Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 7 не тръгва

Featured Replies

Лаптоп Тошиба. Преди години работех с него, но стана бавен и на мястото на DVD сложих адаптор и нов SSD диск, на който инсталирах същия Уиндоус, инсталирах си и програми и той стана основен (от него стартира), а другият на оригиналното си място стана резервен, като там са снимки, документи, папки... Т.е. и на двата диска имаше работещ Уиндоус.

Така съм работил дълго време,но се наложи да отсъствам за над 1.5г. За това време батерията беше изтощена, вероятно и 3 волтовата за часовника.

Включих зарядното и пуснах лаптопа. След старта/логото излезе сив екран с курсора, което не се беше случвало. Изчаках 1-2 мин, няма промяна. 

Е, грешката ми беше, че не помислих, не погледнах светодиода на тв. диск дали мига, дали прави нещо и...изключих с бутона. При следващото включване след логото започва да зарежда уиндоуса за 2-3 сек и рестартира. Това прави и с двата диска по отделно. Помислих, че нещо лаптопа и пробвах с други хард дискове с уиндоус. С тях тръгва, инсталира си драйвери и след рестарт работи..., като сложа моите дискове във второто гнездо, експлорера си ги вижда. Така разбрах, че вероятно съм скапал буута на моите дискове, т.е. докато е бил сивият екран, са започнали разни незнайни ъпдейти или подобно и аз съм ги прекъснал с принудителното изключване...(мое лаишко предположение)

Правих всякакви опити според знанията ми, но нищо не помага. При стартиране, освен нормално стартиране (прави рестарти), дава и опц ията Стартирай стартъп рипеър, при което казва, че не може да го поправи. Не мога да го вкарам в сеиф мод с F8, но тогаева излизат повече опции- 

Startup repair- няма промяна

System restore- намира точка от преди 1.5г, казва, че възстановяването е успешно, но няма промяна.

System image recovery- няма промяна.

Windows memory diagnostic- правии я, но няма промяна.

Command prompt- излиза, пиша CHKDSK /F, но отговаря, че не може да го направи, защото е write protected...

И така има ли начин да се оправи нещо, поне да опитам нещо, за което не се сещам? 

Ако тръгна да инсталирам наново от флашка или подобно, има ли опция освен чиста инсталация, да поправи само повредите, всичко друго да остане?

(Можеше да прикача снимки на това, което разказах, но тук е позволено до 3MB, а само една от снимките ми е повече)

Звучи като добре омазана ОС.
Значи избираш диска с по-малкото ценна инфомация на С и по специално в My documets и User и инсталираш на ново без формат(Това значи че всичко в споменатите папки ще изчезне).
А най добрия вариант е преди това да си изкопираш важната информация някъде(Понеже доколкото разбирам имаш тази възможност) и тогава направо чиста инсталация.

Все пак нека и баш специалистите си кажат думата де. :)

Ако не става стартирането както Bubbls ти е казал, сваляш Hierens Boot, стртираш Lve OS Winwdows, аз бх те посъветвал да си преестиш снимките и файловете на втория диск, а този на основното гнездо да го форматираш и да му сожиш на него OS. Ако на втория диск нямаш файлове може да го форматираш иазцяло и него и тогава да преместиш файловете, з да не оажеш после boot пак

• Автор
преди 3 минути, pcservizpld написа:

Ако не става стартирането както Bubbls ти е казал, сваляш Hierens Boot, стртираш Lve OS Winwdows, аз бх те посъветвал да си преестиш снимките и файловете на втория диск, а този на основното гнездо да го форматираш и да му сожиш на него OS. Ако на втория диск нямаш файлове може да го форматираш иазцяло и него и тогава да преместиш файловете, з да не оажеш после boot пак

Не знам дали съм обяснил добре... Втори диск ми е оригиналният от едно време, той си е намястото на лаптопа и е разделен на две, на единия дял е уиндоуса, на другия са снимки и важни папки/неща. На този уиндовса не ми е важен.Той стана резервен, когато сложих новия SSD, с който стартира/работи лаптопа. Лесно мога да го преинсталирам на чисто, но много време да инсталирам наново програми, шорткътове към неща от втория диск и другаде... десктопа е почти пълен с икони... 

Файловете и на двата ги виждам, когато сложа работещ диск на едното място, а някой от тях на другото..., ако не може да се поправи, знам какво да правя...

Диск Hierens Boot май имам някъде, дърта версия, но съм се откъснал от тези неща и не знам какво да правя с него...

След като батерията на биоса е изтощена - подменхте ли я? А след това направихте ли нужните настройки - главно за работата на дисковия контролер?

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

След като батерията на биоса е изтощена - подменхте ли я? А след това направихте ли нужните настройки - главно за работата на дисковия контролер?

Аз предполагах, че е изтощена, но изглежда не е... Извадих батерията на лаптопа за една нощ и после видях, че часовникът е запазил времето...

преди 1 час, Kibik написа:

пробвах с други хард дискове с уиндоус. С тях тръгва, инсталира си драйвери и след рестарт работи...,

В такава конфигурация, закачи и ssd и направи проверка на системните файлове на ssd:
В command prompt Admin изпълни комамдата:
sfc /scannow /offbootdir="n:\" /offwindir= m:\windows
където на мястото на n вписваш буквата на boot дяла на ssd, а на мястото на m вписваш буквата на дяла на ssd, съдържащ папката Windows

• Автор
преди 20 минути, цър-вул написа:

В такава конфигурация, закачи и ssd и направи проверка на системните файлове на ssd:
В command prompt Admin изпълни комамдата:
sfc /scannow /offbootdir="n:\" /offwindir= m:\windows
където на мястото на n вписваш буквата на boot дяла на ssd, а на мястото на m вписваш буквата на дяла на ssd, съдържащ папката Windows

Не съм толкова вътре в нещата и терминологията, та ще трябва по-подробно кое какво е...

