някои от настройките на играта.

Кутията ти е фабрично с два вентилатора, които не са достатъчни за добрия въздушен поток. Вземи си поне още един вентилатор за предния панел, който да вкарва въздух и един да изкарва въздух в горната част на кутията. Важно е горещия въздух да се извежда бързо навън и да не се задържа в кутията.

Благодаря, мисля да ги сменя с нови. Или евентуално да си купя по-голяма кутия. 

току-що, Constanza Queenbeach написа:

Благодаря, мисля да ги сменя с нови. Или евентуално да си купя по-голяма кутия. 

Кутията си е добра, но ти трябват още извеждащи навън въздух вентилатори /монтираш ги в горната част на кутията/. Махни допълнителния клок, ако си пипал настройките на картата.

• Автор
преди 9 минути, Joss Bomon написа:

Кутията си е добра, но ти трябват още извеждащи навън въздух вентилатори /монтираш ги в горната част на кутията/. Махни допълнителния клок, ако си пипал настройките на картата.

Нищо не е пипано. Всичко си е фабрично. Биоса също не е пипан. Не искам да overclockvam. Може би ще сменя вентилаторите. И евентуално повече RAM

току-що, Constanza Queenbeach написа:

Може би ще сменя вентилаторите. И евентуално повече RAM

За трети път казвам, че не ти достигат извеждащи вентилатори и горещия въздух се задържа в кутията. Добавянето на RAM с нищо няма да помогне в това отношение.

https://www.google.com/search?q=proper+airflow+in+the+computer&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjxu4rFvfHxAhU3_7sIHXE9DioQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1536&bih=750

• Автор
преди 4 минути, Joss Bomon написа:

За трети път казвам, че не ти достигат извеждащи вентилатори и горещия въздух се задържа в кутията. Добавянето на RAM с нищо няма да помогне в това отношение.

https://www.google.com/search?q=proper+airflow+in+the+computer&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjxu4rFvfHxAhU3_7sIHXE9DioQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1536&bih=750

Добре благодаря!

Вместо да набиваш пари за безсмислици, просто изчисти вентилаторите и филтрите от прах. Профилактика му се вика и се прави на няколко месеца, не 5 години. 

Смяна на термопастата на охлаждането на видеокартата, освен почистване, също може да подобри температурата. Въпроса е, че ако видеокартата е гаранционна и има лепенки на някой винт, ако ги скъсаш и се наложи да ползваш гаранция, може да не ти я признаят. Реално температурата е нормална, не виждам причина за притеснение. Фабричния overclock едва ли е толкова висок, че да влияе особено. Може да пробваш и under volt. Голямо влияние оказва и температурата в помещението, но щом при отворен капак температурата спада, значи въздушния поток в кутията е недостатъчен - кутията идва малка, вентилаторите не са достатъчни или нещо пречи на въздушния поток.

По принцип й е време за прогилактика, но не е чак критично. И не вярвам вентилаторите на кутията да са чак толкова замазани за такъв период.Вярно е, че зависи и в каква среда работи машината - пушене, пелелява околна среда...

• Автор

Самата кутия си има филтри отгоре и под захранването, които почти всяка седмица свалям чистя и връщам. Но се вижда фин сив прах по цялата дънна платка и компоненти. Където мога се опитвам да чистя, но се притеснявам да пипам заради статичното. Утре ще го закарам на сервиз за почистване и смяна на термопастата на видео картата. На процесора ми сложиха при монтажа, от охладителя на Noctua и съм доволен от него. Но на видео картата си е фабричната, този който ми го сглобява нищо не пипна там. Аз не разбирам и не смея да пипам нищо. Аз не пуша, но имам котка в къщи. Сега и времето е малко по-горещо и предполагам си казва думата, въпреки че съм на климатик. Евентуално мисля за по голяма кутия и монтиране на радиатиор, въпреки че съм доволен от въздушния за сега. Искам да знам допълнителни вентилатори за видео карти вършат ли работа, такива които се монтират под нея, видях някакви в  You tube? 

Трябваше още май месец да закараш машината на профилактика преди адските жеги защо чакаш последният момент ? Най-малко 40/50 лв да ти излезе.

преди 17 минути, adersa написа:

Трябваше още май месец да закараш машината на профилактика преди адските жеги защо чакаш последният момент ? Най-малко 40/50 лв да ти излезе.

Ти отново си с експертно мнение в грешната тема

Абсолютно нищо и няма на видеокартата ти, какво не разбра? Старата ми Asus Strix GTX 970 работи над 4 години и половина и март месец я продадох в състояние почти неразличима от нова. В idle си е държала винаги температури около 50 градуса, случвало се е като пусна филм да минат 60 и да се включат дори вентилаторите. При игри ръчно си бях направил overclock на ядро и памет колкото може и ядрото в повечето случаи си беше около 80 градуса, паметта е стигала 90-92 при някои по-тежки игри. Имало е дни, в които съм играл на някои игри по цял ден и никога не е имало проблеми. Правил съм и 2-3 пъти смяна на термо паста и почистване, след като и изтече 3 годишната гаранция, въпреки че нямаше почти никаква разлика в температурите след това.

преди 31 минути, Raze написа:

Абсолютно нищо и няма на видеокартата ти, какво не разбра?

Видно, нищо не е разбрал, щом си е наумил да му разбутат здрава карта. Остави, решил е да прелива от пусто в празно.

• Автор
преди 30 минути, Joss Bomon написа:

Видно, нищо не е разбрал, щом си е наумил да му разбутат здрава карта. Остави, решил е да прелива от пусто в празно.

Никъде не съм казал или писал че не съм разбрал. Не е нужно да се обиждаме и заяждаме.. Казах че ще направя нужната профилактика. Благодаря за съветите. Темата е приключена. Вече съжалявам, че изобщо пуснах такава.

преди 6 минути, Constanza Queenbeach написа:

Казах че ще направя нужната профилактика.

преди 38 минути, Joss Bomon написа:

Видно, нищо не е разбрал, щом си е наумил да му разбутат здрава карта.

преди 4 часа, Raze написа:

Смяна на термопастата на охлаждането на видеокартата, освен почистване, също може да подобри температурата. Въпроса е, че ако видеокартата е гаранционна и има лепенки на някой винт, ако ги скъсаш и се наложи да ползваш гаранция, може да не ти я признаят.

Не само може , точно Гигабайт са с най-неприятната политика за гаранционно обслужване на картите си . Разглобиш ли я докато е в гаранционен срок , автоматично гаранцията отпада . При фабричен дефект не ти заменят графиката с нова , а се изпраща в лицензиран сервиз ( вече не помня дали беше Полша , Чехия или Унгария ) и оставаш без видео карта за поне 30 - 35 дена. Имам познати при , които този период стигна до 45 .   :shy11:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.