Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Попълване на данъчна декларация

Featured Replies

Продадох през 2021г. някой неща по ЕКОНТ.

Имам в онлайн данъчната декларация 170лв. от продажба на стари вещи през сайта OLX,  които са изпратени чрез куриер ЕКОНТ.  Нито имам филма нито нищо. Обикновено частно лице съм. Когато в поле: Данни за съставителя на финансовия отчет->Физическо лице и пища име,презиме, фамилия и ЕГН ги попълня, надолу автоматично са попълнени другите данни и определен данък 23,25 лв.и при натискане на бутон "Потвърди" ми изписва грешка че не съм попълнил всички данни за съставител на годишния отчет.  Моля, дайте информация какво да направя?

Пробламе е в   Приложение № 2
доходи от стопанска дейност като едноличен търговец
и доходи от друга стопанска дейност по чл. 29а от ЗДДФЛ

Моля, това е ново нещо май от тази година и искам да знам как да си подам данъчната декларация. Ще си платя данъка на тези 170лв., но не мога да се справя с това Приложение № 2.

Прикачам снимка за да ми кажете къде да се пише, аз реших че е за мен опцията Физическо лице, дава грешка "непопълнени всички данни за съставител на годишния отчет", при запазване.

2022-03-13_115701.jpg

преди 24 минути, aoxomoxoa написа:

доходи от друга стопанска дейност по чл. 29а от ЗДДФЛ

Защо по 29а?

Цитат
Чл. 35. Облагаемият доход е брутната сума на облагаемите доходи, придобити през данъчната година от:

6. всички други източници, които не са изрично посочени в този закон и не са обложени с окончателни данъци по реда на този закон или с окончателни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Нито си ЕТ(28), нито си земеделски/горски (29)

Цитат

Чл. 29а. (Нов - ДВ, бр. 31 от 2011 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2015 г.) Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, могат да изберат доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа по чл. 28.

Консултация по телефона:
070018700

преди 30 минути, aoxomoxoa написа:

Имам в онлайн данъчната декларация 170лв. от продажба на стари вещи през сайта OLX,  които са изпратени чрез куриер ЕКОНТ

Не е нужно за стари неща да се плаща данък. Ако си търговец и имаш много продажби, тогава ги декларирай.

НАП: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от данък - Mediapool.bg

Облагане на продажби в интернет (nra.bg)

Цитат
  • Физическо лице продава чрез обяви в интернет старите си мебели, битова техника или стария си смартфон, колело, телевизор, старите си дрехи или обувки и др. В тези случаи става въпрос за продажба на лични вещи и доходът е необлагаем. 

Обръщайте внимание на текста „доходите от стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон, включително като едноличен търговец“ - чл. 13, ал. 5

„Като търговец“ е без регистрация на ЕТ.

преди 3 минути, Raze написа:

Не е нужно за стари неща да се плаща данък. Ако си търговец и имаш много продажби, тогава ги декларирай.

НАП: Продажбата на лични вещи в интернет е освободена от данък - Mediapool.bg

Облагане на продажби в интернет (nra.bg)

Ама куриерските фирми подават „справка по чл. 73“ и „ламбата светва“.

После доказвай ... че нямаш сестра.

Да си подават. То си го пише в закона това. Аз като имам продажби за няколко хиляди лева миналата година да не би някой да ме е търсил?

преди 1 минута, Raze написа:

Да си подават. То си го пише в закона това.
Аз като имам продажби за няколко хиляди лева миналата година да не би някой да ме е търсил?

Засега!

преди 1 час, aoxomoxoa написа:

Продадох през 2021г. някой неща по ЕКОНТ.

Сега ти отворих цялата снимка - в поста е изрязана.

Добре си сложил отметка на „7.2. Физическо лице“ и си си попълнил данните „Име и ЕГН“

На т. „7.2.3. Вид на правоотношението със съставителя“ избери „облигационно“ - тоест договор по ЗЗД без възнаграждение.

