Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Може ли хард диск да се свърже към лаптоп или компютър чрез USB?

Featured Replies

Има ли някакъв начин да се свърже хард диск, без значение дали към него има инсталирана ОС или просто файлове (или и двете), към компютър или лаптоп, без значение колко е стар или нов хардуера на компютъра или лаптопа?

Въпроса ми е за обикновени хард дискове, които обикновено се свързват към дъното, а не външни хард дискове, които са предназначени да се свързват от вън към устройството.

Ето ви пример за хард диск, за който се отнася въпроса ми: https://www.emag.bg/hard-disk-seagate-barracuda-2tb-7200rpm-256mb-cache-sata-iii-st2000dm008/pd/DNGZQSBBM/

Може ако диска е външен сто на сто има такова свързване

А за вътрешните става с преходници

Освен преходник за USB, за 3.5" дискове трябва и допълнително захранване. Примерно такава кутия с адаптер:

Външна Кутия за харддиск 3.5" USB2.0 Digital One SP00100 SATA HDD CASE EXTERNAL 3.5" SATA - eMAG.bg

Само внимавай с китайците, че много им гърмят адаптерите, да не изгърми и диска.

• 3 месеца по-късно...

ДА ползвам отново вече създадена чужда тема за един малко по-различен проблем. Без да искам счупих щепселчето на един вътрешен HDD (не това на захранването а по-малкото). Кабелът се беше закачил поради небрежност при поставянето от моя страна и когато отворих капака на компа (който е на панти и на него са хард-дисковете), се счупи въпросното щепселче. Счупи се само пластмасата, а електродчетата си останаха. Дайте някаква идея, как да продължа да си ползвам диска - той си е напълно здрав, макар и стар - няма нито един лош сектор!

"щепселчето" какво точно е? Снимка? Вариант е да запоиш един SATA кабел и така да го ползваш, ако става въпрос за SATA конектора.

преди 15 минути, gringos написа:

счупих щепселчето

Малко снимки - на мястото на счупване и на конектора на кабела към дъното.

преди 11 минути, Artemida897 написа:

хъх
какво е станало ве?
що не пишеш от твоя профил?

По назад в тези теми има същият въпрос с картинки от моя страна - как се прави. Счупил си пласмасовата шиничка, която служи за добро притискане на контактите един в друг на женския и мъжкия SATA куплунг , който е на диска. Лепенето на парченцето не е възможно, понеже отново може да го счупиш всеки момент. Маха се SATA куплунга от страна към диска, жичките от кабела се оголват и почистват от изолацията и с много тънък връх на поялник се запояват в реда, каtо внимаваш как държиш кабела с неговия "водач " към мъжлия куплунг на диска. Местата трябва хuбаво да се зачистят, за да мине всяка жичка от лентовия кабел там, където и е точното място. Това да го направи опитен майстор, а не ВИЕ! След това при правилно свързване на кабела с платката на диска и поставянето на диска в компа  - няма да имате никакъв проблем. И за сетен път ще напиша. Да се направи от опитен човек, а не от ВАС! Успех от мен.

преди 3 часа, Kolev72 написа:

По назад в тези теми има същият въпрос с картинки от моя страна - как се прави. Счупил си пласмасовата шиничка, която служи за добро притискане на контактите един в друг на женския и мъжкия SATA куплунг , който е на диска. Лепенето на парченцето не е възможно, понеже отново може да го счупиш всеки момент. Маха се SATA куплунга от страна към диска, жичките от кабела се оголват и почистват от изолацията и с много тънък връх на поялник се запояват в реда, каtо внимаваш как държиш кабела с неговия "водач " към мъжлия куплунг на диска. Местата трябва хuбаво да се зачистят, за да мине всяка жичка от лентовия кабел там, където и е точното място. Това да го направи опитен майстор, а не ВИЕ! След това при правилно свързване на кабела с платката на диска и поставянето на диска в компа  - няма да имате никакъв проблем. И за сетен път ще напиша. Да се направи от опитен човек, а не от ВАС! Успех от мен.

Да - точно така - САТА е. Описал си го точно. Ще потърся картинките и темата за която говориш.

преди 14 минути, gringos написа:

Да - точно така - САТА е. Описал си го точно. Ще потърся картинките и темата за която говориш.

Ако не ги намериш, при мен имам още един подобен диск, на който съм направил същата процедура. Ще ти направя снимки и ще ти ги пратя или тук, или на лично съобщение.

на 24.08.2022 г. в 12:54, Artemida897 написа:

Малко снимки - на мястото на счупване и на конектора на кабела към дъното.

