Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да знам дали дадена РАМ памет е съвместима?

Featured Replies

Интересува ми дали тази РАМ памет е съвместима с лаптопа ми: https://www.pazaruvaj.com/ram-pamet-c3577/adata/4gb-ddr4-2666mhz-ad4s2666j4g19-b-p408224845/

Някой може ли да ми обясни как точно да разбера дали е съвместима? Искам да знам как да проверявам дали дадени РАМ памети са съвместими с даден компютър/лаптоп, или не.

Task Manager показва, че един слот вече се използва от вградената РАМ, и има още едни свободен. Искам да инсталирам още малко РАМ на свободния слот. Забелязах и това: "Form factor: SODIMM". Това означава ли, че РАМ паметта, която ще инсталирам задължително трябва да е SODIMM, и никакъв друг тип РАМ няма да ми тръгне?

Първо - "RAM памет" е тавтология, престанете да го употребявате. Достатъчно е да се каже само "RAM" или само "памет".

Второ - няколко неща трябва да се съобразят.

1. Стандарт (естествено не можеш да сложиш DDR4 памет в слот за DDR3).
  2. Честота - ако тази на новата памет е по-висока от поддържаната от дъното (или от честотата на памет, която вече имаш), има вариант да тръгне на по-ниска честота (понякога става автоматично, друг път трябват увещания на BIOS-а).
  3. Напрежение - ако напрежението на паметта е по-високо от поддържаното, ще се товари контролерът на паметта, или ще трябва да се пусне на по-ниска честота и/или по-охлабени тайминги, за да се свали напрежението до поддържаното.
  4. Капацитет - в някои случаи има ограничение на размер на един модул и общ размер.
  5. Физически размер - важи при настолни компютри (тъй като SO-DIMM са стандартизирани по височина и нямат радиатори), когато се ползва охлаждане, на което паметта би пречила физически (заради високи радиатори например).

Редактирано от killchain (преглед на промените)

• Автор
преди 35 минути, цър-вул написа:

Ех, ако беше споделил и точния му модел...

Това е модела: Acer Aspire 3 A315-22-44a9

преди 22 минути, killchain написа:

Първо - "RAM памет" е тавтология, престанете да го употребявате. Достатъчно е да се каже само "RAM" или само "памет".

Второ - няколко неща трябва да се съобразят.

1. Стандарт (естествено не можеш да сложиш DDR4 памет в слот за DDR3).
  2. Честота - ако тази на новата памет е по-висока от поддържаната от дъното (или от честотата на памет, която вече имаш), има вариант да тръгне на по-ниска честота (понякога става автоматично, друг път трябват увещания на BIOS-а).
  3. Напрежение - ако напрежението на паметта е по-високо от поддържаното, ще се товари контролерът на паметта, или ще трябва да се пусне на по-ниска честота и/или по-охлабени тайминги, за да се свали напрежението до поддържаното.
  4. Капацитет - в някои случаи има ограничение на размер на един модул и общ размер.
  5. Физически размер - важи при настолни компютри (тъй като SO-DIMM са стандартизирани по височина и нямат радиатори), когато се ползва охлаждане, на което паметта би пречила физически (заради високи радиатори например).

Типа РАМ на лаптопа е DDR4.

Как да разбера какви са поддържаните волтаж и честота?

Ето тук ще дам малко скрийншотове от CPU-Z. Разгледайте ги, и кажете РАМ паметта ще тръгне.

uploaded image uploaded image

uploaded image uploaded image

За предпочитане е да ми обясните как сам да разбирам дали има съвместимост или не, тъй като предпочитам сам да си оправям нещата, вместо да пускам теми постоянно.

Също така, смятам скоро да купувам втори лаптоп, и ще искам да използвам РАМ-а и на него. Затова ще е добре да ми обясните какви точно специфики да гледам дали съвпадат. Накратко, след като погледна спецификите на дадена РАМ памет, как мога да разбера дали тези спецификации са поддържани от хардуера на устройството? Примерно, следните спецификации:

uploaded image

Как мога да разбера дали даден лаптоп или компютър поддържа тези спецификации, и дали тази РАМ ще тръгне на компютъра или лаптопа?

https://www.crucial.com/compatible-upgrade-for/acer/aspire-a315-22
Можеш да ползваш и RAMExpert
RAMExpert_screen.png

Общо взето май е с един запоен модул от 4GB и един SO-DIMM слот поддържащ до 8GB модул

преди 34 минути, bootlicker написа:

вместо да пускам теми постоянно.

