Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как научната фантастика се сбъдва пред очите ни...

petie1

Препоръчан отговор

Здравейте, днес всеки говори за "1984" на Оруел но аз бих ви обърнал и на Филип К  Дик и "Специален доклад" който вече се случва в Китай, какво имам предвид ли? Ето това https://www.24chasa.bg/novini/article/9492641

Сещатате ли се какво ме тревожи в тази система?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Така е, когато хората станат прекалено много. Измислят се методи как да се отстраняват , чрез свръх бедност и отчаяние.

Повечето рано или късно ще стигнат до 0 точки, то е ясно . И омразата между хората ще бъде убийствена, те ще се докладват един друг. И ще лъжат един за друг, много ясно, с цел намаляване на точките. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, petie1 написа:

То си има филм или мини сериал за това:

Дивергенти БГ АУДИО Целият Филм - YouTube

;) 

Въпроса се свежда да не бием на очи, иначе ... 

По един или друг начин писателите на научно фантастични произведения са новите месии или пророци. 

Само където из обществото започнаха да се кодират фентъзи нещата, т.е. такива които изобщо не са свързани с този свят. Мнозина вече се правят на Хари Потър и т.н. и определено си мислят, че с някакви пръчка и вълшебни думи различни от Чук, длето и "Ей сега ще ти етъковом" стават нещата ... :) А, хм ... има и вулгарни неща от типа на: Credissimo - пари навреме - YouTube :)

п.п. В България все още е "Кредитния рейтинг". ;) = Трябва да имаш кредитно досие. ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това, че България е в дъното на ЕС по всички показатели, скоро може да се превърне в голям плюс. Някои германци се усетиха от рано и вече живеят в България в собствени имоти.

Тук един път нещата се случват със забавяне, второ, че дори и да се случват си имат вътрешен български модел. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нещо ти куца логиката, когато си на дъното си оставаш там независимо кой къде бил отишъл да живее.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, ntm7iv написа:

Това, че България е в дъното на ЕС по всички показатели, скоро може да се превърне в голям плюс. Някои германци се усетиха от рано и вече живеят в България в собствени имоти.

И въпреки това, популацията на България продължава да пада с яростни темпове, защото имаме здравеопазване с ниско качество, ниски заплати, високи разходи - и хората предпочитат да бягат навън. Те не правят деца в България, а ги правят в други държави. Когато децата им пораснат, те остават в другите държави - работят там, плащат данъци там, а не в България.

България е територия, която е приключила своето съществуване като държава, и сега я има като просто някаква си територия на някакъв си континент наречен Европа. България не е това, което беше по времето на социализма. Тогава имаше индустриални мощности, добри социални политики, и хората имаха сигурност.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, petie1 написа:

Здравейте, днес всеки говори за "1984" на Оруел но аз бих ви обърнал и на Филип К  Дик и "Специален доклад" който вече се случва в Китай, какво имам предвид ли? Ето това https://www.24chasa.bg/novini/article/9492641

Ти пък що вярваш на 24 часа. Там се пише наизуст и не само там.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Системата е истинска. Казва се "Social Credit System", и използва видео камери за наблюдение, разположени из цял Китай, за да наблюдава гражданите. Системата разполага с лицево разпознаване и разчитане на биометрични данни, като има и дата-база, в която има данни за хората. Целта на системата е да направи така, че поведението на хората да се коригира и да бъде такова, каквото иска да бъде. Хората, които за зачетени лоши граждани, ще имат по-високи такси, ще плащат по-високи цени за билети, няма да могат да използват даден транспорт, и много други... Всичко това е вярно, и можеш да го прочетеш дори и в Уикипедия, където вече има изложена повече информация за китайската система за социален рейтинг.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, bootlicker написа:

Системата е истинска. Казва се "Social Credit System", и използва видео камери за наблюдение, разположени из цял Китай, за да наблюдава гражданите. Системата разполага с лицево разпознаване и разчитане на биометрични данни, като има и дата-база, в която има данни за хората. Целта на системата е да направи така, че поведението на хората да се коригира и да бъде такова, каквото иска да бъде. Хората, които за зачетени лоши граждани, ще имат по-високи такси, ще плащат по-високи цени за билети, няма да могат да използват даден транспорт, и много други... Всичко това е вярно, и можеш да го прочетеш дори и в Уикипедия, където вече има изложена повече информация за китайската система за социален рейтинг.

Че то това нещо го има отдавна и не е отсега

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, bootlicker написа:

Тоест компютърни алгоритми определят що за човек си а не ти сам с делата си ето това не ми харесва и ме тревожи в тази китайска система

преди 4 часа, dioib написа:

То си има филм или мини сериал за това:

Дивергенти БГ АУДИО Целият Филм - YouTube

;) 

Въпроса се свежда да не бием на очи, иначе ... 

По един или друг начин писателите на научно фантастични произведения са новите месии или пророци. 

