Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос относно рутер

Featured Replies

Здравейте, има леко тъп въпрос относно един рутер с логото на Виваком. Видях обява и искам да си го закупя, но не зная дали е кодиран към Виваком, смисъл ще работи ли с интернет на А1? Попитах човека, който го продава, но и той не знае. Рутера е неизползван, предлага се с адаптери Лан кабел, но не зная дали ще ми върши работа. Досега никога не ми се е налагало да ползвам такъв вид техника, затова реших първо да ви попитам преди да го закупя. Да обясня и защо ми трябва- искам да се свърже в един склад, да има wifi мрежа за да може wifi камера да работи, също така един работен компютър ще трябва с лан кабел да се свърже към рутера. Дали цялата тази работа ще стане? Благодаря много и съжалявам за тъпия въпрос. Лек ден!

Screenshot_2022-04-09-14-00-57-563_com.sirmamobile.prodavalnik.jpg

Screenshot_2022-04-09-14-01-07-177_com.sirmamobile.prodavalnik.jpg

Screenshot_2022-04-09-14-01-14-723_com.sirmamobile.prodavalnik.jpg

Screenshot_2022-04-09-14-01-23-031_com.sirmamobile.prodavalnik.jpg

Това май не е баш "рутер" а омбинирано АDSL устройство/модем. Какъв тип е свързаността към A1 в този склад? Нямаш ли някакво устройство, предоставено от А1?

преди 24 минути, desi.slawa написа:

Здравейте, има леко тъп въпрос относно един рутер с логото на Виваком. Видях обява и искам да си го закупя, но не зная дали е кодиран към Виваком, смисъл ще работи ли с интернет на А1? Попитах човека, който го продава, но и той не знае. Рутера е неизползван, предлага се с адаптери Лан кабел, но не зная дали ще ми върши работа. Досега никога не ми се е налагало да ползвам такъв вид техника, затова реших първо да ви попитам преди да го закупя. Да обясня и защо ми трябва- искам да се свърже в един склад, да има wifi мрежа за да може wifi камера да работи, също така един работен компютър ще трябва с лан кабел да се свърже към рутера. Дали цялата тази работа ще стане? Благодаря много и съжалявам за тъпия въпрос. Лек ден!

Screenshot_2022-04-09-14-00-57-563_com.sirmamobile.prodavalnik.jpg

Screenshot_2022-04-09-14-01-07-177_com.sirmamobile.prodavalnik.jpg

Screenshot_2022-04-09-14-01-14-723_com.sirmamobile.prodavalnik.jpg

Screenshot_2022-04-09-14-01-23-031_com.sirmamobile.prodavalnik.jpg

За какво ти е този dsl рутер ? Неговият WAN не е ethernet , както другите 4 порта от суич групата му!

• Автор
преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Това май не е баш "рутер" а омбинирано АDSL устройство/модем. Какъв тип е свързаността към A1 в този склад? Нямаш ли някакво устройство, предоставено от А1?

Ох, толкова съм боса, че не знам как да Ви отговоря. Ми значи има една кутия с много кабели :D и от нея излиза кабела отиваш към компютъра. Всички други колеги също са на А1, шефа, счетоводителя и т.н 

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

За какво ти е този dsl рутер ? Неговият WAN не е ethernet , както другите 4 порта от суич групата му!

Ааа много разбирам аз, че това не е рутер, а dsl рутер. Искам просто да предоставя wifi връзка на една камера и интернет на компютър. Как да стане това?

преди 8 минути, desi.slawa написа:

Ох, толкова съм боса, че не знам как да Ви отговоря. Ми значи има една кутия с много кабели :D и от нея излиза кабела отиваш към компютъра. Всички други колеги също са на А1, шефа, счетоводителя и т.н 

Ако ви трябва рутер за да си пусните безжично за устройства, не се циганете , а си вземете нещо ново. Има за по 20-25лв. модели, които стават като за 2-3 безжични устройства. Пример този !

преди 8 минути, desi.slawa написа:

Ми значи има една кутия с много кабели

В тази кутия има ли някакво устройство? Какво е то? Ако всички колеги сте в една мрежа, то все някъде трябва да има някакъв граничен рутер, макар и без радио модул. Иначе предожения горе рутер ще свърши работа. Всичко е въпрос на настройки - на рутера, камерата и клиентските машини

• Автор
преди 10 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Ако ви трябва рутер за да си пусните безжично за устройства, не се циганете , а си вземете нещо ново. Има за по 20-25лв. модели, които стават като за 2-3 безжични устройства. Пример този !

