Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Камерите не предават добре

Featured Replies

Имам още една идея аз, малко е тъпа, но си струва да опиташ, ако камерите са ти на сравнително достъпна височина. Ще ти трябват магнит и някой човек, който да наблюдава изображението от камерите. Виж снимката на класически механичен инфрачервен филтър:

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB149YOSFXXXXbdXFXXq6xXFXXX0/WANLIN-HD-IR-CUT-IR-CUT-filter-M12-0-5-Lens-Mount-Double-Filter-Switch-for.jpg

Забележи, че има розово стъкълце в отвора за оптиката. Редом до него (но няма как да се види на снимката) има и напълно прозрачно такова. Двете се намират плътно едно до друго, поместени в тънка подвижна касетка, която рязко се придвижва наляво-надясно по дъга. Тази касетка се придвижва от един малък палец, който се задейства от бобина, точно на принципа на електромеханично реле. Този звук "щрак", при превключване от дневен в нощен режим и обратно, идва точно от тази система. На снимката, филтърът е превключен в дневен режим - розовеещото стъкло блокира инфрачервения спектър и пропуска само видимия. За нощен режим, релето премества касетката и на това място идва безцветното стъкло, което пропуска абсолютно всичко, включително инфрачервената светлина. При теб сработват наобратно, обаче. Нощната ти снимка не е пълен мрак, само защото има лунна светлина, отблясъци от улично осветление и т.н., все във видимия спектър, които, малко или много, възбуждат сензора и камерата вижда нещо там, не е съвсем кьорава нощем без инфрачервена светлина.

Сега, погледни най-долната част на филтъра, както е показан на снимката. Ще забележиш, че е с малко по-различен цвят - това е кутията на реленцето, скрито е вътре. Ако плъзнеш по него намагнитена отвертка, или каквото и да било намагнитено, ще увлечеш котвата на релето и насила ще превключиш режима. Пробвай отляво надясно, или обратно - не се знае коя е посоката в твоя случай, но като уцелиш вярната, ще чуеш "щрак". Ако камерата е куполна (в сферичен корпус, каквато е показал колегата NewRedDragon в поста отгоре), става най-лесно, защото се отварят елементарно - сваляш я от стойката и просто развиваш леко двете полукълба. Няма какво да счупиш. След като успееш да щракнеш филтъра ръчно, с магнитно притегляне (тук, наблюдаващият камерите следва да ахне, че цветовете рязко са дошли!), рестартирай камерата. Просто изключи захранването и пак го включи. При рестарт, камерата нормално си прицъква филтъра насам-натам - чува се "щрак-щрак", секунди след рестарта, след което започва да подава образ към DVR-a. Погледни пак изображението - цветовете запазват ли се, или пак розовеят? Ако са се запазили, това означава, че камерите някога са седели близо до магнит, вероятно в склада, или на кораба, с който са дошли. Това е обърнало посоката на котвата на релето, а ти с магнита си го върнал в правилната. Ако се върне старото положение, обаче, означава само едно - поляритетът на релето просто е обърнат физически и ще се наложи да разменяш жичките на филтъра. Разбира се, съществува и възможността поляритетът да си е съвсем наред, просто филтровите стъкла да са разменени още в завода, но този часовников механизъм изобщо не те съветвам да го човъркаш. Стъкълцата са тънки почти като лист хартия, лесно хвърчат, трудно се намират после. По-лесно е с една игла да извадиш жичките от куплунга и просто да им размениш местата. Няма какво да изгориш.

