Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

едно стихотворение от моята стихосбирка - " Жажда"

Featured Replies

"Жажда"

Птицата-летеж сънува.

Земята жадна е.

Слънце- без билет пътува

на лодка във безкрая син

от небеса грамадни.

И бърза да погали всяко птиче, 

когато през косите ми наднича.

Човекът казва: " Искам син!".

Детето иска свойто мляко.

Расте, мечтае за любов.

И ясно е-когато я дочака, 

го завладява порив нов.

И злият лешояд жадува- 

за нещо. Просто е-ще си открадне.

Птицата- летеж сънува.

А земята - жадна е...

Птицата, тя волна е, но нейното дете не е.

За това и сънува да лети, но нека да стои където е, 

защото земята е жадна и чака да падне и я прибере.

Земята е жадна за всеки ни, но и тя да чака., 

защото докато Слънцето пътува без билет из синевата,

ще може птицата да научи своето дете да лети. 

На пилето не му трябва лодка, а да му израснат криле. 

Затова човека казва: Потърпи!

Да, на детето му трябва храна, да расте и мечтае, 

а любовта ще дойде и ще я погали някой ден. 

И ясно е, когато я дочака, ще полети и 

ще намери своето място под Слънцето. 

Лешояда не жадува, а чака птицата да умре и

да открадне от Земята това което не ѝ се полага. 

Пилето летеж сънува, лешояда чака, а Земята все още е жадна,

Докато птицата е волна и се рее в грамадното небе ще е така. 

• Автор

" Свидетел"

Прозорецът се люби със дъжда, 

но кален е дъждът, изтича кисел. 

че доловил е изневяра и ръжда, 

прахът в стъклото дълъг знак е писал.

Прозорецът с дъжда не се разбра, 

аз плача, че се скараха. Измита, 

тя любовта им във очите ми се сбра, 

запазих я за други двама скрита.

Прозорецът се облива от дъжда и кал се стича там от вън. 

Кисел и навъсен стои човекът в дома си и псува времето навън, 

че не може да се радва на Слънцето и да е там навън в своя рай. 

Потрива ръждясалите си крайници и не му е до любов, 

а трябва да изхвърли пепелта, че иначе ще го превземе прахта. 

Човека така и не се разбра с времето.

Той не плачи, а чака да спре дъжда, за да се върне към любовта. 

Тя, макар и под пластовете кал е все още в него,

макар да няма плам в очите му, а само печал.

Все пак прозореца е щастлив, че ще бъди измит. 

Какво повече му трябва на един прозорец,

освен да предпазва и да прокарва лъчите на Слънцето, 

макар да е безмълвен свидетел на какво се случва в дома?!

• Автор

" Свидетел"

Прозорецът се люби със дъжда, 

но кален е дъждът, изтича кисел. 

че доловил е изневяра и ръжда, 

прахът в стъклото дълъг знак е писал.

Прозорецът с дъжда не се разбра, 

аз плача, че се скараха. Измита, 

тя любовта им във очите ми се сбра, 

запазих я за други двама скрита.

Във подлезите просяци лежат.

А аз кощмари нощем не сънувам.

Но колко ми е трудно да заспя- 

аз винаги слънца рисувах.

Аз чувах все, че няма глад

и " утрешно" със щастие римувах,

но в подлезите просяци лежат

с едничкото си право- да сънуват.

За да не го разтълкуваш като подигравка, то от тук да го изкажа: Твърде повърхностно е твоето творчество. 

В дадено едно стихотворение трябва да има смисъл, а не накъсани емоции. 

Определено се научи, че думите са камъните, словото е хоросана, а това което съграждаш може да е преходно или вечно, защото за разлика от материята, то има къде по-качествени творби, които се преиздават и към тях не ще спре възхитата на следващите поколения и ти ще си останеш в забвение и сама, дори и в тази тема. 

Продълбавай да се упражняваш! 

Успех!

п.п. Но не внасяй в творенията си злост, негативизъм, това не е подходяща "подправка за манджата" наречена "стихотворение".

