Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Уред, с който да управлявам през Wi-Fi включване и изключване на уреди

Featured Replies

преди 19 часа, ostavime написа:

Има ли такъв уред

По мое мнение това става с приложение, а уредите трябва да са 'умни" които "контролираш" .

Успех

п.п. Принципно уреда се нарича ПК. Друг е въпроса как ще организираш отдалече достъпът.  

преди 29 минути, Kolev71 написа:

...

В Чили на първо време мъчат два сконфуза. Слънцето изгрява обратно. За човек роден в Северното полукълбо това е проблем, но до една седмица мозъкът свиква с този дерт. Вторият проблем е, че добрия Санта Клаус ( бра'чед на дядо Коледа и на дядо Мраз ) раздава подаръци на децата по средата на лятото. Жега над 30'С на сянка и с тази брада от вата и червен балтон се поти като болшевик на разпит. Отдавна вдихнах червен картон на жицата и при първа възможност я подменям с безжично съединение. Серията Galaxy S4 бе първия телефон с безпроводно/безжично зареждане. Днес Galaxy S10+, но към него преди два месеца Санта Клаус ми подари iPhone 12 Max Pro  и то само, защото има така опция за зареждане. Останалото е за статус пред джендърите.

Истината е, че ги зареждам с некашерни зарядни устройства. Започнах с някаква DIY за 1.5$, след която последваха по-сериозни до модели с fast charge.  Всичките имат общ недостатък. Китаецът им лепи светодиоди като за дискотека и вечер ме дразнят, а понякога събуждат. Към ярката светлина се долява и шум от охлаждащ вентилатор. Реших да направя зарядното "умно". Дефакто при поднасяне на телефон към облегалката за зареждане се раздава звуков и визуален сигнал за начало. Тестерът рязко скача на 1.9А сила на ток. След време плавно пада на 300mA, a при 250mA спира заряда с статус 100% заряд.. Индикацията от червена става зелена, но консумацията не спира, светодиодите светят, вентилаторът върти. Този косур го победих с 1.2$ контролер за ток. Щом падне на ниво 200mA - ESP6288 вдига флаг към "умния дом", а той спира тока на зарядното. Няма дразнеща светлина, няма шум, но пък малка икономия на електроенергия. Просто като боб!

В опцията smart view трябва да има уреди избираш да речем климатик , търсиш модела и марката и си ти ако го има . Аз така направих с нашият тв и си го комадвам от телефона пускам , спирам , сменям канали . Гадното е че климатика не можах да подкарам но както и да е не е болка за умиране .

преди 53 минути, dioib написа:

Принципно уреда се нарича ПК

Правилното е уредът! И при него той е телефон. Телефонът е нелош компютър, но има проблем - нито е с W11, нито поне с W10...

преди 1 минута, JKirilov написа:

Правилното е уредът! И при него той е телефон. Телефонът е нелош компютър, но има проблем - нито е с W11, нито поне с W10...

Това е проблем на съответната ОС. 

НО, приложенията за "умните ни телефони" "изостават" сравнение на ... хм ... MS ... 

п.п. Не крия привързаността си към въпросната компания, но тя все пак по-добре се справя, а не ... ;) 

преди 19 часа, jhoro написа:

Децка радост - шарени бонбонки!

OIP.t192sNuCPI4xOxhPRMWN0QAAAA.jpg

преди 5 часа, Profruit написа:

Само ... „on - off“ остана в 2001г. Днес сме 2021г и промяната е неописуема за хора без въобръжение, и без знания.
Примери:

Консумацията ми на електроенергия от началото на месеца и от началото на деня:

енергия

Ток, текущо напрежение към момента на снимката, фактор мощност. Клас на точност +/-5%. И това го виждам от произволна точка на света с достъп до интернет. Следва прахосмукачката, която мога да включа и т.н. дистанционно.

