Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за покупка на лаптоп за работа

Featured Replies

Здравейте!

Предстои ми покупка на преносим компютър, който ще се използва за работа, основно Microsoft Office, най-вече Excel, за създаване и използване на изчислителни модели и обработка на бази данни. Естествено, вероятно ще има и друго приложение - филми, музика, интернет, youtube и т. н., но основното му предназначение ще бъде за работа.

Критериите, на които трябва да отговаря лаптопа са следните:

- Максимална функционалност спрямо предназначението му - т. е. повече рам + добър процесор;

- Да бъде актуален в следващите няколко (поне 3) години;

- По-дълъг живот на батерията;

- Добър (приемлив) екран;

Бюджета е относително нещо, да кажем, че колкото по-нисък, толкова по-добре, като съм на ясно, че минус в цената е минус в характеристиките, но има неща като размер на твърд диск, които не са толкова важни в случая.

Спрял съм се на два конкретни модела с процесор ADM Ryzen и вградено видео, и се чудя между тях. Те са:

Lenovo IdeaPad 5 Pro 16ACH6

Asus Vivobook Pro 15 OLED

И двата съм ги виждал на живо.

Недостатъците на Lenovo - вертикалния зрителен ъгъл е малък. Предимствата са по-добра резолюция, екран 16:10, по-голяма батерия, повече пространство за съхранение.

Недостатъците на Asus са по-малката разделителна способност, по-малка батерия, по-малко място за съхранение. Но картината при Asus е страхотна.

Чуденката е дали да се лиша от всичките предимства на Lenovo заради страхотния дисплей на Asus?

Ако някой има опит с двете машини, нека сподели. 

Други предложения също се приемат, но да са в този ценови диапазон, като цитирания Asus е на горната граница.

Благодаря предварително!

Преписах темата тук, тъй като не бях видял,. че има раздел за съвети.

Joss Bomon отговори, че е за Asus, но предлага варианта с по-малко рам памет за сметка на цената.

Тъй като паметта е споделена, считам, че 8 гб рам ще са недостатъчно, още повече с оглед на актуалността на лаптопа в бъдеще, считам, че намаляването на паметта не е най-доброто решение. И Lenovo, и Asus са със запоени рам модули, така, че не позволяват ъпгрейд в бъдеще. 

Редактирано от hattamotto
Допълнение (преглед на промените)

Разрешен от Rudy M.

За тези пари търси 16GB RAM, IPS дисплей, поне 15.6" диагонал, и макс. мощен процесор. Помисли и за възможностите за връзка с външен монитор.

Аз лично лаптоп с лъскав дисплей не бих си взел.

• Автор
преди 11 минути, Rudy M. написа:

За тези пари търси 16GB RAM, IPS дисплей, поне 15.6" диагонал, и макс. мощен процесор. Помисли и за възможностите за връзка с външен монитор.

Аз лично лаптоп с лъскав дисплей не бих си взел.

Те и двата модела са с поне 15,6 инчов дисплей, 16 GB RAM и мощни процесори (не най мощните).

Външен монитор няма да ползвам. На Lenovo дисплея е матов и е IPS, на Asus е лъскав, но е OLED. Какво не ти допада на лъскавите дисплеи? Може ли за препоръка на конкретни модели?

Цитат

Това определено е машина за игри и е значително над бюджета. Не, че няма да ми върши работа, но не е това, което търся.

преди 1 час, hattamotto написа:

Предстои ми покупка на преносим компютър, който ще се използва за работа, основно Microsoft Office, най-вече Excel,

Това зависи от вашия работодател!!! -> Не би следвало Вие да влагате средства за неговия бизнес. Особено, че въпросния продукт е платен и би следвало да го купи, защото ще работите с него, а всяка дейност из фирмата би следвало да е поверителна. ;) 

• Автор
преди 7 минути, dioib написа:

Това зависи от вашия работодател!!! -> Не би следвало Вие да влагате средства за неговия бизнес. Особено, че въпросния продукт е платен и би следвало да го купи, защото ще работите с него, а всяка дейност из фирмата би следвало да е поверителна. ;) 

Влагам средствата, защото работодателя съм аз.

преди 1 минута, hattamotto написа:

Влагам средствата, защото работодателя съм аз.

DELL, HP!!! с фирмен лиценз за офис пакет, след като сте за M$.

• Автор
току-що, dioib написа:

DELL, HP!!! с фирмен лиценз за офис пакет, след като сте за M$.

Там миграцията е към office365, не желая да заплащам ежемесечна такса на още един доставчик на услуги. Включените пакети изтичат, а и те вдигат цената продукта. Освен това разполагам с неизползван все още лиценз за win 11 pro, както и такъв за office 2021 pro +.

преди 8 минути, hattamotto написа:

Там миграцията е към office365

Това е "безплатно":, но има и за Pro оферти ... :) 

п.п. Какво ви пречи да купите и други пакетни продукти от тях?! 

п.п.2. Аз ползвал още офис pro пакет 2003 ... 

Те и двата модела са с поне 15,6 инчов дисплей, 16 GB RAM и мощни процесори (не най мощните).

Външен монитор няма да ползвам. На Lenovo дисплея е матов и е IPS, на Asus е лъскав, но е OLED. Какво не ти допада на лъскавите дисплеи? Може ли за препоръка на конкретни модели?

Това определено е машина за игри и е значително над бюджета. Не, че няма да ми върши работа, но не е това, което търся.

Както решиш.Само предлагам.Но,965 долара?

преди 2 минути, TheDirtyCleaner написа:

Но,965 долара?