Виж това - Правоотношение между дружество и съставител на финансовите отчети

В „Част ІІІ - Формиране на облагаемия доход“ си пишеш сумата в „1 ОБЩО ПРИХОДИ“ и „1.1 В т.ч. нетни приходи от продажби“.

После - в „Част І - Данни за данъчно задълженото лице“ слагащ отметка на „10. Лице по чл. 51, ал. 1 от ЗДДФЛ“

преди 3 часа, jhoro написа:

Ама куриерските фирми подават „справка по чл. 73“ и „ламбата светва“.

Така е .Спедиторските фирми са подали тази справка. Те обаче го правят на общо основание. Има опция да се ОТХВЪРЛЯТ тези продажби ,заедно с приложението , което е за тях .  Щом са лични вещи , те не трябва да се облагат. Данъкът е за печалба , което значи  от продажна цена  да се извади покупната цена и направени разходи.

преди 3 часа, jhoro написа:

Засега!

Така е .Ако си отвори страницата  с ПИК на НАП те ще излезнат

преди 2 минути, bigiadri написа:

Така е .Спедиторските фирми са подали тази справка. Те обаче го правят на общо основание. Има опция да се ОТХВЪРЛЯТ тези продажби ,заедно с приложението , което е за тях .  Щом са лични вещи , те не трябва да се облагат. Данъкът е за печалба , което значи  от продажна цена  да се извади покупната цена и направени разходи.

Да, ама в справката се пишат само пари - не какво се продава!
Пък и - десетина смарфона на месец ... едва ли са точно лични вещи!

преди 1 минута, jhoro написа:

Да, ама в справката се пишат само пари - не какво се продава!
Пък и - десетина смарфона на месец ... едва ли са точно лични вещи!

За това декларираш /отговаряш.При проверка трябва да доказваш

преди 5 часа, Raze написа:

То си го пише в закона това.

преди 6 часа, aoxomoxoa написа:

Физическо лице и пища име,презиме, фамилия и ЕГН ги попълня, надолу автоматично са попълнени другите данни и определен данък 23,25 лв.

преди 1 час, цър-вул написа:
преди 7 часа, aoxomoxoa написа:

Физическо лице и пища име,презиме, фамилия и ЕГН ги попълня, надолу автоматично са попълнени другите данни и определен данък 23,25 лв.

Добре си цитирал, че ме подсещаш! За доход 170 лева - данък по ЗДДФЛ е 17 лева, 10% „плосък данък“!

За суми под минималната работна заплата няма осигуровки.

Имах предвид, че, доклкото аз разбрах, сумата е излязла след попълването на личните данни. Т.е. най-вероятно осчетоводена на база куриерски справки.

преди 1 час, jhoro написа:

То в случая и над минималната да е няма как да ги вземат, защото няма основане, за да ги плати трябва да е регистриран като самоосигуряващо се лице.

преди 1 час, profan4o написа:

То в случая и над минималната да е няма как да ги вземат, защото няма основане, за да ги плати трябва да е регистриран като самоосигуряващо се лице.

Дали?

преди 3 часа, цър-вул написа:

Имах предвид, че, доклкото аз разбрах, сумата е излязла след попълването на личните данни. Т.е. най-вероятно осчетоводена на база куриерски справки.

Така де - с бутона image.png.5e62bfa3d4bc1eb3400035b1fc6fed6e.png

Излизат данните, подадени със справки по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ

преди 3 минути, цър-вул написа:

Т.е. има данчно задължение, а не да е освободен щот продавал лични вещи.

Има доказани доходи - това е ясно. НАП казват

Цитат

Освободени от облагане са доходите от продажбата на лични вещи - вещи, които са закупени за лично ползване, а не с цел да бъдат препродадени или да бъдат използвани в производството на други вещи, предназначени за продажба и реализиране на печалба. Подаването на данъчна декларация от физическите лица за приходите от продажбата на такива вещи не е задължително. 

обаче какво точно е продавано - не се знае.

