Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Букса за антена на рутер.

Featured Replies

преди 2 часа, цър-вул написа:

Това не е от значение. Само затихването ще е по-голямо при дълъг кабел.Ама за 1 м...

При положение че е толкова къс, това няма да повлияе на приемане - предаване. По точно е приемането отколкото на предаване. Мощността можеш да я вдигнеш, но чувствителността на приемане не можеш да я подобриш. Дори и с DD WRT

• Отговори 54
  • Прегледи 5,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Колев 74
    Колев 74

Това е чисто теоретично без никакви препятствия. Но те реално съществуват и в неговия случай . Като направи експеримента е хубаво да напише резултата.   Да. Този квадрат е много добър за ц

• 100 метра е теоретичната граница на 2.4GHz WiFi. Т.е. Ако работи ще е много нестабилно.

• Колев 74
    Колев 74

Приятелю ! Доста често отговорите ти на такива въпроси са много добри. Една от хубавите ти страни е това, че често даваш и подробно описание на ел. схема и как си изпълнил това, за което се говор

Публикувани изображения

Е, аз к'во съм казал. Пък, затихването то си е и з приемане и за предаване. Ама на по-големи дължини ще се отрази. А наличието/отсъствието на DD WRT няма никакво значение по отношение на кабела.

преди 14 минути, цър-вул написа:

Е, аз к'во съм казал. Пък, затихването то си е и з приемане и за предаване. Ама на по-големи дължини ще се отрази. А наличието/отсъствието на DD WRT няма никакво значение по отношение на кабела.

Ами аз какво съм казал? Написал съм ти +1. Обяснил съм как се прави на високи честоти. То и на 1,8 мегахерца е същото. (СВ)

Това е едно много добро издание, което ще Ви помогне при конструиране , настройки и измерване на всяка една антена.

https://knizhen-pazar.net/sold_products/books/1071940-narachnik-po-anteni

1466800.jpg

на 23.05.2022 г. в 19:39, ivan_pop написа:

Купил съм 1м. коаксиал 50 ома.Колев ако иска да каже колко ламбди да е дълъг коаксиала.

Спри да се занимаваш с глупости. Access Point-и за монтаж навън може да се намерят много евтино. Понеже твоето начинание с безплатния интернет е без това съмнително и едва ли с каквато и да е било антена ще хващаш нещо, което е над 20-30 мегабита, взимаш един 54Mbps TP-Link AP за външен монтаж втора ръка за 40лв и си решаваш въпроса.

на 18.05.2022 г. в 14:56, Kolev72 написа:

Типа на буксата са два модела:  SMA и BNC

Буксите на SOHO рутерите не знам кога са били BNC. На големите антени за високи честоти обикновено се ползват SMC или N конектори. BNC е теоретично ограничен до 4Ghz, но рядко се среща на каквото и да е било, където честотата е над няколко стотици мегахерца. Друга причина е, че херметична връзка с BNC конектор....

на 23.05.2022 г. в 19:50, цър-вул написа:

Това не е от значение. Само затихването ще е по-голямо при дълъг кабел.Ама за 1 м...

Затихването при високи честоти е феноменално. За различните типове кабели има таблици от производителите за диапазони от честоти. Всичко над няколко метра и се оказва, че затихването в кабела е по-голямо от усилването на антената.
Да не говорим, че за стабилна връзка и от двете страни трябва да се работи. Комуникацията е двустранна. Ти и да викаш, ако другият е глух - полза няма. 
За комуникация на големи разстояния са важни неща като насочена антена, праг на чувствителност, съотношение Сигнал/Шум (SNR), Френелова зона, минимизиране на отражението на сигнала и интерференцията. 

преди 5 минути, jtaggerx написа:

Спри да се занимаваш с глупости. Access Point-и за монтаж навън може да се намерят много евтино. Понеже твоето начинание с безплатния интернет е без това съмнително и едва ли с каквато и да е било антена ще хващаш нещо, което е над 20-30 мегабита, взимаш един 54Mbps TP-Link AP за външен монтаж втора ръка за 40лв и си решаваш въпроса.

Буксите на SOHO рутерите не знам кога са били BNC. На големите антени за високи честоти обикновено се ползват SMC или N конектори. BNC е теоретично ограничен до 4Ghz, но рядко се среща на каквото и да е било, където честотата е над няколко стотици мегахерца. Друга причина е, че херметична връзка с BNC конектор....