Разполагам с работещ диск, a нека наречем SSD повреден.

Когато сложа само повредения, успявам да отворя command prompt. Там ли да правя описаното, или да сложа и двата и отворя промпта с работещия диск и там да изпълнявам?

Ако сложа двата, в Експлорера работещия ще бъде C:/, а повредения ще е D:/

Кое е  буквата на boot дяла и кое е  буквата на дяла ?

преди 1 минута, Kibik написа:

първото е онзи 100MB дял които прави Win при инсталация - намира се в началото на диска и обикновенно няма буква - ти имаш ли такъв дял в управление на дисковете? Задал ли си му да има буква - за да извършиш описаните действия по-горе?

второто е буквата на дяла в които е инсталиран счупения Win - както сам каза ако си с един диск това ще е най-вероятно C:\ ако си с два ... която буква е свободна и му бъде назначена от текущата OS.

преди 8 минути, Kibik написа:

Покажи картинка на diskmgmt.msc и картинка на стартиран command prompt as admin с испълнени в него следните команди:
diskpart
lis vol

Пример:
image.png.f0dd7c030a75e8a5ebd77cb3ab023344.png

• Автор
преди 3 минути, цър-вул написа:

Покажи картинка на diskmgmt.msc

Досещам се какво имате предвид, сега е късно (сега съм в Англия, а при вас е с 2ч още по-късно :) ), та утре ако имам време, ще си припомня как се отиваше в диск мениджмънта и ще опитам принт скриин...

Прегледай си настройките в BIOS. Пробвай да смениш IDE/SATA режима на диска, ако има такава опция. Провери дали е включен/изключен UEFI, ако има и пробвай с различни настройки.

• Автор
преди 21 часа, цър-вул написа:

Покажи картинка на diskmgmt.msc и картинка на стартиран command prompt as admin с испълнени в него следните команди:
diskpart
lis vol

Новият диск от който работя сега е също SSD 128GB и е разделен на C и D. Повреденият е Е: 64GB. 

Dsk Mng.jpg

Com Pr.jpg

преди 16 часа, Raze написа:

Прегледай си настройките в BIOS. Пробвай да смениш IDE/SATA режима на диска, ако има такава опция. Провери дали е включен/изключен UEFI, ако има и пробвай с различни настройки.

Не знам аккво/къде в биоса е UEFI...

В биоса нищо не е променяно, други дискове си работят...какво ще помогне?

преди 23 часа, Kibik написа:

Command prompt- излиза, пиша CHKDSK /F, но отговаря, че не може да го направи

Там напиши
echo y|chkdsk e: /r
echo y|chkdsk "c:" /r
sfc   /scannow   /offbootdir=e:\   offwindir=e:\windows
Процесът ще отнеме доста време - не прекъсвай!
Покажи картинки на прозорците след завършване на комадите

• Автор
преди 27 минути, цър-вул написа:

Там напиши
chkdsk e: /r
chkdsk "c:" /r
sfc   /scannow   /offbootdir=e:\   offwindir=e:\windows
Процесът ще отнеме доста време - не прекъсвай!

Ето първото и третото, второто ще го направи след рестарт... (копирам ги както си ги дал)

C.P. 1.jpg

C.P.2.jpg

• Автор
преди 21 часа, цър-вул написа:

Стартирай Command prompt с администраторски права! И тогава изпълни

Това е с администраторски права:

CP3.jpg

• Автор
на 17.12.2021 г. в 0:31, цър-вул написа:

Направих го...

Какво следва, няма оправяне ли?

на 17.12.2021 г. в 2:31, цър-вул написа:

на 17.12.2021 г. в 1:02, цър-вул написа:

sfc /scannow /offbootdir=e:\ offwindir=e:\windows

Какъв е резултатът от изпълнението на командата?

преди 44 минути, цър-вул написа:

Какъв е резултатът от изпълнението на командата?

аз само да питам преди offwindir, не трябва ли да се сложи знак за ключ
нещо такова  /offwindir
а резултата който е показал
позволих си да сложа знак за ключ оцветен в червено
извинявай че се намесвам там дето не ми е работа

638663352_.PNG.bacd06410c371a33e28c3cacb90e8aa0.PNG

преди 46 минути, дръндю написа:

аз само да питам

Естествено - кьорчото съм япропуснал при писането. Правилната команда е:
sfc /scannow /offbootdir=e:\  /offwindir=e:\windows
@Kibik, извинявай за недоглеждането.

• Автор
преди 19 часа, цър-вул написа:

Естествено - кьорчото съм япропуснал при писането. Правилната команда е:
sfc /scannow /offbootdir=e:\  /offwindir=e:\windows
@Kibik, извинявай за недоглеждането.

Нещо пречи да се изпълни...

CP4.jpg

• Автор
преди 9 минути, цър-вул написа:

Тази команда беше за изпълнение в конзола на инсталатора. В Windows командата е
sfc /scannow

Тъкмо редактирах поста си и... времето е изтекло, та не можах...

Този път грешката е в моя телевизор... Не съм сложил капака отдолу на проблемния диск Е: и той се беше измъкнал... :)

Сега пуснах sfc /scannow /offbootdir=e:\  /offwindir=e:\windows

CP4.jpg

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.