Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Overclock за AMD Ryzen 3 3200g.

Featured Replies

Здравейте! Реших да OC-на процесора си (AMD Ryzen 3 3200G) и пробвах с вградената функция за ОС на BIOS-а на дънното ми (MSI B450M-A Pro Max), която се казва OC Genie 4 и тя го ОС-на до 4.05GHz всички ядра с автоматичен волтаж, който стига до 1.4V при натоварване. Температурите след ОС-ка не се мръднаха много, максимална температура по време на игри 62 градуса и нямаше никакви крашове. Желая да го ОС-на ръчно до 4.1GHz (знам, че е все тая, но ме дразни да бъде 4.05GHz просто като число) и се чудя дали е добра идея да оставя волтажа на автоматично, понеже се притеснявам, че ако е ръчен волтаж няма да буутне компютъра. Преди пробвах с ръчен волтаж на стоковите настройки и нищо под 1.4V не можа да стигне на процесора, за да не крашне по време на натоварване. С 4.1GHz на всички ядра дали ще е добре с автоматичен волтаж поне да пробвам дали ще тръгне? Направих бенчмарк с стоковите настройки и с OC Genie 4 On и имам 100 точки подобрение в single core performance-a в Geekbench 5. В игрите се осеща подобрение. Нов съм в Overclock-a, тъйче не са ми ясни много неща! :)

И за какво е тая глупост след като процесорът ти работи и покрива всички изисквания?

• Автор
преди 5 минути, Емил Костов написа:

И за какво е тая глупост след като процесорът ти работи и покрива всички изисквания?

Просто, за дане бъде 4.05, а 4.1, разликата е 0.05,  но не съм сигурен дали е ок.

Не бих питал дори стига шибания Ryzen master работеше и да можеше да се инсталира.

току-що, Тъпоиме1 написа:

Просто, за дане бъде 4.05, а 4.1, разликата е 0.05,  но не съм сигурен дали е ок.

Ти лично нищо няма да забележиш както разлика в работата на процесора. Остави си го както си е. Това е мое мнение и съвет, но ти сам си преценяваш.

Този волтаж е доста висок. Пробвай с 1.35 волта или по-нисък.

Ръчния OC е винаги за предпочитане, стига да знаеш какво правиш. А и с това бюджетно и голо дъно е чудно, че си успял да постигнеш толкова, въпреки че процесора е с малко ядра. Каква е целта на този OC? Ако ползваш вграденото видео и искаш повече кадри в игрите, виж как се клоква то и евентуално RAM паметта. Колкото по-висок е волтажа, толкова по-бързо ще ти деградира процесора.

• Автор
преди 42 минути, Raze написа:

Този волтаж е доста висок. Пробвай с 1.35 волта или по-нисък.

Ръчния OC е винаги за предпочитане, стига да знаеш какво правиш. А и с това бюджетно и голо дъно е чудно, че си успял да постигнеш толкова, въпреки че процесора е с малко ядра. Каква е целта на този OC? Ако ползваш вграденото видео и искаш повече кадри в игрите, виж как се клоква то и евентуално RAM паметта. Колкото по-висок е волтажа, толкова по-бързо ще ти деградира процесора.

Просто пробвах вчера вградената ОС опция в дънното и се осети в TF2 доста добре. И мисля така да остана, с OC genie 4 on, но бих искал да бъде 4.1GHz, защото изглежда по-добре от 4.05GHz (знам, че няма смисъл, но си викам 0.05+ което не вярвам да е проблем на процесора). Гледах клип, че този процесор може добре да се ОС, най-вече вградената графика, има ОС-ве до 1800MHz, бих пробвал 1600MHz, но за някаква причина Ryzen master-a не се инсталирва, от там е най-добре да експериментирам, че е по-лесно и безопасно. А относно волтажа, преди пробвах на 1.35, но стигнах до това, че всичко под 1.4v не стига да го държи по време на натоварване. Не знам може и аз да не съм го направил както трябва, по принцип не си играя с BIOS-a, просто промених V.Core voltage, тогава, но както казах не стига под 1.4v. 

Видеата, които гледах за ОС-а: 

и

Имаше още едно, което сега нещо не го намирам.

