Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Процесора е ми е слабичък - i5-650 , но с кой най-мощния мога да го подменя ?

Featured Replies

Здравейте , 
имам доста процесори и някои от тях мога да трампя с един колега 
искам да направя един комп , който често ползвам ВЪЗМОЖНО НАЙ-МОЩЕН 
Сокета е : FC LGA 1156 
Идеи много , но КОЙ е по-по-най за гейминг ( 16 годишен пубер ще джитка на него ) 

ПС : дъното е : Fujitsu D2917 и позволява до 16 гб рам , 4 слота 
мисля и да допълня с едно видео 1030 защото захранването е 300 вата и не ми се сменя захванване , не ми се и дава пари за мощно видео 
от 1030 нагоре вече са + 300, 400 лв 

Няма смисъл. Вярно е, че първите i5 и i7 бяха светлинни години пред Core 2, но това не променя факта, че все още говорим за 11-годишен процесор. Никой процесор за тази платформа няма да се доближи до съвременен такъв, пък ако ще и съвсем нисък клас. Може евентуално някой i7-8xx или i5-7xx, ако излязат от някъде, но според мен ще си струва само ако са подарък.

Впрочем игри, които ще вървят прилично на GT 1030, изобщо няма да се спъват от процесор.

И какви игри ще джътка с тази 1030?

Гледаш какви процесори поддържа дъното ти.

Може би Intel Core i7-880 е най-силното което можеш да сложиш, но ако не го намериш става и някой от предходните модели - 4/8

преди 2 часа, Детелин Василев Кирчев написа:

Здравейте , 
имам доста процесори и някои от тях мога да трампя с един колега 
искам да направя един комп , който често ползвам ВЪЗМОЖНО НАЙ-МОЩЕН 
Сокета е : FC LGA 1156 
Идеи много , но КОЙ е по-по-най за гейминг ( 16 годишен пубер ще джитка на него ) 

ПС : дъното е : Fujitsu D2917 и позволява до 16 гб рам , 4 слота 

Тук погледна ли ? :
https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Core_i5/i5-650.html

Пишат за 15 съвместими чипа за този сокет, като по-бързи от твоя процесор са само 4 от тях ...
Компютърът ти с SSD ли е ? 
Само предавам съвети, които получих в този форум
и резултатът лети, стартира всичко за секунди.

Трябва да се види дъното дали поддържа други процесори, че на тези марковите дъна много им режат поддръжката, може да трябва и да се обнови BIOS. Друго което е, ако се сложи например Intel® Core™ i7-880 Processor (8M Cache, 3.06 GHz), неговото TDP започва от 95 W без turbo boost, така че трябва да се види дали захранването и охлаждането най-вече ще са достатъчни.

преди 7 часа, plamen_petrov_80 написа:

И какви игри ще джътка с тази 1030?

Реално може почти всичко да подкара, за някои игри ще трябва да намали резолюцията и детайлите, други може да са с много ниски кадри, но ще вървят, стига играта да хареса процесора, че някои игри искат AVX.

gt 1030 gaming - YouTube

Само гледай видеокартата да е DDR5, че има и с DDR4, те са по-слаби.

• Автор

йеееееееееееееееее , вече имам 1030 с ДДР5 
за сега има голям напредък !!! 
НО 
искам да гърмя и Counter strike global offensive ( в Steam ) 
за там ще ми трябва процесор 
та КОЙ ДА Е - възможно най-мощния за LGA 1156 ? 
Явно i7-880 - както казва @Raze 

Само че от къде ли ще намеря такъв ?!?!? 🤨

преди 16 часа, plamen_petrov_80 написа:

Може би Intel Core i7-880 е най-силното което можеш да сложиш, но ако не го намериш става и някой от предходните модели - 4/8

Като не е много сигурно дали точно твоето дъно ще го подкара!

С наличния процесор сега как върви играта и тя иска повече скорост на едно ядро или иска повече ядра?

преди 28 минути, plamen_petrov_80 написа:

Като не е много сигурно дали точно твоето дъно ще го подкара!

С наличния процесор сега как върви играта и тя иска повече скорост на едно ядро или иска повече ядра?

Сам си пишеш, цитираш се и си задаваш въпроси? Избери си: https://www.google.com/search?q=психиатрична+клиника

преди 33 минути, Детелин Василев Кирчев написа:

йеееееееееееееееее , вече имам 1030 с ДДР5 
за сега има голям напредък !!! 
НО 
искам да гърмя и Counter strike global offensive ( в Steam ) 
за там ще ми трябва процесор 
та КОЙ ДА Е - възможно най-мощния за LGA 1156 ? 