робот

Статуси, отчети, грешки и прочие ала-бала. Интерфейсът е на английски, заради лаконичността на думите, но не е проблем да се преведе и на урду.
Ред е на усилвателя Onkyo нещо си. Освен „on - off“, мога да избера източник на сигнала, сила на звука и прочие.

онкио

Onkyo и Xiaomi предлагат апликация за телефон, но в моя те са изтрити с кеф. Идеята е един център, а не сто чукачки, да затлачат телефона. На Xiaomi сървърите са в Индия и Тайван и те станаха много тромави. Отделно задкулисно гризкат от батерията.  Да продължим ексурзията „on - off“.

сензори

Тук няма „on - off“. Тук няма wi-fi. Tова са zigbee-устройства и те са по-по-най. Вляво е датчик дим, същия пробан-бутан, същия CO, същия озон, същия CO2, същия размер на праха в въздуха.

В средата датчик наводнение. А в дясно е датчик контакт. На автора на този датчик, да му се издигне паметник по-висок от на Гагарин. Датчик контакт следи състояние на врати и прозорци - отворено-затворено, но с лекота се трансформират в неординарни датчици. Такъв датчик издава седнал ли е човек на тоалетната чиния. Или случай, когато условието бе да се следи състоянието на езика на ключалката. Заключена ли е вратата или отключена. С лекота се превръща в датчик наводнение. Поглед отвътре:

соноф

Батерия CR2032, контролер cc2530, печатна антена и датчик. Датчикът за наводнение застана на стража под пералнята. Туземец набил маркуча за мръсна вода 5 за 4 и в един момент той се изпразни на пода. Следим това събитие.

пералня

Под пералнята сухо. Ако някога се повтори следват сирена вкъщи + известие в щорката на телефона + off на клапана за входяща вода на пералнята.

Имам голяма баня и съответния й микроклимат:

вип

За гости или голямо семейство това е информативно и спестява неудобства.
Имам и лична баня:

малка

Датчик влажност и датчик присъствие следят входа и включват автоматично вентилатора, а го изключват 5мин по-късно след напускане. Банята има централно осветление и такова с адресни RGB-WW светодиоди. На последните задавам желан цветови фон за интимна обстановка. С пръстче по палитрата в реално време.

Kлимата зад стените на обителта ми и съответно градината.

градина

Сутринта полях лимоните по зададен таймер от 15мин. Отчети влажност, темп, налягане, но осветеността е приоритет в тази картина. Според нивата й съм задал сценарии как да се включва осветлението вкъщи. Не е проблем астротаймер или супер-точен GPS координатор. Въпрос на време най-вече, за да се напише сценария.

Всичко, което има инфрачервен пулт за ДУ отдавна е закачено към общата схема. И си ги разцъквам он-лайн.

ду

Уредба сони и микролаб около бюрото ми за радиоточка - на една ръка разстояние са, но вече не се изтягм, когато се налага да ги ръчкам.
Финал, пореден тестови сценарии. На заделен сървър тествам прищявки.

тест

Идеята е изхода на балкона да бъде интуитивна. Без цъкане на копчета или телефон, да се включва осветлението и обратно да се изключва. Въпроса е кой: лазерен датчик, микровълнов, PIR, инфрачервен, ултразвуков. Ако джоба позволява слагам присъствие и не се замислям, но цена от 140$ смущава мераклията.

Едва ли Марс ще бъде овладян скоро. Идея, която често се лансира. Не са измислени скафандри все още, които да защитят човека от адската радиация при прехода. Но течението "Умен дом" е като акостирало на Марс и то само ще става още по-велико приключение. И така ...

