Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с кабел Cat5e

Featured Replies

Здравейте, понеже  преподписах договор с А1 и ме измуфтиха да им плащам с 5-6 лв. повече и ми пуснаха 200 mbps интернет, но се оказа, че за моя компютър има проблем с кабела, който е  Cat5e. Първоначално си помислих, че не са активирали услугата, но пробвах на другия компютър, който е до оптичното устройство на А1 и пак е  ca5e, но там кабела   1,5 метра  и там  скоростта си е близо 200 mbps. Та въпроса ми е, дали е възможно нещо по самата букса на Cat5e да прави проблем и за това максималната скорост, която получава моя компютър е само 100 mbps? Дъното  е  1 Гиги  LAN порт. Сложих моят компютър до оптичното устройство на А1, свързах го с 1,5 метра кабела ca5e и скоростта скочи, т.е проблема не е в компютъра и остава само да е по кабела, който стига до моята стая. Грубо да кажем, че от оптичното устройство до компютъра, кабела е да кажем около 45-50 метра максиум.

Да не са ти сложили мегабитов суич и там да са ти вкл. кабела за втория комп ?

При мен го бяха направили това и част от устройствата ми получаваха 100mbps като при теб

• Автор

Huawei HG8245H | ONT | 1x GPON, WiFi, 4x RJ45 1000Mb/s, 2x RJ11, 1x USB това им е оптичното устройство/рутера/. Реално скоростта от 200 mbps стига до устройството. На стария компютър, който е буквално до рутера ги достига тези скорости, но на моят компютър, който е доста по-нов със сегашния кабел, просто не ги прави, нищо че е Cat5e. Аз и за това реших да пробвам скомпютърa, като го преместих до рутера и го свързах с по-малкия 1,5 метра кабел Cat5e и си тръгна скоростта от 200 mbps, т.е остава проблем да е в самия кабел, дори да е Cat5e. Понеже едната буква на кабела  не ми вдъхва доверие, защото реших да попитам, понеже да не сменям напразно с нов ca5e кабел, защото прокарването ще бъде трудно с местене на мебели.

Провери куплунга от кабела към компютъра. Откачи го и го закачи така, че да чуеш леко щракване на закопчалката. Ако ли не, сменяш буксата с нова. По долу има снимка за да те ориентирам как бързо да провериш връзката и линк за кабел CAT6,ако се интересуваш.

https://www.cablecommerce.bg/produkt/kompjut-ren-kabel-ftp-4x2x23awg-cat-6/

http://tpetrov.com/search.php?prod=Клещи+за+кримпване+RJ+4-6-8+KS315

ScreenShot001.jpg

ScreenShot003.jpg

Да не би проблемният кабел да е кримпнат само с 4 линии (1,2,3,6), а останалите да са подрязани. Погледни в RJ45 конектора всичките 8 жила ли влизат в него
Зелен
Зелен-бял

• Pin 1  ← White and Green wire → Pin 3
  • Pin 2  ← Green wire → Pin 6
  • Pin 3  ← White and Orange wire  → Pin 1
  • Pin 4  ← Blue wire  → Pin 4
  • Pin 5  ← White and blue wire → Pin 5
  • Pin 6  ← Orange wire → Pin 2
  • Pin 7  ← White and Brown wire → Pin 7
  • Pin 8  ← Brown wire → Pin 8
преди 20 минути, Емил Костов написа:

Ами сменяй го тоя кабел, какво се чудиш?

50 метра utp да смени няма да му е много изгодно май. Да провери rj-45 конекторите и да ги кримпне наново, ако се налага. Или първо да ги зачисти от оксидация, ако има такава. Да провери да не е изпаднала някоя от пластините, защото има много дефектни конектори на пазара.

преди 35 минути, Jorge написа:

50 метра utp да смени няма да му е много изгодно май. Да провери rj-45 конекторите и да ги кримпне наново, ако се налага. Или първо да ги зачисти от оксидация, ако има такава. Да провери да не е изпаднала някоя от пластините, защото има много дефектни конектори на пазара.

Ще провери кабела ако има тестер и ще смени конекторите ако има такива клещи. Не си спомням да е написал подобно нещо в коментарите си постващият.

• Автор

Смених буксите, явно не е от там проблема. Нов кабел ще бъде явно.

току-що, behwolf написа:

При такива метри нормално да има ядове.

преди 32 минути, behwolf написа:

Такива кабели по 50 метра има и по магазините за компютърна техника - Опакован в найлонов пакет 50 метра с кримпвани куплунзи на него - 15 лева (преди около 2 месеца в магазин от Велико Търново) Кабелът е модел  Cat 5. Единият е на гърба на съдебната палата,а другият - на мястото къде беше бившият КЕЧ на 50 метра от ВиК. Магазините са собственост на управител от Горна Оряховица. Не можах да намеря визитката на фирмата за телефона.

преди 7 часа, behwolf написа:

Грубо да кажем, че от оптичното устройство до компютъра, кабела е да кажем около 45-50 метра максиум.

Дали няма да е по-евтино да си пуснеш безжична връзка на 802.11n минимум?

преди 19 минути, Kolev71 написа:

Кабелът е модел  Cat 5

Ако е само CAT5, то той е за скорости до 100Mbps.