В момента само браузъра е отворен, без ОС, тоест стоковите настройки и авто волтаж. 

image.png.77408493d6ed1931d4141e2a68421533.png

Дори, когато беше ОС-нато от OC Genie 4 не вдигаше повече от 1.4V. Не знам какво става. :D Единствените настройки, които съм променял са On/Off на OC Genie 4 и това е.

Е какво искаш да става, казах ти, че не е добра идея да пускаш подобни профили и авто OC. Ако не искаш да останеш без процесор, дръж волтажа под 1.4 волта, дори и да трябва да е на по-ниска честота. Особено с това калпаво дъно.

преди 2 часа, Тъпоиме1 написа:

Здравейте! Реших да OC-на процесора си (AMD Ryzen 3 3200G) и пробвах с вградената функция за ОС на BIOS-а на дънното ми (MSI B450M-A Pro Max), която се казва OC Genie 4 и тя го ОС-на до 4.05GHz всички ядра с автоматичен волтаж, който стига до 1.4V при натоварване. Температурите след ОС-ка не се мръднаха много, максимална температура по време на игри 62 градуса и нямаше никакви крашове. Желая да го ОС-на ръчно до 4.1GHz (знам, че е все тая, но ме дразни да бъде 4.05GHz просто като число) и се чудя дали е добра идея да оставя волтажа на автоматично, понеже се притеснявам, че ако е ръчен волтаж няма да буутне компютъра. Преди пробвах с ръчен волтаж на стоковите настройки и нищо под 1.4V не можа да стигне на процесора, за да не крашне по време на натоварване. С 4.1GHz на всички ядра дали ще е добре с автоматичен волтаж поне да пробвам дали ще тръгне? Направих бенчмарк с стоковите настройки и с OC Genie 4 On и имам 100 точки подобрение в single core performance-a в Geekbench 5. В игрите се осеща подобрение. Нов съм в Overclock-a, тъйче не са ми ясни много неща! :)

Първо,това не е никакъв OC,а просто процесора почва да работи на бууст честотата си.Аз съм с такъв процесор и съм изключил въпросната опция за клок от дъното и съм го клокнал ръчно,като само съм му задал честота и всичко останало след много игра по-рано съм го оставил на auto.Работи на 4,3 Ghz,но освен,че предполагам зависи от дъното(MSI B450M Pro-VDH Max),извадил съм и късмет със самата бройка на процесора,вграденото видео също съм клокнал от биоса и работи на 1750Hz(при 1250 мисля фабрични).Подлежи малко на клок и по шина,поне при мен е ставало на100,2,но после се отказах от него и съм си го оставил фабрично по шина.Рамта ми е на 3400,но като сложа 4 плочки и не мърда над 3000Mhz.

• Автор
преди 8 часа, Слави Маринов написа:

Първо,това не е никакъв OC,а просто процесора почва да работи на бууст честотата си.Аз съм с такъв процесор и съм изключил въпросната опция за клок от дъното и съм го клокнал ръчно,като само съм му задал честота и всичко останало след много игра по-рано съм го оставил на auto.Работи на 4,3 Ghz,но освен,че предполагам зависи от дъното(MSI B450M Pro-VDH Max),извадил съм и късмет със самата бройка на процесора,вграденото видео също съм клокнал от биоса и работи на 1750Hz(при 1250 мисля фабрични).Подлежи малко на клок и по шина,поне при мен е ставало на100,2,но после се отказах от него и съм си го оставил фабрично по шина.Рамта ми е на 3400,но като сложа 4 плочки и не мърда над 3000Mhz.

4GHz е малък овърклок, защото без ОС е 3.8GHz на всички ядра. На какъв волтаж са тези честоти? Пробвах 1.4V 4.1GHz в override mode и не можа да буутне до Windows. Предполагам бройката ми не е добра, защото и трябва по-висок волтаж. Пробвах пак само 1.4v на нормалните скорости (3.6GHz) и пак не можа да буутне до Windows. 

• Автор

OC Genie 4 On изглежда, че е най-добре в отношение performance/voltage/temps. 

image.png.95acb6d20adb61f2c60656d814b2564d.png

С OC Genie 4 волтажа не минава 1.4V, честотата е винаги 4.05GHz, което е все тая дали 4.1. Температурите са същите.

