Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко време отнема подялба на имот?

Featured Replies

Здравейте. Може ли някой да ми каже колко време отнема разделянето на имот? Казаха ми, че можело да отнеме години... Това вярно ли е? Ако имате опит с подобни съдебни дела, кажете колко време ви отне, за да знам колко време отнема горе-долу.

Ще е добре да ми обясните и стъпките, през които протича делото - какви документи е нужно да се представят, на казва база се взема решението кой кои части ще получи, и така... Имам ли право да изисквам специфични части, а не тези части, които съдията реши да ми даде?

Зависи от настроението на адвоката, който ще наемеш и дали имото изобщо подлежи на реална делба или може да се дели само на ид. части....

Като минимум 2 месеца, ако всичко е ОК

• Автор
преди 11 минути, NewRedDragon написа:

Зависи от настроението на адвоката, който ще наемеш и дали имото изобщо подлежи на реална делба или може да се дели само на ид. части....

Като минимум 2 месеца, ако всичко е ОК

Мерси за отговора.

А може ли да ми кажеш, ако знаеш, какви въпроси съдията ще задава на мен и на противника ми? Как съдията ще реши кой кои части да получи?

преди 1 час, vallakvallak написа:

Как съдията ще реши кой кои части да получи?

Търсиш съдия с Linux, тия с Win, всичко знаят вече за теб, няма да са безпристрастни! 

Кажи му на баща ти че ще си продадеш твоя дял  на мутренска адвокатска кантора, да видиш как ще клекне и ще си се разделите доброволно.
Консултацията при нотариус е безплатна по тази тема, щото за разлика от адвокатите той нотариуса прибира доста парички за изповядването на сделката по делбата.
Аз знам и как можеш да му натресеш съсобственик на бащата ти, ама баш такъв какъвто въобще не би искал никога да има. Ама за без пари не казвам.

В Рашка има такъв легален сървиз. Идват едни полу мутри и почват да живеят у вас, имаш договор с тях, че са ти наематели. Те си почват филмите да шумят и да правят всекви тъмно зелени изпълнения тип Бит в Факултето. Другата страна бързо се навива на някакво решение на проблема.

преди 16 часа, vallakvallak написа:

Здравейте. Може ли някой да ми каже колко време отнема разделянето на имот? Казаха ми, че можело да отнеме години... Това вярно ли е? Ако имате опит с подобни съдебни дела, кажете колко време ви отне, за да знам колко време отнема горе-долу.

Ще е добре да ми обясните и стъпките, през които протича делото - какви документи е нужно да се представят, на казва база се взема решението кой кои части ще получи, и така... Имам ли право да изисквам специфични части, а не тези части, които съдията реши да ми даде?

Индивидуално е. Не може да се даде срок. Нещата се закучват особено ако няма всички документи или има неясноти и разминаване, или пък има несъгласни собственици.

преди 7 часа, vallakvallak написа:

Казаха ми, че можело да отнеме години... Това вярно ли е?

Да! 

Със сигурност ще е над година и е свързано с много разходи. Може ли да си ги позволите?! Имате ли времето да се изучите, за да го направите с по-малко?!

И запомнете: Доброволна делба е по-лесно, но при много "наследници" не е рентабилно.

И всичко това при положение, че след делбата се получават "нормални" имоти, т.е. имота може да се дели. 

преди 6 часа, vallakvallak написа:

А може ли да ми кажеш, ако знаеш, какви въпроси съдията ще задава на мен и на противника ми? Как съдията ще реши кой кои части да получи?

Съдията не задава въпроси, а изслушва претендентите и при необходимост изисква документи, на база на които да прецени дали имота подлежи да реална делба.  

Имайте предвид, че зависи какъв е имота, за земеделски имот е едно, но за УПИ е друго. В единия случай се установява идеалните части които Ви се полагат, а в другия дали могат да се получат нови УПИ-та. 

Консултацията при адвокат по този казус струва между 35 и 50 лв. Не Ви съветвам тук да споделяте документи.  

Успех!

• Автор
на 17.12.2021 г. в 23:21, Белгиеца написа:

Аз знам и как можеш да му натресеш съсобственик на бащата ти, ама баш такъв какъвто въобще не би искал никога да има. Ама за без пари не казвам.

