Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръка за конфигурация

Featured Replies

Здравейте! Искам да си обновя вече доооста остарялата конфигурация (от 2012-2013г.) - i5 4440, 8 гб рам, бюджетно дъно и gtx 760, като в момента gtx 670 2gb версиите.
Спрял съм се на следната конфигурация: http://nikem-bg.net/cart/70070p1r66756p1r66791p1r69451p1r63392p1rf.html?fbclid=IwAR2aJR0pziJ1qnygRU3BYs2hYtGfEYtSjVTBikZJklrGTZ4HF-SIJQzVY7Q
1. MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI AM4    
2. AMD Ryzen 5 5600X MPK    
3. SILICON POWER A80 256GB SSD M.2 2280 PCIe SP256GBP34A80M28    
4. Seasonic PSU 850W Gold G12 GC-850    
5. Corsair DDR4 3200MHz 2x8GB CL16 RGB PRO CMW16GX4M2C3200C16-TUF

6. Видео карта ще се ползва мооже би за сега 1080ти

Имам и няколко варианта:
Втора ръка Дъно MSI MPG X570 Gaming Edge WIFI Motherboard с процесор Ryzen 9 5900x за около 1000-1100 лв двете мисля, че без гаранции.
Остава ми и другия вариант да подкрепя Intel процесорите и да взема дъно MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 LGA1700 с процесор i5 12600.
Искам да разбера къде е златната среда - предимно гейминг, звукозаписи и т.н. и от време на време стрийм с рендване.

Идеята ми е да сглобя компютър, който поне близките 4-5 години да не пипна нищош, освен да кажем с видеокартите да си играя. Важно е да кажа, че не съм вече супер запален геймър, играя за удоволствие, общо взето едни и същи игри от години, естествено с новото PC бих пробвал новите заглавия, но така или иначе нямам това време за игри и занимания с компютъра. Стриймвам за кеф от време на време непрофисионално и несериозно и недържа общо взето стрийма да е чак топ качество, като на най-известните стриймъри да кажем - 1080 60 фпс на 3000-6000 бит, не знам вече какви са условията на туич. Също така не рендвам видеота, а и да рендвам ще са някакви по-малки предполагам.
Използвам звукозаписна студио програма. Та това са долу горе изискванията ми и бюджет +- 100 лв до около 250 лв., каквито са ми и вариантите изброени по-горе.

Благодаря, предварително! :)

Разрешен от Mr. ??

Взимай каквото си решиш, но НОВО с пълна гаранция. Вземи си по-голям NVMe диск и не монтирай стар механичен диск на новата конфигурация, пък бил той и за склад.

5600Х и 12600 са на кантар, като 12600 е една идея по-добре в игрите. И двата процесора обаче се нуждаят от добър охладител, който трябва да калкулираш също в бюджета!

• Автор
преди 1 час, Joss Bomon написа:

Взимай каквото си решиш, но НОВО с пълна гаранция. Вземи си по-голям NVMe диск и не монтирай стар механичен диск на новата конфигурация, пък бил той и за склад.

5600Х и 12600 са на кантар, като 12600 е една идея по-добре в игрите. И двата процесора обаче се нуждаят от добър охладител, който трябва да калкулираш също в бюджета!

Защо да не монтирам hdd дори за склад? Не е ли по-добре и по-надежден при повреда или изтриване на информация и нейното възстановяване спрямо ssd? 

Охладителя ще е водно с времето сигурно, не знам дали ще е нужно чак водно, но ми харесва как изглежда.

12600 малко по-добър в игрите, а при стрийм примерно? 

Тези части втора употреба най-добре ги тествай на място, за 1000+ лева аз бих се разходил дори и до друг град. Тази 1080 TI също ли е втора употреба, в поста ти виждам 3 видеокарти и се обърках? За какви пари ти я дават? 3060 е почти равностойна карта и се намира за около 1100 лв., а 3060 TI за малко над 1400 и е 30+ % по-мощна.