Извинявай, но имам два въпроса: Ти си доста напред вече, аз тепърва автоматизирам дома си.... Та, конкретно - това, което виждам на снимките ми се струва, че е с OpenHAB сървър. Къде/как става "превода" - говоря за Linux версията. И втория въпрос: Какъв точччно електромер ползваш? Или по-скоро .... дай ми предложение за smart електромер (60 А) - WiFi или Zigbee няма значчение - само да е а DIN монтаж. Благодаря предварително 

преди 58 минути, NewRedDragon написа:

И втория въпрос: Какъв точно електромер ползваш? Или по-скоро .... дай ми предложение за smart електромер (60 А) - WiFi или Zigbee няма значение - само да е а DIN монтаж. Благодаря предварително 

Там нямаш работа!
Виж - за вторично/контролно мерене може, но основния електромер - нямаш право да пипаш!

В ЮК фирмите раздаваха едни джаджи - smart meter към електромера, но тук ... сме назад!

smartmeter-ihd.jpg

преди 1 минута, jhoro написа:

Там нямаш работа!
Виж - за вторично/контролно мерене може, но основния електромер - нямаш право да пипа

Че кой ти е казал че ще "пипам". Айде малко мисъл, а - питам за нещо конкретно. ПС: Основния на вилата го правя маймун от години... не това питам колегата

преди 1 час, NewRedDragon написа:

...

Започнах в края на 2017г и избрах MajorDomo, защото е написана на PHP. С този език съм на ти.  За кратко се запознах с Domoticz и в края на 2019г преминах на openHAB 2. В началото ми бе трудно, защото ползва JAVA framework, koето ме подтикна да се запозная с този език. Въпрос на синтаксис и по-тегав от PHP. След година започнах да гледам на прекия конкурент - HomeAssistant, а той изисква Python/YAML. По-мазен интерфейс, Docker отдолу, голямо общество и изобилие от интеграции. HomeAssistant е по-търсен и по-предпочитан, но аз останах верен на openHAB по лични съображения. В крайна сметка "умен дом" е маркетинг за дауни, защото е обикновена автоматизация на жилището през интернет. Наскоро openHAB порасна до трета версия и ако започваш от 0-та той е. Изчистен и преработен админ панел, вградена интеграция на SQL, докато двойката е откровена линуксарщина и за да интегрираш MySQL, MQTT, ZigBee e леко по нагорнище.

Ползвам предимно стари 10-годишни лаптопи по две причини. Клавиатура, монитор и комп в едно. Гледам да са колкото се може по-хилави като проц и видеокарта. Реално консумация над 12W e неоправдан разход. Разните малини/портокали за мен са клизма и хемороиди. Broadcom-овския проц е някъкъв никакъв, а галимаците по замяна на sd-картата с диск е трупане на черва и издигане на вавилонски кули. По-добре един демодирал Xiaomi zigbee-gateway префлашнат в HomeAssistant, отколкото тези недоносчета.

За система ползвам Ubuntu Server16.04 и отскоро на 20.04, а понякога Debian 10. Редактор e Sublime text, а Аtom+Platformio за компилация на firmware. В редки случай NetBeans.

Превода става в регионалните настройки на админ панела, но аз предпочитам английски интерфейс. По-удобно ми е. Реално локализация BG в моя случай въведох заради часвоника и календара на главното табло. Просто за пълнеж, но ако се разкара ще облекчи работата на wi-fi рутера. Иначе превода на същностите става в файл *.items или в файл *.sitemap. Последния е с приоритет и той пренаписва items. Пиши на какъвто език желаеш - UTF8 е насреща.

"smart електромер" Zigbee вариант можеш да си свалиш от Modcam и съответно да поръчаш платка и контролер от Китай. Не ми харесва, че мери в W, което е неудобно и изисква конвертация. В моя случай е доказана трета версия на PZEM-04.

pzem

Струва 7$, разчетен е от 0 до 100А. Добавям му една esp-01s за 1$ и готово. Да, изисква манипулация на единия оптрон. 5V да се занижат до 3.3V. Гола рейка, лепи, мажи, плюй - въпрос на импровизация. Всеки месец Quarz Cron timer чисти показанията, а старите ОH3 праща в telegram канала ми, като дойде сметката да сравня показанията.

Поздрави!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.