Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 на стар лаптоп

Featured Replies

Здравейте, искам да подменя операционната система на лаптопа който имам. Купуван е доста отдавна, но е прилична машинка. В момента е със Os 7 64 bit. Ето и линк към модела https://www.google.com/amp/s/icecat.biz/amp/p/vendorName/mpn/desc-2105279.html. Накратко HP Pavilion dv7-2043cl Notebook 43.9 cm (17.3") HD+ Intel® Core™2 Duo 4 GB DDR2-SDRAM 500 GB HDD AMD Mobility Radeon HD 4650 Windows Vista Home Premium Black. 

Ще сложа ssd и на него ще е windowsa. 

Въпроса ми е ще върви ли добре Windows 10 или да преинсталирам 7-цата пак на ssd-то ( със 7 се стартира до 2 мин и после няма проблем но чат пат ми е леко муден. ( сега е почистен, направена профилактика, с нов вентилатор за охлаждане). Благодаря предварително, нов съм във форума 

SSD ще даде голяма разлика в бързината на зареждане, а и в работата като цяло, НО... моето мнение е да си останеш на 7. Ако толкова държиш да пробваш 10, можеш да си направиш двойно зареждане с избор коя ОС да стартира.

• Автор

Ще се премахне единия хард диск където е инсталиран windowsa и ще се сложи ssd на негово място и направо ще се инсталира там новия , за да остане другия хард незасегнат, тъй като има доста информация, а и инсталацията да е чиста на ссдто. При този случай ще върви ли както трябва 10 или да направя нова инсталация на 7. Коя ще е по лека и ще върви по добре (зареждане, работа - Интернет, филмии, офис пакет и corel draw, това главно ползвам на него) 

Щом ти е мерак, инсталирай 10, пък ако ти допадне работата му, ще останеш на него. Моите наблюдения са, че 7 се държи по-добре на стари машини с 4 GB памет като твоята.

Не е никаква философия да си инсталираш и двете, както ти казах в началото.

преди 2 часа, borislavp написа:

прилична машинка

Core™2 Duo

Ти сериозен ли си? С този двуядрен и при това мобилен процесор на 12 години, каквото и да правиш, лаптопа си е за пенсия отдавна. Каквото и да правиш, едва ли ще се промени производителността. Ориентирай се към нещо по-съвременно.

преди 1 минута, Raze написа:

Ти сериозен ли си? С този двуядрен и при това мобилен процесор на 12 години, каквото и да правиш, лаптопа си е за пенсия отдавна. Каквото и да правиш, едва ли ще се промени производителността. Ориентирай се към нещо по-съвременно.

И какво като е 12 годишен процесор? Тя и колата ти е 20 годишна, що не я смениш с по-съвременна? Нека да инсталира 10 и да пробва. Ако не му хареса или много бави/лаги да се върне на 7, и така.

Не мога да разбера, как някой се мъчи да ползва хардуер, който е по-слаб от съвременен бюджетен телефон... Реално подобна машина не става за нищо съвременно, освен ако не ползваш ретро софтуер. И колата ми все още не е направила 20 години, а и 12<20! :P

Дето се вика, едно л*но, колкото и да го подправяш и каквото и да го правиш, все си остава такова.

Може да не е направила 20, но не е 2020/2021 модел като "съвременните" компютри нали? 

Нищо не губи да пробва. 

Бай Ганьо затова живее на такова дераже като плюе по другите.

И според теб какво ще стане като пробва? Дали лаптопа му ще стане по-малко

леко муден

? Едва ли!

чат пат ми е леко муден

преди 4 минути, Raze написа:

И според теб какво ще стане като пробва? Дали лаптопа му ще стане по-малко

? Едва ли!

В тубата има пре-достатъчни видеа с Core2Duo на Windows 10/11. На моменти ще мисли повече което си е нормално за процесора. 

Със сигурност ще му свърши работа, щом 7 го е направила.

Но той си решава дали да пробва ;) 

• Автор
преди 20 минути, Raze написа:

Лаптопа има повече портове и входове от новите които се продават в момента, плюс тв тунер и записвачката е с опция за рисуване върху дискове плюс дистанционно управление. За по съвременен преди месец съм си закупил настолна машина, но искам да освежа лаптопа, тъй като реално ще се ползва за изброените неща и до сега не съм имал проблем със него. Купуван е от щатите за 600 $ когато тук бяха по 4000 лв. 

Ако ще пробваш с десятка, препоръчвам ти  Win 10 LTSB 1607.  Има си всичко необходимо  за работа с посочените от Вас програми. Иначе съм на мнението на Joss.

Както писах по-горе, колкото и да го освежаваш и мъчиш, си е разхищение на средства. За времето си, преди 12 години, може да е струвал и $20000, но за момента нищо не струва и си е мъчение да се работи с подобен хардуер.

