Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблемче с външна клавиатура за таблет Huawei Matepad 11

Featured Replies

Здравейте, наскоро си взех нов таблет Huawei Matepad 11. Таблетът е супер, нямам никакви претенции към него. Той върви в комплект с външна клавиатура-калъф тип папка, която се закрепва магнитно към таблета, плюс стилус, който се зарежда безжично (както и клавиатурата) от самия таблет. Стилусът също се закрепва с магнити към мястото за зареждане Клавиатурата и стилусът контактуват с таблета по блутут. 

На клавишите на клавиатурата има гравирани букви и знаци само на латиница. От настройките на таблета може да се сменят шрифтовете за физическата клавиатура, както и отделно шрифтовете за виртуалната екранна клавиатура.

Проблемът е, че за физическата клавиатура за български може да се избере само клавиатура (шрифт) с разположение на буквите БДС. Т.е. няма достъпна клавиатура Фонетик. А аз не съм научил наизуст разположението на знаците при клавиатура БДС.  Свързах се с поддръжката на Хуауей България. Оттам ми предложиха да си дръпна от Интернет магазина на Хуауей (аналог на Гугъл Плей) някаква си клавиатура Go Keyboard, която имала Фонетик клавиатура на български. Дръпнах я, инсталирах и се оказа, че това е поредната виртуална клавиатура за дисплея, която няма нищо общо с физическата клавиатура.

Писна ми да се занимавам с глупости и просто си купих от най-близката книжарница самозалепващи лепенки за клавиши за клавиатура с латиница и кирилица с БДС разположение. Не е най-елегантното решение, но засега съм така. Разбрах, че по принцип някои компютърни фирми предлагат услугата гравиране на кирилица върху клавиатура. Обаче бутончетата (клавишите) на външната клавиатура на таблета са сравнително малки, знаците на латиница са гравирани в центъра на всеки клавиш и не знам дали ще има място за гравиране на знаци и на кирилица.

А иначе клавиатурата е доста удобна, този манускрипт го написах точно на тази клавиатура от таблета. 

Някакви идеи дали има някакво друго решение?

Разрешен от Raze

• Решение

И аз се мъчих досега с една физическа клавиатура на моя Xperia 5 II, но не намерих как да сменял layout-а, въпреки че добавих различни и ми пише, че трябва да се сменят с alt-интервал. Пише само на латиница, независимо че съм махнал английския и съм оставил само български. Виж тук:

Use bluetooth keyboard with a different layout? - Android Enthusiasts Stack Exchange

предлагат някакво допълнително приложение да се инсталира накрая, не съм тествал.

• Автор

Току-що инсталирах приложението по линка от твоя пост. Бачка идеално. Само трябва да свикна къде се намират буквите ч, ш,щ, ю и ь. Ч е скрито на бутона esc, а ь - на бутона х.  Ш и Щ са на бутоните за средни и големи скоби - лява и дясна.

Благодаря!

Извинявам се. Исках да маркирам твоя отговор като "Това реши проблема", но сбърках и маркирах моя първи пост в темата. Моля модератор да поправи грешката ми, че аз не мога.

Благодаря още веднъж!

Т.е. дръпнах и инсталирах приложението Extra Physical Keyboard Layouts. Но тъй като става дума за Хуауей без Гугъл сървиси естествено, в коментарите на автора на приложението имаше публикуван линк към github - visit https://github.com/varzan/extra-keyboard-layouts, където имаше линк за сваляне не само от гугъл плей, но и от IzzyOnDroid.

Инсталираха се допълните Layout-и и се появиха в списъка на достъпните Layout-и  в настройките на физическата клавиатура. Те се сменят  с натискане на ctrl + shift на клавиатурата.

• Автор

Че защо? Този си е екстра. Проблемът е в мен, защото от десетки години пиша на БДС. Когато се появиха компютрите, първоначално усвоих фонетика, защото друго на български просто нямаше. По-късно, като се появи Уиндоус, Уърд, Ексел и т.н., минах на БДС. Защото в древни времена доста съм печатал на пишеща машина. И БДС ми е познат много отдавна.

Сега просто се връщам и към фонетика. Само за този таблет.

Иначе всички клавиатури в къщи - и на десктопа, и на лаптопа, са маркирани с латиница плюс кирилица -БДС. Виртуална клавиатура на телефона и на един друг таблет ползвам също с лайаут БДС.

• Автор

Всъщност с въпросния таблет имах още едно дребно проблемче, които се оказа, че не е проблем. 😄

Стилусът, който идва в комплект с таблета както и клавиатурата. За него в упътването пише, че в настройките за него може да се изберат две често употребявани функции (има 3-4 възможни комбинации) и чрез двукратно потупване с палец в предната част на стилуса на около 2-3 см от перото можело да се превключва между двете функции, без да докосваш съответната иконка на дисплея. Примерно възможна комбинация - режим на писане (рисуване) и режим на триене (виртуална гума). Това нещо било активно в съответната програма за писане или рисуване. Пробвах с програмата Nebo for Huawei, фабрично инсталирана в папка Stylus на таблета. Не работи и не работи двойното потупване и това е. Направих си труда да отида до гаранционния сервиз на Хуауей в София, техникът го гледа, гледа, нищо не можа да направи и накрая се обади на някакъв софтуерен инженер от сервиза да го тества на тяхно устройство и ако трябва да се обадят във фирмата майка да отстранят проблема софтуерно и да ми пуснат ъпдейт. На другия ден ми се обаждат и ми казват - пуснете програмата  Notepad, също предварително инсталирана. Пускам я аз - и о, чудо!, в нея потупването по стилуса работи... 😄

Каква била работата - програмата Notepad е собствена на Хуауей, а другата програма - Nebo, била на външен разработчик. И с нея потупването на работело.

Майтап...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.