Научи се правилно да показваш тъга, любов, и т.н. Явно имаш проблем с чувствата. Мда, а без чувства или само с едно, то не се получава да си поет. 

Поетът е много чувствителен, но успоредно с това умее да борави със словото, а не с думите!!! Словото ти трябва да е такова, че да показва символиката, а не асоциациите ти в теб. 

Дано схванеш критиката ми. все пак тук е форум и всеки може да си даде мнението. Е, видях, че не разбираш защо си позволих по споделени от теб тук думи да направя различно нещо от твоето. Определено може да ме съдиш за плагиатство. :) Но, думите не са твоя собственост драга. ;) Не съм ползвал твоето слово за мое облагодетелстване. То, твоето слово, определено не ще ми донесе някаква облага. Дано на теб ти донесе. Амин

И друго: Оценявам смелостта. Браво!!! НО не ме считай за враг. Не усещаш моята помощ?! ОК! Но тогава поне осъзнаваш ли за какво си "жадна"?

Явно очакваш да "пиеш" похвали. Мда ... тук, сред техническо мислещите определено не ще намериш вид призвание, но за сметка на това трябва да разбереш, че стихотворението е като програмния код на една програма, за да задоволи някой потребител. ;) Определено е алгоритъм. Определено въпросният довежда до качествени изменения в четящия или превръщаш четящия в посредствен. Та, определено поезията е доста отговорно занимание, защото именно по този начин се изгражда културата да даден четящ. 

Цитат

отзив, обсъждане на нещо с цел изразяване на гледна точка

от тук

За това са темите в този форум!!!

Не ти харесват моите първи отзиви?! Добре! Дано разбереш другата ми критика

Цитат

разбор (анализ), обсъждане на нещо с цел да му се даде оценка

А, това дали ще ти хареса въпросната оценка е друга тема за разговор. 

Все пак не считай, че не съм имал допир до друго творчество. Не съм тесногръд човек и определено за тази си възраст смело мога да твърдя, че имам доволно критерии, за да преценя творчеството дали е повърхностно или на необходимото ниво. 

Трябва да свикнеш да те критикуват, след като проявяваш активност в дадена област. Уви, по отношение на творчеството моите критерии за високи. 

Успех!

• Автор
на 16.10.2021 г. в 20:55, dioib написа:

За да не го разтълкуваш като подигравка, то от тук да го изкажа: Твърде повърхностно е твоето творчество. 

В дадено едно стихотворение трябва да има смисъл, а не накъсани емоции. 

Определено се научи, че думите са камъните, словото е хоросана, а това което съграждаш може да е преходно или вечно, защото за разлика от материята, то има къде по-качествени творби, които се преиздават и към тях не ще спре възхитата на следващите поколения и ти ще си останеш в забвение и сама, дори и в тази тема. 

Продълбавай да се упражняваш! 

Успех!

п.п. Но не внасяй в творенията си злост, негативизъм, това не е подходяща "подправка за манджата" наречена "стихотворение".

Научи се правилно да показваш тъга, любов, и т.н. Явно имаш проблем с чувствата. Мда, а без чувства или само с едно, то не се получава да си поет. 

Поетът е много чувствителен, но успоредно с това умее да борави със словото, а не с думите!!! Словото ти трябва да е такова, че да показва символиката, а не асоциациите ти в теб. 

Дано схванеш критиката ми. все пак тук е форум и всеки може да си даде мнението. Е, видях, че не разбираш защо си позволих по споделени от теб тук думи да направя различно нещо от твоето. Определено може да ме съдиш за плагиатство. :) Но, думите не са твоя собственост драга. ;) Не съм ползвал твоето слово за мое облагодетелстване. То, твоето слово, определено не ще ми донесе някаква облага. Дано на теб ти донесе. Амин

И друго: Оценявам смелостта. Браво!!! НО не ме считай за враг. Не усещаш моята помощ?! ОК! Но тогава поне осъзнаваш ли за какво си "жадна"?