преди 1 минута, Raze написа:

Както писах по-горе, колкото и да го освежаваш и мъчиш, си е разхищение на средства. За времето си, преди 12 години, може да е струвал и $20000, но за момента нищо не струва и си е мъчение да се работи с подобен хардуер.

Може ли да ми подариш един такъв, хайде от мен да мине ще дам 1 лв. нали така е модерно сега.

преди 9 минути, Raze написа:

Аз подобни ретро машини нямам. Моя лаптоп е с I7 4710HQ.

Ще ми го подариш ли след 10 г.?:), неее 10 е много за теб, след 5 ...

Ами аз какво да кажа за мойто дъно от пантивека в момента съм си на 7мица и 10 ка му слагах върви си екстра без никакво забиване 

https://www.biostar.com.tw/app/es/eol/introduction.php?S_ID=292

• Автор

Не мога да разбера простотията българска, зададох точен и ясен въпрос. Благодаря на компетентните отговори, а на тези с i7 и други подобни глупости не ме интересуват, мой проблем си е калво ползвам и как. А вие ако искате и i 231 си купете. Попитал съм точно и ясно! Много е лесно да се хвалиш или да се изказваш неподготвен, вместо да се опиташ да помогнеш

преди 1 минута, borislavp написа:

Не мога да разбера простотията българска, зададох точен и ясен въпрос. Благодаря на компетентните отговори, а на тези с i7 и други подобни глупости не ме интересуват, мой проблем си е лалво ползвам и как. А вие ако искате и i 231 си лупете. Попитал съм точно и ясно! 

Ако трябва да сме честни процесора покрива критериите за 10ката както и рамта но от рамта може да видиш зор с програмите които използваш защото си с ддр2 памет и това се отразява на системата и най вече на хардуера процесора няма да види кой знае голям зор но рамта може и да ти забие на някои по тежки приложения

Помагам ти - оттърви се от антиката и си купи съвременен лаптоп, дори и втора употреба. Всичко с i5 второ поколение или по-ново ще върви в пъти по-добре. А относно въпроса за ОС, никой не може да ти каже със сигурност, без да е пробвал софтуера, който ползваш и за който няма никаква информация, на същия хардуер. За времето, за което чакаш отговор, щеше да инсталираш въпросната ОС на друг дял и да разбереш дали ще работи по-добре.

преди 27 минути, lupis написа:

Ще ми го подариш ли след 10 г.?:), неее 10 е много за теб, след 5 ...

Пробвай, стига да е жив до тогава...

• Автор
преди 2 минути, Raze написа:

Помагам ти - оттърви се от антиката и си купи съвременен лаптоп, дори и втора употреба. Всичко с i5 второ поколение или по-ново ще върви в пъти по-добре. А относно въпроса за ОС, никой не може да ти каже със сигурност, без да е пробвал софтуера, който ползваш и за който няма никаква информация, на същия хардуер. За времето, за което чакаш отговор, щеше да инсталираш въпросната ОС на друг дял и да разбереш дали ще работи по-добре.

Пробвай, стига да е жив до тогава...

Май четеш между редовете, имам си съвременна машина, но искам да си освежа "антиката" и търся най оптималният вариянт. Не съм инсталирал и пробвал, тъй като не е при мен (най-рано в петък) До тук оставам с впечатление, че трябва да сложа 7 та или ltsc 10, за да не товари излишно. Ще пробвам първо нея и ще видя как се държи и ще споделя мнение, ако не е ок ще върна 7та. Когато го взех беше с vista и зареждаше много дълго време. Със 7 след като премахнах всичко излишно стартиташе сравнително бързо (но на hdd) и отначало при пускане на програма му беше нужно малко време за да помисли, но може би е било заради това че се нуждаеше от чистене . Сега ще е на ssd и се надявам да върви и зарежда още по добре. 

Както и да го погледнем 10 иска повече ресурси от 7.

Да ако сравняваш как е било 7 върху HDD и 10 върху SSD - може и последната да те заблуди, че работи по-бързо, но дали е по-бързо от 7 върху SSD?

преди 16 минути, borislavp написа:

Май четеш между редовете, имам си съвременна машина, но искам да си освежа "антиката" и търся най оптималният вариянт. Не съм инсталирал и пробвал, тъй като не е при мен (най-рано в петък) До тук оставам с впечатление, че трябва да сложа 7 та или ltsc 10, за да не товари излишно. Ще пробвам първо нея и ще видя как се държи и ще споделя мнение, ако не е ок ще върна 7та. Когато го взех беше с vista и зареждаше много дълго време. Със 7 след като премахнах всичко излишно стартиташе сравнително бързо (но на hdd) и отначало при пускане на програма му беше нужно малко време за да помисли, но може би е било заради това че се нуждаеше от чистене . Сега ще е на ssd и се надявам да върви и зарежда още по добре. 

SSD само ще увеличи времето за зареждане на ос но за програмите които използваш и рамта с ниска честота ще видиш зор определено

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.