Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

HTTPS пази ли при незащитена Wi-Fi мрежа

Featured Replies

преди 10 часа, NewRedDragon написа:

Кое?

АР (точката за достъп) е пусната! Как иначи имаш додтъп до мрежата на ISP?. "Мрежата ми".... ти кога я вдигна тая твоя мрежа, с какъв хаедуер?

За поредн път - интернет нито се "получва, нито се "предава" . Не знам какво точно имаш да защитаваш, но отдавна си има КЕП/УЕП - за подписване ма електронни документи (да - плаща се)! 

Ще ти окапят зелените крила ако се мъчиш повече. Аз се отказах :)

• Автор
преди 17 часа, NewRedDragon написа:

Кое?

АР (точката за достъп) е пусната! Как иначи имаш додтъп до мрежата на ISP?. "Мрежата ми".... ти кога я вдигна тая твоя мрежа, с какъв хаедуер?

За поредн път - интернет нито се "получва, нито се "предава" . Не знам какво точно имаш да защитаваш, но отдавна си има КЕП/УЕП - за подписване ма електронни документи (да - плаща се)! 

Точката за достъп е едно нещо, мобилните данни са друго нещо.

Виж менюто на Android 9, примерно:

Android 9 Pie review: the predictive OS - The Verge

Това, което Wi-Fi, е в горния ляв ъгъл, а това, което е точката за достъп е в горния десен ъгъл.

Точката за достъп позволява на устройството ти да дава интернет към други устройства, след като създадеш Wi-Fi мрежа с или без парола. Примерно, след като си пуснеш Wi-Fi, който получаваш от своя рутер, или мобилни данни, които получаваш от мобилния план, който имаш, без да имаш рутер, можеш да направиш Wi-Fi мрежа, която да е достъпна за други устройства, които могат да се свържат и да получават интернет връзка от твоето устройство. За да позволиш на други устройства да получават достъп до твоята интернет връзка, необходимо е да пуснеш точката за достъп, чрез която ще можеш да създадеш Wi-Fi мрежа.

Накратко: Купуваш СИМ карта с план за мобилен интернет. Намираш се на място, където няма никакви други Wi-Fi мрежи, към които можеш да свържеш другите си устройства. Вземаш устройството, на което ти е СИМ картата с мобилния плат, пускаш точката за достъп, оправяш настройките, и след това се появява Wi-Fi мрежа с името и паролата, които си избрал, и така вече имаш Wi-Fi мрежа, към която можеш да свържеш другите устройства.

Въпроса ми е следния... Ако имам устройство със СИМ карта към която има план за мобилен интернет, но не съм пуснал точка за достъп, това означава ли, че трафика ми е 100% сигурен и никой няма да има достъп до него? Нали точно точката за достъп е това, което позволява на други устройства да се свържат към мрежата ми, към която е моето устройство, и евентуално злонамерно да ми навредят?

преди 1 минута, bootlicker (Мазния) написа:

Точката за достъп е едно нещо, мобилните данни са друго нещо.

Виж менюто на Android 9, примерно:

Android 9 Pie review: the predictive OS - The Verge

Това, което Wi-Fi, е в горния ляв ъгъл, а това, което е точката за достъп е в горния десен ъгъл.

Точката за достъп позволява на устройството ти да дава интернет към други устройства, след като създадеш Wi-Fi мрежа с или без парола. Примерно, след като си пуснеш Wi-Fi, който получаваш от своя рутер, или мобилни данни, които получаваш от мобилния план, който имаш, без да имаш рутер, можеш да направиш Wi-Fi мрежа, която да е достъпна за други устройства, които могат да се свържат и да получават интернет връзка от твоето устройство. За да позволиш на други устройства да получават достъп до твоята интернет връзка, необходимо е да пуснеш точката за достъп, чрез която ще можеш да създадеш Wi-Fi мрежа.

Накратко: Купуваш СИМ карта с план за мобилен интернет. Намираш се на място, където няма никакви други Wi-Fi мрежи, към които можеш да свържеш другите си устройства. Вземаш устройството, на което ти е СИМ картата с мобилния плат, пускаш точката за достъп, оправяш настройките, и след това се появява Wi-Fi мрежа с името и паролата, които си избрал, и така вече имаш Wi-Fi мрежа, към която можеш да свържеш другите устройства.

Въпроса ми е следния... Ако имам устройство със СИМ карта към която има план за мобилен интернет, но не съм пуснал точка за достъп, това означава ли, че трафика ми е 100% сигурен и никой няма да има достъп до него? Нали точно точката за достъп е това, което позволява на други устройства да се свържат към мрежата ми, към която е моето устройство, и евентуално злонамерно да ми навредят?

Човек ти ще спреш с глупостите си вече. Как ще те опази мобилният интернет като си заразиш с вирус или скрип телефона или някое от устройствата,които са свързани към него. Проблемът не е в мрежата, а в задклавиатурното устройство. Колко хора вече трябва да го напишат.

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Човек ти ще спреш с глупостите си вече. Как ще те опази мобилният интернет като си заразиш с вирус или скрип телефона или някое от устройствата,които са свързани към него. Проблемът не е в мрежата, а в задклавиатурното устройство. Колко хора вече трябва да го напишат.