преди 1 час, Jorge написа:

50 метра utp да смени няма да му е много изгодно май

Или sftp

Ползвах същия преди да купя Cat6. Една от максималните ми дължини до другия апартамент беше около 26 метра и нямаше проблем със гигабитовата ми скорост, но не е това, което е Cat6.  Впоследствие знаеш, че подмених всички "жици" от мрежата.  Ако ще купува нов кабел, то непременно да се спре на  Cat6 при тази дължина от 45-50 метра. Дал съм линк за Cat6 в първият си пост.  - българско производство - поне няма да е китайска "жица" за простир.

• Автор

Голям идиот съм. Сега реших да си го  огледам по-хубаво кабела и се оказа, че зад шкафчето до рутера има , поне още 7-10 м навит от роло от  лан кабела и беше вързан със свински опашки. Сега видях, че на едно място, кабела е обвит с бял изолирбанд/някакво тиксо/, тръгнах да го махам и видях, че  чисто кафевия кабел е прекъснат и отделно ми се стори  и за още 1 кабел, мисля че е чисто синия. Казано по-просто, би трябвало там да  е причината, чисто логически. Ще ги бия Мтел/тогава на местна почва се водеха една година Eво, защото Мтел купиха тази фирма), когато преди 9-10 г.  прокарваха оптичния кабел. Даже имам чувството ,че на практика там се съединяват 2 лан кабела-един дълъг и един по-къс. Утре ще го срежа  от към здравето и ще го свържа.

Значи, че си от този край за който съм писал. "Ево" беше горнооряховска много добра фирма. Като я купиха, минах на Coolbox и до ден днешен съм на тях.

Най вероятно ще се укаже от това, което си написал за кабела.  Пожелавам ти успех и напиши 2-3 реда като го оправиш.

преди 3 часа, цър-вул написа:

Или sftp

За вътрешен монтаж - надали. 

преди 4 часа, Емил Костов написа:

При такива метри нормално да има ядове.

Мне, не е нормално да има ядове при такъв метраж.

преди 1 час, Jorge написа:

За вътрешен монтаж - надали.

50m едва ли е вътрешен монтаж. Освен това кое му е лошото на екраниран кабел в това електромагнитно общество?

• Автор

Явно там е бил проблема, срязах преди тази връзка, която са били направили и тръгна 200 mbps Speed test  . Oказа се, че това 2-3 метра парче кабел, след рутера, което се съединява  с CAT5e кабел е от категория CAT5, т.е  това парче е било причината. Само им се чудя, каква им е била логиката преди години да слагат 2-3 метра кабел CAT5, след като си има още 7-8 метра и повече излишен кабел CAT5e.

преди 21 часа, behwolf написа:

Голям идиот съм. Сега реших да си го  огледам по-хубаво кабела и се оказа, че зад шкафчето до рутера има , поне още 7-10 м навит от роло от  лан кабела и беше вързан със свински опашки. Сега видях, че на едно място, кабела е обвит с бял изолирбанд/някакво тиксо/, тръгнах да го махам и видях, че  чисто кафевия кабел е прекъснат и отделно ми се стори  и за още 1 кабел, мисля че е чисто синия. Казано по-просто, би трябвало там да  е причината, чисто логически. Ще ги бия Мтел/тогава на местна почва се водеха една година Eво, защото Мтел купиха тази фирма), когато преди 9-10 г.  прокарваха оптичния кабел. Даже имам чувството ,че на практика там се съединяват 2 лан кабела-един дълъг и един по-къс. Утре ще го срежа  от към здравето и ще го свържа.

Не, не си идиот. Проследил си кабела и си видял къде е проблемът.

преди 2 часа, behwolf написа:

Явно там е бил проблема, срязах преди тази връзка, която са били направили и тръгна 200 mbps Speed test  . Oказа се, че това 2-3 метра парче кабел, след рутера, което се съединява  с CAT5e кабел е от категория CAT5, т.е  това парче е било причината. Само им се чудя, каква им е била логиката преди години да слагат 2-3 метра кабел CAT5, след като си има още 7-8 метра и повече излишен кабел CAT5e.

Ами каква била искат да плащаш за това , което реално не получаваш хитреци са си ментела ;)

преди 3 часа, behwolf написа:

Само им се чудя, каква им е била логиката преди години да слагат 2-3 метра кабел CAT5, след като си има още 7-8 метра и повече излишен кабел CAT5e.

Ако ролката с CAT5E е била скрита и не са я видели, направо са понадили към края, който е бил достъпен за тях парче CAT5. Тогава си бил на скорост <=100Mbps и това не е било в разрез.

• Автор
преди 11 минути, цър-вул написа:

Ако ролката с CAT5E е била скрита и не са я видели, направо са понадили към края, който е бил достъпен за тях парче CAT5. Тогава си бил на скорост <=100Mbps и това не е било в разрез.

Oтделно  преди 8-10 г., кой ти е мислел за такива скорости :D.

преди 14 минути, behwolf написа:

Oтделно  преди 8-10 г., кой ти е мислел за такива скорости :D.

Да точно така. Преди 14 години, когато започнах да работя в БТК един АДСЛ 256 килобита беше цяло състояние. Лично аз съм започнал със скорост 64 килобита на тогавашната Евроком. А за преди 25 години няма да споменавам дайлърските модеми и скоростите от 5 килобита. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.