Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Психология в ежедневието: ЕМПАТИЯ, ЕКПАТИЯ. БАЛАНС и РАЗВИТИЕ. (статия с допълнение от "рамус" )


Препоръчан отговор

Емоционална гъба ли сте и как да се предпазите?

От Теодора Шопова

 

Напрежение, притеснение, тъга, разочарование... Понякога носите вкъщи всички тези тежки емоции, които дори не ви принадлежат. Все едно носите раница, пълна с проблеми на други хора. Това може да бъде изтощително от психологическа гледна точка. Ако сте изключително съпричастни, това може да ви се случва ежедневно. С две думи, не е изключено да сте емоционална гъба.

Фактът, че емоциите на другите ви засягат, не е достатъчен, за да се определите като емоционална гъба. За да попаднете в тази категория, трябва да се поставите на мястото на другите до степен, в която да ви накара да изпитате техните емоции. Това често причинява умора, главоболие и безсъние, наред с други симптоми.

Д-р Дейвис Марк от Университета в Индиана проведе изследвания, които предполагат, че съпричастността попада в границите на широк спектър.

Ето най-общ план на неговите съвети и описания:

Емоционалните гъби интензивно поглъщат негативното в заобикалящата ги среда и го съпреживяват

Ако попаднете в тази категория, ще страдате от по-тежко психологическо изтощение на работното място, което понякога води до тревожни разстройства. В един момент най-вероятно ще изпаднете в състрадателна умора и дори бърнаут.

Ако сте емоционална гъба, дори ако просто говорите с някого, който преживява трудни времена, ще сте склонни да обработвате информацията по стресиращ начин. Защото, докато вие сте в състояние да се свържете с щастието на другите, техните негативни емоции наистина имат своето влияние върху вас.

Личностните черти на "емоционалната гъба" :
Ако сте емоционална гъба, ще проявите поне 60 процента от следните характеристики.

• Вие сте много отзивчиви към вашата среда. Всичко ви влияе
• Имате висока емпатия
• Трудно управлявате емоциите си
• Отразявате
• Имате склонност да анализирате всяка ситуация. Ще повтаряте отново и отново разговори или неща, които сте направили и решения, които сте взели, в главата си
• Склонни сте да сте взискателни към себе си
• Вие обработвате информацията по много личен начин. Ако нещо се случи в близката ви среда, ще се запитате дали има нещо общо с вас.
• Чувствителни сте към критика
• Вие изключително цените изкуствата
• Отрицателните новини силно ви засягат

Какво можете да направите, ако сте "емоционална гъба"? :
• Преминете от реактивна към нереактивна емпатия. Опитайте се да ориентирате част от енергията, която изразходвате за другите, към себе си. Отнасяйте се със състрадание - и към "себе си". Запитайте се от какво имате нужда и си го дайте. Също така трябва да зададете граници, за да се предпазите. Не може да помогнете на всички , а и много често сигнали за страдание и помощ са част от фасадата или вътрешния филм на дадена личност.

• Практикувайте ЕКпатия по време на работа. Това не е точно обратното на съпричастността, но я допълва. Означава да развиете стратегически баланс, за да се предпазите. ЕКПАТИЯТА е психически отработен ресурс в зрелия човек, който ви позволява да се ангажирате с другите по-здравословно. С други думи, не поглъщате напълно от емоциите в околните и сте способен да осъзнавате ясно границата между "себе си" и "другите"

• Управление на ежедневните ви емоции. Трябва да се научите как да намалите въздействието на емоциите във вашето ежедневие. Както своите, така и тези на другите.

==============================

коментар на рамус:

Статията е взета от виртуалните поля на популярните писания. В нея има някои неточности, но текста не се стреми да е научно-престижен, научно-точен, нито има такива претенции.

Таргет-читателите, към които е насочен този текст са хора само с обща и неособено задълбочена култура относно случващото се в главите им и че именно в техните глави се "случва света и живота".

Социалните внушения, вкоренени сред всяко дете, постановяват социалните идеали. Особено важен е основния от тях, който може да се изрече с формулата - "всички" са по-важни от "едното". Това е оцеляваща социална стратегия на всички колективни видове. Обаче когато става въпрос за личностна зрялост, това преди всичко означава че примитивните оцеляващи програми не са валидни, защото нито е налице заплаха за вида, нито че колектива сред който живее дадената личност, с нещо е застрашен.

Остава обаче усещането за страх и то е непрекъснато. ЕМпатията е специфичен основен механизъм, който "държи" и регулира колективното усещане, резонанс, сплотеност или защитеност - между личностите в дадена група. Разбира се, че за повечето хора, когато се спомене ЕМПАТИЯ, тя по принцип е преди всичко на "ЕМОЦИОНАЛНА ОСНОВА".

Обаче личността през своето израстване минава през различни етапи и само началните от тях са "преди всичко емоционални". Ако са налице подходящите условия за да се израснат, се върви напред към "когнитивното израстване" и след това "разбиране на емоциите", до степен на вникване и опозаване, достигащо до "управлението им". За повечето незрели хора това изглежда абсолютна фантастика. За същите люшкането на емоционалните и чувствени вълни цял живот е нещо като "житейска неизбежност" и естественост. В това дори няма особено разделение между половете, защото децата са и от двата пола и макар и с известни разлики в преминаването на етапите, всеки един човек е нужно да израсне силното влияние на Е(моционалния и чуствен)-света за неговия вътрешен живот.  И че освен емоции и чувствени преживявания са налице и много други процеси и развитието в тях.

Зрелият човек - е общ условен термин, който обобщава възможността да се преминава през етапите на израстване. Посоката, вектора на това "преминаване", се нарича "РАЗВИТИЕ". РАЗВИТИЕ се реализира чрез сложни наслагвания, оставащи при преминаване през всеки етап от него и всяка "стъпка" е основание за полагане на 'следващата стъпка". Не е възможно да се прескачат етапи, защото всеки етап е основа за следващия. И от начина по който се насища и отработва даден етап, е и "следите", които той остава в нас и са основа за "следващия етап".

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...