Затихването при високи честоти е феноменално. За различните типове кабели има таблици от производителите за диапазони от честоти. Всичко над няколко метра и се оказва, че затихването в кабела е по-голямо от усилването на антената.

Благодаря!

Видях грешката с BNC, на место N-conector , но беше твърде късно (след 3 часа) за редакция.

За кабелите съм имал предвид точно това, което сте написал. Който го интересува, ще го прочете. Не е за запомняне. За това съм казал, че антената се мери по КСВ със дължината на нейният кабел.

на 18.05.2022 г. в 18:32, capnemo написа:

100 метра е теоретичната граница на 2.4GHz WiFi. Т.е. Ако работи ще е много нестабилно.

Само ако се използват антени, EIRP и излъчвателна мощност в рамките на SOHO цели. Не само на 2.4, но и на 5, даже на 10 с насочени антени и излъчвателна мощност над регулаторните ограничения за домашни цели, може да се постигне комуникация на десетки километри. Интернет доставчиците в малките населени места дълги години използваха PTP линкове на 2.4Ghz, като все още такива се използват на много места.

преди 12 минути, Kolev72 написа:

За кабелите съм имал предвид точно това, което сте написал. Който го интересува, ще го прочете. Не е за запомняне. За това съм казал, че антената се мери по КСВ със дължината на нейният кабел.

Най-просто - ку искаш PTP линк(връзка точка към точка) да работи добре, антената трябва да е кратна на дължината на вълната и принципно възможно по-голяма и насочена, ВЧ кабелите възможно най-къси и най-дебели, връзките изпълнени най-отговорно и френеловата зона чиста. Замърсяването на ефира в свободните диапазони, за които лиценз/разрешително не се иска не може да се контролира и обикновено е сериозно. 
Години назад за GSM повторител правих изчисления и резултатите бяха втрещяващи. Дори на тия честоти - под 1Ghz загубите в кабели си бяха фактор.
В случая това със самоделна антена, кабел, букси - безсмислено. Дори под 100лв, втора ръка и около 50 може да се намери Access Point(Точка за достъп) за монтаж на открито. Пускаш й 12V захранване и тръгва. За нея можеш да вържеш до 100м мрежови кабел, задължително меден и за предпочитане FTP и UV устойчив. Макар че захранване на 100м с 12V малко трудно, освен ако не сметнеш загубите в кабела по съпротивлението. Но до 30м без съществени проблеми.

преди 9 минути, jtaggerx написа:

Само ако се използват антени, EIRP и излъчвателна мощност в рамките на SOHO цели. Не само на 2.4, но и на 5, даже на 10 с насочени антени и излъчвателна мощност над регулаторните ограничения за домашни цели, може да се постигне комуникация на десетки километри. Интернет доставчиците в малките населени места дълги години използваха PTP линкове на 2.4Ghz, като все още такива се използват на много места.

Най-просто - ку искаш PTP линк(връзка точка към точка) да работи добре, антената трябва да е кратна на дължината на вълната и принципно възможно по-голяма и насочена, ВЧ кабелите възможно най-къси и най-дебели, връзките изпълнени най-отговорно и френеловата зона чиста. Замърсяването на ефира в свободните диапазони, за които лиценз/разрешително не се иска не може да се контролира и обикновено е сериозно. 
Години назад за GSM повторител правих изчисления и резултатите бяха втрещяващи. Дори на тия честоти - под 1Ghz загубите в кабели си бяха фактор.

Е! Аз вичко това го зная много добре, защото се занимавам с по високите честоти и съм от мнооооого години лицензиран радиолюбител. Долу, в подписа ми явно се чете  -  LZ4JW

преди 3 минути, Kolev72 написа:

Е! Аз вичко това го зная много добре, защото се занимавам с по високите честоти и съм от мнооооого години лицензиран радиолюбител.
Долу, в подписа ми явно се чете  -  LZ4JW

По никакъв начин не намеквам, че не знаете всичко това. Много други обаче не го знаят. Затова го обяснявам за тях. С възможно най-прости думички.
Та дори и да не седнат да четат особено, да разберат приблизително за какво става въпрос, как се прави и да не си хвърлят парите за глупости. 

Не е ясно само каква е целта на всичките тези писания, при положение, че авторът конкретно е указал какво го интересува. И никое от писанията не влиза в обсега на въпроса.

