Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Любимите ви книги?

Препоръчан отговор

Здравейте! :)В тази тема смятам да ви споделя само някои от моите любими книги, защото когато ме попитат коя ти е любимата книга, всеки път отговарям различно. Предполагам, че всички имат повече от 1 любими книги, такива които са ви се сторили забавни, интересни, вдъхновяващи, готини, въздействали са ви по някакъв начин. Нали? Ако и вие искате, може да кажете кои са те за вас. ☺️

Започвам с "Конникът без глава" - Сигурно сте я чели, ако не сте ще гледам да не съм спойлер. Историята много ми хареса, хем има елементи на приключенска книга, хем леко криминална, хем пудбужда въображението и кара читателя да мисли, а даже има и романтика.

2 от книгите на Агата Кристи, които с удоволствие прочетох (когато бях на 9-10 години), от поредицата за детектив Еркюл Поаро - "Убийство в Ориент експрес" и "Убийство на игрището за голф". Тогава упях да разбера голяма част (е, не цялото съдържание, не съм гений!) от книгите и ми беше много интересно, интересувах се от такива четива, а не от принцеси и тем подобни типични момичешки книжлета.

Друга книга от същата авторка - "10 малки негърчета" (или "Те бяха 10", защото не бива да има расизъм, от един виц съм го чувала). По-скоро (преди 2 години някъде) я прочетох, изключително интересен сюжет, а финалът...дава ти възможност сам да станеш детектив, разследващ случая, обясненията са също хубави, въобще много харесвана от мен книга.

"Баскервилското куче" и "Етюд в червено" на сър Артър Конан Дойл - личи си, че съм почитател на детективските и криминалните романи (като малка мечтаех да стана детектив). "Етюд в червено" за мен е страхотна книга, веднага ставаш почитател и фен на Шерлок Холмс и на д-р Уотсън! Препоръчвам "Баскервилското куче", защото (както много други книги, де) ти дава възможност да мислиш и разсъждаваш, и сам да правиш изводи. Дори аз (да се похваля, колко съм умна и начетена!) успях сама почти изцяло да разгадая мистериозния случай! Супер занимание за мозъка, повече нямам какво да кажа.

"Когато Марни беше там" - това е по-скоро детска, много тъжна и много забавна книга едновременно. За мен тя е от тези "детски" книги, които е добре да препрочиташ през 10 години. На всички 12-15 годишни момичета (а защо не и момчета...) предлагам да я четат, ще ви хареса. Сигурна съм, защото и тъжното четиво също се харесва на човека, оставя спомени у него.

"Илиада" - от задължителната литература за 8 клас (тази година) ми беше. Отначало като видях 800 страници (на телефон) си казах - супер, 5 години ще я чета! Е, да ама не. Първо, харесвам митовете и легендите и второ, оказа се лесна за четене и дори приятна! Ако не сте я чели, може да го направите, полезно и донякъде хубаво (интересно не знам дали ще ви стане чак...) нещо е.

"Декамерон" - пикантни любовни истории - има. Смешни и нелепи истории - има. Има ли поуки и изводи, които да си правим - има. Бързо ли се чете (ако е съкратеното издание) - да. Може би не е много подходяща за 14- годишни, но пък не съжалявам, че отделих 1 ден (малко за мен, за четенето специално) за да я прочета. Пък и си харесвам Средновековието като исторически период.

"Хамлет" Шекспир е класика, произведенията му са класа. "Хамлет" е сериозно произведение, бавно се чете, за да бъде "четене с разбиране". Историята не е особено актуална, но е пълна с противоречиви герои, характери и интересни случки. Всички (почти) възрастни (не се обиждайте, имам предвид 20+ годишните хора!) предполагам сте чели Шекспир, ако не сте - действайте, много хубави и полезни пиеси и сонети, и поемите също.

