Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Странно поведение на NOKIA G-2425G-A. "Изхвърля" от мрежата едно от устройствата ми???

Featured Replies

Здравейте,

Наскоро станах абонат на Vivacom FiberNet 300. Оптиката влиза директно вкъщи. Дадоха ми и техен рутер NOKIA G-2425G-A, който незнайно защо изхвърля само и единствено лаптопа ми(Lenovo W540) от мрежата на рандом периоди. Настроил съм 2 мрежи - 2.4гхз и 5гхз, но в момента всички устройства(лаптоп, телефон, телевизор, плейстейшън) са закачени към 2.4гхз. В последствие (след 3 изхвърляния) настроих и 3-та мрежа: 2ри рутер TP-LINK WR840N закачих за LAN2 на Нокията.

Няколко пъти звънях на съпорта им и всеки казва и пипа различно нещо по настройките:
- първия сътрудник ми смени канала на  2.4гхз мрежата и спря 5гхз - без резултат
- втория смени криптацията на мрежата от WPA2 към WPA/WPA2 - без резултат
- третия каза, че проблема е в лаптопа ми и ме попита "Защо останалите устройства не биват изхвърляни, а само лаптопа?" Аз му отговорих с 2 въпроса:
        - Защо проблема се оправя след като рестартирам рутера, а не компютъра?
        - Защо лаптопа ми, след като е изхвърлен от мрежата на Нокията, се закача успешно към мрежата на 2рия рутер?
                 познайте дали ми отговори...
- четвъртия ми сложи ръчно DNS-ите - без резултат, даже стана по-зле.. изхвърляше ме през няколко часа вместо през няколко дни

Днес дойде техник на Виваком в нас и като му разказах за какво става дума, не можа да ми даде обяснение и заобиколи проблема като пусна кабел от 2рия рутер (тъй като е по-близо) до лаптопа.

Та сега реших да попитам и Вас, тъй като този проблем ми се струва доста странен и ми се ще да го разреша.

Благодаря предварително на отзовалите се!

Ето и кратко видео какво виждам след като вече съм изхвърлен от мрежата на Нокията и съм се закачил към TP-Linka: https://streamable.com/6g8pb9

П.С. Деинсталирах драйвърите на Wi-Fi картата и ги инсталирах наново (свалени директно от сайта на Леново)

Проблемът наистина не е в Нокията със сигурност. Тя не изхвърля лаптопа ти, а той се разкача поради някаква причина. Марка и модел на лаптопа като за начало.

• Автор
преди 11 минути, Емил Костов написа:

Проблемът наистина не е в Нокията със сигурност. Тя не изхвърля лаптопа ти, а той се разкача поради някаква причина. Марка и модел на лаптопа като за начало.

Добавих го в първия пост: Lenovo W540 е моделът на лаптопа.

Много ми е странно защото толкова години не съм имал никакви проблеми на Wi Fi. Не мога да си обясня защо на TP-Link-а не ме дропва (или лаптопа не се разкача).

П.С. Не се сетих да погледна в Event Viewer-а да видя дали ще изкочи някакъв error. Ама сега ще пробвам да разровя...

преди 1 минута, rikky12 написа:

На 2.4гхз 

Пробвай на 5 гигахерцовата. Също така е хубаво двете мрежи да са ти с различни имена.

• Автор

2.4гхз се казва "SmartWitness", а 5гхз се казва "SmartWitness 5GHz". Това предполагам е достатъчно, за да ги наречем различни имена?

Ще пробвам да свържа всичко към 5гхз да видя дали ще се случи пак, но ми е интересно да разбера защо се случва на 2.4гхз.
Досега винаги съм ползвал 2.4гхз и не съм имал и 1 проблем.

events.evtx

Прикачвам Events от проблема. Предполагам, че ще ти дадат по-голяма яснота. Ще се радвам да ги разгледаш когато имаш възможност

Този Event е интересен:

Казва, че мрежата ми е скрита, а всъщност не е...