Виж колко глупави примери дават

Цитат
  • Физическо лице, което не е регистрирано като търговец, купува 200 телефона и ги продава чрез обяви в интернет на други физически лица. В този случай лицето е действало като търговец, независимо че не е регистрирано като такъв, поради което доходите следва да се декларират в Приложение № 2 като доходи от стопанска дейност на едноличен търговец. 
  • Физическо лице продава чрез обяви в интернет старите си мебели, битова техника или стария си смартфон, колело, телевизор, старите си дрехи или обувки и др. В тези случаи става въпрос за продажба на лични вещи и доходът е необлагаем. 

Ето как изглежда въпросната справка

151812226130421.png

Графа „основание за дохода“ няма - има само размер.

преди 11 часа, jhoro написа:

Добре си цитирал, че ме подсещаш! За доход 170 лева - данък по ЗДДФЛ е 17 лева, 10% „плосък данък“!

На тези 170лв има предвидени разходи 10% т.е. вадят се и тогава се определя данъка 10%. Това  със осигуровките също не е точно така,зависи какво е лицето-безработен, едноличен търговец, пенсионер и т.н.

Според мен ,ако продажбата е лични вещи/от сумата се вижда , че е так/ ,просто смело  отхвърля приложение 2.Не вярвам НАП да го търси и заяжда ,още повече ,че те трябва да докажат ,че не са лични вещи!

преди 11 часа, bigiadri написа:

На тези 170 лв има предвидени разходи 10% т.е. вадят се и тогава се определя данъка 10%. Това  със осигуровките също не е точно така, зависи какво е лицето - безработен, едноличен търговец, пенсионер и т.н.

Според мен ,ако продажбата е лични вещи /от сумата се вижда , че е так/ ,просто смело  отхвърля приложение 2. Не вярвам НАП да го търси и заяжда , още повече, че те трябва да докажат, че не са лични вещи!

Първо - термина не е „предвидени разходи“, а „нормативно признати разходи“. И са за СамоОсигуряващи се лица - 25%.
Второ - защо смесваш „безработен, едноличен търговец, пенсионер“ - това са различни неща. Ако е ЕТ - сумата ще се прибави към другите доходи.
Трето - от размера не може нища да се съди. Лични вещи могата да струват 100, а може и 50 000 лева.
И накрая - НАП ще констатират само, че има недекларирани доходи. Пък ти доказвай - от какво са.

преди 22 часа, jhoro написа:

Дали?

Така трябва да е, защото за да имаш задължение трябва да имаш осигурителен номер, в България се използва ЕИК, а като не си регистриран нямаш ЕИК т.е. няма къде да ги вкараш. Въобще ако трябва да се заяждат до край трябва да ни глобяват и за това, че извършваме търговска дейност без фирма. Те като преди две години почнаха да събират данъци на тази тема, казаха че едно извесно време ще събират само данък печалба, за да свикнем си плащаме и после ще почнат да ни тъсят да си правим и фирми, точно по тази причина, за да могат да съберат и осигуровки. Не знам новите какво са учили в Харвард, времето ще покаже. 

преди 44 минути, profan4o написа:

Така трябва да е, защото за да имаш задължение трябва да имаш осигурителен номер, в България се използва ЕИК, а като не си регистриран нямаш ЕИК т.е. няма къде да ги вкараш. Въобще ако трябва да се заяждат до край трябва да ни глобяват и за това, че извършваме търговска дейност без фирма. Те като преди две години почнаха да събират данъци на тази тема, казаха че едно извесно време ще събират само данък печалба, за да свикнем си плащаме и после ще почнат да ни тъсят да си правим и фирми, точно по тази причина, за да могат да съберат и осигуровки. Не знам новите какво са учили в Харвард, времето ще покаже. 

Голяма глопост казвате! Извършването на търговска дейност, по смисъла на Търговския закон - изобще не изисква регистрация! Този принцип- не е от сега!

Ако имаше в България толкова честни данъкоплатци сега да сме Дубай.

на 13.03.2022 г. в 23:39, jhoro написа:

Ето как изглежда въпросната справка

151812226130421.png

Графа „основание за дохода“ няма - има само размер.

Това е справка, която се подава от платеца на дохода, не от получателя на такъв.

А основанието за дохода се посочва в колона 8 - код на дохода.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.