За важна информация никога не разчитай на 1-2 носителя, още повече ако са в една конфигурация. Най-добре си прави редовно архив на различни и независими носители, поне 2 отделни и още някъде онлайн. Така ще можеш да си сигурен, че ако нещо се повреди винаги ще можеш да си го възстановиш без да даваш излишни пари на фирми за възстановяване и с неясен резултат.

• Автор
преди 21 минути, Raze написа:

Тези части втора употреба най-добре ги тествай на място, за 1000+ лева аз бих се разходил дори и до друг град. Тази 1080 TI също ли е втора употреба, в поста ти виждам 3 видеокарти и се обърках? За какви пари ти я дават? 3060 е почти равностойна карта и се намира за около 1100 лв., а 3060 TI за малко над 1400 и е 30+ % по-мощна.

За важна информация никога не разчитай на 1-2 носителя, още повече ако са в една конфигурация. Най-добре си прави редовно архив на различни и независими носители, поне 2 отделни и още някъде онлайн. Така ще можеш да си сигурен, че ако нещо се повреди винаги ще можеш да си го възстановиш без да даваш излишни пари на фирми за възстановяване и с неясен резултат.

Първите 2 карти са ми от старата конфигурация - 670-ката и 760-ката. 1080ти и тя е втора ръка да и е около 850-950 лева. 3060 не искам, нека поне 3060ти да е, но идва повечко като бюджет

преди 2 минути, Атанас Славов написа:

3060 не искам

? Имал съм такава карта и се справя доста добре. Най-малкото я вземаш чисто нова с гаранция, а и имаш DLSS, дори и RT. 1080 TI е 4-5 годишна видеокарта, не мисля, че си струва да даваш за нея повече от 500-600 лв., особено както в момента цените на видеокартите доста спаднаха.

преди 4 часа, Атанас Славов написа:

Идеята ми е да сглобя компютър, който поне близките 4-5 години да не пипна нищош, освен да кажем с видеокартите да си играя.

Според мен в този случай 5900X е твоят избор, но както написаха по-горе - нов. Заедно с ново дъно ще излезе сигурно с около 200 лева над предложението втора употреба. Не видях да си калкулирал кутия. 

преди 17 часа, Атанас Славов написа:

Защо да не монтирам hdd дори за склад? Не е ли по-добре и по-надежден при повреда или изтриване на информация и нейното възстановяване спрямо ssd?

Защото дори и изправен /а не се знае дали няма лоши/бавни сектори/, механичния диск ще е най-бавния компонент и дори и несистемен, влияе на работата на иначе бързата конфигурация.

Това, че механичния е "по-надежден" са митове и легенди и не подлежи на коментар. Прави каквото си решил и дано не осъзнаеш моите съвети по трудния начин...

Ако не се достъпва, не влияе изобщо. Аз имам 2 механични диска в системата и 3 SSD-та, нямам забавяния заради това, освен ако не стартирам някоя игра от механичния диск, но то си е само за нея.

преди 1 минута, Raze написа:

Ако не се достъпва, не влияе изобщо.

Изключи механичните и остави само SSD, пък пак кажи, че разлика няма. Аз също говоря от опит, и точно затова механичните ми дискове се ползват като външни за архиви и бекъпи.

преди 39 минути, Raze написа:

всичко си работи доволно бързо и без проблеми.

Инатиш се и пишеш колкото да си държиш на своето, но това не променя законите на физиката и технологиите. Не смятам да се занимавам да доказвам твърдението си - то просто е факт!

• Автор

Така, включвам се отново. Доверявам се напълно и пристъпвам към всички компоненти да са нови:

Моля да дадете мнение кое ще е по-добре за напред поне минимум 4-5 години (нямам големи претенции и изисквания всичко до 5 години да върви като сега през 2022г.). Съответно освен гейминг със стрийминг (не на голямо ниво), минимален до среден рендинг на видео. Пропускам 5900x, защото вече ми идва доста над бюджета.

Кутия имам и видео карта за момента, колкото да тръгне конфигурацията.

