Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Програма, която да ме предупреди ако се извършват атаки в мрежата

Featured Replies

Здравейте. Има ли някаква програма, която сканира Wi-Fi мрежата, към която е свързано дадено устройство, и ще предупреди потребителя, ако бъде засечена нередовна/зловредна активност, целяща експлоатация на лични данни и други видове чувствителна информация?

Търся програма, която да ме държи информиран за случващото се в Wi-Fi мрежата, към която е свързано устройството ми.

преди 13 минути, =Alex&Vanko= написа:

Не му отговаряйте!

Нямам такива намерения.

Просто си създай един Firewall с правилата и блокадите, които искаш. После създаваш скрипт, който да проверява логовете за записи от атаки и съответно да ти праша системен мейл. 

Много е просто но се изисква доста четене. Успех!

Всичко на готово не ти върши работа. Силата на Firewall е да си написал всеки един ред от правилата сам и да си абсолютно наясно какво прави. Говоря за системи под Linux. 

По принцип всеки рутер има вградена защита за повечето популярни атаки. Може да се види дали е имало такива в логовете на рутера. Ако си домашен потребител зад рутер защитната стена има смисъл само ако имаш съмнения, че някой ще иска да те атакува по определени причини и тогава се взимат мерки за защита според очакваната атака. Трябва да се знае, кои са приложенията, които са активни и е възможно да приемат входящи заявки на определен порт за отговор.

Ето от къде се започва: https://wiki.archlinux.org/title/simple_stateful_firewall

преди 36 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Здравейте. Има ли някаква програма, която сканира Wi-Fi мрежата, към която е свързано дадено устройство, и ще предупреди потребителя, ако бъде засечена нередовна/зловредна активност, целяща експлоатация на лични данни и други видове чувствителна информация?

Търся програма, която да ме държи информиран за случващото се в Wi-Fi мрежата, към която е свързано устройството ми.

Няма такава!!!

преди 1 час, bootlicker (Мазния) написа:

Здравейте. Има ли някаква програма, която сканира Wi-Fi мрежата, към която е свързано дадено устройство, и ще предупреди потребителя, ако бъде засечена нередовна/зловредна активност

Ако си собственик на мрежата и рутера/стената не е сапунерка от 50 лв - има доста възможности - е не са баш "програми"

целяща експлоатация на лични данни и други видове чувствителна информация?

И как точно каквато и да е "програма" ще разбере, дали информацията в стаковете от нули и единици е лична?

ПС: Все си мислех, че просто си правиш вятър на KB... ама ти май наистина си завършен.......

Лична информация обикновено се краде, когато се експлоатира бъг в даден софтуер или просто поради собствено невежество си инсталирал програма с троянски кон. По някога могат да получат пълен достъп до машината. Могат да бъдат изтеглени всевъзможни файлове а ако поискат могат и да шифроват информацията срещу откуп. 

https://www.youtube.com/watch?v=QIfaACPBgaY

преди 2 часа, ntm написа:

Просто си създай един Firewall с правилата и блокадите, които искаш. После създаваш скрипт, който да проверява логовете за записи от атаки и съответно да ти праша системен мейл. 

Всичко на готово не ти върши работа. Силата на Firewall е да си написал всеки един ред от правилата сам и да си абсолютно наясно какво прави. Говоря за системи под Linux. 

По принцип всеки рутер има вградена защита за повечето популярни атаки. Може да се види дали е имало такива в логовете на рутера. Ако си домашен потребител зад рутер защитната стена има смисъл само ако имаш съмнения, че някой ще иска да те атакува по определени причини и тогава се взимат мерки за защита според очакваната атака. Трябва да се знае, кои са приложенията, които са активни и е възможно да приемат входящи заявки на определен порт за отговор.

Ето от къде се започва: https://wiki.archlinux.org/title/simple_stateful_firewall

говориш му на китайски:D

Тоя човек как си чете темите, като има десетки известия на минута...

преди 1 минута, plmen88 написа:

Тоя човек как си чете темите, като има десетки известия на минута...

Той не чете - четенето е капиталистическа пропаганада. Както се казва да е *** да му го набиеш, ама акъл.... как?

преди 8 часа, ntm написа:

Просто си създай един Firewall с правилата

Това ако рутърът е твой. А ако си се намъкнал в нечий рутър...дали така стоят нещата?

• Автор
преди 23 часа, ntm написа:

Аз хващам интернет от рутера на комшията, който съзнателно е изпрал да не слага парола. Проблема е, че не знам с какви намерения съседа пуска безплатен интернет на всички - дали е с добри намерения или с намерението шараните да се ловят, а той да извлича лична информация, която да използва за лични цели. И дори да пуска интернет с добри намерения, мрежата няма парола и не е криптирана, която означава, че всеки, не само съседа, може да използва мрежата с хакерски цели и да навреди на всеки, свързан към мрежата.

Аз не съм собственик на рутера, така че нищо не мога да проверя. Има ли начин да проверя дали моето устройство е било възприемчива цел на хакерски атаки, дали някога е имало атаки, насочени към устройството ми?

Има ли някаква програма, която сканира Wi-Fi връзката между устройството и рутера, и прави логове, където ще се запишат хакерските атаки, ако има такива?

преди 14 часа, цър-вул написа:

Това ако рутърът е твой. А ако си се намъкнал в нечий рутър...дали така стоят нещата?