Е .. не, това не е истина ... ще ми липсваш ...

Какво може да разбереш от дадената таблица с 4 броя различни памети:

Ако дадена машина работи с DDR4 - то последната памет изобщо не става за нея и съответно ако машината работи с DDR3, то първите 3 памети изобщо не стават.

Следваща стъпка е обема на паметта - при DDR3 може да се замислиш и провериш дали дадена система/чипсет поддържа 8GB на един модул (както и че там имаш много различни по честота и волтаж памети), но за DDR4 - 8GB не би трявало да са проблем за нито една система, вече 16GB модул е друго.

Единичния канал трабва ли изобщо да го коментирам?

Стандарт или честотата на паметта - тук най-лесно се ориентираш от това с каква памет работи в момента системата - играеш на сигурно, но ако ще се изстисква максимума - чете се какви памети точно поддържа машината - като за постигане на максималните резултати ще трябва да се смени всичката налична памет - тоест неприложимо за теб конкретно.

Латентност - отново - вземаш най-малката стойност или същата с такава каквато имаш в момента.

Формата ти е ясен вече, пиновете също, работното напрежение - отново гледаш какво имаш в момента и или ако сменяш паметите изцяло - гледаш какви са изискванията към по-бързите памети и какво носи системата.

Най-лесно се установява дали дадена памет ще тръгне на системата е ... като се пробва.

Само комунист може да издигне капиталистическите блага в култ , както никой не може - да отричаш нещо в същото време да не можеш без него :wub:

Не се търси

преди 5 часа, bootlicker написа:

дали тази РАМ памет е съвместима с лаптопа ми

а се търси подходяща RAM за съответния лаптоп, което се вижда от Ръководството на потребителя!

преди 29 минути, vlado1985 написа:

Може да разбереш каква памет поддържа лаптопа ти като погледнеш в сайта с спецификациите на лаптопа

Или да пита партийния секретар. 

Следващата му тема сигурно ще е "Може ли някой да ми подари DDR4 памет за лаптоп?"

на 12.04.2022 г. в 13:52, цър-вул написа:

Можеш да ползваш и RAMExpert

Искам да попитам аз за моят компютър - на кое да вярвам - на програмата или на сайта на производителя, той казва че поддържам само до 16GB RAM, а RAMExpert - до 32.

HP Pavilion 24-xa0000nq All-in-One Desktop PC Product Specifications | HP® Customer Support

Цитат

Memory upgrade information

• Dual channel memory architecture
  • Two DDR4 SODIMM (260-pin) sockets
  • Supports up to PC4-19200 (DDR4-2400)
  • Supports 2 GB, 4 GB, and 8 GB DDR4 SODIMMs
  • Supports up to 4 GB on 32-bit systems
    NOTE: 
    32-bit systems cannot address a full 4.0 GB of memory.
  • Supports up to 16 GB (unbuffered) with 8 GB DIMMs on 64-bit systems

То даже изрично си казват че най-много поддържа плочици "осмици", но дали е така ?

2022-04-13-205442.png

2022-04-13-205436.png

C:\WINDOWS\system32>systeminfo | findstr /C:"Total Physical Memory"
Total Physical Memory:     12 108 MB

C:\WINDOWS\system32>wmic memphysical get MaxCapacity
MaxCapacity
33554432

А на твоя лаптоп HP 250 G1 пак ли не отговаря ? Имам предвид за разлика в данните на сайта на HP и тези които получаваш с командите в CMD.

Аз със сигурност мога да сложа 2 x 16, така ли ?

(Естествено 260 pin SO-DIMM,DDR4, 2400 MHz и с латентност: CL17... )

преди 3 минути, Freem@n написа:

Аз със сигурност мога да сложа 2 x 16, така ли ?

Така казва чипсетът
На моя нали виждаш - HP казва max 8 GB (ама не казва за слот), а е 2х8GB

Благодаря, това ме интересуваше.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.