Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Разлика в тегло на снимки.

Featured Replies

Здравейте !  Интересуваме един въпрос, който ме озадачи и за който нямам обяснение. През есента си инсталирах легален Лайтрум. Програмата беше последната и версия, мисля от септември.  Редактирах някои снимки. Суровия файл е с размери да речем 22 - 23 мб. След редакцията и запазване на снимката в JPG теглото и пада на 10 - 14 мб примерно. Поради изискване за 16 ГБ рам компютъра ми много трудно работеше с последния Лайтрум и аз се отказах от него. Инсталирах си по - стара версия от 2019 г., свалена от Замунда, която имаше по - скромни хардуерни изисквания. С нея компютъра работи леко. След редактиране на суровия файл с нея, обработените снимки имат размери само около 1 мб, често пъти и по - малко. Какво ме притеснява ?  Огромната разлика в теглото на снимките преди и сега. От 24 мб суров файл, до 1,2. При обработка с предишния Лайтрум разликата беше 2 пъти, а сега 20. На какво се дължи тази огромна разлика ? На различните версии Лайтрум, на това, че едната е била легална, а другата от Замунда, на това, че компа тогава беше с Уин 10, а сега е със 7 или нещо друго. Не мога да измисля, каква е причината. Всички снимки са правени с един и същи фотоапарат. Обработката им  е една и съща - вдигам малко сатурацията, контраста и наситеността на някои цветове. Но използвах различни обективи, ама това едва ли има значение. Ще се радвам да чуя мнение за тази малка загадка.

преди 16 минути, tulski написа:

теглото

или размера? Това не е нещо физическо, че да има тегло! Провери качеството, с което записваш изходния файл. Входящия файл пак ли е jpeg?

Цитат

Поради изискване за 16 ГБ рам компютъра ми много трудно работеше с последния Лайтрум и аз се отказах от него.

Най вероятно хардуера, с който разполагаш, е доста под системните изисквания на програмата.  Защото, Lightroom Classic заема обикновено около 10 GB RAM

Не си дал инфо за него...

Ако използваш HDD, за ОС и програмите определено, ще ти се стори много тежка програмата (не че е прекалено лека).

Колкото до експорта провери си Еxport Settings да не си "бутал" нещо по тях.

Lightroom Export Settings

преди 1 час, Raze написа:

или размера? Това не е нещо физическо, че да има тегло! Провери качеството, с което записваш изходния файл. Входящия файл пак ли е jpeg?

Хайде стига си се правил на ударен. Нали вчера ми продаде 2 килограма снимки.

• Автор

Raze, входящия файл е RAW формат, демек негатива на цифровия апарат, него редактирам. Качеството на изходния файл, имаш предвид височина, ширина ?

Banesc, на платения Лайтрум прекратих абонамента, щото компа ми зор работи с него. Няма как да проверя вече с него, а и той иска Уин 10, а съм сега със 7.

Mr.??, компа ми не е лош, ама е с 4 ГБ рам, а последната версия Лайтрум препоръчваше 16 и ОС Уин 10. Аз затова се е отказах иминах на версия от 2019.

Цър - вул, настройките на изходния файл в Лайтрума трябва, да ги видя, нали ?

jpeg е компресиран формат, като и доста неща са премахнати, сравнено с raw, затова е в пъти по-малък.

Understanding the difference between RAW vs. JPEG | Самоучители за Adobe Photoshop Lightroom

преди 12 минути, tulski написа:

не е лош, ама е с 4 ГБ рам

Със сигурност е 'лош', щом е само с толкова памет, но също така, паметта не определя мощността на машината.

What are the differences between JPEG and RAW? | Adobe

преди 36 минути, tulski написа:

Mr.??, компа ми не е лош, ама е с 4 ГБ рам, а последната версия Лайтрум препоръчваше 16 и ОС Уин 10. Аз затова се е отказах иминах на версия от 2019.

Не си написал и останалите х-ки на конфигурацията/лаптопа.

Но, предвид RAM-та : минималната препоръчителна е 8GB за Lightroom Classics 2021.

За това те съветвам, или добави още оперативна памет (8GB) или премини на по стара версия от 2015/2016 г. за да работиш по-добре.

Стига, Camera RAW  (за твоят апарат) плъгина да се поддържа във старата версия, която използваш.

Изключването на хардуерното ускорение на видеокартата, също помага в новите версии на LR.

преди 3 минути, Mr. ?? написа:

Изключването на хардуерното ускорение на видеокартата, също помага в новите версии на LR.

И в тази ситуация.... за къф чеп ми е LR? Какво и на кого помага? С пръдня не се боядисва стена!

• Автор

Raze, Mr.??, ами аз точно по - тази причина се отказах от легалната версия и се върнах на по - стара. А Camera RAW  плъгина  явно се поддържа, щом отваря и редактира снимките. RAW  файла е стандартен NEF, не е нещо. необичайно.

преди 8 часа, NewRedDragon написа:

И в тази ситуация.... за къф чеп ми е LR? Какво и на кого помага? С пръдня не се боядисва стена!

Разликата без да се използва хардуерно то ускорение при работа с програмата е минимална. Доста хора се оплакват от проблема.

https://fstoppers.com/originals/3-fixes-my-weirdest-lightroom-issues-481108

• Автор

Извинявам се за голямото закъснение, с което отговарям. Цял ден бях зает и не бях на компютъра. Благодаря на всички, които се отзоваха. Дребния ми проблем с ваша помощ се реши. Оказа се, че сегашния Лайтрум, който ползвам, запазва изходния файл в доста по - малки размери. Аз не съм пипал тази настройка, явно е била по подразбиране. След, като коригирах това размера се вдигна, макар и не, колкото очаквах. Ако суровия файл е 20 мб, изходния е към 4. Но пак е нещо.

Ти май изобщо не разбра какво ти пишем и каква е разликата между различните файлови формати! 4 мегабайта са 1/5 от 20 и става въпрос за съвсем различни неща.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.