Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с вътрешен HDD 3.5

Featured Replies

Здравейте ! От известно време имам проблем с вътрешен 3.5 хард диск Seagate Barracuda 1TB.

Този диск се използва единствено за игри. След известно време ползване без абсолютно никакви проблеми изведнъж диска започна да се държи странно. Когато опитам да стартирам игра която е на него, тя крашва. Понякога пък сякаш се disconnect-ва и reconnect-ва отново. Когато се опитам да отворя някакъв по-голям файл, който е на него като игра или дори снимка се чува доста осезаемо как се завърта. Отворих компютъра, смених портовете, сата кабела и уж се оправи. Отново няколко седмици без проблем до днес. Този път обаче е другия хард, който е същия и започна да се държи по същия начин (другия, който правеше проблем сега е ок). На него имам програма за продуциране и пускайки я веднага дава not responding. Имам чувството, че не достига ток за хард дисковете поради някаква причина. Възможно ли е това ? PSU-то ми е 650w, дъно MSI Tomahawk Max Pro 2, CPU: Ryzen 3700x и 2x 8gb ram Ballistix, GPU: Asus 1050ti. 

преди 8 минути, tachev92 написа:

Здравейте ! От известно време имам проблем с вътрешен 3.5 хард диск Seagate Barracuda 1TB.

Този диск се използва единствено за игри. След известно време ползване без абсолютно никакви проблеми изведнъж диска започна да се държи странно. Когато опитам да стартирам игра която е на него, тя крашва. Понякога пък сякаш се disconnect-ва и reconnect-ва отново. Когато се опитам да отворя някакъв по-голям файл, който е на него като игра или дори снимка се чува доста осезаемо как се завърта. Отворих компютъра, смених портовете, сата кабела и уж се оправи. Отново няколко седмици без проблем до днес. Този път обаче е другия хард, който е същия и започна да се държи по същия начин (другия, който правеше проблем сега е ок). На него имам програма за продуциране и пускайки я веднага дава not responding. Имам чувството, че не достига ток за хард дисковете поради някаква причина. Възможно ли е това ? PSU-то ми е 650w, дъно MSI Tomahawk Max Pro 2, CPU: Ryzen 3700x и 2x 8gb ram Ballistix, GPU: Asus 1050ti. 

Провери си добре сата кабела да ли е захванат добре за харда също така си виж и молексите най често проблема идва от тях. Аз преди време на един стар хард ми правеше същите мизерии и се оправяше с наместване на молекса обаче ми омръзна постоянно да го намествам. И на направих следното молекса към който съм свързал харда го разкарах и на негово място сложих кабелни обувки и така си реших проблема един път завинаги.

Забравих да кажа значи молекса който е от захранването го разкарваш и махаш молекса от сата кабела който захранва харда с две думи махаш мъжки и женски молекс и на тяхно място слагаш мъжки и женски кабелни обувки и ги изолираш с изолирбанд

преди 2 часа, tachev92 написа:

Може ли 2022г.с тази конфигурация да ползвате механичен диск за неща различни от съхранение на данни? Купете си едно SSD, ако вече е заето NVME нека да е на SATA3 и да забравите за всякакви проблеми!

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Какво казва Crystal DiskInfo за дисковете?

PSU-то ми е 650w - точен модел?

cdi.png

Не знам точния модел, по-късно ще го напиша. Това са данните за проблемния хард. SATA кабела е сменян, също е изпробвано и на различен sata power кабел. Цялата мистерия е, че преди имаше проблем, после се оправи, а сега отново. Работеше около 2 седмици без грешка и изведнъж пак. Не са правени никакви промени по системата, нито е отваряна. Просто така, изведнъж... 

Пиши го мъртвец този диск, с тези параметри на смарт-а няма да изкара дълго още, ако изобщо вече става за нещо.

• Автор
преди 13 часа, Raze написа:

Пиши го мъртвец този диск, с тези параметри на смарт-а няма да изкара дълго още, ако изобщо вече става за нещо.

Добре, ако е така защо и другия хард правеше същото нещо (той е на около 6 месеца, а сега си работи без проблем) ? Тогава разменях местата на кабелите и всичко работеше без проблем (дори сега въпросния хард). Така беше около седмица без да гася компютъра, онази вечер го изгасих и на сутринта се започна пак тази одисея. Захранването е Gaming Beast ECO Power ADK-A600W. 