12.png.e868507ddd4f3c25632374a77ad10462.png 

А дори и да е скрита, аз съм цъкнал тази настройка:

image.png.c49a3308b03ca24dab44b3da0d8de936.png

Към 5 гигахерцовата мрежа може да вържеш устройства, които поддържат такъв стандарт. За момента тествай с лаптопа само. Колкото до 2,4 гигахерцовата мрежа там е вече нормално да се случват подобни неща. На какво разстояние се намира лаптопът от нокията?

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор

Добре, ще тествам с лаптопа на 5гхз. Единствено телевизора не поддържа този стандарт.

преди 17 минути, Емил Костов написа:

На какво разстояние се намира лаптопът от нокията?

На 6 метра по права линия. В другата стая. Блока е панелен.

Ето и настройките на Wi-fi картата. Винаги са били такива. Сега ще ги променя за да виждам 5гхз мрежата.

https://streamable.com/1de5ix

преди 13 минути, rikky12 написа:

Добре, ще тествам с лаптопа на 5гхз. Единствено телевизора не поддържа този стандарт.

На 6 метра по права линия. В другата стая. Блока е панелен.

Ето и настройките на Wi-fi картата. Винаги са били такива. Сега ще ги променя за да виждам 5гхз мрежа.

https://streamable.com/1de5ix

Нормално. 6 метра, панелен блок и има преграда. Като сложиш и всички устройства, които излъчват в района край с 2,4 гигахерцовата мрежа. Понеже имаш рутер TP-Link 840N, той има опцията Survey. Тя ще ти покаже на всеки канал колко безжични устройства излъчват и с какъв обхват.

• Автор
преди 2 часа, Емил Костов написа:

Нормално. 6 метра, панелен блок и има преграда. Като сложиш и всички устройства, които излъчват в района край с 2,4 гигахерцовата мрежа. Понеже имаш рутер TP-Link 840N, той има опцията Survey. Тя ще ти покаже на всеки канал колко безжични устройства излъчват и с какъв обхват.

В такъв случай не трябва ли да изпитвам същото поведение и с останалите устройства?

Телевизора стои цял ден включен и върви YouTube. Телефона също не съм забелязал да се дискънектва.

Изтеглих WiFiman и виждам следното. Наоколо съм само аз на 1ви канал (R. и SmartWitness)

photo_2021-11-07_20-51-49.thumb.jpg.27a3e3ade1f5a615a3649366f84148fa.jpg

От както ми каза да мина на 5гхз, лаптопа не се е дискънектвал. Надявам се и да си остане така.

преди 11 часа, rikky12 написа:

В такъв случай не трябва ли да изпитвам същото поведение и с останалите устройства?

Телевизора стои цял ден включен и върви YouTube. Телефона също не съм забелязал да се дискънектва.

Изтеглих WiFiman и виждам следното. Наоколо съм само аз на 1ви канал (R. и SmartWitness)

photo_2021-11-07_20-51-49.thumb.jpg.27a3e3ade1f5a615a3649366f84148fa.jpg

От както ми каза да мина на 5гхз, лаптопа не се е дискънектвал. Надявам се и да си остане така.

Няма гаранция при безжичните мрежи както и при мобилната свързаност.

• 1 година по-късно...

Причината да поясня защо Емил Костов има пълното основание да посочи 2.4 GHz-вия обхват като причина за нестабилната връзка е да има rikky12 чисто техническо обяснение... а и за всеки друг потребител, който се чуди на кое "вуду" да вярва и защо...

В горния скрийншот се вижда ясно, че на 1-ви канал, където работи въпросната Нокия (SSID: SmartWitness), има и друго устройство (SSID: R.) с много по-силен сигнал, просто замерените -38dBm (decibels relative to a milliwatt) говорят за много по-добър сигнал от този на Нокията - едва -54dBm. За повече информация този линк може да помогне.

При подобна ситуация говориме за интерференция на сигналите и ако няма възможност да се избяга в 5 GHz-вия обхват (при близко намиращи се радарни системи като на летищата например) тогава се търси канал с ниска зашуменост (без други устройства или със слаб сигнал). Най-добре е съседните канали на избрания да са също свободни.
Гледайки пак горната картинка 9-ти канал би свършил чудесна работа - нищо на 7-ми, 8-ми и 10-ти и слаб представител в 11-ти канал.

Успех

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.