Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вулканите на Венера

Featured Replies

Това е тема за Венера и нейните вулкани. Не е място за дискусии на други теми. Ако нямате какво да правите - правете го на друго място! 

В темата ми за Марс започнахме да дискутираме и за Венера и реших, че ще е добре да се запознаем повече с ФАКТИТЕ около тази планета.

Екип от изследователи установи, че Венера проявява геоложка активност, точно като тази на планетата Земя, за разлика от Марс и Меркурий, които вместо това имат по-студено ядро

Венера, втората планета в Слънчевата система, има ли активни вулкани на повърхността си? Все още ли е геоложки активна планета? Отговорът на тези въпроси е много дискутирана тема в научната общност, която в момента се занимава с изучаване на спящата планета.

Отговорът на въпросите идва от проучване, проведено от екип от американски университет в Мериленд, координирано от Лоран Монтези, заедно с колеги от Федералния политехнически университет в Цюрих. Откритието е публикувано на страниците на списание Nature Geoscience.

Авторите на изследването, чрез компютърни симулации, успяха да пресъздадат 3D карта на няколко десетки образувания с форма на корона на повърхността на планетата Венера. Освен това те са идентифицирали 37, които изглежда имат съвсем скорошна геоложка дейност. Екипът смята, че вулканичната активност, която все още присъства на планетата, се дължи на факта, че Венера има доста млада повърхност, точно като тази на планетата Земя, в сравнение с планетите Марс и Меркурий, които вместо това имат по-студено ядро.

Според изследователите образуванията с форма на корона могат да се създадат, когато горещият материал, който идва от подпочвата на Венера, бъде изригнат от кората на планетата, след като се е издигнал през мантията, която е слоят под повърхността.

Лоран Монтези обяснява, че: „Вулканите, присъстващи на Венера, не са древни, това им позволява да бъдат все още активни или може би спящи, но със сигурност не угаснали. Това изследване ни позволи да променим нашето виждане за Венера, която вече не може да се счита за неактивна, напротив, планетата всъщност има повърхностна вулканична активност.

Авторите завършват, като заявяват, че проучването ще им позволи да знаят къде да поставят геоложките инструменти и да планират бъдещата мисия EnVision на Европейската космическа агенция (ESA), която трябва да стартира през 2032 г., с цел извършване на пълно картографиране на планетата.по този начин се опитва да разгадае еволюцията на тази особена планета с размери, подобни на Земята.

Venera.JPG

Кой ти каза, че на Марс и Меркурий няма действащи вулкани, както и че ядрата са им по-студени.

• Автор
преди 21 часа, Емил Костов написа:

Кой ти каза, че на Марс и Меркурий няма действащи вулкани, както и че ядрата са им по-студени.

Астро-физиците на Европейската Космическа Агенция.

преди 4 минути, nikolaustirol написа:

Астро-физиците на Европейската Космическа Агенция.

Не знам какво са казали, но на Меркурий както и на Марс си има действащи вулкани и тектонична дейност.

Меркурий е много близко до Слънцето. От гравитацията неговата земна кора става на "каша". Постоянно има разломи. Колкото до Марс, положението е както на Земята.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Не знам какво са казали, но на Меркурий както и на Марс си има действащи вулкани и тектонична дейност.

Меркурий е много близко до Слънцето. От гравитацията неговата земна кора става на "каша". Постоянно има разломи. Колкото до Марс, положението е както на Земята.

Щом ти го казваш.

преди 7 минути, nikolaustirol написа:

Щом ти го казваш.

Не го казвам аз. Има клипчета и филмчета. После ще ти ги намеря.

• Автор
на 8.02.2022 г. в 13:57, Емил Костов написа:

Не го казвам аз. Има клипчета и филмчета. После ще ти ги намеря.

Има филмчета, клипчета и за това, че земята е плоска. Не мисля, че ти им вярваш. 

преди 20 минути, nikolaustirol написа:

Има филмчета, клипчета и за това, че земята е плоска. Не мисля, че ти им вярваш. 

Няма такива клипчета. Това са идиотщини на идиоти и са опровергани отдавна. Аз също на момента мога да ги опровергая. Говоря ти за научни филми със снимков материал. Следя това нещо от над 20 години.

• Автор
на 10.02.2022 г. в 11:01, Емил Костов написа:

Няма такива клипчета. Това са идиотщини на идиоти и са опровергани отдавна. Аз също на момента мога да ги опровергая. Говоря ти за научни филми със снимков материал. Следя това нещо от над 20 години.

В нета ще намериш клипчета за всичко. Погледни в тубата и ще видиш поне 10 клипа за това, че земята е плоска. Хубаво е, че следиш тези неща. Аз имам други източници. Не са тези които пишат и публикуват всякакви неща в нета. Работя за ЕКА в секцията "Телескопи". И моите информации са то източници от ЕКА, НАСА и Китайското национално космическо управление. А, да. ЕКА не е ИКЕА. 

преди 43 минути, nikolaustirol написа:

В нета ще намериш клипчета за всичко. Погледни в тубата и ще видиш поне 10 клипа за това, че земята е плоска. Хубаво е, че следиш тези неща. Аз имам други източници. Не са тези които пишат и публикуват всякакви неща в нета. Работя за ЕКА в секцията "Телескопи". И моите информации са то източници от ЕКА, НАСА и Китайското национално космическо управление. А, да. ЕКА не е ИКЕА. 