"Ромео и Жулиета"  - няма, просто няма как, споменавайки Шекспир да не кажа и за "Ромео и Жулиета". Това е една от най-силно вдъхновяващите, базови, романтични, хубави, тъжни, забавни творби за всички времена (според мен)! Тези, които са я чели, знаят за съвкупността от емоции, които са описани и които изпитваме, четейки "Ромео и Жулиета". Останалите, моля ви, прочетете я... без повече обяснения, просто я прочетете...

Последно, защото постът е много дълъг и досаден за четене, знам:

"Забранете тази книга" - авторът не е много известен в БГ (Алън Грац), книгата май също. В Лидъл случайно се спрях на нея и за 1 ден я изчетох. Малко е за по-малки от мен, но не мога да отрека, че е увлекателно написана и страшно смешна. Засегнати са хубави въпроси за предпубертетската възраст, за отношенията между децата и "големите"хора, за приятелството, за смелостта и решителността и за разочарованията. Който има свободно време и я намери, ще му хареса да си я чете. За деца и връстници особено е супер.

*** Нарочно не съм писала за българските автори и книги/произведения. Смятам това да е в отделна тема, много любими български автори!***

Ако искате, споделете и вашите, а за българското творчество ще си пишем и обсъждаме в другата тема !:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кларисс...

Щот си, казваш, малка, виж Муми-троловете на Туве Янсон. Ако намериш – с нейните рисунки.

https://chitanka.info/person/tove-marika-jansson

Но стават и за големи като мен и теб.

А, ако решиш и за нашите автори – "Ян Бибиян"!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ян Бибиян и Ян Бибиян на Луната четох, когато бях на 9. Задължителни книги за детството. Предполагам, че ако сега реша да препрочета, пак ще са ми интересни и двете. :) Не, че сега не съм дете, но...

За Туве Янсон съм чувала като авторка, ще прочета няколко книги, мерси за препоръката.

Е, ще намерим общ език с някои хора, йесссс!☺️😁

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Clarisse Curie написа:

Друга книга от същата авторка - "10 малки негърчета" (или "Те бяха 10", защото не бива да има расизъм, от един виц съм го чувала). По-скоро (преди 2 години някъде)

Оригиналното заглавие е "And then there where none" което няма нищо общо с негърчета.

Любима книга - Пиратът папа, любим автор - Марк Твен.

Декамерон... имам приятни спомени от тая книга.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Том Сойер, Марк Твен, всичко което докопах на сър Артър Конан Дойл и сър Артър Кларк, повечето книги на Майн Рид и Карл Май,Тримата мускетаери и 20 години по късно,Маншон Полуобувка  и Мъхеста брада (първата книга с която започна чудното пътешествие в света на книгите за мен)

Това беше само малка част от книгите които съм чел а днес съм фен на научната фантастика

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Bubbles написа:

Оригиналното заглавие е "And then there where none" което няма нищо общо с негърчета.

Любима книга - Пиратът папа, любим автор - Марк Твен.

Декамерон... имам приятни спомени от тая книга.

https://en.wikipedia.org/wiki/And_Then_There_Were_None

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

- За мен "Наследникът от Калкута" е върха на приключенската литература. Това е един невероятен многопластов роман!

- Рафаел Сабатини - "капитан Блъд", "Дневникът на капитан Блъд", "Морският ястреб" и "Скарамуш"

- обичам да чета Достоевски, Толстой, Михаил Булгаков, Борис Пастернак, Георгий Марков и др.

- ДИМИТЪР ТАЛЕВ с невероятната поредица "Железният светилник", "Преспанските камбани" "Илинден" и "Гласовете ви чувам"  , както и трилогията му посветена на  българския цар Самуил! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали може да се нарече точно "книга", но като че ли за мен №1 си остава "Малкият принц".

