Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Външно запаметяващо устройство

Featured Replies

Кое е по-добре за съхранение на информация, външен хард диск или флаш памет? Нужно ми е място за съхранение на дадени файлове, и се чудя кое да избера.

Ако избера външен хард диск, ще трябва ли да му се инсталира ОС? И как се свързва за компютъра? Има ли някакви специфични изисквания, или просто се свързва с USB кабел, и това е всичко?

Външните хард дискове могат ли да се дефрагментират, или трябва да се сменят с нови като им се изхабят циклите на запис?

Още един въпрос. Ако приложение е инсталирано на външен хард диск, то ще може ли да бъде стартирано, или първо ще е нужно да се прехвърли на компютъра? Примерно, може ли да се играе игра, която не е инсталирана на компютъра, а на външния хард диск?

Ползвай някой облак/без дъждовен/ за съхранение на данни, било ГугълДиск, УанДрайв, МедияФайер и пр., за теб ще бъде най-добре и няма да имаш нужда от отговор на всички останали въпроси!

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

Ползвай някой облак/без дъждовен/ за съхранение на данни, било ГугълДиск, УанДрайв, МедияФайер и пр., за теб ще бъде най-добре и няма да имаш нужда на отговор на всички останали въпроси!

Аз обичам да се презастраховам, затова освен облак бих използвал и външен хард диск. Архива на ценната информация се държи на минимум два независими носителя.

• Автор
преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ползвай някой облак/без дъждовен/ за съхранение на данни, било ГугълДиск, УанДрайв, МедияФайер и пр., за теб ще бъде най-добре и няма да имаш нужда на отговор на всички останали въпроси!

Частния капиталист има достъп до тези файлове, и може да ми ги открадне. Няма да съхранявам важна информация на облак, до който има достъп корпорацията, която го притежава.

Вече съм патил. Веднъж в OneDrive ми бяха изтрити частни файлове, тъй като "нарушавали правилата". Нали знаеш, че "частните" файлове са така направени, че уж само собственика им може да ги вижда? И въпреки това капиталиста също ги видя... и ги изтри.

преди 8 минути, bootlicker написа:

Ако избера външен хард диск, ще трябва ли да му се инсталира ОС?

Не

преди 9 минути, bootlicker написа:

И как се свързва за компютъра? Има ли някакви специфични изисквания, или просто се свързва с USB кабел, и това е всичко?

ДА

преди 9 минути, bootlicker написа:

Външните хард дискове могат ли да се дефрагментират, или трябва да се сменят с нови като им се изхабят циклите на запис?

Вyn[nite HDD са като вътрешните

преди 10 минути, bootlicker написа:

Ако приложение е инсталирано на външен хард диск, то ще може ли да бъде стартирано,

В повечето случаи - ДА, о това е пълна глупост. Портативките, естествено, че работят - как - зависи от интерфейса

ПП. Ти си по-близо до чука, отколкото до сърпа

току-що, bootlicker написа:

Частния капиталист има достъп до тези файлове, и може да ми ги открадне. Няма да съхранявам важна информация на облак, до който има достъп корпорацията, която го притежава.

Вече съм патил. Веднъж в OneDrive ми бяха изтрити частни файлове, тъй като "нарушавали правилата". Нали знаеш, че "частните" файлове са така направени, че уж само собственика им може да ги вижда? И въпреки това капиталиста също ги видя... и ги изтри.

Пълна глупост

преди 1 минута, bootlicker написа:

Частния капиталист има достъп до тези файлове, и може да ми ги открадне

Едва ли някой ще ти краде файловете. Едва ли имаш национални секретни файлове, та някой да ти ги краде. Но можеш да ги криптираш, преди да ги качиш.

• Автор
преди 2 минути, NewRedDragon написа:

Не

ДА

Вyn[nite HDD са като вътрешните

В повечето случаи - ДА, о това е пълна глупост. Портативките, естествено, че работят - как - зависи от интерфейса

ПП. Ти си по-близо до чука, отколкото до сърпа

Пълна глупост

Мерси за обяснението.

И не, не е пълна глупост. Как изобщо би ли помислил, че Google биха спрели техния собствен достъп до информация качена на тяхната собствена платформа? Сериозно ли си го помисли? Нали трябва да извличат информация, че да ни разучават и анализират, за да ни атакуват с реклами и монетизации по точно.

преди 14 минути, bootlicker написа:

Ако избера външен хард диск, ще трябва ли да му се инсталира ОС?

Завидси за какви цели ще го ползваш. В общия случай - не. 
Може да се инсталира Windows, но само Windows To Go (8/10/11)

преди 15 минути, bootlicker написа:

И как се свързва за компютъра? Има ли някакви специфични изисквания, или просто се свързва с USB кабел, и това е всичко?

Ако е за USB - с USB кабел, ако е за eSATA - със съответния кабел.

преди 10 минути, bootlicker написа:

Ако приложение е инсталирано на външен хард диск, то ще може ли да бъде стартирано, или първо ще е нужно да се прехвърли на компютъра?

Ако приложението е портативно/виртуализирано - да.
Игра от външен твърд диск ще е леко мъка да се зарежда/играее.

преди 11 минути, bootlicker написа:

1. Ако са HDD - да, фрагментират се при употреба. И могат да се дефрагментират
2. Ако са SSD - не, не се фрагментират/дефрагментират. Обработват се с функцията trim.