Аз съм с за 250 лв. -> Втора ръка ... :) 

п.п. офис пакета ми е фирмен ... ;) 

преди 7 минути, dioib написа:

Аз съм с за 250 лв. -> Втора ръка ... :) 

п.п. офис пакета ми е фирмен ... ;) 

Ти си ясен!Щом не си открил още,опен или либре.По днешният курс-1656,13 лева.Срещу 1769.Получава 144хрц,срещу 60.Получава видеокарта,а не вградена,много варианти на USB...Ти си мисли още,по комунистически.

п.п.Има и с AMD ако си чак такъв фен.

Външен монитор няма да ползвам. Какво не ти допада на лъскавите дисплеи?

Не ми харесва, че всякакви източници на светлина се отразяват в него.

Сега си мислиш, че няма да ползваш външен монитор, но все пак - предвиди го като възможност.

Няма да ти давам конкретни модели заради купчината малоумници във форума, които само си търсят повод да ме въвличат в безсмислени спорове. 

Успех.

• Автор
преди 3 минути, Rudy M. написа:

Не ми харесва, че всякакви източници на светлина се отразяват в него.

Сега си мислиш, че няма да ползваш външен монитор, но все пак - предвиди го като възможност.

Няма да ти давам конкретни модели заради купчината малоумници във форума, които само си търсят повод да ме въвличат в безсмислени спорове. 

Успех.

Имам стационарен компютър, който ползвам. Преносимия ми трябва за времето, в което няма да съм пред стационарния. Т.е., външен дисплей няма да се ползва.

преди 17 минути, TheDirtyCleaner написа:

Ти си ясен!Щом не си открил още,опен или либре.По днешният курс-1656,13 лева.Срещу 1769.Получава 144хрц,срещу 60.Получава видеокарта,а не вградена,много варианти на USB...Ти си мисли още,по комунистически.

п.п.Има и с AMD ако си чак такъв фен.

А мито, ДДС, доставка?

преди 19 минути, hattamotto написа:

А мито, ДДС, доставка?

Безплатно...Сега погледнах.Не се предлага за България.Пазарувал съм от там но,явно са се ограничили до Америка и Канада.

преди 58 минути, TheDirtyCleaner написа:

Ти си ясен!Щом не си открил още,опен или либре.

Не съм педи фри пал, за да не знам какво  е лииииииии бре .... :) За сметка на това знам какво е фреееееее... :) фрииииииии ин дъ наречие ... :) 

Да не съм съвсем,оф-топик HP Pavilion .Мой приятел,работи на такъв-много е доволен.Иначе и за Асуса който си избрал,съм чувал добри отзиви.

Асус, заради страхотният екран,има голяма разлика между IPS и OLED дисплей,и в случая няма никакво значение при OLED,че пише лъскав.............ако тестваш двата на светлина ще видиш,че този с OLED дисплей си се вижда страхотно,докато уж матовият на светлина сериозно издиша!Виж тук:https://laptop.bg/laptops-asus-Vivobook_Pro_15_OLED_KM3500-asus_vivobook_pro_15_oled_km3500qaoledlnf511 ,защото за 8 гб рам да ти взимат 300 и кусур лева в повече не е реално..........

• Автор
преди 1 час, Слави Маринов написа:

Асус, заради страхотният екран,има голяма разлика между IPS и OLED дисплей,и в случая няма никакво значение при OLED,че пише лъскав.............ако тестваш двата на светлина ще видиш,че този с OLED дисплей си се вижда страхотно,докато уж матовият на светлина сериозно издиша!Виж тук:https://laptop.bg/laptops-asus-Vivobook_Pro_15_OLED_KM3500-asus_vivobook_pro_15_oled_km3500qaoledlnf511 ,защото за 8 гб рам да ти взимат 300 и кусур лева в повече не е реално..........

Напълно съм съгласен с теб, но когато производителя е заварил за платката паметта и нямаш опция за ъпгрейд какъв избор имаш?

Осем гигабайта мисля,че ще ми бъдат малко, ако не сега, то в много близко бъдеще.

преди 47 минути, hattamotto написа:

Осем гигабайта мисля,че ще ми бъдат малко, ако не сега, то в много близко бъдеще.

Абсурдно е да е с един слот за памет,обади се и питай как стоят нещата и дали могат да добавят рам.

преди 5 минути, Слави Маринов написа:

Абсурдно е да е с един слот за памет.

Моделът не е с един слот за памет, а с нула! Паметта е запоена директно на дънната платка. Има и вариант да е с 16GB, поне според официалния сайт на Asus. Но не намерих да се продава някъде в България.

asus vivobook pro 15 oled km3500qa-oled-lnf511  Няма слотове за РАМ памет!

csm_IMG_2440_84bf192b89.jpg

Вградена е в дъното за жалост!

П.П. Изпревариха ме.

• Автор
преди 47 минути, Rudy M. написа:

Моделът не е с един слот за памет, а с нула! Паметта е запоена директно на дънната платка. Има и вариант да е с 16GB, поне според официалния сайт на Asus. Но не намерих да се продава някъде в България.

Този от линка в началото е с 16 gb

преди 3 часа, Слави Маринов написа:

Това е с уин 10 хоум +16 гб памет. За това са 300 лева отгоре. Ако нямаше Уиндоус, цената щеше да е значително по-ниска. Но не мога да го намеря чист. Имам лиценз за про, така, че при всички случаи ще бъде махната ОС, с която се придава. 

Аз не съм проверявал,но не очаквах такава щуротия:))Това дето си намерил всъщност май е най-евтиният вариант с 16 гб.

• Автор

Явно въпреки предимствата на OLED дисплея, ще се насоча към Lenovo IdeaPad 5  Pro, заради цената и по-голямата батерия. OLED при светъл екран като че ли ще харчи повече ток.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.