Затова те питах откъде си. Ако си ми в радиус от 100-ина километра, тези неща можеше да ги разрешим за половин час днеска. :D

• Отговори 59
  • Прегледи 9,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чакай, чакай, чакай, вече разбрах къде е проблемът, като каза "падне ли вечерта нищо почти не се вижда". Хах! Логиката на сработване на филтрите е обърната. IP камерите имат възможността да инве

• Ако се окаже това, в понеделник идвам при теб с бирата Покрай LED дисплете, бая китайски боклци са минали през ръцете ми, ама чак пък толкова  

• Щом са от комплекта, ясно е че са коаксиални - най обикновен вълновод. И 40-50 метра не са никакъв проблем. Естествено по добрия вариант е FTP кабела - независимо, че камерите са аналогови И от

Публикувани изображения

• Автор
преди 5 часа, Rammkopf написа:

Имам още една идея аз, малко е тъпа, но си струва да опиташ, ако камерите са ти на сравнително достъпна височина. Ще ти трябват магнит и някой човек, който да наблюдава изображението от камерите. Виж снимката на класически механичен инфрачервен филтър:

https://ae01.alicdn.com/kf/HTB149YOSFXXXXbdXFXXq6xXFXXX0/WANLIN-HD-IR-CUT-IR-CUT-filter-M12-0-5-Lens-Mount-Double-Filter-Switch-for.jpg

Забележи, че има розово стъкълце в отвора за оптиката. Редом до него (но няма как да се види на снимката) има и напълно прозрачно такова. Двете се намират плътно едно до друго, поместени в тънка подвижна касетка, която рязко се придвижва наляво-надясно по дъга. Тази касетка се придвижва от един малък палец, който се задейства от бобина, точно на принципа на електромеханично реле. Този звук "щрак", при превключване от дневен в нощен режим и обратно, идва точно от тази система. На снимката, филтърът е превключен в дневен режим - розовеещото стъкло блокира инфрачервения спектър и пропуска само видимия. За нощен режим, релето премества касетката и на това място идва безцветното стъкло, което пропуска абсолютно всичко, включително инфрачервената светлина. При теб сработват наобратно, обаче. Нощната ти снимка не е пълен мрак, само защото има лунна светлина, отблясъци от улично осветление и т.н., все във видимия спектър, които, малко или много, възбуждат сензора и камерата вижда нещо там, не е съвсем кьорава нощем без инфрачервена светлина.

Сега, погледни най-долната част на филтъра, както е показан на снимката. Ще забележиш, че е с малко по-различен цвят - това е кутията на реленцето, скрито е вътре. Ако плъзнеш по него намагнитена отвертка, или каквото и да било намагнитено, ще увлечеш котвата на релето и насила ще превключиш режима. Пробвай отляво надясно, или обратно - не се знае коя е посоката в твоя случай, но като уцелиш вярната, ще чуеш "щрак". Ако камерата е куполна (в сферичен корпус, каквато е показал колегата NewRedDragon в поста отгоре), става най-лесно, защото се отварят елементарно - сваляш я от стойката и просто развиваш леко двете полукълба. Няма какво да счупиш. След като успееш да щракнеш филтъра ръчно, с магнитно притегляне (тук, наблюдаващият камерите следва да ахне, че цветовете рязко са дошли!), рестартирай камерата. Просто изключи захранването и пак го включи. При рестарт, камерата нормално си прицъква филтъра насам-натам - чува се "щрак-щрак", секунди след рестарта, след което започва да подава образ към DVR-a. Погледни пак изображението - цветовете запазват ли се, или пак розовеят? Ако са се запазили, това означава, че камерите някога са седели близо до магнит, вероятно в склада, или на кораба, с който са дошли. Това е обърнало посоката на котвата на релето, а ти с магнита си го върнал в правилната. Ако се върне старото положение, обаче, означава само едно - поляритетът на релето просто е обърнат физически и ще се наложи да разменяш жичките на филтъра. Разбира се, съществува и възможността поляритетът да си е съвсем наред, просто филтровите стъкла да са разменени още в завода, но този часовников механизъм изобщо не те съветвам да го човъркаш. Стъкълцата са тънки почти като лист хартия, лесно хвърчат, трудно се намират после. По-лесно е с една игла да извадиш жичките от куплунга и просто да им размениш местата. Няма какво да изгориш.