преди 2 минути, bootlicker написа:

Че кой ви пречи да си ги криптирате файловете преди да ги качите ? Вероятно сте набъкали с вируси облака на MS и те така с тези капиталисти и между другото са ми казвали , че така трият домашното п0рн0 , та не му е мястото там наистина .

преди 2 минути, bootlicker написа:

Мерси за обяснението.

И не, не е пълна глупост. Как изобщо би ли помислил, че Google биха спрели техния собствен достъп до информация качена на тяхната собствена платформа? Сериозно ли си го помисли? Нали трябва да извличат информация, че да ни разучават и анализират, за да ни атакуват с реклами и монетизации по точно.

А ти да не мислиш, че тези файлове, като са на диска на компа ти не ги вижда Гошо?

• Автор
преди 7 минути, NewRedDragon написа:

А ти да не мислиш, че тези файлове, като са на диска на компа ти не ги вижда Гошо?

И как ви вижда?

преди 14 минути, bootlicker написа:

Частния капиталист има достъп до тези файлове, и може да ми ги открадне

Достойният комАнист никога не би ползвал нещo капиталистическо

Достойният комАнист създава комуни. Ти кога 

Около 100 000 души в САЩ живеят в комунистически общности

http://24may.bg/2020/08/16/около-100-000-души-в-сащ-живеят-в-комунистич/

Първото важно нещо е да си наясно какъв обем ти трябва, а след това каква резервираност на данните там.

Тоест ако ще съхраняваш под 2TB данни е по-добре да имаш 2 диска по 2TB от колкото един от 4TB.

На външен диск - OS не му трябва. Ти самостоятелно няма как да го ползваш - винаги го всърсваш с някакво устройство.

Преди употреба в добре да се форматира (не бърз формат) в необходимата ти файлова система.

За дефрагментазията вече знаеш, механичните дискове нямат цикли на запис или поне не точно както при SSD.

Ако свържеш външния диск към сиситема и при инсталацията покажеш път за инсталиране на приложение/игра върху преносимия диск - то можеш да ползваш инсталираните неща когато този диск (със същата буква) е свързан към същата система.

Ползвал съм го така, стар, бавен, 5400 оборотен диск през USB 2.0 - работи.

Мисля си - що не направят нов раздел, само за този автор???
Подобно на „Пясъчника“ на Уикипедия.

преди 50 минути, цър-вул написа:

За 8 или за 8.1 говориш? Питам сериозно, не се бъзикам.

преди 43 минути, цър-вул написа:

К'ви боблаци, к'ви градушки - чилякът иска да си носи игриците на работа...

Ша носи, ама ако сис админа е забранил портовете  ... само ще ги разнася!

Имах такъв случай. На флашка не мога да кача нищичко, но на облака ... няма грижи!

преди 3 минути, jhoro написа:

ама ако сис админа е забранил портовете 

Той може да забрани и други неща ... стартиране на каквото и де е *.exe което той не е разрешил ... да знам .. тогава ще си играеш игри във FB, важното е работа да не се върши.

преди 46 минути, jhoro написа:
преди 1 час, цър-вул написа:

За 8 или за 8.1 говориш? Питам сериозно, не се бъзикам.

Имах предвид всички поддържани ОС - техните ToGo версии.

преди 1 час, bootlicker написа:

Кое е по-добре за съхранение на информация, външен хард диск или флаш памет? Нужно ми е място за съхранение на дадени файлове, и се чудя кое да избера.

Ако избера външен хард диск, ще трябва ли да му се инсталира ОС? И как се свързва за компютъра? Има ли някакви специфични изисквания, или просто се свързва с USB кабел, и това е всичко?

Още един въпрос. Ако приложение е инсталирано на външен хард диск, то ще може ли да бъде стартирано, или първо ще е нужно да се прехвърли на компютъра? Примерно, може ли да се играе игра, която не е инсталирана на компютъра, а на външния хард диск?

Правиш си собствен "облак", домашен - като мен.

Достъп до него ще имаш само ти и никой друг . 

нарича се NAS - сървър. 

Моят е произведен от братският китайски народ, марка Zyxel, вътре съм му турил два 2 Tb-ви храд диска и съм забравил даже де съм го сложил.Работи си безшумно и постоянно. Вляза ли си в къщи - телефонът ми автоматично качва на него всички нови снимки, видео, контакти. и документи. Отворя ли си лаптопа - автоматично от NAS-а, се синхронизират конттаки, документи, снимките и видеа се синхронизират. Операционната система прави пълен бекъп веднъж седмично на лаптопа ми там и ако нещо се прецака - доректно през "възтановяване на системата" си получвам всичко без никакви загуби :) 

И най-важното - никой, абсолютно никой няма достъп освен моето семейство, тъй като няма връзка в интернет, а само в локалната ми мрежа. 

преди 5 минути, цър-вул написа:

Имах предвид всички поддържани ОС - техните ToGo версии.

Не се бях интересувал от Windows To Go, но чета

image.png.6247bd9a5c716856f567e186a5b06ee5.png

Освен това го дават за конкретни версии - Windows 8 Enterprise, Windows 8.1 Enterprise, Windows 10 Education и Windows 10 Enterprise.

Тук обаче има и за Windows 7 - How to Create Windows 7, 8, 10, 11 To Go USB Stick Freely?

преди 2 часа, bootlicker написа:

Най добре си разпечатай всичката информация на хартия. Пъхаш я в някой сейф и си спокоен или за по сигурно под леглото

преди 6 минути, цър-вул написа:

Rufus прави от всички Windows -и ToGo

... не ми се връзва с Линукса!

Предпочитам UNetbootin

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.