Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Липсващи гигабайти на Dell latitude 3190 2 in 1

Featured Replies

• Автор
преди 1 час, Kolev72 написа:

В този форум е така. Има тема с 15 страници коментар. Появява се "гуруто"  на 16-тата страница, без да е погледнал даже какво е написано на предните 15, които пък от своя страна съдъжат по 20-тина коментара на страница и си изсипва тежката дума 'ти не разбираш" или нещо подобно, и темата е решена. Не се учудвай много.

Братле, само тука да беше така, с мед да го мажеш :D Но не се сърдя. Ядосвам се по малко, но ако отговоря в техен стил само ще си изхабя нервите излишно. За това казвам благодаря на тези които са помогнали, а на останалите ... Много "български народни" :D но на глас, а не написано :) и всичко е ок :)

преди 1 час, Николо Паганини написа:

Пратих снимки на лично на човека който първи ми писа за програмата

Ами да беше казал, че си комуникираш на лични и да заебаваме темата, да не си губим времето!
А темата си я пуснал някой да клъвне...и после тишина.

• Автор
преди 12 часа, цър-вул написа:

Ами да беше казал, че си комуникираш на лични и да заебаваме темата, да не си губим времето!
А темата си я пуснал някой да клъвне...и после тишина.

Всъщност, не. Пуснах я за да намеря помощ. Но не получих много такава :) А човека на който писах, явно не е на линия :) А и като гледам само ти не си я заебал :) да виждаш някой друг да е дал мнение след теб ? 

А и преди това само хейт и спорове :) На мен ми беше ясно къде е отишло това място, въпроса ми беше по скоро дали някой е работил с такава машина и дали има наблюдения. Но ето все пак 2 скрийна ... 

изображение_2022-04-24_150046774.png

изображение_2022-04-24_150433747.png

преди 5 минути, Николо Паганини написа:

Но не получих много такава

Колкото толкова ...

Успех!!!

п.п. Радвай се и на малкото ... 

преди 51 минути, Николо Паганини написа:

. Но не получих много такава :) А човека на който писах, явно не е на линия

получаваш помощ от този, на който изпълняваш нещата
поисках свойствата на дял Ц:, но не ми беше даден отговор и се отказах да пиша повече
написах че системния дял е с компресия, ама кой да ме "чуе"
ето ти системния дял, на който явно се вижда, че е с компресия
40351348_.JPG.9d87ed5f902a374573a7feb71cb4b339.JPG

ето ти и несистемен-обикновен дял в който няма компресия

372102649_1.JPG.a9b22610f807887713e93111457bec2b.JPG

1. Ползваш ли хиберниране.

преди 9 минути, Овню написа:

ето ти

Ай стига пълни с ненужни неща темата, де! Какво е при теб и какво е при него са две различни неща! 

А WinDirStat на мен повече ми допада, защото показва в дълбочина разпределението на файловете и е с директен достъп дори до файл зад N директории. И още... 

А колкото до отговарящи те - все пак днес е празник.

при всички е така, но трябва да даде инфо, за да му се дадат препоръки като тази за хибернацията
или други като:
почистване на WinSxS
почистване на \Windows\SoftwareDistribution\Download
и други идеи, които могат да се дадат от съфорумци
както и да е, все ми е тая
пожелавам му успех с начинанията!
белким съфорумците помогнат без да се заяждат помежду си

на 23.04.2022 г. в 16:01, Николо Паганини написа:

Здравейте. Отдавна правя преинсталации, но за първи път виждам такова нещо. Та на въпроса. 

На този модел харда е много малък, само 60гб, за това и го оставих само на един дял. До тук всичко нормално. Намерих прекрасен Win който е само около 5гб (инсталиран), добавих каквото ми трябва и останаха свободни около 40гб! До тук всичко нормално, но внезапно мястото намаля без видими промени. Да знам че има "невидими" файлове, но от 60гб - 20 да не се виждат, не ми се вижда нормално ... 