Бих му вкарал имигранти от Сирия и Африка, че да види какво е културна асимилация. Баща ми е ненормалник, който е свиреп, луд, расисти, който мрази хората, дори и хората които не познава и не са му направили нищо. Бих искал да му причиня най-лошото, но имам навършени 18 години, което означава, че ще ме преследват ченгетата.

Не, няма какво да го заплашвам, както ти препоръчваш. При този човек заплахите не минават, тъй като той не изпитва емоции - и няма как да се уплаши. Заплашвал съм го с продажба на други хора, без той да купи имота - а той мълчи и не отговаря нищо.

Баща ми е отчужден примитив с поведенчески отклонения, имащ черти на социопат. С такова животно - само мачкане!

С доброто нищо няма да стане. В продължение на години опитвам с доброто, но нищо не става.

Между другото, и аз знам как да му натреса съсобственици. Мога просто да поканя бездомни хора в моята част, и той няма да може да ги изгони. Но в града в който е имота няма бездомни хора...

на 18.12.2021 г. в 0:37, symanbg написа:

В Рашка има такъв легален сървиз. Идват едни полу мутри и почват да живеят у вас, имаш договор с тях, че са ти наематели. Те си почват филмите да шумят и да правят всекви тъмно зелени изпълнения тип Бит в Факултето. Другата страна бързо се навива на някакво решение на проблема.

Къде да ги намеря тези хора? Ако ги пусна безплатно да живеят там, ще дойдат или, или трябва да им плащам пари?

на 19.12.2021 г. в 5:40, dioib написа:

Да! 

Със сигурност ще е над година и е свързано с много разходи. Може ли да си ги позволите?! Имате ли времето да се изучите, за да го направите с по-малко?!

И запомнете: Доброволна делба е по-лесно, но при много "наследници" не е рентабилно.

И всичко това при положение, че след делбата се получават "нормални" имоти, т.е. имота може да се дели. 

Съдията не задава въпроси, а изслушва претендентите и при необходимост изисква документи, на база на които да прецени дали имота подлежи да реална делба.  

Имайте предвид, че зависи какъв е имота, за земеделски имот е едно, но за УПИ е друго. В единия случай се установява идеалните части които Ви се полагат, а в другия дали могат да се получат нови УПИ-та. 

Консултацията при адвокат по този казус струва между 35 и 50 лв. Не Ви съветвам тук да споделяте документи.  

Успех!

Ясно. Мерси за отговора.

преди 3 часа, vallakvallak написа:

Баща ми е ненормалник,...

Заплашвал съм го с продажба на други хора, без той да купи имота - а той мълчи и не отговаря нищо.

Просто си продай твоя дял на желаещ да го купи. По закон трябва му предложиш първо на баща ти да го изкупи, той пари няма да намери за 2 месеца и после нотариуса ще ти каже как става по-натам. Само ти трябва купувач, може и от малцинствата с 5 братя и 15 братовчеда да не му пука от баща ти и така. Ще му го продадеш на по-ниска от пазарната цена и си се отървал завинаги от този твой дял там.

• Автор
преди 20 часа, Белгиеца написа:

Просто си продай твоя дял на желаещ да го купи. По закон трябва му предложиш първо на баща ти да го изкупи, той пари няма да намери за 2 месеца и после нотариуса ще ти каже как става по-натам. Само ти трябва купувач, може и от малцинствата с 5 братя и 15 братовчеда да не му пука от баща ти и така. Ще му го продадеш на по-ниска от пазарната цена и си се отървал завинаги от този твой дял там.

Баща ми работи по круизните кораби и е на заплата варираща между 2500-3500 долара, той има много пари. Но това не е важно, тъй като той се инати и няма намерения да купува нещо, така си мисля аз.

Да, знам, че трябва по закон първо на него да го предложа. Но как става това предлагане? Вербално, аз трябва да попитам дали ще го купи, а той да каже не - и после в съда само да кажа, че е казал не? Или трябва да е документално, и той да разпише документ, че не иска да купува нищо?

преди 2 часа, bootlicker написа:

Но как става това предлагане? 

След като си намерил купувач и сте се споразумели за цената, нотариусът го предупреждава официално баща ти и му дава срок той да плати същата цена ако предпочита той да го изкупи от тебе. Като мине този срок, тогава нотариусът е спазил закона и изповядва сделката между теб и купувача.
Никакви съдилища не ти трябват и никакви разходи по адвокати.

Нотариусът трябва да е от района на Созопол, не може да е от София или Сандански.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.