Явно очакваш да "пиеш" похвали. Мда ... тук, сред техническо мислещите определено не ще намериш вид призвание, но за сметка на това трябва да разбереш, че стихотворението е като програмния код на една програма, за да задоволи някой потребител. ;) Определено е алгоритъм. Определено въпросният довежда до качествени изменения в четящия или превръщаш четящия в посредствен. Та, определено поезията е доста отговорно занимание, защото именно по този начин се изгражда културата да даден четящ. 

поетът борави с думите, а ти имаш няколко правописни грешки, така че не се изказвай неподготвен, "професорче"...

на 16.10.2021 г. в 22:04, dioib написа:

от тук

За това са темите в този форум!!!

Не ти харесват моите първи отзиви?! Добре! Дано разбереш другата ми критика

А, това дали ще ти хареса въпросната оценка е друга тема за разговор. 

Все пак не считай, че не съм имал допир до друго творчество. Не съм тесногръд човек и определено за тази си възраст смело мога да твърдя, че имам доволно критерии, за да преценя творчеството дали е повърхностно или на необходимото ниво. 

Трябва да свикнеш да те критикуват, след като проявяваш активност в дадена област. Уви, по отношение на творчеството моите критерии за високи. 

Успех!

какъв успех ми пожелаваш ти, аз имам книга стихосбирка отдавна. и доста награди в тази област.

Редактирано от darkterminal
2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница, само с главни букви или със заместени символи вместо Ч-4, Ш-6 и т.н. се изтриват без предупреждение. (преглед на промените)

на 17.10.2021 г. в 7:02, Веси Филипова написа:

какъв успех ми пожелаваш ти

Хм ... Това, че живота те е смлял е ясно. Дали Бог ще те смеле, смила, смели, смили, смени, смали и т.н е без значение за мен. 

Правилното е: Нека Бог ти прости волните и неволни грехове. Амин

Така, че, не с буквите, не със словата се занимава поезията, а със символите. 

Ето края на едно мое, а тук из форума нерде е цялото:

Цитат

Несъвършенството гради идеалното, ако написаното е плод на вяра.

Капка след капка, всичко е вода.

Тъй както тухла след тухла се строи сграда, така и със чувство след чувство се става човек.

Възход след падение, падение след възход - това е ритъма на всеки живот.

Какво повече му трябва на човек - да върви напред с гордо вдигната глава?

Добро утро:)

Не!

Да знае що е суета, без нито грам вина.

p.s.

Всичко е шега:)

"XXL" не е номера на моя слип, а на моето въображение:))

Та, Успех!!!

Редактирано от darkterminal
2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница, само с главни букви или със заместени символи вместо Ч-4, Ш-6 и т.н. се изтриват без предупреждение. (преглед на промените)

• Автор

ЯВно си на " Вие " с мерената реч, няма никакъв ритъм в изреченията ти, повече прилича на проза. Гледаш да изпъкнеш , като смачкаш някой.

но само ти си виждаш успеха.

на 18.10.2021 г. в 21:15, Веси Филипова написа:

Гледаш да изпъкнеш , като смачкаш някой.

Замисли се какво твориш. От, до тук видяното = Болка, разочарование, илюзия и страх. Това на фона на поведението ти, че се гордееш с него. 

Един поет, една поетеса не изпитва гордост и не защитава своето творение. За него, нея е по-характерно това:

Цитат

Въздигнах си аз паметник неръкотворен,

и за народа той навеки ще е скъп,

и по-висок е днес ликът му непокорен

от Александровия стълб.

Не, няма да умра! Със свойта свята лира

ще надживее, знам, духът праха ми клет —

и славен ще съм аз, дордето във Всемира

е жив поне един поет.

Сети се на кой е стихотворението, независимо, че е превод. 

на 18.10.2021 г. в 21:15, Веси Филипова написа:

Гледаш да изпъкнеш

Не го взимайте насериозно и по-добре въобще не му обръщайте внимание. Дуе се из целия Калдата и гледа някой да му се върже на глупостите и простотиите. Самотата е велика сила и калдата има нещастието да е избора за социален 'театър" на комплексарите  като него.