Благодаря за предложеното устройство, цената ме устройва.

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

В тази кутия има ли някакво устройство? Какво е то? Ако всички колеги сте в една мрежа, то все някъде трябва да има някакъв граничен рутер, макар и без радио модул. Иначе предожения горе рутер ще свърши работа. Всичко е въпрос на настройки - на рутера, камерата и клиентските машини

Сигурно има, не съм отваряла да видя. Има едни хора, които се занимават с изградената мрежа в склада (не зная дали са от А1), ще ги викна те да погледнат и да ми кажат какво трябва да закупя. После те ще направят настройките.

Благодаря Ви, помогнахте ми много!

преди 35 минути, desi.slawa написа:

Има едни хора, които се занимават с изградената мрежа в склада (не зная дали са от А1), ще ги викна те да погледнат и да ми кажат какво трябва да закупя. После те ще направят настройките.

Така е най добре. Но имай в предвид, че за целта, която споменаваш - по скъп рутер не е необходим.  ако камерата имавъзможност за кабелна връзка (най добре) - може и с обикновен суич да минеш

Това е МОДЕМ, а не РУТЕР и няма да работи с услуга на А1, както и с никоя друга услуга на който и да е оператор . Не го купувай.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 44 минути, Емил Костов написа:

Това е МОДЕМ, а не РУТЕР и няма да работи с услуга на А1, както и с никоя друга услуга на който и да е оператор . Не го купувай.

Някои успяваха на този РУТЕР да му ползват ether1 за WAN интерфейс чрез подмяна с друг фърмуер дори!

Та този модем-рутер някои колеги накратко му викат модема/модемчето, но това не означава , че не е рутер 😆

преди 6 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Някои успяваха на този РУТЕР да му ползват ether1 за WAN интерфейс чрез подмяна с друг фърмуер дори!

Та този модем-рутер някои колеги накратко му викат модема/модемчето, но това не означава , че не е рутер 😆

Чакам постващият без грам знания да се опита да му подмени firmware. Да не говорим, че тоя МОДЕМ ще умре при такъв опит, защото е направен от ВЕНДОРА само за ВИВАКОМ.  Та преди да пишеш такива коментари го направи.

преди 5 минути, Емил Костов написа:

Чакам постващият без грам знания да се опита да му подмени firmware. Да не говорим, че тоя МОДЕМ ще умре при такъв опит, защото е направен от ВЕНДОРА само за ВИВАКОМ.  Та преди да пишеш такива коментари го направи.

Както виждаш давам отговор на теб с цел да се поправиш и в бъдеще да не заблуждаваш относно кое устройство какво е . А пък дали може и за какво може да се ползва е съвсем друг въпрос.

Дали сме вече нобходимата информация и опции на жената в предни постове и не я занимаваме излишно с други теоретично възможни неща!

Правил съм ги нещата , но мина време от тогава, като гледам със стар хардуер да не се занимавам :drum2:

преди 6 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Както виждаш давам отговор на теб с цел да се поправиш и в бъдеще да не заблуждаваш относно кое устройство какво е . А пък дали може и за какво може да се ползва е съвсем друг въпрос.

Дали сме вече нобходимата информация и опции на жената в предни постове и не я занимаваме излишно с други теоретично възможни неща!

Правил съм ги нещата , но мина време от тогава, като гледам със стар хардуер да не се занимавам :drum2:

Направо всички ИТ-та купиват такива модеми, инсталират и някакъв firmware и никой не купува тъпите Сиско, микротик или Fortinet рутери. Всичко кара на АДСЛ модем на виваком. Не можем да смогнем да им ги продаваме. :lol6:

Даже и за виц не става. Та очаквам от теб да кажеш на постващия как ще ползва тоя боклук. 

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 32 минути, Емил Костов написа:

Направо всички ИТ-та купиват такива модеми, инсталират и някакъв firmware и никой не купува тъпите Сиско, микротик или Fortinet рутери. Всичко кара на АДСЛ модем на виваком. Не можем да смогнем да им ги продаваме. :lol6:

Даже и за виц не става. Та очаквам от теб да кажеш на постващия как ще ползва тоя боклук. 