Само че от къде ли ще намеря такъв ?!?!? 🤨

И сегашния ти процесор ще свърши работа, а дори и да сложиш I7 на сегашната конфигурация, за тази игра едва ли ще има голяма разлика. По-скоро ти трябва по-модерна платформа.

преди 34 минути, Детелин Василев Кирчев написа:

Дали? Я отново да проследи хронологията!

И освен това съм добавил, че ако не може да намери точно този, по-малките братчета от серията 4/8 са доста добра алтернатива, просто им липсват няколко MHz честота.

Мога ли да знам как му върви играта с наличния процесор сега - не, грешно ли е да го питам?

Да аз също мога да седна и да прочета неговата игра какво обича повече - ядра или честота, ама после трябва да седна и да прерова интернет за оферти и дали искам само от България или от чужбина също и колко мога да чакам, а какви пари мога да дам ... та така, той знае какво уж иска и накрая той ще играе - нека дерзай, има посока за размисъл.

• Автор

https://www.olx.bg/d/elektronika/kompyutrni-aksesoari-chasti/q-LGA-1156/ 

само това има , не е малко 
CPU Intel Xeon X3470 2.93 GHz Quad-Core Процесор 8MB 95W LGA 1156  
излиза най-мощния 

Обаче , XEON не са ли повече за работа , за сървъри , работни станции от колкото за игра ? 
Някой да има наблюдения ? Да експериментирал ?

Същите процесори са, в повечето случаи е премахната вградената графика и някои са на по-ниски честоти.

• Автор
преди 17 минути, Raze написа:

Същите процесори са, в повечето случаи е премахната вградената графика и някои са на по-ниски честоти.

@Raze - да 
image.png.58f7eb6763ae13f6648de6ec4b1321df.png

Този сайт изобщо не го гледай. Гледай youtube тестове и то поне няколко или виж из някой от по-реномираните сайтове, cinebench, cpu-z и така нататък.

• Автор
преди 58 минути, Raze написа:

Този сайт изобщо не го гледай. Гледай youtube тестове и то поне няколко или виж из някой от по-реномираните сайтове, cinebench, cpu-z и така нататък.

@Raze - БЛАГОДАРЯ ! 
 Гледай какво става тука 
2 до 3 пъти повече fps - ще го купя 

Няма гаранция, че процесора ще тръгне на въпросното дъно, но без да се пробва е трудно да се каже. Имаше разни инструменти, които гледат микрокодовете на BIOS и евентуално за кои процесори има, но трябва да се поровиш. Не забравяй, че и видеокартата ще те спъва много, така че може и да не видиш кой знае какъв прираст на кадри, ако подкараш по-мощен процесор. Иначе е нормално да са по-високи кадрите - процесора е с +2 ядра и с +4 нишки. Дано също охлаждането и захранването да удържат, че този процесор е с по-висока консумация и то без turbo boost-а.

Гледам тази машина я има и с въпросния процесор, дано всичко да тръгне: Системный блок Fujitsu D2917-A1 Процессор: intel Xeon X3470; ОЗУ: 8ГБ DDR3, цена 7000 грн - Prom.ua (ID#1398417163)

Тук също виждам валидация с FUJITSU D2917-A1, вземай го, трябва да стане: Intel Xeon X3470 @ 3191.52 MHz - CPU-Z VALIDATOR (x86.fr)

• 3 седмици по-късно...

Аз идвам от подобен казус - машина Dell Optiplex 980, която заводски идва с този куц процесор. Намерих i7-860 за 40 лева от OLX и процесорът просто му "заспа" от раз. 870-ките вървят на двойна цена (WTF?!) за почти никаква разлика в скоростта, а 880 е каймакът на серията, с по-сериозно преимущество пред 860, но пък цените му са wow! И то - в АлиЕкспрес. Може да минеш с аналогичен Xeon, но е голяма руска рулетка с тези сървърни процесори. BIOS-ите на марковите компютри са достатъчно орязани откъм микрокодове и поддръжка на периферия, като цяло, та аз не бих рискувал с Xeon.

Ако ти се струва бавен, можеш да си намериш inSpectre и да провериш, дали в операционната система са разрешени кръпките срещу Spectre и Meltdown (Боже, щях по инерция да го напиша Lockdown 😄). Та, ако са разрешени, приложението ще ти каже, дали процесорът работи по-бавно от обичайно, или не си ударен откъм производителност. Съответно, пак през inSpectre, можеш да разрешаваш и забраняваш кръпките.

То това дали работи по-бавно или не с кръпките е много относително. Най-добре да се направят няколко теста с различен софтуер, евентуално и с игри, ако се играят на машината и да се прецени дали има забавяне и дали е фатално. Иначе, преди време бях с Xeon 1230 v2 и там с включени кръпки имаше наистина забавяне при бенчове, а най-забележимо беше при windows explorer като се сменят папките.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.