Отделно OC Genie 4 Увеличава със 100 точки single core performance и е близко да рекорда за този процесор в Geekbench 5, Моят score e 1033, рекорда е 1106 с 4.15GHz под OS Linux. Средния single core performance е някъде 900 точки.

Аз ти казах, ако не мислиш в близките 1-2 години да сменяш процесора, дръж волтажа под 1.4 волта. Все пак си е твой, прави го каквото искаш.

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Аз ти казах, ако не мислиш в близките 1-2 години да сменяш процесора, дръж волтажа под 1.4 волта. Все пак си е твой, прави го каквото искаш.

Ясно за волтажа, но нали ти казах, че ако е под 1.4V не ме пуска в Windows-a, не може да буутне. Така поне върви добре. С този OC Genie 4 On върви доста по-добре от стоковите настройки. Явно бройката е такава, не знам. Но от мойте тестове, на базовата честота с 1.35V не буутна, нито с 1.375V, буутва само от 1.4V нагоре.

Какво решение да има? Автора на темата е решил да си пържи процесора с висок волтаж, само и само да постигне някой и друг безсмислен мегахерц отгоре. Освен това се опитва да го направи с едно от най-евтините дъна на пазара (ако не и най-евтиното). Ако продължава да го мъчи така, скоро очаквам тема 'процесора или дъното не работят както трябва или въобще'.

преди 5 часа, Тъпоиме1 написа:

4GHz е малък овърклок, защото без ОС е 3.8GHz на всички ядра.

Пак ти казвам,че това не е клок,а работи постоянно на бууст честотата си,а иначе базовата му е 3,6,не е 3,8Ghz.Изключи опцията за клок от биоса и пробвай с ръчно зададени честоти,като пробвай на 4100Mhz и всичко останало на ауто.Amd имат и програма за целта,може и нея да пробваш(razen master),но пак казвам,че нещата много зависят и от дъното и конкретната бройка на процесора,охлаждане и т.н.

преди 2 часа, Тъпоиме1 написа:

Geekbench 5, Моят score e 1033, рекорда е 1106 с 4.15GHz под OS Linux

Ето ти нов рекорд,макар цялостната работа на машината далеч не се изчерпва с процесора..................важни са много неща,диск,рам,видео карта и т.н

Екранна снимка (38).png

• Автор
преди 46 минути, Слави Маринов написа:

Изключи опцията за клок от биоса и пробвай с ръчно зададени честоти,като пробвай на 4100Mhz и всичко останало на ауто.

Направих го, по време на Geekbench 5 cpu test системата замръзна. 

Ще го сложа ръчно на 4.05GHz, както го правеше OC Genie 4.

преди 10 минути, Тъпоиме1 написа:

Направих го, по време на Geekbench 5 cpu test системата замръзна. 

Май ще го оставя на OC Genie 4 и това е.

Ами явно дъното,или самата бройка на процесора не стават за клок над бууст честотата,при мен е явно късмет с бройката,защото хем  е бюджетен процесор,хем Амд по принцип е изцедил възможностите му с бууст честотата му и тези 300Mhz над нея при мен си е чист късмет:))

току-що, Слави Маринов написа:

Май ще го оставя на OC Genie 4 и това е.

Ами то и това може да го зададеш ръчно,а не през OC Genie 4,просто от множитела задаваш 4,05Ghz и готово............всичко друго на ауто.

• Автор

Това се опитвам да кажа и аз, самата бройка процесор не е от добрите за клок. А и дъното е слаба работа. Това, което направих е CPU ratio 40.50 и всичко друго на ауто. Така е най-стабилно и върви добре. Така ще го оставя. И много благодаря за помощта ти!

преди 17 минути, Тъпоиме1 написа:

Това се опитвам да кажа и аз, самата бройка процесор не е от добрите за клок. А и дъното е слаба работа. Това, което направих е CPU ratio 40.50 и всичко друго на ауто. Така е най-стабилно и върви добре. Така ще го оставя. И много благодаря за помощта ти!

Разгеле разбрахме се,това се опитвам от толкова поста да ти кажа,че съвременните дъна и биоси не изискват знания толкова за клок,просто му задаваш множител и ако не разбираш, друго не пипаш,дъното и процесора ,ако стават ,се получава,така че не знам какво си се хванал за тази  OC Genie 4.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.