Ти не разбра ли, че всичко вече се прави да се поддържа един цирк . Безкрайно се радвам, че навремето ни биеха и ни караха насила да учим и най-вече да мислим. Ако сега се върна с този акъл в онова време ще изям всичките учебници с кориците по 10 пъти. Всеки да си вярвам в каквото ще. Нямам намерение да преговарям и да си припомням цялата физика да показвам и да доказвам на някой, който вярва в простотия и безумия ( не визирам теб).

Колкото до тази тема в калдата там всички са на наркотици. Единият образ ми се беше изцепил, че гравитацията била измислена от богатите да плаши бедните. На въпроса, защо ако скочиш от 20 етажна сграда умираш, отговорът му беше - защото така си представяш!.

Плоската Земя не може да обясни - Годишните сезони, различният климат в поясните, денят и нощта, различните съзвездия в северното и южното полукълбо. Освен това има едно просто доказателство, за сложени 2 еднакви пилона в различни градове и наблюдавани по едно и също часово време. Ако Земята беше плоска те щяха да имат еднакви сенки, но нямат.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

• Автор
преди 46 минути, Емил Костов написа:

Ти не разбра ли, че всичко вече се прави да се поддържа един цирк . Безкрайно се радвам, че навремето ни биеха и ни караха насила да учим и най-вече да мислим. Ако сега се върна с този акъл в онова време ще изям всичките учебници с кориците по 10 пъти. Всеки да си вярвам в каквото ще. Нямам намерение да преговарям и да си припомням цялата физика да показвам и да доказвам на някой, който вярва в простотия и безумия ( не визирам теб).

Колкото до тази тема в калдата там всички са на наркотици. Единият образ ми се беше изцепил, че гравитацията била измислена от богатите да плаши бедните. На въпроса, защо ако скочиш от 20 етажна сграда умираш, отговорът му беше - защото така си представяш!.

Плоската Земя не може да обясни - Годишните сезони, различният климат в поясните, денят и нощта, различните съзвездия в северното и южното полукълбо. Освен това има едно просто доказателство, за сложени 2 еднакви пилона в различни градове и наблюдавани по едно и също часово време. Ако Земята беше плоска те щяха да имат еднакви сенки, но нямат.

Оставям настран несъстоятелните, глупавите и излишни изблици на липсата на мозъчна дейност(не визирам теб). Това, което исках да кажа е, че аз пия вода от извора. Работя върху проекти на Европейската Космическа Агенция и съм неин служител. Завършил съм университета в Грац в специалност "Телекомуникации". Сега съм единия от проектантите и конструкторите на електронното управление на адаптивната оптика на вторичните огледала на телескопите собственост на ЕКА. И по-специално: онези гиганти в Европейската Южна Обсерватория намираща се в Чили, платато Паранал, пустината Атакама, на 2600 м надморска височина. Учасвам в проектирането и изграждането на телскопите от серите VLT  и ELT. Снимката на профила ми е в момент от теста на една от системите за адаптивна оптика на VLT. Когато си позволя да напиша нещо тук се базирам изключително на документи на ЕКА. Всякакви клипчета, псевдонаучни измислици и други подобни - не ме вълнуват.  Ето тук може да се види и моята работа в реалност: https://www.youtube.com/results?search_query=ESO+telescop

преди 39 минути, nikolaustirol написа:

Оставям настран несъстоятелните, глупавите и излишни изблици на липсата на мозъчна дейност(не визирам теб). Това, което исках да кажа е, че аз пия вода от извора. Работя върху проекти на Европейската Космическа Агенция и съм неин служител. Завършил съм университета в Грац в специалност "Телекомуникации". Сега съм единия от проектантите и конструкторите на електронното управление на адаптивната оптика на вторичните огледала на телескопите собственост на ЕКА. И по-специално: онези гиганти в Европейската Южна Обсерватория намираща се в Чили, платато Паранал, пустината Атакама, на 2600 м надморска височина. Учасвам в проектирането и изграждането на телскопите от серите VLT  и ELT. Снимката на профила ми е в момент от теста на една от системите за адаптивна оптика на VLT. Когато си позволя да напиша нещо тук се базирам изключително на документи на ЕКА. Всякакви клипчета, псевдонаучни измислици и други подобни - не ме вълнуват.  Ето тук може да се види и моята работа в реалност: https://www.youtube.com/results?search_query=ESO+telescop

Ако си точно такъв, дори няма да споменаваш за термина "Плоска Земя", даже и на секундата.

• Автор
преди 51 минути, Емил Костов написа:

Ако си точно такъв, дори няма да споменаваш за термина "Плоска Земя", даже и на секундата.

Явно не сме се разбрали.  Много хора черпят информация от клипове, филмчета, публикации които са встрани, далеч или дори доста далеч от истината. Така си формират погрешна представа доста неща. Това имах предвид когато написах, че има клипове "доказващи", че земята е плоска. Съжалявам, ако не съм се изразил правилно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.