Вариант 1 - най-бюджетно за мен                                                      Вариант 2 - ако реша да скоча в бюджета (дъното е същото)                                                  Вариант 3 - цената е почти същата като Вариант 2, но с INTEL

1.thumb.jpg.296ad2d63bdd29feb9e68c215b92d107.jpg               2.thumb.jpg.31d28071bdca68e7e06d8f8786fe5764.jpg                                 3.thumb.jpg.8ccd9d597df05ca796aa0b7de176d666.jpg

• Автор
преди 1 час, kopkaa написа:

Не знам какво е TR4 охладители. И този, който си предложил става ли за Сокет 1700?

преди 18 минути, Атанас Славов написа:

Не знам какво е TR4 охладители. И този, който си предложил става ли за Сокет 1700?

Ако е нова партида да ако ли не, иска допълнение.

Intel LGA1700 (included since Q1 2022, older coolers require NM-i17xx-MP78), LGA1200, LGA1156, LGA1155, LGA1151, LGA1150, LGA2066, LGA2011-0 & LGA2011-3 (Square ILM) & AMD AM4, AM5 (included since 2019, older coolers require NM-AM4-UxS)

преди 28 минути, Атанас Славов написа:

TR4 охладителя е сокета Socket SP3r2 за процесорите Threadreaper на AMD. Които са най мощните десктоп процесори на марката.

• Автор
на 25.03.2022 г. в 15:05, kopkaa написа:

Каква друга РАМ става освен тази на това дъно, че в един сайт ми дава несъвместимост с Corsair Vengeance серията? Искам да е RGB рамта.

преди 1 час, Атанас Славов написа:

Каква друга РАМ става освен тази на това дъно, че в един сайт ми дава несъвместимост с Corsair Vengeance серията? Искам да е RGB рамта.

https://www.vario.bg/corsair-vengeance-rgb-pro-sl-black-dimm-kit-32gb-cmh32gx4m2d3600c18

преди 2 часа, Атанас Славов написа:

Съвместимостта на  RAM паметта със дъното, се проверява само във сайта производител на дъното.

Гледай за памет с нискa латентност: DDR4 3600 MHz CL16.

Това не е гаранция. Реално, всяка памет, стига да отговаря на характеристиките на поддържаните от дъното, трябва да тръгне. Няма как да се тестват всички марки и модели на пазара, а и постоянно излизат нови.

• Автор

Голяма ли е разликата между CL16 и CL18 за крайния потребител?

Няма изобщо да я усетиш, освен ако не правиш някакви тестове. Евентуално, ако ползваш последен модел видеокарта и процесор, и искаш да имаш над 100 кадъра, може би в някои игри ще имаш няколко кадъра отгоре с памет с по-ниска латенция, но пак е относително.

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

Няма изобщо да я усетиш, освен ако не правиш някакви тестове. Евентуално, ако ползваш последен модел видеокарта и процесор, и искаш да имаш над 100 кадъра, може би в някои игри ще имаш няколко кадъра отгоре с памет с по-ниска латенция, но пак е относително.

Това е конфигурацията:
Дънна платка MSI Pro B660-A DDR4 7D59-001R от Vario.bg
Процесор Intel Core i5-12600K 6C+4c/16T 3.70-4.90GHz BX8071512600K от Vario.bg
Памет Corsair Vengeance RGB PRO SL Black DIMM Kit 16GB CMH16GX4M2Z3600C18 от Vario.bg
SSD Silicon Power P34A80 256GB SP256GBP34A80M28 от Vario.bg - имам вече 1ТБ SSD, това 256 ще е само за ОС
Захранване Seasonic G12 GC 750W G12-GC-750 от Vario.bg
Охладител съм избрал Noctua nh-u14s - всъщност ще има ли нужда от 140мм или може и със 120мм модела на Noctua? Кутия също имам.
Това мисля за сега, някои неща съм избрал аз, акто вместо 32 рам, за сега 16 и по-нататък ще се ъпгрейдва. Бюджета просто сега е леко ограничен.
Процесора мисля да не е KF, все пак акооо нещо стане с видео картата или съм за момент без, да мога да ползвам компютъра.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.