Въпросната Firewall не може ли да бъде създадено през Windows Defender, от ето тук:

uploaded imageuploaded image

Също така, какво се има предвид под "device is set as non discoverable"? Напълно невидимо устройство, което не може да бъде видян в мрежата, след като тя бъде сканирана? Ако да, това означава ли, че устройство, което е направено невидимо, ще е 100% защитено? Ако едно устройство не може да бъде видяно/засечено, как може да бъде хакнато?

преди 5 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Въпросната Firewall не може ли да бъде създадено през Windows Defender, от ето тук:

Ай да спреш да пишеш глупости! Хардуерна защитна стена на рутър и софтуерна стена на клиент. Как си представяш клиентът да пази рутъра?

Много вероятно е съседа ти да прихваща тарфика през рутера. Ако използваш некриптирани или незащитени връзки, може да бъдат прихванати пароли, номера на кредитни карти и т.нт.

преди 19 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Аз не съм собственик на рутера, така че нищо не мога да проверя.

Остава ти д се надяваш, че съседа не му се занимава с тебе. Въпроса е до кога - пак ти казвам миналата година поне 5-6 като тебе им създадох доста ядове :) Без да прекалявам естествено....

преди 21 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Има ли начин да проверя дали моето устройство е било възприемчива цел на хакерски атаки, дали някога е имало атаки, насочени към устройството ми?

Не, няма такъв начин. Когато това стане - ще разбереш

• Автор
преди 1 час, ntm написа:

Много вероятно е съседа ти да прихваща тарфика през рутера. Ако използваш некриптирани или незащитени връзки, може да бъдат прихванати пароли, номера на кредитни карти и т.нт.

Единствените сайтове, където въвеждам пароли, са сайтове, използващи HTTPS протокол, а не HTTP. В такъв случай, има ли как чувствителна информация да ми бъде открадната?

преди 1 час, NewRedDragon написа:

Остава ти д се надяваш, че съседа не му се занимава с тебе.

Работя в насока да открия отговор на този въпрос. До няколко дни ще знам каква е истината зад "безплатния" интернет, който се пуска от съседа.

преди 1 час, NewRedDragon написа:

пак ти казвам миналата година поне 5-6 като тебе им създадох доста ядове :) Без да прекалявам естествено....

Какво им направи?

И защо имаш такава мръсна душа, че да правиш капани, и след като хората попаднат в капана, да им правиш мръсотия?

преди 1 час, цър-вул написа:

Как си представяш клиентът да пази рутъра?

Аз не зная.

Ти си разбиращия - ти трябва да го обясниш.

преди 18 минути, bootlicker (Мазния) написа:

ти трябва

Най-обичам да ми тургат заповеди! Аз си мислех, че доброволно споделям знания...

• Автор
преди 16 минути, цър-вул написа:

Най-обичам да ми тургат заповеди! Аз си мислех, че доброволно споделям знания...

Не те командвам. Просто казвам, че ти разбираш повече от мен, и затова е желателно ти да направиш изказване, а не аз да правя изказвания.

Може ли да ми отговориш на този въпрос:

преди 36 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Единствените сайтове, където въвеждам пароли, са сайтове, използващи HTTPS протокол, а не HTTP. В такъв случай, има ли как чувствителна информация да ми бъде открадната?

на 27.04.2022 г. в 18:03, bootlicker (Мазния) написа:

Каква е тази,чувствителна информация?Пари нямаш.Техническите ти способности,клонят към нула(код,моделиране...).Политическите ти възгледи,са меко казано-смехотворни.Не си интересен(за хакерите).Ако все пак си успял,да изградиш хост-на никой не му пука.Като започнеш да генерираш трафик/доход-се притеснявай.То пък тогава,се предполага че имаш знанията,да се защитиш.

• Автор
преди 5 минути, The Rage написа:

Политическите ти възгледи,са меко казано-смехотворни

Какво те кара да мислиш така?

преди 5 минути, The Rage написа:

Техническите ти способности,клонят към нула(код,моделиране...)

Грешка. Написаното от теб не е вярно.

"Грешка. Написаното от теб не е вярно."

Кое не е варно? Че техническите ти способности са равни на 0?

Остави хората да преценят  а не ти.  Абе ти българската азбука знаеш ли я наизуст?

преди 6 минути, bootlicker (Мазния) написа:

Грешка. Написаното от теб не е вярно.

Гледам ти темите.Преди няколко дни,аз ти написах четири пъти едно и също.Ти-не става/не разбирам.После @petie1 ти го написа три пъти... @цър-вул се отказа,на първият...Осем,само от нас.Ако имаш познания,а си търсиш внимание-тук не е мястото.Всеки по-навътре знае,че е по-добре да замълчиш,отколкото да спамиш форум.Анонимност-зиро.

преди 1 час, The Rage написа:

Гледам ти темите.Преди няколко дни,аз ти написах четири пъти едно и също.Ти-не става/не разбирам.После @petie1 ти го написа три пъти... @цър-вул се отказа,на първият...Осем,само от нас.Ако имаш познания,а си търсиш внимание-тук не е мястото.Всеки по-навътре знае,че е по-добре да замълчиш,отколкото да спамиш форум.Анонимност-зиро.

Е  аз съм фен на Линукс та затва попоагалих в оная тема

• Автор
преди 1 час, Kolev72 написа:

Абе ти българската азбука знаеш ли я наизуст?

Да, ето я тук:

А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З, И, Й, К, Л, М, Н, О, П, Р, С, Т, У, Ф, Х, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю, Я

Видя ли, че знам азбуката?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.