преди 1 час, tachev92 написа:

....Захранването е Gaming Beast ECO Power ADK-A600W. 

Ооо, напълно възможно проблема да е от това "прекрасно" захранване!

• Автор
преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

32 лв. захранване с MSI Tomahawk Max Pro 2, CPU: Ryzen 3700x и 2x 8gb ram Ballistix, GPU: Asus 1050ti и поне 2 диска ...

Само не ми стана ясно от къде дойдоха и последните 50W ...

Объркал съм се, 600 си е :) Да разбирам, че причината е 99% в PSU-то ? 

Пичове, не разбирам много за това се обръщам за съвет към знаещи и можещи :)

Към какво захранване да се насоча за да върви всичко ок, поне 700/800 вата ? 

Ватове не ти трябват, трябва ти читаво захранване, което да си отговаря на параметрите. Системата ти едва ли харчи повече от 200 вата общо, в най-лошия случай.

преди 14 минути, tachev92 написа:

Объркал съм се, 600 си е :) Да разбирам, че причината е 99% в PSU-то ? 

Пичове, не разбирам много за това се обръщам за съвет към знаещи и можещи :)

Към какво захранване да се насоча за да върви всичко ок, поне 700/800 вата ? 

Няма смисъл от ново захранване по добре виш си оправи молексите щото проблема е в тях хлабава връзка и недава хубав контакт и затова се получават тези неща при теб. А колко му е и от тези неща да чуеш харда как претраква

• Автор
преди 12 минути, plamen_petrov_80 написа:

Измисли колко ти е бюджета за ново захранване и тук ще ти се предложи конкретен модел, че туко си взел същата марка с етикет 700W.

За момента мога да отделя около 150/200 лв.

Може да вземеш някое от тези, разбира се от друг търговец също:

Corsair RM650 Modular ATX 80 Plus Gold 650W CP-9020194-EU

http://nikem-bg.net/computer-components/Corsair-RM650-Modular-ATX-80-Plus-Gold-650W-CP-9020194-EU/

PSU BITFENIX WHISPERM 650 GOLD

http://nikem-bg.net/computer-components/PSU-BITFENIX-WHISPERM-650-GOLD/

PSU SEASONIC SSR-650LC GOLD

http://nikem-bg.net/computer-components/PSU-SEASONIC-SSR-650LC-GOLD/

и всички добри захранвания между 150-200 лв., а реално дори това

be quiet! System Power 9 500W 80PLUS Bronze BN246

http://nikem-bg.net/computer-components/be-quiet!-System-Power-9-500W-80PLUS-Bronze-BN246/

ти е достатъчно и много по-добро от твоето, но тук остава въпроса кога и с какво видео ще надградиш системата?

Също така за текива пари може да заложиш на нещо с голяма гаранция - говоря за 5-7-10 години. дългосрочна инвестиция.

Помисли го, избери търговец и ако има нещо питай.

Алоу, tachev92,

преди 22 часа, JKirilov написа:

Как точно я пускаш?

тая програма?

Захранващ блок си купи, нищо лошо да имаш резервен.

Но - смени си кабелите с качествени. После вземи диска и една флашка, занеси ги на добър изтински компютър, качи ценните неща първо о после огледай и тествай диска.

На флашка да качи важните неща от 1TB диск?

Кой компютър не е истински?

преди 2 минути, JKirilov написа:

Алоу, tachev92,

тая програма?

Захранващ блок си купи, нищо лошо да имаш резервен.

Но - смени си кабелите с качествени. После вземи диска и една флашка, занеси ги на добър изтински компютър, качи ценните неща първо о после огледай и тествай диска.

Петров, ти досега беше сред тримата, разбиращи от хардуер. Спри се!

Да перефразирам лаф от дата бг - ако се прехранвате с ремонт на техника, от глад ще умрете!

След като смени захранването си - компютъра му е достатъчно добър.

Толкова голяма първо, а второ пък сигурна флаш памет ... по-добрия съвет е всички важни файлове да ги има на двата проблемни диска или още по-добре е да помисли за един нов, друга марка, друг обем (по-голям). Ако и това не може > облак.

преди 39 минути, JKirilov написа:

Хейтър!

Защо осираш хубавата тема ? защото има добре знаещи хора от теб ли и се давиш от злоба ? Деноношно си така излез малко на чист въздух

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.