Само където из обществото започнаха да се кодират фентъзи нещата, т.е. такива които изобщо не са свързани с този свят. Мнозина вече се правят на Хари Потър и т.н. и определено си мислят, че с някакви пръчка и вълшебни думи различни от Чук, длето и "Ей сега ще ти етъковом" стават нещата ... :) А, хм ... има и вулгарни неща от типа на: Credissimo - пари навреме - YouTube :)

п.п. В България все още е "Кредитния рейтинг". ;) = Трябва да имаш кредитно досие. ;) 

Не съм фен на фентъзито, тя учената от БрИНС му е фенка

преди 33 минути, Емил Костов написа:

За първи новината я прочетох тук в "Калдата" ама не можах да я намеря и тупнах 24 часа :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, petie1 написа:

Тоест компютърни алгоритми определят що за човек си а не ти сам с делата си ето това не ми харесва и ме тревожи в тази китайска система

Не съм фен на фентъзито, тя учената от БрИНС му е фенка

Никой нищо не определя. Просто там са много паплач. Камерите са сложени за ред, дисциплина, следене, разпознаване. Нали се сещаш, че там не е лесно да се разкрие престъпление или да се издири човек. Не е като тук дето сме едно село.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, Емил Костов написа:

Никой нищо не определя. Просто там са много паплач. Камерите са сложени за ред, дисциплина, следене, разпознаване. Нали се сещаш, че там не е лесно да се разкрие престъпление или да се издири човек. Не е като тук дето сме едно село.

Ами добре, ще съглася с теб :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, petie1 написа:

Ами добре, ще съглася с теб :)

Не е нужно. А тази система я има в САЩ още преди 30 години.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 минути, petie1 написа:

Не е проблем, че компютърен алгоритъм ще определя, а че върху същия може да му се влияе. ;) 

Казуса е подобен на дума срещу дума + върви да доказвай, че нямаш сестра. ;) 

В тоя ред на мисли, то като само потребител аз имам доста "+"-ов рейтинг в Китай ... :) 

Това е "заплаха" на тези които произвеждат. ;) В много отношение, то в Китай си трябва, за да не се посрамва тяхното производство, че вече много неща се произвеждат из техните "гаражи" и не отговарят на елементарни изисквания по отношение на качеството. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, dioib написа:

Не е проблем, че компютърен алгоритъм ще определя, а че върху същия може да му се влияе. ;) 

Именно това се опитвам да кажа че на компютърните алгоритми може  да се влияе и че можеш да осъмнеш престъпник без престъпление ето това е основния проблем според мен в тази китайска система а не че толкова те наблюдават

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, petie1 написа:

Именно това се опитвам да кажа че на компютърните алгоритми може  да се влияе и че можеш да осъмнеш престъпник без престъпление ето това е основния проблем според мен в тази китайска система а не че толкова те наблюдават

Няма как да стане с тези алгоритми. Докато човек не разбере какво действа мозъкът не може да прави нищо повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре съгласен съм ама все пак е факт че научната фамтастика се сбъдва полека лека дали ни харесва или не

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 16 минути, petie1 написа:

Добре съгласен съм ама все пак е факт че научната фамтастика се сбъдва полека лека дали ни харесва или не

Нормално да се сбъдва, но пък и не всичко от нея. Спомни си за перфокартите :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Неща от научната фантастика, която съм чел като юноша блэдэн и съм мислел, че може да се сбъднат не по-рано от стотици години след това, но се сбъднаха:

-- Минитюризацията и мобилността на радиовръзката, грубо казано сегашните телефони.

-- Минитюризацията на съхранението на данни и изчислителна мощ ("Британската енциклопедия в джоба").

-- Изкуствения интелект.

-- Физическото обяснение на началото на Вселената (Големия взрив).

-- Виртуалната реалност (по-скоро като възможност хората да я приемат за живот).

-- Компютризирането (чипизиране) на мозъка с цифрова технология.

-- Метаматериалите.

Неща, които тогава съм мислел за близко възможни, но неосъществени до сега:

-- Почти безгранична енергонаситеност на човечеството.

-- Масово повишаване на културата, знанието и съзнателността на средната двукрака единица.

-- Още по-прекрасно изкуство с помощта на техниката.

И мн. др., разбира се :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Аралампи написа:

Неща, които тогава съм мислел за близко възможни, но неосъществени до сега:

-- Почти безгранична енергонаситеност на човечеството.

-- Масово повишаване на културата, знанието и съзнателността на средната двукрака единица.

-- Още по-прекрасно изкуство с помощта на техниката.

И мн. др., разбира се

Нали в една друга тема аз изказах идеята че Хомо Луденс трябва да се превърне в свръхчовек преди да си грабне шапката от тази планета

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, petie1 написа:

Нали в една друга тема аз изказах идеята че Хомо Луденс трябва да се превърне в свръхчовек преди да си грабне шапката от тази планета

Не зачеквай тая тема, че пак ще си говорим за Арнолд Шварценегер а той е ТЕРМИНАТОР! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...