• Автор
преди 1 час, jtaggerx написа:

Да не говорим, че за стабилна връзка и от двете страни трябва да се работи. Комуникацията е двустранна. Ти и да викаш, ако другият е глух - полза няма. 
За комуникация на големи разстояния са важни неща като насочена антена, праг на чувствителност, съотношение Сигнал/Шум (SNR), Френелова зона, минимизиране на отражението на сигнала и интерференцията. 

Дрън-дрън, та пляс!

Целта на начинанието е да мога да сваля файл 200-300 MBit за 4-5 минути примерно и да мога да си чатя в нета.

Завършил съм военното училище в Шумен, специалност РЛС(Радио Локационни Станции).Там съм учил ТСВЧ(техника на свръхвисоките честоти) и Антени.13 години бях началник на такава станция https://ru.wikipedia.org/wiki/ПРВ-13.През това време трябваше да се грижа за техническата изправност на станцията, като се започне от ВПЛ-а и дизеловия агрегат и се стигне до предавател, приемник и индикатор.Имаше и ЕМУ там дето върти антената.

И моя опит, теория и практика в областта на тези честоти показва, че няма как да го сметнеш по формула.Всичко се прави с измервания и опитно.Аз нямам с какво да меря и затова го правя приблизително.В ПРВ-то имаше един прибор РИП.С него се мереха честоти, КСВ, КБВ(бягаща и стояща вълна) и други такива.По-лесно щеше да ми е да си прехвърля интернет от телефона на лаптопа, ама аз си избрах друг път.

преди 17 минути, ivan_pop написа:

И моя опит, теория и практика в областта на тези честоти показва, че няма как да го сметнеш по формула.Всичко се прави с измервания и опитно

Ако теорията и практиката се разминават, то:
1. Има фактори, които не са предвидени в изчисленията.
2. Всъщност не си наясно с теорията.
Микропроцесорите опитно ли ги правят? Опитно поправят само непредвидени дефекти, отново използвайки теорията.

• Автор
преди 7 минути, jtaggerx написа:

Ако теорията и практиката се разминават, то:
1. Има фактори, които не са предвидени в изчисленията.
2. Всъщност не си наясно с теорията.
Микропроцесорите опитно ли ги правят? Опитно поправят само непредвидени дефекти, отново използвайки теорията.

В изчисленията при високи честоти няма как да се предвидят ТОЧНО всички фактори!

Ванка!

Още по добре, че си работил на такава станция. Аз имах предвид това в любителски условия - да ползваш един добър КСВ мер за 2,4 гигахерца. Такова малко измерватeлно уредче можеш да намериш за ползване и в твоя град. Всеки радиолюбител, занимаваш се с UHF техника разполага с такова. (или фабрично, или правено).Пример за такъв човек от твоя град мога веднага да ти дам.  LZ2CW - Валентин. Има и други, но няма да ти ги пиша, защото при твоя случай не е толкова съществено, както при любителството на тези бандове за провеждане на далечни двустранни радиовръзки.

Ето ти пример: Този е до 30 мегахерца.  Но се продават и на 2,4 гигахерца от софийска фирма.

maaskswr1000_600x600.jpg

• Автор
преди 20 часа, Kolev72 написа:

Ванка!

Още по добре, че си работил на такава станция. Аз имах предвид това в любителски условия - да ползваш един добър КСВ мер за 2,4 гигахерца.

Имам познати дето се занимават с радиостанции в различни обхвати.Един от тях поддържаше и радиостанциите на такситата като имаше такива.Аз това го правя като любитеско изпълнение за собствено удоволствие.Не ми е идея фикс.

А за Френеловите зони, без да чета в интернет, и това което помня от училище......Те се отнасят за вълни с по-голяма дължина когато има отражение от земята.В моя случай аз търся директна видимост.

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Може ли да се вдигне скоростта на Бъфалото?И двата рутера са в стаята в която правих тесста и са с техните си антени.Бъфалото е свързан като повторител и скоростта му е 4-5 пъти по-малка от на другия рутър.

bufalo.jpg

tplink.jpg

• Автор
преди 1 час, цър-вул написа:

Направи му ресет 30-30-30 

По кой начин?Рествах го от бутона и му давах "фактори сетинг" от настройките.Като вляза в рутъра, това е картинката.

DD-WRT.jpg

Някой го е ъпдейтнал май преди мен.