Затова те питах откъде си. Ако си ми в радиус от 100-ина километра, тези неща можеше да ги разрешим за половин час днеска. :D

Ужас, иначе камерите мога да ги достигна. Впрочем, ето и снимка снощи от мрака. Сега ще видя за джойстика, ако има, има, ако не ще му мисля. 

Screenshot_20220219-235739_XvreyePro.jpg

Сега се качих при камерите.. Май няма джойстик, не действа и това с магнита. Мърдах го наляво, надясно ни цък се чува, ни нещо се оправя. Това на снимките са камерите

20220220_084723.heic 20220220_084728.heic

Аз сега препрочетох написаното от теб.. Къде точно трябва да мръдна магнита ? И дали съвсем малък става ? Иначе местих отдолу на камерата, отпред, отгоре.. нищо

Ще ти запиша видео и ще пусна линка тук. :) Междувременно, какви са ти камерите? Корпусни или куполни?
Това с магнита няма да стане през корпуса на камерата, трябва да имаш достъп до самия филтър вътре. Да, съвсем слаб магнит ти трябва - както казах, аз го правя с отвертка. Няма нужда да е неодимов магнит, да хваща от 2 метра. :D С магнита на говорителчето на телефона ти, също става. Стига да ти е удобно с него.

преди 10 минути, Rammkopf написа:

Ще ти запиша видео и ще пусна линка тук. :) Междувременно, какви са ти камерите? Корпусни или куполни?
Това с магнита няма да стане през корпуса на камерата, трябва да имаш достъп до самия филтър вътре. Да, съвсем слаб магнит ти трябва - както казах, аз го правя с отвертка. Няма нужда да е неодимов магнит, да хваща от 2 метра. :D С магнита на говорителчето на телефона ти, също става. Стига да ти е удобно с него.

Пратих снимка, иначе са корпусни

CCD-5020

Хм ... не ми харесва това "CCD" в името на камерата, дано да е само съвпадение.

Не съм получил снимката, ако си я пратил на ЛС.

Така пише на камерите.. Не са на ЛС, уж тук ги качих, ама нещо странно ги е качило.. Какво е това CCD ? До колкото видях са някакви гръцки.. Бащата от къде ги е изнамерил..

CCD е съкращение от charged couple device. Това е технология за изработка на фоточувствителни матрици. Стара технология, при това. Съвременните камери разчитат на CMOS технологии вече. Това, в комбинация с ниската резолюция, ми подсказва, че камерите ти навярно са 20-годишна технология. Проблемът в CCD-камерите е основно в това, че навремето нямаха автоматични филтри, а само една проста конзолка за монтаж на оптиката - една пластмаса с женска резба, в която стои завинтен обективът. Няма релета, няма "щрак-щрак" денем/нощем, просто между оптиката и сензора стоеше едно розово стъкло за филтър на инфрачервеното и дотам. Камерите виждаха, що-годе, нещо през деня и практически нищо през нощта. Иначе имаха инфрачервени диоди. Изобщо не ме питай защо са им, при положение че имат постоянен филтър на инфрачервена светлина - представа си нямам. :D Да светят там, за респект.

Записах ти видеото, чакам YouTUBE да къндиса да го обработи и ще пусна линка тук, да видиш за какво говоря. Имам разглобен IR филтър, развинтил съм от него монтажа на обектива, за да се види хубаво самият филтър как работи. С една проста намагнитена отвертка успявам да го превключа.

Малко отзад-напред станаха нещата, но в светлината на новата информация за CCD, може ли да ми кажеш дали при рестарт на камерите някой вътре щрака, въобще? Ако си допреш ухото до камерата, трябва ясно да чуеш звука. Ако навън е тихо, разбира се, може и без да си допираш ухото до камерата. Чува се достатъчно отчетливо, в повечето случаи. Да не се окаже накрая, че си с дървени камери от миналия век, дето изобщо нямат филтри? :D

С две думи, тези камери за нищо не стават и изобщо няма смисъл да се занимавам..

Ако съм прав в преценката си по дедукция - да, за кофата са. И все пак, ето видеото. Може да е полезно за някого.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.