Отворих файловия мениджър и се загледах в телевизора и без да пипам каквото и да е от 9,3гб свободно място, останаха 8,36гб. Ей така изведнъж пред очите ми .... ?!? 

После изчезнаха още 20мб и докато пиша тези редове се появиха пак ... ?!? 

Има ли някой идея какво се случва и може ли да ми обясни ...  ? Все пак като маркирам всички папки и отворя Свойства ми показва заети 28гб и 8,33гб свободни ... Съжалявам че не мога да кача снимки, но в момента няма как :(

Това няма как да е вярно. Какво беше заетото място на целия диск след голата инсталация на Win-a?

Също така ъпдейтите разрешени ли са?

64GB устройство ти дава под 60GB реално място, при останали 40GB - значи Win+драйвери, програми и т.н. ти е дошло около 18+GB.

Явно тук някъде си сложил едно 20+GB лични файлове - Local D. И си останал с около 20GB.

Тогава заради ъпдейти е почнало да ти намалява мястото и си видял тези заветни 9-8GB свободно място (тук освен ъпдейтите трябва да сложим и все пак временните файлове генерирани от .. буквално всичко на системата ти).

Значи реално има само едно 10+GB които ти конкретно не знаеш от къде идват.

Десен клик по Старт бутона, избери Powershell (Admin). В отворилия се прозорец постави следната команда:

dism /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore

Покажи резултата от сканирането. Ако има ред
Component Store Cleanup Recommended : Yes
тогава постави и изпълни

dism /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Рестартирай
Ако не ползваш хиберниране изпълни 

powecfg /h off

преди 2 часа, Овню написа:

белким съфорумците помогнат без да се заяждат помежду си

Това няма как да стане. В България сме, и вси сме по-по-най ... ;) 

Явно из другите форуми извън България е по-друг-по-разлличен начин, но там са свикнали с але и уя ... :) 

Кратко: Преди да имаш план, то трябва да имаш цел. 

п.п. На всички ни липсват гъби, но в гората се ходи с кошница ... :) 

@dioib, ай да са поспреш да лееш никому ненужни мисли.

преди 4 часа, Николо Паганини написа:

дали някой е работил с такава машина

И какво й е на машината, та трябва ТОЧНО с нея да е работено?

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Това няма как да е вярно.

Той е с някакъв "перфектен" уиндоус ... или ... прочети по-на-пред ... 

Може да се укаже, че се гаври с хората които ползват въпросната ОС ... 

преди 2 минути, цър-вул написа:

ненужни мисли.

На не нужен проблем какво да правим?! 

преди 1 минута, цър-вул написа:

Дреме ми на шлифеа - демонстрираш простащина - ово е за твоя сметка. Достигаш ли оргазъм от изписаните на кило глупости?

Да! -> За да си доволен ... :) 

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Това няма как да е вярно. Какво беше заетото място на целия диск след голата инсталация на Win-a?

Също така ъпдейтите разрешени ли са?

64GB устройство ти дава под 60GB реално място, при останали 40GB - значи Win+драйвери, програми и т.н. ти е дошло около 18+GB.

Явно тук някъде си сложил едно 20+GB лични файлове - Local D. И си останал с около 20GB.

Тогава заради ъпдейти е почнало да ти намалява мястото и си видял тези заветни 9-8GB свободно място (тук освен ъпдейтите трябва да сложим и все пак временните файлове генерирани от .. буквално всичко на системата ти).

Значи реално има само едно 10+GB които ти конкретно не знаеш от къде идват.