Иначе ако нямаше нищо ново, от книгите които имахме в къщи най-много обичах да препрочитам "Остров Тамбукту"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вкусът се мени с годините, все по-малко художествени книги ми харесват, говоря за препрочитане на класика. Защото ставам доста по-стар от авторите им и някак си ми е скучно вече да ги чета младежите :)

Не всички класици, разбира се. Но забелязвам, че са ми скучни вече. Засега си остават на предишното ниво на мой интерес тези, предлагащи антитези, ново морално или жизнено виждане, и тези с хумор по мой вкус. Хуморът не остарява и аз още не съм остарял за хумор. :)

Не предлагам конкретни примери, щот съм чел много книга и паметта ми за тях е пасивна.

Просто за момента ми идва, само като частен пример за постоянното ми внимание, Снанислав Лем с философско-етичните му и цивилизационно-оценяващите му про из ведения. Само частен малък пример.

Да, друг пример. Лев Толстой от самото ми запознаване с писанията му и до сега за мен е жалък, творчески импотентен, графоман.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мика Валтари: “Синухе египтянина”, “Турмс безсмъртния”, “Тайната на царството”

Карлос Руис Сафон: “Сянката на вятъра”

Джералд Даръл: “Птици, животни и роднини”

Астрид Линдгрен: “Емил от Льонеберя”

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Тази:

Какво сънуват псиборгите? - Пиер Барбе

След дълги години разбрах защо определени книги не ще бъдат направени и като филм.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 26.10.2021 г. в 18:58, adobeaa написа:

хахахах,ще се сетиш!Пропуснах-"Недокоснат,от човешки ръце".

В действителност цялата "Галактика" са ми любимите книги. ;) 

DSC_0458.JPG

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 година по-късно...

Следните книги, макар че не са най-известните на долуспоменатите автори най-приятно ме изненадаха:

Уолтър Скот - "Куентин Дъруърт"

Джеймс Фенимор Купър - "Следотърсача"

Джеймс Фенимор Купър - "Червеният корсар"

Джеймс Фенимор Купър - "Шпионинът"

Джеймс Фенимор Купър - "Прерията"

Александър Дюма - "Кралица Марго"

Дени Дидро - "Жак фаталиста и неговият господар"

Гай Салустий Крисп - "Югуртинската война"

Уилям Шекспир - "Комедия от грешки"

И две популярни книги, но които не увличат, а заразяват - на Лев Толстой "Ана Каренина" и "Война и мир".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Спомних си още няколко приятни за мен изненади:

Лев Толстой -"Воскресение“

Иван Тургенев – „Бащи и синове“, „Дим“, „В навечерието“

„1001 нощ“ – пълно издание на арабските приказки в превод от Киряк Цонев и Славян Русчуклиев.

Фридрих Герстекер – „Пиратите по Мисисипи“

Проспер Мериме - „Летопис за царуването на Шарл ІХ“

Николай Гогол – „Повест за това, как Иван Иванович се скара с Иван Никифорович“

Лукиан — „Продажба на животи“

Хенри Филдинг – „Историята на приключенията на Джоузеф Андрюз и на неговия приятел господин Абрахам Адамз“

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 2 седмици по-късно...

С риск, че се натрапвам с моите списъци искам да добавя още някои, които, макар че не са от най-увлекателните, ме впечатлиха дълбоко:

Хелиодор - "Етиопска повест"

Омир - "Одисея"

Луций Апулей - "Златното магаре"

Софокъл - "Едип цар"

Цицерон - "За старостта"

Луций Аней Сенека - "За гнева"

Ксенофонт Ефески - "Аброком и Антия"

Виргилий - "Енеида"

Овидий - "Метаморфози" 

Виктор Юго - "Морски Труженици"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Моите любими са:

"Пиранези" - Сузана Клар

"Подвижният замък на Хоул" - Даян Уейн Джоунс

"Последната империя" - Брандън Сандерсън

И малко извън темата, но ще съм много благодарна, ако попълните следната анкета за начините,  по които намирате препоръки за книги, понеже ми трябва за курсов проект към университета:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeyuAY363wLFp_dojLiNZNNb1_Q-mf8mK5R1SL88_nkL-nfug/viewform?usp=sf_link

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...