Дори не разбирам за какво и в какъв контекст ти е поста :chinese:

Ще го напиша пак. Това е МОДЕМ, а не РУТЕР. WAN портът му е телефонен. Това устройство може да се използва единствено във  Виваком и то ако имаш АДСЛ като услуга. Иначе отива на боклука.

Потващият да го разбира както иска.  И понеже не ми се занимава с глупости повече оставам капацитетите да си мерите П....ТЕ, колкото искате, както и да си фантазирате. 

Спирам и известията за тази тема.

преди 11 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Дори не разбирам за какво и в какъв контекст ти е поста :chinese:

За Емо, комбо устройствата не са рутери - така си е решил човека. Лично за мен, всяко устройство, което работи в L3 и разбира от NAT - може да се нарече "рутер" - макар и с някои условности :) 

току-що, NewRedDragon написа:

За Емо, комбо устройствата не са рутери - така си е решил човека. Лично за мен, всяко устройство, което работи в L3 и разбира от NAT - може да се нарече "рутер" - макар и с някои условности :) 

Това не е рутер, макар че в ЛАН частта има някакви сходства! Просто се пробвай! Даже лично ще ти дам такъв модем. 15 години се занимавам с такива бараки. 

преди 7 минути, NewRedDragon написа:

Не е нужно дори да има НАТ. Щом има FIB значи маршрутизира. Инак има xDSL модеми, но те имат функционалност само до L2 ниво и са основно с един етернет порт, по подобие на медиа конверторите!

преди 26 минути, Емил Костов написа:

.... 15 години се занимавам с такива бараки. 

В случая не е за хвалба .... инак да, имаш право да ги наричаш както си искаш, но тук във форума гледай да ползваш правилна терминология, най малкото понеже се водиш някакво "мрежово гуру" и не трябва да има такива издънки от теб! Та това си е DSL Router и в случая на жената няма да и свърши работа. Инак принципно има възможност :cooking1:

• Автор
преди 7 часа, цър-вул написа:

Що да не закачи наличния Pirelli като разширител?
Упс, сори, тепърва ще се купува...Ако го продават за 5лв - може, иначе няма сми

Цената му е точно толкова.  :D

преди 26 минути, desi.slawa написа:

Цената му е точно толкова.  :D

Няма смисъл, като сложите и доставката, това е над 10 годишен модел - не се излагайте !

Принципно може да се ползва като разширител т.е. като точка за достъп, но има няколко неизвестни, като най-важното е да имате парола с която да влезите в настройките му, за да може да се конфигурира подобаващо и второто е дали може да се справите сама!

• Автор
преди 15 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Няма смисъл, като сложите и доставката, това е над 10 годишен модел - не се излагайте !

Принципно може да се ползва като разширител т.е. като точка за достъп, но има няколко неизвестни, като най-важното е да имате парола с която да влезите в настройките му, за да може да се конфигурира подобаващо и второто е дали може да се справите сама!

Аз разбрах, че няма смисъл, точно затова пуснах темата, за да разбера. Иначе не цената ме привлече, а това че се оказа, че ми е близко за вземане. На две крачки дет се вика.

Както казах по-горе, ще извикам хората, които са изградили мрежата, за да сложат там квото си трябва. Да направят настройка и така. Пак благодаря на всички ви, че ми помогнахте. 

За да не отварям нова тема, искам да ви попитам за wifi камера, която ще ползвам за видеонаблюдение. Има изградена wifi мрежа, която ползвам на смартфона си, но интернетът е много слаб, на далечно място е рутера. Дали ще може да се подкара камерата. Дали ще "предава" картина? Камерата все още не съм я закупила, искам да мога, когато ме няма, да следя какво става. Да я взимам ли? С интернета, който ползвам на телефона, дали ще е достатъчен и за камерата?

Камера се подбира целево, а не по бюджет. Искаме да наблюдаваме помещението, колкото да засечем движение, или гоним качество и направо искаме да разпознаваме лица на хора? Първият вариант е за камера от 50-60 лева, без претенции за особена надеждност. Вторият вариант ще потопи повечко пари. Освен това, мястото на камерата трябва да е така подбрано, че сигналът от нея "да стига до ушите" на рутера, все пак. Т.е., зад бетонни колони, каменни зидове, алуминиеви и стоманени профили, двойни стъклопакети и прочие, не е никак добра идея. С една дума - зависи. :D Без оглед на място, ще е хвърляне на боб - купувате една камера, слагате я някъде и 'квот стане.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.