Чистата инсталация на този Win беше някъде около 5гб. От XP насам не бях виждал толкова малък Win, но... После сложих нужните ми неща, драйвъри, програми, браузъри. Станаха около 15гб. С личните неща, станаха към 30гб. Лягам си вечерта и сутринта се събуждам с 10гб свободно място ... Лаптопа е създаден за ученици, модел от преди година и нещо. За това и е този орязан Win(препоръчан в ръководството на Dell).  Няма включени ъпдейти или каквото и да било като самостоятелен Download с идеята да може да се ползва за обучение :) и да има малко място. 
Сам установих къде отива една част от липсващите ГБ. Други научих от клипчета в нета и сега от падналите до 8гб свободни, стигнах до 11. Но къде са 11 къде са 30 :D Сега ще последвам съвета на Цър-вул-а и ще видя какво ще стане.

WinXP + нормално количесто програми и т.н. стоеше върху 2GB дял на времето :) Ех какви времена бяха.

И кой точно е този специален Win? От къде се взема?

Следващия малък които съм виждал беше W7 Tiny - нещо такова 1,6GB ISO файл, нямаше .NET поддръжка, не се задържа много и не го помня в подробности.

преди 4 минути, Николо Паганини написа:

Лягам си вечерта и сутринта се събуждам с 10гб свободно място

Ако лаптопа е работил и е имал интернет - със сигурност е захапал плувката .. към M$.

image.png.980c9c296248e521fc697ed76c97a3e7.pngimage.png.0e4dc4979bfab2647a54a74b8641bc3a.png

Сещайте се, че ако има и друга ОС ... то ... нещо определено ще изчезва в Wine ... :) 

• Автор
преди 11 минути, цър-вул написа:

@dioib, ай да са поспреш да лееш никому ненужни мисли.

И какво й е на машината, та трябва ТОЧНО с нея да е работено?

При различните марки, възникват разлини проблеми. Това го много добре. Проблема тук е че този модел е създаден малко на бързо, комбиниран сензорен екран с функции на таблет и лаптоп комбо. Това най  вероятно допълнително може да дава отклонения. Да не говорим че и не са стигнали кой знае колко бройки до пазара, което пък ме навежда на мисълта че може да има някакъв системен дефект :) нещо от към биос... За това и търся решение. За това и потърсих човек който да е работил с такъв с мисълта да видя дали няма да имаме сходни проблеми. 

Експертните мнения свързани с Windows  са добра помощ, освен от dioib който реши смело да заяви че е с оригинален Win и това му беше помощта, но може да не е пълна. 
Разбира се, от времето в което се занимавах по сериозно с инсталации, много неща се промениха, а и като не се занимавам основно с това предпочитам да попитам хора по знаещи от мен, вместо да се лутам из нета, но понякога е греда :) Все пак ще изпробвам това което си ми дал като варианти ще видим какво ще стане. 

То тия неща могат много да се обсъждат, но е загуба на време, когато има хора които просто си нямат работа и си тролват :D 

преди 10 минути, plamen_petrov_80 написа:

2GB

image.png.1229078a2dcf70d87ec63845cb999e53.png

• Автор
преди 24 минути, цър-вул написа:

Дреме ми на шлифеа - демонстрираш простащина - ово е за твоя сметка. Достигаш ли оргазъм от изписаните на кило глупости?

От години спрях да си троша нервите с такова поведение. Има ли бутон Block, всичко е ОК :D

преди 2 минути, dioib написа:

image.png.1229078a2dcf70d87ec63845cb999e53.png

WinXP има от много време ... SP3, SP2, SP1 .. без ... все е WinXP.

Ще ме караш да си търся някоя запазена "снимка" на WinXP с Office пакет, Autocad и т.н. ли?

Знаеш, че ако се наложи не ме мързи да си вдигна един нов, нали?

преди 22 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ще ме караш да си търся някоя запазена "снимка" на WinXP с Office пакет, Autocad и т.н. ли?

Не! ;) 

image.png.05590b49d3467cbb014d4047c30c0cb6.png Това е друга ОС и тука липсват някакви гъби ... примерно ... :) 

Забележи, че е споделял нещо на ЛС, но не и тук ... и, че не дава някакви снимки ... но иначе се усмихва като му даваме снимки ... ;) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.