Простете (му) невежеството, посредствеността, глупостта и мизерията отвътре... Това е вече умение от всеки средноинтелигентен човек, в неговата екзистенция. :)

• Автор
на 26.10.2021 г. в 18:06, dioib написа:

Замисли се какво твориш. От, до тук видяното = Болка, разочарование, илюзия и страх. Това на фона на поведението ти, че се гордееш с него. 

Един поет, една поетеса не изпитва гордост и не защитава своето творение. За него, нея е по-характерно това:

Сети се на кой е стихотворението, независимо, че е превод. 

няма да впечатлиш хората , като цитираш Маяковски. Не можеш да измислиш нищо свое. Не си творец, ти си само рецитатор и имитатор на психолог.

преди 1 час, Веси Филипова написа:

Не си творец

:lol6:Той само "творец" не е ... но пред монитора и калдата що да не се изиграе. За един, за друг - който върже на глупостите и закачалките.

Просто не се занимавайте с него. Ако вие сте творец - творете.  Никой не знае доколко "му е времето"... Едва ли смятате нечии глупости и бай-ганьовщини за осмислящи един творчески живот.

Разбира се - така смятам. Вие - каквото си решите.

преди 14 часа, Веси Филипова написа:

цитираш Маяковски

Само не разбрах къде съзря въпросния цитат ... :) Постнах "преведено" стихотворение от друг ... :) 

https://rvb.ru/pushkin/01text/01versus/0423_36/1836/0617.htm

• Автор
преди 11 часа, dioib написа:

Само не разбрах къде съзря въпросния цитат ... :) Постнах "преведено" стихотворение от друг ... :) 

https://rvb.ru/pushkin/01text/01versus/0423_36/1836/0617.htm

явно наистина не си наясно че по-горе си цитирал някой, който е изплагиатствувал Маяковски едно към едно.  Някой подобен на теб, дето иска да се направи на разбирач и талант. Това не е Пушкин, а Маяковски , дето си го цитирал. Няма да си направя труда да отворя този линк. вземи си отнякъде стихосбирка на Маяковски, на най-добрите му стихове, преведена на български и ще разбереш как си се заблудил ужасно.

преди 12 минути, Веси Филипова написа:

изплагиатствувал Маяковски

Цитат

Пушкин:

Роден

6 юни 1799 г.

Москва, Руска империя

Починал

29 януари 1837 г. (стар стил) (37 г.)

Санкт Петербург, Руска империя

Цитат

Маяковски

Роден19 юли 1893 г.

Багдати, Руска империя

Починал14 април 1930 г. (36 г.)

Москва, СССР

Определено утепа времето ... :) 

• Автор

Няма значение всъщност. ВАЖНОТО Е< че ти не си написал нищо , а само цитираш. СПРИ СЕ МАЛКО. Стига си се правил на енциклопедия, а покажи нещо твое. Какво си направил, освен да се присмиваш на хората? Дай някакъв пример.  Може , може Маяковски да се е правил на ПУШКИН. Това няма значение. ТИ, ти дай някакъв пример на тези объркани хора в света в момента. ПОКАЖИ НЕЩО, НАПРАВИ НЕЩО. ОСВЕН ДА КРИТИКУВАШ! БЪДИ ПРИМЕР!

преди 36 минути, Веси Филипова написа:

не си написал нищо

Не съм издал. Да, така е. А какво съм писал, какво съм творил определено тук не ще споделя. 

Макар, че постнах някакви неща тук, но определено не и в този раздел. 

Що се касае за авторството, то който има претенции той доказва, а не другия!!! 

Уви, не давате никакво доказателство. Защо?! = Не сте в състояние!!! 

Дори не знаете какво е да си плагиат. :) 

И тук не говорим за някаква обида спрямо мен, или упрек, а направо за обвинение!!!

Не така момиче!!! = Това се тълкува като клевета!!! Ако не покажеш доказателство!!!

Особено пък от Маяковски ... Ба ... :) щото съм споделил, че съм комунист ... :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.