Извинявай, че се забавих! Кабелът към дъното няма проблеми, защото при дръпване, направо се вади. Аз включих друг диск в същото място и той си работи нормално. Изглежда че самото щепселче, дето се е счупило е много слабо.

Снимки - мисля, че стана ясно - пластмасовата пластинка, която притиска електродчетата се е отчупила и всщност, изобщо не успях да я намеря, та не мога да я залепя и да искам. От компютъра не изпадна, колкото и да го обръщах. Вероятно отхвъркна някъде в стаята, но не я намерих. А и няма да ми свърши работа.

преди 9 часа, gringos написа:

Извинявай, че се забавих! Кабелът към дъното няма проблеми, защото при дръпване, направо се вади. Аз включих друг диск в същото място и той си работи нормално. Изглежда че самото щепселче, дето се е счупило е много слабо.

Снимки - мисля, че стана ясно - пластмасовата пластинка, която притиска електродчетата се е отчупила и всщност, изобщо не успях да я намеря, та не мога да я залепя и да искам. От компютъра не изпадна, колкото и да го обръщах. Вероятно отхвъркна някъде в стаята, но не я намерих. А и няма да ми свърши работа.

Погледни в самия куплунг (вътре, до перцата) на кабела, който е бил закачен на диска. Именно това и е основната дейност - добре да притиска контактните пластинки между женският и мъжкият купкунг. Радвам се, че си се оправил, но този диск съвсем спокойно можеш да си го ползваш със запоен на него кабел. Или в най лошият случай, ако е голям по обем, го направи за архив. От мен поздрави и лека ти вечер.

преди 1 час, Kolev72 написа:

Погледни в самия куплунг (вътре, до перцата) на кабела, който е бил закачен на диска. Именно това и е основната дейност - добре да притиска контактните пластинки между женският и мъжкият купкунг. Радвам се, че си се оправил, но този диск съвсем спокойно можеш да си го ползваш със запоен на него кабел. Или в най лошият случай, ако е голям по обем, го направи за архив. От мен поздрави и лека ти вечер.

Няма нищо в куплунга. Кабелът го сложих на друг диск. Както и да е - ще запоя един кабел на диска, както ми каза. Всичко хубаво и на тебе!

преди 6 часа, цър-вул написа:

От изгорял диск-донор вземи конектора и го запои на твоя. Във всеки комп. сервиз ще намериш донор

Още по лесно ще му е ако си поръча абсолютно нов. Фирма "Тетров"  Стара Загора.  Цената е някъде около 2,50 лева за брой. Тук за отбелязване е че куплунга за платката на диска е цял - т.е., този който е за SATA кабела и другия, за захранването  са един цял куплунг, а не два. Така е при 2,5 и 3,5 инчовите дискове. Операцията в домашни условия ще е твърде сложна за изваждане, особено ако трябва да пази своя диск.

преди 2 часа, Kolev72 написа:

Така е при 2,5 и 3,5 инчовите дискове.

Но не винаги!

преди 2 часа, Kolev72 написа:

Фирма "Тетров"  Стара Загора

Няма такава фирма! Да не би да имаш предвид Петров електроника? А предвиди ли 8 кинта за куриер?

преди 2 часа, цър-вул написа:

Но не винаги!

Няма такава фирма! Да не би да имаш предвид Петров електроника? А предвиди ли 8 кинта за куриер?

То , че има, има си я и то отдавна, но като съм писал съм изпуснал буквата "р'  - Третров. а не Тетров за което се извинявам.

8 кинта за доставка не са нищо, когато трябва да си спасиш диска. Това да е проблема. Той питащият ги знае тези работи.

ScreenShot002.jpg

преди 12 минути, Kolev72 написа:

че има, има си я

Така е и не е

преди 13 минути, Kolev72 написа:

Третров

а е 
image.png.1bfc4e097ef735c7da04d7638f229bf4.png
Точно, което и питах по-нагоре

преди 2 часа, цър-вул написа:

Да не би да имаш предвид Петров електроника?

ама ти ми извади от 100 кладенеца вода!
Весел уикенд!

преди 2 минути, цър-вул написа:

Така е и не е

а е 
image.png.1bfc4e097ef735c7da04d7638f229bf4.png
Точно, което и питах по-нагоре

ама ти ми извади от 100 кладенеца вода!
Весел уикенд!

Аз не съм ти вадил нищо. Ти понякога, дори и много често напоследък, като седиш, викаш на магарето чушшш. Айде много здраве и приключвам и аз отношенията си теб. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.