Ако устройството не се зарази с вирус от изтеглен файл, примерно, има ли как някой все пак да ми навреди като проникне в мрежата и ми гледа трафика? Ако да, как ще стане проникването в мрежата, ако точката за достъп не е пусната, и няма как друго устройство да се свърже към моя трафик?

преди 5 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Ако устройството не се зарази с вирус от изтеглен файл, примерно, има ли как някой все пак да ми навреди като проникне в мрежата и ми гледа трафика? Ако да, как ще стане проникването в мрежата, ако точката за достъп не е пусната, и няма как друго устройство да се свърже към моя трафик?

Не е задължително файлът да е изтеглен. Трафикът ти се следи доста лесно, че даже се вижда и какво посещаваш като сайтове и приложения. Казах ти спри с тия секюритита и си гледай кефа.

• Автор
преди 40 минути, Емил Костов написа:

Не е задължително файлът да е изтеглен. Трафикът ти се следи доста лесно, че даже се вижда и какво посещаваш като сайтове и приложения. Казах ти спри с тия секюритита и си гледай кефа.

Ако използвам VPN, как ще ми следят трафика и ще знаят какво посещавам?

преди 3 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Хайде пак се почна. Със самото VPN приложение. Казах ти, че си нямаш на идея какво питаш и какво искаш да правиш.

преди 9 часа, Емил Костов написа:

Ще ти окапят зелените крила ако се мъчиш повече. Аз се отказах :)

Христос Воскресе!

ПС: Този образ е кауза предута, наистина :) 

преди 1 час, bootlicker (Мазния) написа:

Е, този който ти предоставя VPN сървърите се "безплатно", от какво мислиш, че печели? Пак да попитам - VPN протоколи (видове) много има - според нуждите.

преди 18 минути, NewRedDragon написа:

Христос Воскресе!

ПС: Този образ е кауза предута, наистина :) 

Е, този който ти предоставя VPN сървърите се "безплатно", от какво мислиш, че печели? Пак да попитам - VPN протоколи (видове) много има - според нуждите.

Не си падам по религията. Сега дали е възкръснал или не, няма да коментирам. Важното е, че неговите най-верни хора го предадоха и се отрекоха от НЕГО. Жив и здрав да си! Ти си свестен човек. Иначе всеки ден е празник, щом сме здрави и имаме пари в джоба. 

преди 1 минута, Емил Костов написа:

Не си падам по религията. Сега дали е възкръснал или не, няма да коментирам.

Бе, то и аз - ама нали така се казва! И аз искам негатив или поне снимка в raw формат.....ама няма :) 

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Иначе всеки ден е празник, щом сме здрави и имаме пари в джоба. 

Колкото толкова - като не ти стигат - натискаш педалите и печелиш повече. Аз лично, вече намалих натиска - иска ми се повече да си почивам!

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Бе, то и аз - ама нали така се казва! И аз искам негатив или поне снимка в raw формат.....ама няма :) 

Колкото толкова - като не ти стигат - натискаш педалите и печелиш повече. Аз лично, вече намалих натиска - иска ми се повече да си почивам!

ЕТО ЗАТОВА ТЕ УВАЖАВАМ!

• Автор
преди 1 час, Емил Костов написа:

Хайде пак се почна. Със самото VPN приложение. Казах ти, че си нямаш на идея какво питаш и какво искаш да правиш.

Тогава как да съм защитен и как да предпазя файловете си и трафика си? Нали уж VPN криптира трафика?

преди 9 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Нали уж VPN криптира трафика?

Не всеки тунел - зависи ти какво искаш и настройваш. Пък и каъв VPN в един LAN сегмент - да не бъркаш с VLAN? Ти участваш в сегмента, след стената на рутера - т.е, като собственик на тази стена (рутер) задаваш правилата за комуникация м/у устройствата в тази мрежа? Ами аз примерно плзвам VPN тунел (собствен - между две точки, с рзлични публични IP) за "виртуално събиране" на две LAN мрежи и да си ползвам услугите, като в един сегмент. 

преди 18 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Тогава как да съм защитен и как да предпазя файловете си и трафика си?

Да ги предпазиш - от какво? От крипто вирусите, само сам можеш да си помогнеш - примерно чрез внимание, чрез резервни облачни копия, чрез дублиране на независими сторидж места и т.н...... "Трафика", който е извън LAN винаги е видим - най-малко за ISP.

Ще ти дам един прост пример - администратора на калдата, винаги вижда твоето публично IP - за всяка сесия. А съответния ISP знае къде точно се случва това. Да не говорим за торент системите.... и така. Пак ти казвам - анонимност в www няма! Стигне ли се до "Ушев" си на пангара със събути гащи. Аз си мисля, че ти просто искаш да се скриеш от съседа от който крадеш. Затова и се мъчиш с кали.....но пак не си разбрал за какво иде реч. В един щастлив момент, потърпевшия ще се усети, че го крадеш и ще реагира адекватно. А може и просто да знае, че го крадеш и да се еb@ва с теб и да се кафи - както правя аз понякога

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.