на 6.06.2022 г. в 16:59, ivan_pop написа:

Може ли да се вдигне скоростта на Бъфалото?

Не, не може. Wi-Fi е half-дуплекс(полу-дуплекс) Използваш стар 802.11g рутер, чиято максимална скорост е 54Mbps. 
Клиентът говори през втория рутер с първия. Докато клиентът говори с повторителя, повторителят не може да говори с първия рутер. CSMA/CA
Накратко, не можеш едновременно да пиеш айрян и да ядеш баничка. Или отхапваш баничка и дъвчиш, а след това отпиваш айряна или се давиш.
Точно това става, ако 2 устройства започнат едновременно да говорят. Замърсява се ефира, започва една интерференция и накрая предаване на информацията не може да се осъществи от нито едно от устройствата. Тоя проблем при 802.11 се решава най-грубо чрез споделяне по време с използване на CSMA/CA.
Та, ако имаш 54Mbps рутер, при еднакво количество изпращана и получавана информация ще имаш достъп до 27Mbps.
След минаване през повторителя изведнъж става 13.5Mbps. 
Докато съотношението предаване/приемане може да варира, повторителят всичко изпраща към първия рутер и очакваната скорост при идеални условия е по-малко от половината от капацитета на най-бавното устройство.
При WLAN има 2 вида шум/смущения/интерференция - управлявана и неуправлявана. Управляваната - управлява се чрез CSMA/CA. Неуправляваната - смущения във физическия слой, някакво оборудване, което осъществява предаване на същата честота и което може нито да разбира какво е 802.11, нито какво е CSMA/CA.
Най-бърз пример - микровълновите печки в близост до рутери при работата си могат да създадат сериозни смущения, така че комуникацията на определени канали на Wi-Fi се забавя до скоростта на охлюв, с много загуби.  

• Автор
преди 10 часа, jtaggerx написа:

Не, не може. Wi-Fi е half-дуплекс(полу-дуплекс) Използваш стар 802.11g рутер, чиято максимална скорост е 54Mbps.  

Двата рутера си говорят по кабел.А това с баничката и бозата ме разби!:)

на 8.06.2022 г. в 8:27, ivan_pop написа:

Двата рутера си говорят по кабел.А това с баничката и бозата ме разби!:)

Написал си "повторител". Възприех го като безжичен повторител. Не свързване на втория рутер към първия с жица. Ако е станало недоразбиране - съжалявам. С жица очакваната скорост е около 25up/25down. В такъв случай си поиграй с каналите. Ако двата са на 1, а първият е свързан някъде към друг безжично и са на припокриващи се канали, когато комуникираш с втория, първият препредава практически едновременно. И пак интерференции. Лично аз обичам канал 13. Повечето като ги настройват не сменят региона и го оставят на USA. Там 12 и 13 нямат. И съответно принципно е идея по-чист. Недостатъкът е, че някое оборудване специфично за УСА може и да не се свърже към мрежата. Но такова в България - едва ли. Повечето устройства всичко поддържат.

• Автор
преди 9 часа, jtaggerx написа:

В такъв случай си поиграй с каналите. 

Проверих каква е ситуацията с каналите в района с команда в cmd.

1-ви=>2 броя

2-ри=>3 броя, единия е първия ми рутер.

3-ти=>1 брой

5-ти=>1 брой

10-ти=>1 брой

11-ти=>4 броя

Втория ми рутер е на 6-ти канал.

• Автор
преди 41 минути, цър-вул написа:

Като гледам 7-8 канал ще е най-добре

По каква причина?Аз като четох в нета всеки канал се препокрива със съсъден, без 6-ти и 11-ти.

преди 13 часа, ivan_pop написа:

По каква причина?Аз като четох в нета всеки канал се препокрива със съсъден, без 6-ти и 11-ти.

1, 6 и 11. Но честно казано това е безсмислена информация. Те не се припокриват само ако имаш до 3 устройства, настроиш всяко от тях да използва самостоятелно някой от тези 3 канала и нямаш никакви други устройства наоколо. Всъщност всеки един канал частично се припокрива с тези около него. И ако имаш около теб устройства на 5 и 7, то 5 и 7 се припокриват частично с 6. Накратко, безсмислена информация. Търси се къде има най-малко мрежи и с най-слаб сигнал(най-нисък RSSI).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.