Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Може ли да се намали гъгненето на колоните в диапазона 100-150Hz?

Featured Replies

Здравейте,
Моля за съвет.
Попаднаха ми тонколони с неизвестна марка и модел (нямат етикети), които използвам с комплект аудио компоненти (усилвател, тунер, дек и CD player и еквалайзер).
Колоните са стари, букшелф тип, но са изключително запазени. Говорителите са безупречни.
Двулентови са, с отворен обем с преден бас рефлекс. Мощност 50W / 4 Ома. (само това пише)
Като цяло съм доволен от звученето на системата, но има един леко дразнещ момент в тонколоните.
Кутиите започват да гъгнат при ниски честоти. Наясно съм, че това е специфика на кутията, материала, конструкцията на колоната и т.н.
И друг път съм се сблъсквал с колони с подобен проблем, а именно гъгнене в областта 100-150 Hz.
Когато намаля от еквалайзера посочения честотен диапазон нещата се пооправят, но пък губя част от звуковата картина.
Пробвал съм с други колони и този ефект го няма. Явно кутиите на моите резонират силно около тези ниски честоти (чува се като звук от бъчва 🙂 ).
Молбата ми е, ако може да ми каже някой, дали има начин да се намали това гъгнене, например чрез облепване отвътре с дунапрен или по някакъв друг начин.
Моля за снизхождение поради слабите ми познания в областта 🙂
Предварително благодаря на отзовалите се!

преди 57 минути, detronik написа:

Двулентови са, с отворен обем с преден бас рефлекс. Мощност 50W / 4 Ома. (само това пише)

Колко са големи колоните и какъв размер е бас говорителя?Снимай ги и качи снимка.

преди 58 минути, detronik написа:

Молбата ми е, ако може да ми каже някой, дали има начин да се намали това гъгнене, например чрез облепване отвътре с дунапрен или по някакъв друг начин.

Облепват се с вата от вътре.

• Автор
преди 1 час, Димитър 59 написа:

Колко са големи колоните и какъв размер е бас говорителя?Снимай ги и качи снимка.

Облепват се с вата от вътре.

Оказа се, че колоните са Technics SB-CS50. Високи са около 40 см, високи и дълбоки около 20-25 см.

Отвътре нямат вата или дунапрен по стените. Кутиите са от дебел и плътен ПДЧ материал.

Много са тежки за размерите си.

Същите са като на снимката.

s-l1600.jpg

• Автор
преди 21 минути, nickolaycho написа:

Задължително демпферен материал  вътре!

Разполагам с дунапрен 1 см. Ще върши ли работа, ако облепя стените отвътре с него?

С дунапрен става, но с времето се скапва! Най-добре е с вата или по стените ВЕЛТЕР залепен, количеството на звукопоглъщащия материал се установява САМО опитно - т.е. слагате някакво количество - слушате, след това пак с отнемане или добавяне, докато Ви хареса на Вас! Защото Вие ще си слушате на тези колони! Надявам се, че сте разбрали какво имам предвид....

• Автор
преди 6 минути, nickolaycho написа:

С дунапрен става, но с времето се скапва! Най-добре е с вата или по стените ВЕЛТЕР залепен, количеството на звукопоглъщащия материал се установява САМО опитно - т.е. слагате някакво количество - слушате, след това пак с отнемане или добавяне, докато Ви хареса на Вас! Защото Вие ще си слушате на тези колони! Надявам се, че сте разбрали какво имам предвид....

Разбрах Ви напълно :)

Много благодаря за съветите!

Ще опитам и ще споделя какво се е получило.

Добрите колони не са отворени. Моите Хитачи х80 вт са херметични-като натиснеш мембраната на големия говорител-бавно потъва и като я пуснеш, бавно се връща. Така се избягват собствени резонанси и неравности в характеристиката. Освен това тази работа с наладката им е много тънка и трудна. Съмнявам се да се справиш, трябват тонгенератори, измервателни микрофон и усилвател и много познания в областта. Като гледам снимката им, виждам едни талашитени сандъци с монтирани говорители, много далеч от доброто. Вътрешните тапицерии, които се каниш да правиш, са ефективни за докарване на фазата на отразената вълна с предната и намаляване на честотни изкривявания, срещу лумтенето помага само затваряне. А и това ,кръглото, не е басрефлекс, а пародия. Представяй си тонколоната като един прецизен музикален инструмент, който трябва да бъде прецизно настроен (от майстор), за да свири добре. А ако претенциите ти са посредствени, тогава е по-лесно

• Автор
преди 2 минути, NEVADA написа:

Добрите колони не са отворени. Моите Хитачи х80 вт са херметични-като натиснеш мембраната на големия говорител-бавно потъва и като я пуснеш, бавно се връща. Така се избягват собствени резонанси и неравности в характеристиката. Освен това тази работа с наладката им е много тънка и трудна. Съмнявам се да се справиш, трябват тонгенератори, измервателни микрофон и усилвател и много познания в областта. Като гледам снимката им, виждам едни талашитени сандъци с монтирани говорители, много далеч от доброто. Вътрешните тапицерии, които се каниш да правиш, са ефективни за докарване на фазата на отразената вълна с предната и намаляване на честотни изкривявания, срещу лумтенето помага само затваряне. А и това ,кръглото, не е басрефлекс, а пародия. Представяй си тонколоната като един прецизен музикален инструмент, който трябва да бъде прецизно настроен (от майстор), за да свири добре. А ако претенциите ти са посредствени, тогава е по-лесно

Наясно съм, че няма да постигна кой знае какъв резултат и съм далече от идеята да ги направя аудиофилски :)
Самият аз съм мноого далече от аудиофил.

По-скоро, идеята ми е с наличните вече материали, ако е възможно, да постигна по-добър резултат.
И да, може да се приеме, че на фона на нежеланието да се влагат средства в начинанието, претенциите са посредствени.
Значи би трябвало да стане по-лесно :)
Явно имате доста знаия и опит в сферата. Какво бихте ме посъветвали да направя, за да подобря наличните, явно не добри колони?

преди 2 часа, NEVADA написа:

Има доста резон в изказването Ви, но - ако фазоинверторът е изчислен правилно и е с точния диаметър и дължина, не виждам защо така категорично го отричате! Все пак под слънцето има място за всякакви варианти на озвучителни тела - затворен обем, басрефлекс, пасивна мембрана, хорна, акустичен екран....

Пропуснах вариант пернишки Голф или БМВ с говорители във вратите!

преди 3 часа, NEVADA написа:

Добрите колони не са отворени.

Обратното е.Най-качествените,с най-точния звук са отворени.Затворените са компромис...

преди 4 часа, detronik написа:

Отвътре нямат вата или дунапрен по стените.

Значи си ги отварял!Тогава трябва да знаеш,дали има пасивен филтър,към бас говорителя!Тези са евтин модел и ме съмнява да им са сложили.Ако нямат,ще им направиш този филтър и ще постигнеш това,което желаеш.

преди 13 часа, detronik написа:

Какво бихте ме посъветвали да направя, за да подобря наличните,

Без да знаеш честотните характеристики на кутиите и говорителите, най-простото, което можеш да направиш, е да намериш дебел дунапрен и да изрежеш по една възглавница с размер максимално запълване на обема, да я сложиш вътре и да затвориш задния капак. Опитай с това, може да махне основното ти оплакване за резонанс.

Като казваш че са 40 см високи басът ми изглежда около 15 см. На толкова повече от 20W не пускай. Малък им е обемът за под 100Hz. Пробвай в басрефлексната тръба да сложиш някакво акустично съпротивление като дунапрен / гъба.

• Автор
преди 21 часа, Димитър 59 написа:

Обратното е.Най-качествените,с най-точния звук са отворени.Затворените са компромис...

Значи си ги отварял!Тогава трябва да знаеш,дали има пасивен филтър,към бас говорителя!Тези са евтин модел и ме съмнява да им са сложили.Ако нямат,ще им направиш този филтър и ще постигнеш това,което желаеш.

Всъщност не съм ги отварял а надникнах през бас-рефлексния отвор с ендоскоп. 

Има платка с филтър, но не си поставих за цел да я разглеждам. Гледах само за вата или какъвто и да било демпферен материал.

преди 9 часа, Филипов написа:

Като казваш че са 40 см високи басът ми изглежда около 15 см. На толкова повече от 20W не пускай. Малък им е обемът за под 100Hz. Пробвай в басрефлексната тръба да сложиш някакво акустично съпротивление като дунапрен / гъба.

Да, малки са и като обем и като мощност, затова си ги пазя, понеже усилвателя ми е над възможностите им.
Пробвах с дунапрен в отвора, но няма промяна. Това съм го правил с други (компютърни) колони и там проработи, като гъгненето намаля драстично.
Тук обаче, дори не се усеща разлика дали ще е отворен или затворен бас рефлекса.

на 1.03.2022 г. в 18:36, detronik написа:

Тук обаче, дори не се усеща разлика дали ще е отворен или затворен бас рефлекса.

Сега ги пробвай с малко вата вътре и след това ги изхвърли на боклука, някъде дето никои не минава, че ако ги намери друг да не се мъчи и той с тях.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.